poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1487 .



Cavalerul speranței...
eseu [ ]
Fiecare moare singur

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-02-27  |     | 



"Spanien's Himmel
Breiten deine sterne..."
Cântec din războiul civil spaniol

Este un om cunoscut foarte puțin.
S-a născut. A emigrat. A luptat pentru dreptate. A murit. Cam așa s-ar putea descrie o viață de om, o viață a unui român, undeva, în prima parte a secolului XX.
N-a făcut avere.N-a avut familie, copii. A murit, așa cum fiecare moare singur, sub cerul Spaniei.
S-a născut la Brăila, în 1905. A copilărit în port, printre vapoare. Era al nimănui- un copil evreu fără părinți.A muncit de când a făcut ochi. A cărat saci cu grâne- pentru Zaidufis, Salchidis și alți mari și puternici atreprenori.
N-a mai rezistat. Era prea multă mizerie. Prea multă murdărie în lumea aceasta românească antebelică.
S-a îmbarcat imediat ce a putut. Erau acele vapoare frumoase- cu două coșuri, cu trei coșuri- duceau tot ce era mai bun/mai rău din Europa
A ajuns la New York și a reușit să învețe. Să facă școală seara, ziua lucrând la piața de pește din Queens.A ajuns redactor la "New York Times".
S-a înrolat în august 1936. Se căutau aviatori pentru Spania republicană. Avea ceva experiență de zbor- făcuse armata la aviație.
"În ziua de 24 aprilie 1937, cursa aeriană Paris-Madrid, transportându-i printre alții pe Paul Robeson și Paul Casals a fost atacată deasupra Bilbao de trei avioane Caproni aparținând Spaniei naționaliste. Naționaliștii aveau informații că în avion se află personalități ale culturii universale care vin să concerteze pentru republica spaniolă.Intenția lor era să oblige avionul să aterizeze în zona ocupată de franchiști.Piloții cursei de linie au reușit să transmită un mesaj de ajutor. În apărarea cursei au fost ridicate toate avioanele de vânătoare disponibile în imediata apropiere.Un singur avion Breguet a reușit să ajungă la timp. Deși aflat într-un dezavantaj extraordinar, pilotul, de origine română, a reușit să doboare două avioane Caproni și să-l gonească pe al treilea, permițând astfel cursei să aterizeze în condiții optime pe aeroportul Quatro Vientos din Madrid. Din păcate, curajosul pilot a fost interceptat de două ME-109 din Legiunea Condor și a pierit în flăcări".
Comunicatul agenției Rador, 25 aprilie 1937

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!