poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3689 .



Sclavie
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dottils ]

2010-09-12  |     | 



Oare nu suntem in continuare impartiti in sclavi si stapani?
Poate ca sclavia nu a incetat niciodata sa existe. Ea este doar bine ascunsa de paravanul democratiei, al acestei false idei care proclama suveranitatea poporului, idee nascuta din capacitatea stapanilor de a ii face pe sclavi sa creada ca sunt liberi. Din darul oratoric cu care cei dintai au fost investiti si din talentul lor innascut de a hipnotiza auditoriul (care a devenit prea mare pentru vechile metode de a subjuga masele), facandu-l sa creada ce i se spune, si nu ce spune. Poporul nu-si va exercita niciodata puterea.
Sclavia inca exista. Ea s-a ascuns dupa perdeaua tertipurilor mentale prin care ei te fac sa “intelegi” ca de fapt negrul e alb, ca niciodata nu e asa simplu cum crezi, ca un raspuns la o intrebare nu poate fi un banal „da” sau un banal „nu”. El trebuie sa contina si un “dar”, pentru ca tu te-ai nascut deja obligat, si balanta e deja inclinata in defavoarea ta. Pentru ca ai venit aici cu datorii din cosmos pe care trebuie sa le platesti numaidecat imparatilor terestri care iti acorda gratierea si te tolereaza asa pacatos cum esti tu, saracule!
Sclavia a fost upgradata la democratie, iar tu ai devenit inconstient de capacitatea puterii lor de a te face nu numai sa-ti accepti conditia de sclav, ci si sa adopti in mod inconstient modele de sclavie impuse, ca repere existentiale. Sa te misti in functie de cum ti se spune de mai sus si sa crezi in miscare ta. Care de fapt e a lor, pentru ca tu nu crezi ca poti sa te misti singur.
Poate ca inca nu traim pentru noi. Poate ca nici nu o vom face vreodata. Iar haiducul pe cal alb nu va veni sa ne salveze, poate pentru simplul fapt ca un singur om nu isi poate masura puterea cu cea a intregii elite politice.
Dar mai multi oare pot? De fapt, stii?… tu esti liber sa fii conditionat.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!