poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3750 .



farsă politică
eseu [ ]
(A la Din-escu)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [simonsilvia ]

2009-06-08  |     | 



Măi proști și tâmpiți ce sunteți, pui de lele, nu de lei! Cum faceți voi politica după ureche punând la încercare timpul și banii alegătorilor!?!
Păi, ieri, ați fost la vot? Ați fost!(teoretic vorbind, desigur)! Ei, și dacă ați fost, atunci: ce-ați votat?
Habar n-aveți, nu-i așa?
Păi: pe președintele României l-ați votat ieri, băăăăi, tâmpiților! Ba chiar mai mulți președinți ați votat, că România își permite să-i plătească pe toți cu o remunerație cât de cât...de , după buget.
Și la iarnă ce veți mai vota? răspunsul la această întrebare e la mintea găinii, că dacă neamul galițelor e prost, numai de la cocoș se trage, că el le conduce. Dar și găina! E proastă și ea, că se lasă condusă de cucoș, întocmai de parcă ar fi oarba-găinilor (nu Oarba-de-Mureș; aia e o altă localitate din județ unde mulți au murit fiindcă n-au văzut și s-au dus la război ca orbii, mânați dinapoi.)
Deci, întrebarea deschisă rămâne (pentru a nu pierde șirul raționamentului, vom reveni apoi cu alte explicații) deci, ce votăm în iarnă, atunci? Ieșirea din Europa o votăm, bei hahalelelor! Atât ați stat și voi în Europa: de acum, până la iarnă, pui de hoți și de bandiți! și ați stat ilegal și așa, că de, președinte aveți! De bine, de rău, România are președinte. La ce i-ar mai trebui unul, sau mai mulți, cum ați votat voi, sau n-ați votat, ieri.
Deci, să revenim cu explicații pentru a vă convinge și pe dumneavoastră că am mai mult decât șapte ani de acasă, că n-am plecat aproape nicăieri la școale înalte (decât la Năsăud: nasul ud al copilului răcit ori plângăcios; iar dacă stăm și judecăm la nivel global, călare pe glob, adică, pe globul de pământ, nu de cristal, desigur; școalele din județul meu considerându-le: acasă), deci, am stat acasă patruzeci de ani și mai bine să-mi fac educația, repetentie fiind mereu: tot la patru ani luam clasa întâi de la început. Baaa, și la grădiniță m-au trimis din motive de proastă purtare, ca și cum, toți cei care greșesc ar trebui să fie făcuți din nou copii, să-și retrăiască greșalili pentru a le putea reparate: fi. Am zis. gata, s-au golit și pușcăriile, de-acum! Aveți grije, părinți, în ce grădinițe vă înscrieți copiii!
Buuuun!
În iarnă veți vota un președinte al României, dar: consiliul european, având deja un președinte, dumneavoastră veți vota de fapt, ruperea de acest consiliu, prin alegerea președintelui dumneavoastră personal (aici mă refer la fiecare stat în parte, că și alte state mai au președinți, politichia fiind o artă după urechie, nu o știință după logică, și cu toate că le scârțâie muzica în urechi, tot nu le trece prin minte că ar putea regla orchestra după un diapazon în cheia sol, că aceea e cheia pentru începători, desigur; alta nu știu nici eu.)
După ce model ați luat voi, domnilor, democrația? Voi, care ne învățați pe noi: hai să vedem, voi: ce știți voi?
Europa se dorește a deveni un mare stat federal. Buuuun. Uite, Elveția de pildă, am auzit că funcționează și ea la fel, că de aia i se mai spune și ,,țara cantoanelor", împărțită fiind ea, în cantoane (ce-or mai fi și alea, nu știu să vă spui). Să luăm ca exemplu America, mai exact: SUA, că asta știm mai bine în materie de democrație federală, de prin filmele de la televizor. În America se alege mai întâi în fiecare stat câte un senator(nu un senat întreg, deși, ar putea să îi plătească pe toți,că au bănci destule; observați că acest senator, neavând senatul lui local, este un fel de rege pentru statul său; halal democrație v-ați ales și voi de model; să vă fie, că voi ați ales). Acest senator face parte din senatul SUA din care poate avansa apoi la titlul de candidat la președinție (a mai auzit cineva de vreun președinte american care să nu fi fost rege mai întâi? adică , senator, desigur).
Dar acesta este doar un model evocat pentru exemplificare. Noi să ne întoarcem la oile noastre (măi, și Becali ăsta, ce ureche bună are: observați, el s-a întors chiar la oi: la oi-oi) și să analizăm modelul democratic european. Deci: fiecare țară își alege reprezentanți în Consiliul Europei: aceștia sunt un fel de sanatori americani. Consiliul Europei, la rândul său, dintre acești reprezentanți, alege un președinte (și ar face bine să îl aleagă pe mai mult decât pe o jumătate de an, că de aia le râde Putin în nas și-i face neserioși; uite, Putin se descurcă în democrația voastră, mai bine decât voi, care vă lăudați că-l învățați voi pe el, halal să vă fie, ignoranți aroganți ce sunteți voi! și proști), care președinte, la rândul său, numește guvernatori europeni delegați pentru fiecare stat în parte, așa cum la noi sunt numiți prefecții. Acum să-mi spuneți voi, oameni de nimic, buni de legat ce sunteți, pentru ce sunt președnții și parlamentarii României? că neavând nici un rol legal instituit în politica europeană, s-au transformat și ei în observatori pe lângă Consiliul Europei: doar-doar or observa cum merg treburile pe la ei să îndrepte și pe la noi democrația, după model. Dar dacă modelul e strâmb, ce te faci, nene? Mai pui de-o vilă, de-un palat, de-un bal de caritate: poate i-o fi milă cuiva și de voi, că de: săraci cu duhul sunteți destul, a voastră să fie atunci împărăția, a neamului împărăție, desigur, că cealaltă , care o fi , a lui Dumnezeu cel Înțelept trebuie că este.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!