poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 

Concursul de epigrame :: Ale mele-s mai bune și mai frumoase


Concursul de epigrame
concurs [ Epigramă ]
Ale mele-s mai bune și mai frumoase

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de Laurențiu Orășanu [Ghiocel]

2009-02-05  |   | 



Preambul

Nicolae Bunduri a propus un concurs de epigrame pe Agonia, pentru a sprijini fenomenul epigramistic de aici. Mi-a cerut ajutorul în oganizare. Dat fiind faptul că am mai organizat concursuri pe aici (concursurile de poezie „Anotimpuri” -2004, primele 3 ediții, a patra a organizat-o Alina Manole) am cuplat la ideea dumnealui.

În context menționez faptul că alte concursuri de epigrame, chiar în formatul de concurs de pe Agonia - conceput tehnic de Radu Herinean -, au fost organizate de Jupp B. Itter.

Așadar:

Concursul de epigrame:

„Ale mele-s mai bune și mai frumoase” – Trofeul „Depus în vitrină”

Regulament și condiții de desfășurare

Concursul își propune să declare cel mai bun epigramist dintre cei ce se înscriu în concurs.

Poate participa cu FIX 3 (trei) epigrame (în limba română) oricine are un cont pe poezie.ro, indiferent de nivel, la data postării acestui anunț. Cei care se înscriu după această dată vor trebui să aștepte o altă ocazie pentru a concura. Se dorește evitarea unor înscrieri ad-hoc, pasibile de a fi ale unor clone.

Juriul și organizatorii (vezi mai jos) nu vor participa cu epigrame la concurs.

Concurenții vor posta, sub acest text, în momentul deschiderii concursului, NU ACUM; NU AICI, CI ÎN CÃSUÞA CARE VA FI ATUNCI VIZIBILÃ, câte trei epigrame la tema:

Salvarea

Þinând cont de faptul că juriul NU va face nici un fel de modificări în texte, spre a le îmbunătăți, concurenții sunt rugați să țină cont de noțiunile de bază ale epigramei: prozodie, poantă etc. Unele specificații le găsiți pe Agonia sub semnatura lui Nicolae (Nae Bunduri) sau din alte surse infinit mai ample, cum ar fi teza de doctorat a Doamnei Elis Râpeanu ("Epigrama în literatura română") - cine o are. Ar fi păcat să trimiteți neglijent o poantă bună sau foarte bună, îmbrăcată într-o prozodie rea. Asta ar atrage după sine, depunctarea. Deci, un pic de efort...

Nu vor fi postate în concurs:

- texte aparținând altor genuri literare: proză, scenariu, eseu, haiku, etc.
- texte care nu se încadrează DELOC în tema propusă
- texte care au apărut anterior pe Agonia, au fost publicate anterior - volume, reviste, net -, sau sunt cunoscute, chiar și parțial, unor membri ai Agoniei.
- texte care, prin conținut, pot dezvălui, eventual, identitatea autorului.

Toate textele din categoriile de mai sus vor fi eliminate de organizatori, fără avertisment, fără informarea autorilor - pentru a nu deconspira cine participă și cine nu - și nu vor ajunge să fie supuse jurizării. Dacă un concurent va avea un text eliminat din una din cauzele de mai sus, după jurizare el NU va figura în palmaresul concursului. Un concurent, pentru a figura în palmaresul concursului, în clasament, trebuie să aibă (FIX) 3 epigrame valabile în concurs (jurizabile).

Înscrierea epigramelor se va face în căsuța specială, NU în căsuța obișnuită pentru comentarii.

Căsuța specială este vizibilă sub toate comentariile la cest text.

Orice text înscris din greșeală în căsuța de comentarii nu va mai putea fi postat în concurs. Cel care a greșit nu va fi atenționat nici de către organizatori, nici de către public, dar textul lui va fi ELIMINAT în faza de pre-selecție dacă va posta acel text ȘI la locul cuvenit.

Se va introduce un text, cu titlul în căsuța destinată titlului, și epigrama în căsuța destinată textului, FÃRÃ SEMNÃTURÃ, și se va trimite.

Se va continua în mod similar, pe rând, cu celelalte două texte.

Textele și numele autorilor vor fi ascunse publicului(nu vor fi vizibile) în timpul următoarelor etape ale concursului

- înscriere texte
- pre-selecție (vor fi vizibile textele, nu și numele autorilor, pentru cel care face pre-selectia)
- votare de către juriu (vor fi vizibile textele, nu și numele autorilor, pentru juriu)

Pe cât posibil, textele vor fi editate cu diacritice.
Nu sunt admise efecte vizuale și speciale, inclusiv italice.
Nerespectarea regulilor obișnuite de postare pe site (scrisul de la cap la coadă cu majuscule, greșeli gramaticale frecvente, obscenități, etc.) va atrage descalificarea textelor respective care nu vor mai ajunge să fie jurizate.

Juriul va vota fără să cunoască autorii textelor. Deoarece s-a constatat o oarecare dezorientare în evaluarea epigramelor postate pe Agonia, la acest concurs PUBLICUL NU VOTEAZÃ.

Nu sunt admise comentarii în public (pe site, chat, etc.) pe durata concursului, care să dezvăluie identitatea concurenților. Se admit numai comentarii privitoare la organizare.

Orice comentariu, orice indiciu privind numele autorului va atrage descalificarea comentatorului respectiv și posibile sancțiuni (scădere nivel).

Rolul organizatorilor va fi limitat la porțiunile eventual ne-automatizate ale întregului proces de concurs și la coordonarea și verificarea operațiunilor automatizate.

Laurențiu Orășanu va interveni la eliminarea textelor necorespunzătoare (vezi categoriile de texte care nu pot fi acceptate, enumerate mai sus).
Aceste texte vor fi reținute și postate DUPÃ terminarea concursului, astfel ca această activitate, de filtrare, să fie făcută cu responsabilitate și dare de seamă.
Organizatorii nu vor dezvălui juriului numele autorului, nu vor încerca să-i influențeze, în niciun fel, deciziile, și nu vor vota.

DUPÃ terminarea concursului, deci după anunțarea punctajelor și a clasamanetului, toți membrii Agoniei sunt invitați să comenteze textele din concurs, premiile, etc.

În timpul concursului nu se admit contestații si comentarii altele decat cele privind organizarea. Ele vor fi adresate organizatorului Laurențiu Orășanu. Caseta de comentarii va rămâne deschisă numai pentru anunțuri organizatorice, comentarii care să facă publicitate concursului (caterincă).

Juriul de concurs:

Nicolae Bunduri

Nicolae Bunduri este un epigramist recunoscut pe plan național, cu experiența organizării unor astfel de concursuri, și, în fapt, inițiatorul acestui concurs.

Juriul va nota textele, fără să cunoască autorul, cu note de la 1 la 10.

Textele unui autor vor apărea în ordine aleatoare în șirul de texte, nu în ordine, și nici grupate așa cum, poate, au fost postate.

Autorul, sau autorii care va/vor întruni cel mai mare /același număr de puncte va/vor fi decarat/ți câștigător/i al/ai trofeului:

“Depus în vitrină”

Organizatori: Laurențiu Orășanu și Radu Herinean


Etape (se indică data de început și/sau de încheiere):

Precizări la regulamentul de desfășurare, corecturi: până pe 8 februarie 2009

Perioada de înscriere texte : 9 - 15 februarie (înscriere în căsuța specială, NU la comentarii)

Eliminare texte neconforme (vezi categoriile): 16-17 februarie 2009

Numai textele pre-selectate vor fi afișate pe site și supuse votului juriului, în etapa de votare/jurizare.

Jurizare: 18 - 20 februarie 2009.

Afișare rezultate: 21 februarie 2009

Pentru sfârșitul etapelor se va considera ora 24 a zilelor respective, ora Bucureștiului.

NOTÃ: Dată find experiența concursurilor precedente, legat de indisponibilitatea unui factor sau altul, pot interveni modificări ale acestor date, oricât ar încerca organizatorii să evite acest lucru. Scuze în avans, și mulțumiri pentru înțelegere!

Vă așteptăm și ... succes !

La încheierea concursului de epigrame “Ale mele sunt mai bune și mai frumoase”

Acest concurs a fost lansat la inițiativa lui Nicolae Bunduri.

Concursul și-a propus ca, pe baza notelor date de juriu pentru trei epigrame pe tema “Salvarea”, să declare pe cel mai bun epigramist din concurs și să-i acorde trofeul

“Depus în vitrină” ”

Au prezentat texte în concurs un număr de 41 concurenți. Nu toți au postat câte trei texte.
Analizând cele 99 epigrame rămase în concurs după fază de pre-selecție, și notându-le așa cum se poate observa în încheierea acestui comunicat, juriul declară câștigători (ex-aequo) ai concursului pe:

NUÞA CRÃCIUN și ION JORZ

care primesc trofeul

“Depus în vitrină”

Câștigătorii concursului au totalizat 24puncte.

Trofeul, ca obiect fizic, va fi oferit câștigătorilor în cel mai scurt timp, din partea siteului Agonia, după inscripționarea adecvată. În acest scop sunt rugați să comunice adresa.

Felicitări câștigătorilor!


Pe locurile trei s-a clasat:

2. Gârda Petru Ioan - 23,75 puncte

Clasament general
(în paranteze, punctajul total):

1-2. Nuța Crăciun și Ion Jorz - 24,00
3. Gârda Petru Ioan - 23,75
4. Laurențiu Ghiță - 23,50
5-6. Ștefan Victoria și Ion Toderașcu - 23,00
7-10. Tincuța Horonceanu Bernevic, Florian Abel, Chitul Grigore și Ion Ruse - 22,50
11. Sorin Olariu - 22,25
12-13. Moldovan Viorel Sorin și Rodean Ștefan Cornel - 21,50
14-15. Dobreanu Grigore Marian și Miloș Petru - 21,25
16. Iulian Cimpoeșu - 20,00
17. Ion Diviza - 19,75
18-20. Elena Malec, Alin Pavel și Chimigeru Iulian Marian - 19,50
21. Florin Caragiu - 19,00
22-24. Preoteasa Marinela și Marcel Cuperman - 18,75
25. Stănică Ilie Viorel - 18,50
26. Grigoraș Vasilică Orlando - 16,25

Note privind desfășurarea concursului

Nu au intrat în concurs trei texte - trimise de Paul Constantin, într-un loc greșit (la traduceri).

Nu au fost jurizate un număr de 22 epigrame respinse la pre-selecție ca neîncadrându-se în tema concursului. Aceste epigrame sunt expuse în continuarea epigramelor jurizate. Pre-selecția a fost făcută de către organizatori.

Notarea a fost făcută de către juriu. Juriul acestui concurs a fost asigurat de Nicolae Bunduri.

Pe tot parcursul etapelor de postare, pre-selecție, jurizare, numele autorilor textelor au fost ascunse.

Conform regulamentului, autorii care au rămas, după etapa de pre-selecție, cu mai puțin de trei epigrame, nu figurează în clasamentul general. Sunt 9 autori în situația aceasta. Textele lor, cele rămase în concurs, au fost notate și se regăsesc între textele jurizate expuse în continuarea comunicatului.

Au fost descalifiați concurenții Dan Norea, Florin Rotaru, Atropa Belladona, Ana Maria Iojiban, Dorin Miron și concurentul dublu Jupp B. Itter - Pseudo Nim pentru încălcarea unor prevederi regulamentare.
Epigramele primilor trei apar în lista epigramelor jurizate, dar nu și în clasamentul concursului. În celelalte două cazuri, abaterea fiind mai gravă, epigramele au fost șterse.
Am apreciat interesul manifestat de autorii de pe Agonia față de concurs prin:
- comentarii privind regulamentul și modul de desfășurare;
- comentarea pe NV a epigramelor respinse/reținute pentru jurizare;
- participarea la concurs
și ținem să le mulțumim aici din partea juriului și a organizatorilor.

Mulțumim juriului, respectiv dlui Nicolae Bunduri, pentru inițiativa acestui concurs, generozitatea temei alese, operativitatea dovedită în etapa de notare a epigramelor (jurizare). Comunicarea între organizatori și juriu a privit numai aspecte logistice. Nu au fost semnalate niciun fel de încercări de influențare a juriului sau de încălcare a secretului numelui concurenților.

Considerăm că acest concurs a mimat concursurile prin corespondență folosind mijloacele tehnice puse la dispozițe de acest site (sau o parte din aceste mijloace). Mediul de concurs de aici a permis, spre deosebire de concursurile prin corspondență, evaluarea separată a epigramelor unui concurent (nu la pachet, cum se face, în mod inerent, la concursurile prin poștă). Cred că s-a punctat bine, tot datorită mijloacelor tehnice ale siteului, la capitolul păstrării secretului identității concurenților (prin comparație cu aceleași concursuri prin corespondență).

Considerăm că acest concurs a luat pulsul activității epigramistice pe Agonia, a prilejuit un moment de emulație din care toți avem ceva de învățat: concurenți, organizatori, juriu, public spectator. Concluziile la care vom ajunge discutând plusurile și minusurile în organizarea acestui concurs pot contribui la ajustarea regulamentelor concursurilor viitoare.

Personal, cred că organizarea bi-anuală, cu oarecare variație de la un concurs la altul (alt organizator, juriu format din mai multe persoane, jurizare de către public, concurs pentru cea mai bună epigramă la o temă, etc.), poate să înlăture un posibil efect de suprasaturare.

Mulțumim colegilor de pe siteul Agonia pentru înțelegerea manifestată pe durata desfășurării concursului, față de aglomerarea cu multe comentarii a acestui spațiu public.

Vă mulțumim,
Vă așteptăm comentariile,
dat astăzi 19 februarie 2009,
în numele juriului și organizatorilor concursului de epigrame

-------------------------------------------------------------------------
1. Epilogul uninominalului

La terminarea confruntării,
Punctând cu-n argument mai tare,
Unu-a ajuns în forul țării
Iar celălalt - într-o… Salvare!
Chitul Grigore - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
2. Sărăcie

Pe centură-n disperare,
Fata nu-și pierde răbdarea,
Vede-un TIR în depărtare
Și visează că-i salvarea.
Milos Petru - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
3. Politicianului roman

"Eu sunt salvarea" perora intruna
Cu sarmul sau de mare orator,
Si n-a mintit, eu recunosc acuma,
Ca si-a salvat al sau buget, cu spor!
Moldovan Viorel Sorin - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
4. Hoțomanul salvator (de la Anton Pann citire)

Să salvăm ce se mai poate,
Zise-un tip cu mâna plină,
Prins cu cepele furate:
Le lua vântul din grădină!
Florin Caragiu - Nota 6,75
-------------------------------------------------------------------------
5. Dacii vor cuceri Europa

Prin Vestul Europei în parcurile de mașini
Se-alege prafu' de bolizii ce nu s-au ieftinit
Iar noi din rugini am repus Rabla pe roți
Ca marca Dacia s-ajungă mașina pentru toți.
Dragoș Vișan - Nota 5
-------------------------------------------------------------------------
6. Gânduri de salvamar

O doamnă grasă și-n etate,
Pe plajă, azi, căzu pe spate.
Oftez și-ncep resuscitarea...
Uf, bine c-a venit Salvarea.
Dan Norea - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
7. Salvarea prin justiție

Își șopti un hoț în barbă,
Salvat din beci c-are puroi,
Că justiția e oarbă
Doar dacă vede euroi.
Milos Petru - Nota 6
-------------------------------------------------------------------------
8. Norocul prostului

Un prost nu își găsește locul
Nici dacă-i spui să lase focul,
Dar s-ar putea ca din tot jocul
Să nu-l mai scape nici norocul.
Marcel Cuperman - Nota 4
-------------------------------------------------------------------------
9. La mintea maidanezului

Pentru voi lansez chemarea,
Suferinzilor stingheri:
N-apelați nicicând „Salvarea",
Că v-aduce doar hingheri!
Ion Diviza - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
10. Taxiul numit Salvare

În criză nu am salariul ideal,
Azi noapte mi-a scăzut valoarea,
Eu dau impozit la taxi-Salvarea,
Să fiu mai aproape de spital.
Preoteasa Marinela - Nota 5,5
-------------------------------------------------------------------------

12. De ce am întârziat cu participarea

Un motiv de enervare:
Iarăși s-a-ntrerupt curentul –
Am uitat să dau..."salvare"...
Și-am pierdut tot „documentul"
Dobreanu Grigore Marian - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
13. Pro Patria

Mi-aș dori să fiu ministru
De la Tisa pân' la Nistru
Să-mi salvez țara, frumos,
Da-i "salvată"… pân' la os.
Sorin Olariu - Nota 7

-------------------------------------------------------------------------

14. Þăranul român

Flămând și gol, fără pământ,
Rămas și fără casă,
Salvarea lui, într-un cuvânt,
E-o doamnă, ce-are coasă.
Milos Petru - Nota 7.75
-------------------------------------------------------------------------
15. Pentru ONG de mediu

"Salvati padurea" striga unul
Fonduri UE vin cu duiumul,
"Verdeata-i viata" spune el
Da-i inverzeste-n portofel!
Moldovan Viorel Sorin - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
16. Guvernanții noștri și ieșirea din criză

Chiar dacă nu se bat cu pumnu-n stern
Și-n fața crizei par doar mielușei,
Salvarea va veni de la guvern
...Cu premieru-n criză de idei!
Ioan Toderașcu - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
17. Mai sunt speranțe

Fiind cuprins de agonie,
- Mă-ncurajează un tribun: -
- Salvarea ta pare să fie,
Un Ghiocel și un N. Bun!
Ion Ruse - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
18. Sindrofia

cât de bună sau nu-i bună
nu-ți pui așa întrebarea
că-ți găsești mereu salvarea
căutând-o pe nebună.
Grigoraș Vasilică Orlando - Nota 5,75
-------------------------------------------------------------------------
20. Ora de dirigenție

- Vă-nvăț azi metode, nu-s grele,
În viață s-alegeți modelul.
Pe voi cin' vă scapă de rele ?
Răspuns unanim: - Clopoțelul !
Dan Norea - Nota 5,25
-------------------------------------------------------------------------
21. Bugetarul petrecăreț

Don' jandarm de la comună,
Iar botează și cunună,
Însă banii ce-i donează,
Din buget și-i tot „salvează".
Marcel Cuperman - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
22. Epitaf

Aici zace Ics, cel care
A ajuns pe fundul gropii
Tot sunând după "Salvare"...
Au sosit mai iute popii!
Ioan Jorz - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
23. Suntem salvați!

Avem tot: o mare criză,
Râsul-plânsul, poezia…
Iar dovada e concursul
Promovat de „Agonia".
Sofronie Lucian Mihai - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
24. Medicină de piață

Așa-i pe la noi prin "sat":
Medicina-și face treaba.
Chiar de-avem sector privat,
Salvarea-i de stat... degeaba.
Ștefan Victoria - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
25. salvarea

O masina s-a izbit,
Pe strada direct de mine,
Sunt lovit dar si uimit,
Caci salvarea nu mai vine.
Chimigeru Iulian Marian - Nota 6,75
-------------------------------------------------------------------------
26. salvarea si oltenii

Vor sa pupe crucea sfanta,
De-nviere ca-i zi mare,
Drept urmare se framanata,
Si fug toti dupa salvare.
Chimigeru Iulian Marian - Nota 6
-------------------------------------------------------------------------
27. Crucea Roșie pe ambulanțe

Unde poate duce
Sărăcirea țării:
Până și Salvării,
Iată, i-am pus cruce!
Laurențiu Ghiță - Nota 8,25
-------------------------------------------------------------------------
28. Chirurgul și pacientul

Ore-n șir a transpirat,
Operându-l în surdină,
Dar piciorul i-a salvat
…Și l-a pus în formalină.
Ion Diviza - Nota 6,25
-------------------------------------------------------------------------
29. Publică sau vei pieri

Spunem că prin publicare,
te salvezi de la uitare,
în cazu-ți publicu-i salvat,
cum încă nu ai publicat.
Elena Malec - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
30. Operație reușită

În fine, bunul doctor m-a salvat
Și eu, ieșind din rolul de martir,
Cu mare bucurie i-am cedat
Cavoul rezervat la cimitir.
Ion Diviza - Nota 6,25
-------------------------------------------------------------------------
31. Salvare

Soacra mea, cu febră mare,
A scăpat acum de chin
C-a luat-o o salvare
Drept în plin.
Sorin Olariu - Nota 8,75
-------------------------------------------------------------------------
32. Obiceiuri scumpe

Nopți de patimi, nopți nebune, petrecute pe XXX
Ce trăiri, ce vremuri bune, virtual iubea cât doi
După plată ce schimbare, a rămas doar cu un fix:
Apelează una-ntruna doar la...112.
Stănică Ilie Viorel - Nota 6
-------------------------------------------------------------------------
34. Unui accidentat pe șosea

A fost lovit destul de tare
Dar nu s-a văitat defel,
Pân-a trecut și o Salvare,
Cu girofaruri, … peste el!
Chitul Grigore - Nota 8,25
-------------------------------------------------------------------------
35. Norocul... inocentului

Sunt conștient că m-a salvat
Și-i port recunoștință vie
Pentru că nu a acceptat
Când am cerut-o de soție
Florin Rotaru - Nota 8,75
-------------------------------------------------------------------------
36. Fapt divers

Într-o ultimă instanță,
Accidentu-i fu fatal,
Că-l lovi o ambulanță
Chiar în curte la spital.
Ștefan Victoria - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
37. Salvez lumea... salvează-mă!

„Pot salva lumea, nu mă tulbură nimic!" –
Șopti un găligan seren către o rudă,
Dar într-o clipă se făcu livid și mic:
„Ba nu! Salvează-mă!", strigă. „Unde-i o budă?"
Florin Caragiu - Nota 5,25
-------------------------------------------------------------------------
38. Salvarea

Lasă soacră, nu-i nimic,
Am sunat la ambulanță
Și vei fi în siguranță,
C-o să vină și un dric.
Alin Pavel - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
39. Consoartei, la nunta de aur

Te-am scos din râu la inundații
Și ți-am căzut pe loc în grații;
De nu eram atunci de față,
Salvam cincizeci de ani din viață...
Gârda Petru Ioan - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
40. Act umanitar

L-am dus pe copil la spital,
Șofer sunt demult pe-ambulanță
Și-n plus, sunt un sentimental...
Vă jur, onorată instanță.
Dan Norea - Nota 8,5
-------------------------------------------------------------------------
42. Sursa

Voi reprezentați ziarul?
Haideți să vă dau un pont:
- La Constanța, salvamarul,
A salvat, un salvamont.
Ion Ruse - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
44. Salvarea... aleșilor

Când ne-au promis viața ușoară
Și că ne leagănă hamacul
Am prins cu mâinile colacul
...Cu lumânare, nu cu sfoară.
Iulian Cimpoeșu - Nota 6,5
-------------------------------------------------------------------------
45. Mama soacră se simte foarte rău

De-o oră și mai bine,
Aștept - dar, ce belea! -
Salvarea nu mai vine...
O fi salvarea mea?!
Ioan Toderașcu - Nota 8,5
-------------------------------------------------------------------------
46. Salvată de la viol

Păi, cum să nu fiu, soro, necăjită,
Doar vezi și tu că soarta mi-e haină;
Era să fiu, aseară, necinstită,
Când hop(!) și moș Ion, după făină!
Ioan Toderașcu - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
49. din lac în puț

sărmanul om avu noroc,
cu pompieri de nota zece,
aceștia l-au salvat din foc,
dar cât pe ce… să îl înece!
Nuța Crăciun - Nota 8,5
-------------------------------------------------------------------------
51. Vii la morgă cu ministrul

Ca să-i trezească pe șefii libertății,
Mor oamenii adevărați, creștine,
Și dacă nu stai cu sănătatea bine,
Iei salvarea cu ministrul sănătății.
Preoteasa Marinela - Nota 6,75
-------------------------------------------------------------------------
52. Pompier de ocazie

Din flăcările nesătule,
Doar trei dulapuri am salvat,
Un frigider și ceva scule;
Pe soacra, n-am mai apucat...
Gârda Petru Ioan - Nota 8,25
-------------------------------------------------------------------------
53. Soluție salvatoare

Îl lovise crunt năpasta
Și, chiar i-ar fi fost fatal,
Dacă nu venea nevasta,
Ca să-l scoată din spital...
Atropa Belladona - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
54. La vârsta a treia... în vizită la dame

Þi-e dor de o reactivare.
Cum bărbăția-i...curelușă,
Ai mai avea doar o salvare:
... Să sune cineva la ușă.
Dobreanu Grigore Marian - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
55. Unui pacient, plimbat, în spital, de la o secție la alta

Pacientul se întreabă
Cu o urmă de cinism:
La spital veni salvarea
Sau la secția turism?
Tincuța Horonceanu Bernevic - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
56. Oare?

nu e vorbă ca minciuna,
adevărul zace îngropat,
să nu spui nici una
crezi că te-ai salvat?
Grigoraș Vasilică Orlando - Nota 4,5
-------------------------------------------------------------------------
57. Spirit civic

Eu l-am salvat de pușcărie;
Când am sărit la el pârleazul
Și l-am oprit pe nea Ilie,
Să își înece-n vin, necazul.
Ion Ruse - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
58. Gazul din Est

Când gazul e pe terminate
Și-afară este ger cumplit,
Salvarea noastră-s rușii, frate,
La gaz dau bonus: un chibrit!
Tincuța Horonceanu Bernevic - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
59. Revelație în trafic

La STOP, când a intrat în mine
Pe contrasens, lovind în plin,
Am priceput: Salvarea vine
Când te aștepți cel mai puțin
Florin Rotaru - Nota 8
-------------------------------------------------------------------------
60. Manele

cât ești de "pripas" nu știi,
într-una ascultând manele,
crezi că printre melodii
ți-ai găsit salvarea-n ele.
Grigoraș Vasilică Orlando - Nota 6
-------------------------------------------------------------------------
61. Criza de guvern

Când guvernul intră-n criză,
Iar începe să promită,
Dar nu pune nici o miză
Că ne va scăpa de mită.
Marcel Cuperman - Nota 7,75

63. Austeritate

Când a făcut infarct bunicul
Și la Urgență am sunat,
Ei au trimis, pragmatici, dricul,
Fi'ndcă Salvarea s-a stricat!
Chitul Grigore - Nota 6,75
-------------------------------------------------------------------------
64. Salvarea soțului infidel

Se pare că era un domn,
care vorbea noaptea prin somn,
soața l-ar fi descoperit,
de n-ar fi fost și bâlbâit.
Elena Malec - Nota 5
-------------------------------------------------------------------------
65. Celor de la Salvare, care vin în funcție de vârsta pacientului

Am sunat dup-o salvare!
Vârsta, spune-mi, dacă vrei!
75...răspunde moșul,
Pentru tine...33!
Tincuța Horonceanu Bernevic - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
66. Metastază

Sistemul sanitar
E fără de scăpare,
Nu are nici măcar
O singură salvare.
Alin Pavel - Nota 8,25
-------------------------------------------------------------------------
67. Consumul excesiv...

Tu îi crezi chiar pe cuvânt
De-ți promit marea cu sarea,
Pe a doua, din pământ,
Þi-o dau și-ți trimit...Salvarea.
Iulian Cimpoeșu - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
68. Salvarea sindicatului

În țara cea în criză de-atâta ghiftuire,
Veșnice petreceri, amoruri în neștire,
Parlamentarul care pune în ciorbă sarea,
Ne aduce acasă doar musai cu salvarea!
Preoteasa Marinela - Nota 6,5
-------------------------------------------------------------------------
69. Epitaf

Zace-aici, cu-nsoțitorul,
Șoferița de Salvare,
Că-ntr-o curbă,-n graba mare,
Confundase schimbătorul...
Gârda Petru Ioan -Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
70. Operațiune de salvare semi eșuată

Când s-a declanșat supliciu',
În incendiul din motel,
Pompierul de serviciu
S-a scăpat întâi pe el!
Florin Rotaru - Nota 8,75
-------------------------------------------------------------------------
71. colacul de salvare in mare

Barca ta s-a scufundat,
Sa inoti nu stii se pare,
Ai nevoie imediat,
De colacul de salvare.
Chimigeru Iulian Marian - Nota 6,75
-------------------------------------------------------------------------
72. salvarea vecinului holtei

actuala lui soție
l-a salvat de burlăcie,
dar de sub papuc, se pare,
nu mai e nicio scăpare!
Nuța Crăciun - Nota 8,25
-------------------------------------------------------------------------
73. Servicii medicale impecabile

De la Ana la Caiafa,
Cu salvarea ei te poartă
Și, ca să-și ascundă gafa,
Joacă tot... pe-o mână moartă.
Ștefan Victoria - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
74. Dispensar în suferință

După decenii de calvare
De la avans pân-la chenzină,
Avem o singură „salvare"
Și aia-n pană de benzină.
Dobreanu Grigore Marian - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
75. Salvarea

La cotitura mare agitatie
Audi lovit, din acceleratie,
Sa vina salvarea! Unde s-a dus?
E peste Audi cu rotile-n sus 1
Moldovan Viorel Sorin - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
76. Salvarea

Când vine frigul pe la uși
Iar pe-aragaz ți-ngheață Kukta
Salvarea vine de la ruși...
Dar numai să le pupi conducta.
Sorin Olariu - Nota 6,5
-------------------------------------------------------------------------
77. Bocciomeala

Taie ăia prin spitale
Și mai și la guvernare
Văd o singură scăpare
Ne blindăm între picioare
Stănică Ilie Viorel - Nota 5,5
-------------------------------------------------------------------------
78. Rapiditate

Echipa mea de pe Salvare
E cea mai iute pe pământ.
Extrem de prompt, după chemare,
Se-arată. Dumnezeul sfânt.
Florian Abel - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
79. Salvări pentru salvare

Parlamentarii ne-au promis salvarea,
La fel și Ministerul de Finanțe,
Și ne uimește, iată, confirmarea:
Pe străzi sunt tot mai multe ambulanțe.
Laurențiu Ghiță - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
81. Salvarea în căsnicie

Dovedit e c-o nevastă,
uneori e o năpastă,
dar un lucru poate-ajută,
scapi ușor când este mută.
Elena Malec - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
82. Cum ne-o fi bafta!

Românii mei scrutează zarea
Când le pocnește un ventricul:
Dacă e albă, e Salvarea,
Dacă e negru, este dricul.
Laurențiu Ghiță - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
83. "Salvarea" - definiție

Taxi, cu girofar în față,
Ce cară medici, asistenți,
Cartofi și varză - de la piață,
Și, uneori, chiar pacienți!
Ioan Jorz - Nota 8,75
-------------------------------------------------------------------------
84. 112

Alo, vreau o salvare în blocul de la mol,
Bunicului îi curge petrol mereu din sondă...
Auzi duduie proastă, mă enervezi, parol,
Ești foarte nesimțită, de unde știi că-s blondă?
Alin Pavel - Nota 4
-------------------------------------------------------------------------
85. Medicul care te salvează

Când se bazează pe știință,
Doar îți alin-o suferință,
Dar dacă este un netot,
De suferințe scapi... de tot!
Rodean Ștefan-Cornel - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
86. Unui traducător certat cu cuvântul „mântuire"

Cuvântu-i tare potrivit,
Zici tu, stârnind rumoarea:
„Te bucuri astăzi c-a venit
În casa ta salvarea" ?!!!
Florin Caragiu - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
87. Secretara

La concurs, "înaintează",
Deși nu știa prea bine,
Decolteu-i luminează
Salvarea de unde vine.
Iulian Cimpoeșu - Nota 6,5
-------------------------------------------------------------------------
88. Unui poet amețit

Un poet de zor striga
Draga mea nu vin acasă
Ea zâmbi strigând așa
Nu veni că ești sub masă
Florian Silișteanu - Nota 4
-------------------------------------------------------------------------
89. Coșmar

Cum zburdam noi doi în pat,
Intră soțul cu toporul,
Dar, la timp am fost salvat…
C-a sunat deșteptătorul.
Atropa Belladona - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
90. Salvarea mea

De SIDA nu mi-e teamă, nu-s atent
Și-nfrunt senin pericolele toate,
Știind că „se salvează cine poate",
Dar și acela care-i... impotent.
Rodean Ștefan-Cornel - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------
92. Omul străzii la o înmormântare

De-atâta foame și alergătură
Avea paloare și-o căutătură
De om ajuns în prag de disperare...
Și-atunci primi colacul... de salvare.
Rodean Ștefan Cornel - Nota 6,75
-------------------------------------------------------------------------
93. Infertilitate

M-a-ntrebat, cu disperare:
-Cum nu văd, la orizont
Altă șansă de salvare,
Să încerc la Salvamont?
Atropa Belladona - Nota 6,5
-------------------------------------------------------------------------
94. Respect

Pentru acei de la Salvare
Am un respect fără hotar,
Căci umanismul lor e mare.
Cât sumele din buzunar.
Florian Abel - Nota 7.5
-------------------------------------------------------------------------
95. recăsătorit, după mulți ani, cu o femeie mai tânără

fiind avar, a strâns averi o viață,
căci a fugit mereu de sărăcie…
și-n mod miraculos a doua soață,
cu vremea, l-a „salvat" de lăcomie!
Nuța Crăciun - Nota 7,25
-------------------------------------------------------------------------
96. Primul pas

Cand omul nu se simte bine,
Sa chemi Salvarea-i primul pas
Spre-a sti ca ajutorul vine
La vreme. Pentru parastas.
Florian Abel - Nota 7,75
-------------------------------------------------------------------------
97. Ambulanța

Un mijloc de transport, în care
Chiar simți că, uneori, plutești
Cu asistenta din dotare...
Și asta fără să iubești!
Ioan Jorz - Nota 7,5
-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------
99. Cilicitate

La cum se arată vremea
Pare-se c-o facem lată
Singura salvare pare
'89 încă-o dată
Stănică Ilie Viorel - Nota 7
-------------------------------------------------------------------------

Respinse la pre-selectie

insomnia

Am așternut ieri patul
În forma de avion
Visam sa zbor, la tine
Dar nu am avut somn.
Sebastian Tatar
-------------------------------------------------------------------------
Comunicat oficial

Dioxina să ucidă
Nu mai poate, este clar;
Au păpat consumatorii
Tot ce-a fost în galantar.
Sofronie Lucian Mihai
-------------------------------------------------------------------------
membru principal

Poate nu știați dar Creangă
Aderase la un partid
El se pricepea la membre
Situate în loc valid!
Sebastian Tatar
-------------------------------------------------------------------------
ipocritul

de-l vezi ca are fetze doua ,
la fel de bine are noua ;
si n-ar fi-n asta un necaz,
dar doar c-o fatza ai si-obraz!
Daniela Bejan
-------------------------------------------------------------------------
Iubita

Amica mea, n-ai vrea să mai rămâi?
Să ne prefacem că ne știm de mult;
Să ajungi gălăgia mea dintâi
Și cea pe care nu vreau s-o ascult?
Frâncu Bogdan Georgian
-------------------------------------------------------------------------
Dragoste de soacra

Gura-leului culege
Mama-soacra pe campie...
Insa dansa nu-ntelege
Cat as vrea in ea sa fie!...
Florin Leahu
-------------------------------------------------------------------------
Fata-mare... la inaltime

O baschetbalista buna
Fata-mare se sustine.
Ma intreb: ce-o vrea sa spuna?
O vorbi de inaltime?
Florin Leahu
-------------------------------------------------------------------------
Femeia(durere și leac)

Mai dureros mă leg de tine-acum,
Când mă cerți și mă ierți și mă vindeci.
De ce te las să îmi faci cuvântul scrum?
…și stomacul tăcerii să-mi spinteci?
Frâncu Bogan Georgian
-------------------------------------------------------------------------
unui șef de la o fermă de pui

Dumnezeu coborî unde e hala
De ce tot înjuri de sfinți?
Cine Doamne? Nu eu! Ãla!
Nu-i vezi aripa-ntre dinți?
Florian Silișteanu
-------------------------------------------------------------------------
unui participant la concursul de epigrame

La concurs veni un urs
adormit pe jumătate
Fraților eu merg la tuns
Epigrama...pe la spate

Florian Silișteanu
-------------------------------------------------------------------------
UNUIA CARE II PLACE SA BEA

Cănd l-a intrebat nevasta
unde-s banii de chenzină
el și-a vărsat năpasta
iar a luat o sticlă plină.
Ciurezu Mariana
-------------------------------------------------------------------------
Iremediabila absentare

Degeaba-i spui elevului pizmaș
Că nota sa e un dar individual:
Se va crede în veci nedreptățit
Că la-mpărștirea șansei a lipsit...
Dragoș Vișan
-------------------------------------------------------------------------
ieșire ratată

M-am uns cu alifie,
să par mai cizelat
Dar după două vorbe
am devenit uscat!
Sebastian Tatar
-------------------------------------------------------------------------
Egalitate de șanse

Fără teamă fiți de-acuma!
Chiar de învățați la sat,
Aveți școli ca la orașe;
Nu mai cad; s-au dărâmat.
Sofronie Lucian Mihai
-------------------------------------------------------------------------
doi prosti

eu am jurat ca te iubesc
tu ai jurat ca ma doresti
si ce am ajuns?
doi prosti la un final de drum.
Bulf Elena
-------------------------------------------------------------------------
alba-neagra

La ce culori au tot schimbat,
in parlament e curcubeu;
sa fie semn ca~ i-a iertat,
in toate ,Bunul Dumnezeu ?
Ca~ EL ori alb ,ori negru cere,
iar ei cu alba - neagra fac avere!
Daniela Bejan
-------------------------------------------------------------------------
prea multzi tzari

Azi stie orice prost pe dinafara :
istoriile se repeta iar si iar...
Dar prost de fapt e-un singur lucru doar:
ca-s prea multzi tzari pentru o biata~ tzara~...
Daniela Bejan
-------------------------------------------------------------------------
Celor needucați

Scuipați prea mult și planul de salubrizare,
Voi, ce vă lăsați deșeurile-n plină stradă,
Dar ce-o să vă scuipe mizeria-ntre ziduri
Când va sosi la domiciliul vostru sanepidul!
Dragoș Vișan
-------------------------------------------------------------------------

Paharul

Atâtea sâmbete pierdu-te-n preajma ta
Și-atâtea zâmbete tăiate-n cioburile tale.
Totul pentru că nu mă pot lipsi de cea
Care își face-acum spre gura mea o altă cale.
Frâncu Bogdan Georgian
-------------------------------------------------------------------------

Soacra buna... de iubit

Soacra imi iubesc
Si cu asta basta!...
Insa ma gandesc:
De-ar afla nevasta!...
Florin Leahu
-------------------------------------------------------------------------

ILUZII

Am ales cum se cuvine,
c-am crezut că va fi bine
dar m-am inșelat ,vezi bine ,
că nu e bine , pentru mine.
Ciurezu Mariana
-------------------------------------------------------------------------

DRAGOSTEA

S-au iubit intreaga vară
sub castani in prag de seară ,
acum situația -i cam lividă ,
el e grav ,iar ea -i gravidă.
Ciurezu Mariana
-------------------------------------------------------------------------








.  | index



printe-mail

Vizionări: 18985


.Traduceri ale acestui text:

Numai Norocul…

Așa-I Românul

Haos…


  Comentariile membrilor:









Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.
#



In aceasta etapa textele inscrise in concurs nu pot fi inca vizionate.
Asteptati inceperea votarii!


 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!