poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3985 .



Cu Mi-s poezie
eseu [ ]
Lansare de carte

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2012-06-02  |     | 



Ultima zi. Ultimul sunet în școli, în gimnazii, licee. Mă grăbesc de la Dubăsarii Vechi spre Biblioteca publică „Onisifor Ghibu” din Chișinău, strada Nicolaie Iorga. Părăsesc grăbit satul de pe malul Nistrului și sătenii pe care i-am vizitat acolo, pentru a o revedea pe femeia cu ochii albaștri și cu suflet de poezie, cum s-a exprimat poeta Claudia Partole.
În acea oră avea să fie relansată...
Și chiar a fost bine relansată cartea Radmilei Popovici-Paraschiv „Mi-s poezie” cu o postfață de Aliona Grati, prezentă din prima clipă acolo, alături de Radmila, după care a apărut Dumitru Crudu, el fiiind și originar din Florițoaia Veche, Ungheni, ca și autoarea. Dumitru și-a amintit că mama Radmilei era pe vremuri șefa librăriei, unei „Luminițe” de odinioară situată la o margine de sat și de codru sau pădure.
Azi acolo, în localul fostei librării cineva a deschis o cafenea și nu se mai vând cărți ca altădată, ci bere, rachiu. Pentru cei „veseli și voioși, ca soldații curajoși,” vorba unor catrene de odinioară, sau dintr-un fel de folclor local. Poeta zise că într-o zi, trecând pe lângă localul vechi al librăriei, azi o cafenea la modă, auzi niște cântece populare, însă cuvintele nu erau românești ci...
Cântecele celea de jale începeau cu „Oi moroz, moroz, adică ger și frig de iarnă afară...

Poetul, prozatorul și dramaturgul Dumitru Crudu i-a definit poezia autoarei ca una mai degrabă manieristă, care va rezista în timp. Aliona Grati de la Academia de Științe a Moldovei a menționat titlul enigmatic al cărții. Radmila Popovici-Paraschiv după ani la rând, în calitate de textier, în tandem artistic cu Marian Stârcea, a decis să editeze o carte de poezie.
Nina Corcinschi, Grigore Chiper, poet de altfel și dumnealui și critic, a zis că este bine, că e bine...
A citit inspirată din carte - Natalia Grâu, apoi și poeta Claudia Partole a precizat, că numai o femeie poate să descrie sânii cu desăvârșire, așa cum a încercat Radmila.
Unii poate că așteptau mai mult erotism de la autoare, însă ea a plasat doar atât, cât se cuvine.
Mai notez că, relansarea cărții "Mi-s poezie" a Radmilei Popovici-Paraschiv, a coincis cu ultima seară de mai la o bibliotecă bună din capitala Republicii Moldova, unde asemenea lansari au loc practic săptămânal. Și unde iubesc ca să vină și poeții români de pretutindeni: de București până hăt în Canada. În seara aceea am aflat că, într-adevăr cartea Radmilei Popovici-Paraschiv, are multă poezie de calitate și un pic de grafică de Teodor Buzu. Cartea i-a apărut la editura "Gunivas", 2012.
Ea este cu o alură și cu o aluzie de "Mi-s de păcat", și de "Mi-s de poezie".

Alte detalii picante de la lansare nu vă pot da.
Fiindcă și alte cărți bune încă urmează să apară și să fie lansate.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!