poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1869 .



Feminin - masculin
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Kaelyn ]

2005-06-07  |     | 



Feminin – masculin

Trebuie sa recunosc ca femeia si barbatul sunt un intreg doar dintr-un instinct.
Tot ceea ce este in afara lui se numeste pierdere de vreme.
Si instinctul acesta mi se pare ca este de trei feluri. Si fiecare fel aduce o noutate. Dar despre caracteristicile lor vom vorbi dupa ce vom afla care sunt acestea.
Primul instinct este reflectat intr-atat de bine prin nevoie, incat se confunda cu aceasta. Il voi numi apa.
Al doilea patrunde in fiinta, starnind dorinta. Si cand dorinta este puternica devine insusi instinctul. Va fi numit pamant.
Al treilea, cel mai important, dupa cum vom vedea, este instinctul unicat – dragostea. El va fi cerul.
Acum, avem cele trei feluri: apa, pamantul si cerul. Dar ce reprezinta fiecare?
Apa se bea. O stim cu totii. De fapt, o intrebuintam in multe modalitati. Dar scopul ei primordial este de a stavili setea. Apa instinctului este poate cel mai raspandit fel al acestuia. Ea apropie cei doi subiecti, insa nu le confera continuitate. Pana in acest punct si din acest punct totul este ratiune. Nevoia se mentine constanta atat timp cat este echilibrata intre cei doi. In afara echilibrului, instinctul este dual.
Pamantul se roteste. Logic, are o explicatie. El adaposteste subiectii, dar si apa. Cand vine vorba de instinct, pamantul absoarbe doua legi – legea firii ei si legea firii lui. Acestea doua se contopesc insa nu isi gasesc un element care sa le retina in intreg. Dorinta e superioara nevoii, tine de individualitate, insa nu este cu nimic mai inocenta ca primul fel de instinct. Din contra, ea dizolva particulele fericirii direct proportional cu apa din care a luat nastere.
Cerul e inalt. E propozitia de inceput a scolii. Dar si a vietii. Cu cat se insista mai mult asupra ideii de inalt, cu atat se observa ca… cerul e undeva sus, sus de tot. Al treilea fel de instinct confirma cele spuse. Mai adauga ideea ca cerul este stapan peste pamant si apa. Nu ia nastere din acestea, el exista inca de la inceputul acela enigmatic. Fascineaza, leaga, intregeste, mentine. Se stie ca nu are grad de comparatie cu primele doua instincte. Dragostea, caci asa a fost numit acest unicat, este echilibrul perfect intre femeie si barbat. Si astfel, intregul absolut exista.
Apa, pamantul si cerul sunt instinctele care formeaza universul, in proportii diferite, ce e drept, insa il formeaza. Reciproca nu este valabila. Din perspectiva unilaterala, apa este fie da, fie nu, pamantul este intotdeauna poate, iar cerul… la cer se ajunge foarte greu; iar cei care au ajuns la acest instinct spun ca nu este nici un mister. Este ceea ce se citeste… INSTINCT.
Impreunarea “ Feminin – masculin” care de fapt putea sa fie “ Masculin – feminin”, nu este aleatorie. EL va ceda intotdeauna aparenta EI. In esenta, sunt identici. Doar au acelasi instinct!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!