poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1995 .



progfeție
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dafinul ]

2018-11-13  |     | 



Iudaismul e o religie pe verticală. Înțelegerea între Cel ce nu poate fi numit, rostit (Yahve) și poporul său ales! Sacrul legământ făcut prin Avram e consemnat de către Moise în Vechiul Testament. Aleșii, faimoși pentru desele rebeliuni (deformări ale înțelegerii), au folosit, însă, privilegiul lor împotriva celorlalți.
Spre a le repara erezia, Cel de Sus trimite pe Iisus Christos, fiul său și al omului, să corecteze nelegiuirea (abaterea evreilor de la legămînt – lege). Să realizeze împăcarea poporului ales cu neamurile prin iubire. Așa apare Noul Testament ca o relație pe orizontală între aleși și ceilalți, neamurile. Vechiul și Noul Testament formează împreună Crucea – verticala unită cu orizontala - simbolul împăcării pământenilor între ei și cu Dumnezeu. Aleșii răspund prin crucificarea (răstignirea) Trimisului. Prezentul consemnează respectiva stare, victoria Cabalei asupra Crucii. Urmașii lor nu se mai taie împrejur spre a fi recunoscuți de zeul protector, ci spre a se deosebi de ceilalți!
Deci, problema tot nu s-a rezolvat. Vrem nu vrem, continuăm să fim părtași la o luptă pe viață și pe moarte, uneori deschisă alteori invizibilă, între sionism și antisionism. Au apărut ateii lumii de azi care nu mai ascultă nici de Moise nici de Iisus. Sus-Jos, Sânga-Dreapta au falimentat. E nevoie de a treia dimensiune. Poate pentru că Marele Anonim, aici pe Terra, e trinitar.
Această a treia dimensiune va fi tot pe orizontală, dar Înainte și Înapoi. Cel care o va institui e Noul Messia în Al Treilea Testament. Iudaismul și creștinismul au fost pași importanți spre împăcarea efemerilor. Următoarea religie ne va aduce deplasarea din prezent în trecut și viitor. Adică nemurirea. Va fi împăcarea Zeului cu Adam și anularea urmărilor Blestemului. Dincolo de cruce începe eternitatea. Adică sfârșitul Cabalei, războiului alimentat de falsa înțelepciune, și Marea Împăcare a Cerului cu Pământul. Bătălia pentru o părticică din ceva - Țara Făgăduinței își va pierde sensul pentru că tuturor li se oferă Totul ( Zeul). Și va fi pace… pe pământ și în suflet! Ori invers.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!