poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2502 .



13 Februarie 1945
eseu [ ]
Pentru toți cei care au murit acolo, la Dresda...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-02-14  |     | 



O sută de mii de oameni. Majoritatea femei și copii. E greu să ți-i imaginezi, acum 60 de ani. Într-un oraș mare, scăpat miraculos din război. Într-un oraș mare, pe ultima sută de metri a Reich-ului de 1000 de ani, fără apărare,în frig, majoritatea refugiați.
O sută de mii de vieți nevinovate. E greu să-ți imaginezi. Zgomotul sinistru al bombardierelor Lancaster. Departe, ca un bondar foarte îndepărtat. Apoi, din ce în ce mai aproape.O mamă relativ tînără- dar cât de tînără poate fi o mamă într-un război mondial -îmbrăcată într-un palton negru, gros.Un copil cu o hăinuță cenușie, primită de la "Ajutorul pentru refugiați". "Guk'mal mami" spune copilul arătând cerul.
Și apoi nimic.
Una din cele mai monstruoase crime din cel de-al doilea război mondial n-a fost făcută de hitleriști. Și nici măcar de ruși. Una din cele mai monstruoase crime din cel de-al doilea război mondial poartă semnătura selectă a lui Winston Churchill. Este cel care a semnat ordinul de bombardare a Dresdei.
Un oraș nevinovat. Un oraș fără infrastructură militară. Un oraș al artei, al frumosului. Transformat în scrum pe 13 februarie 1945. Și numai din sadism.
Cele mai recente studii americane au arătat că încă de la sfârșitul verii 1944 Anglia și SUA urmăreau realizarea unui sfârșit cât mai rapid al războiului. Cum ? Prin comiterea unei atrocități care va îngrozi inamicul să ceară capitularea imediată.
Cele mai recente studii arată că a fost un act sadic și premeditat. Și că acest act aparține în primul rând Marii Britanii.Și SUA.
Semnătura este a lui WInston Churchill. Semnătura ulterioară îi aparține lui "bomber" Harris- unul din cei mai cruzi măcelari ai celui de-al doilea război mondial- omul pe lângă care Goering părea un copil nevinovat.
"Comandanții bombardierelor nu erau interesați de nici o țintă militară sau economică. Ceea ce căutau ei era o zonă rezidențială de dimensiuni mari. Pe care să poată s-o ardă...atracția pe care a exercitat-o Dresda pentru comandamentul bombardierelor era faptul că centrul orașului putea arde ușor și magnific...așa cum s-a și întâmplat".
Bombe incendiare de 50, 100, 500 kg. Bombe incendiare de 2 tone, cele mai mari bombe "clasice" fabricate vreodată.Bombe.
Sunt curios ce a visat în noaptea aceea Churchill. Sunt curios dacă Churchill mai putea visa ceva. Și dacă a simțit în vis mirosul de carne arsă. Acel miros care rămâne peste tot, în haine, pe piele, în păr. Și țipetele. Și durerea.
Nu exista apărare antiaeriană în Dresda.Puținele avioane Luftwaffe erau ținute la sol din cauza lipsei de combustibil.Era ținta excelentă pentru măcelari.
Sunt curios ce au visat toți acei trufași comandanți de aeronave- Lancaster, B-29 ? Sunt curios cum s-au umflat în pene că au putut aduce moartea fără să se teamă de nimic.De la 1000 de m, de la 2000 de m..."Drop the bombs!".
Dresda e singurul lucru care m-ar putea face să-l simpatizez pe Hitler. Să-mi dau seama că cei "buni" erau la fel de răi, dacă nu și mai răi.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!