poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2209 .



Cultura română-moartă și în descompunere
eseu [ ]
Cărțile și noaptea- 1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-05-15  |     | 



Cărțile se sting, încet, una câte una. La fel ca și stelele.
Cultura românească- și aici mă refer la cultura scrisă, e pe moarte dacă n-a și murit cumva.Cauzele ? Multiple.Voi încerca să mă refer numai la câteva.Să le luăm pe rând, în mai multe episoade.Astăzi despre:

a.Aculturalitatea agresivă a mediului educațional
La ora actuală mediul educațional e varză. Cultura "băiețașilor de după bloc", cultura "hip-hop-ului" a distrus orice fel de semn de adevărată cultură existent încă. A fi "cool", a fi îmbrăcat "de fițe" nu presupune nici pe departe trecerea la cel puțin 50 de m pe lângă o carte.Și nici nu e nevoie. Ideile sunt simple. Această subcultură, cultura de rumegat- pentru rumegătoare a MTV-ului ,K-Lumea și a altor posturi este mult mai ieftină-atât pentru stat sau organizație cât și pentru individ- ea nu presupune exercițiu individual, nu presupune efort intelectual- nu implică școlarizare, cărți, etc. Nu implică nimic altceva decât "cumplitul meșteșug de tâmpenie".
Prin grija dlui.Șora și a urmașilor acestuia care au "liberalizat" școala,singurul lucru pe care trebuie să-l respecte profesorii este să fie "la modă" .Acceptarea profesorului de către elev- făcut în toate culturile mari pe baza unui amestec complex, în care intervine în bună măsură și disciplina și un anumit respect- amestecat cu teamă- pentru poziția, privilegiată din punct de vedere intelectual, a dascălului- la noi se face doar pe baza faptului că "ești de gașcă".
Gașca văzută dinspre băiețașii de cartier omoară orice urmă de cultură existentă. A fi în gașcă nu presupune să fii cult, nici măcar bine informat. Caracteristicile identitare ale găștii corespund fără mari deosebiri celei ale haitei- deci se produce o decădere la nivelul regnului animal. Un om "de gașcă" nu trebuie să cunoască neapărat un limbaj articulat. El trebuie să manifeste o bună camaraderie cu ceilalți "gășcari" și o agresivitate față de găștile rivale. Iată în 2 cuvinte și istoria rap-ului și hip-hop-raper-ul nu face nici un fel de efort să-și depășească condiția de mizerabil animal. În acest sens, măcar eroul de manea face bani- el stârnește invidia dușmanilor câștigând.Raperul este manelistul văzut în oglindă- însă exact la fel de mizerabil.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!