poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5245 .



IONUÞ - OCTAVIAN BOTAR - “Poeme de dragoste”
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Madim ]

2004-05-04  |     | 



Fiul scriitorului Dumitru Botar, Ionuț O.Botar, și-a început activitatea literară de la o vârstă foarte fragedă. În anul 1993, debutează întâia oară în “Jurnalul de Romanați” nr.43 /31, “Versuri”, pag. 1 (poezie fără titlu). În același an, debutează editorial în volumul colectiv “Verticala curgere spre soare” – Slatina (1993) cu 10 poezii, cu o prefață de D. R. Popescu.
Ionuț O. Botar este membru al Societății Scriitorilor Olteni. S-a născut la 7 ianuarie 1976 în Craiova. Este absolvent al Facultății de litere și istorie, secția limba și literatura engleză – limba și literatura spaniolă din cadrul Universitații din Craiova. În prezent este profesor de limba și literatura engleză la Colegiul Național “Ioniță Asan”, din Caracal, județul Olt.

A obținut numeroase premii dintre care amintesc:
- Mențiune specială la Concursul de poezie și muzică tânară “Ion Minulescu” – Slatina 1993.
- Premiul II la Concursul național de poezie; proză și dramaturgie “Tinere condeie” organizat de Ministerul Învățământului 1993.
- Premiul I la Concursul național de poezie, proză și dramaturgie “Tinere condeie” organizat de Ministerul Învațămantului 1994.
- Premiul Editurii “Ion Vinea” pentru poezie la Festivalul național de creație literară “Nichifor Crainic” Giurgiu 1996.

A colaborat cu numeroase reviste de cultură și artă - “Speranța (revista liceului “Ioniță Hasan”)”, “ Jurnalul de Romanați”, “Jurnalul de Olt”, “Jurnalul de Caracal”, “Oglinda Romanațiului”, “Mesagerul Olteniei”, “ Cuvântul libertății”, “Vremea”, “ Politica”, “Viața Românească”, “Luceafărul”,
”Ramuri”, “Oltul Cultural”, etc.

Ionuț O. Botar este autorul volumelor:
Umbrele inimii, Editura Venus - București, Știința - Chișinău 1996, Mireasa de fum
– Editura Didactică și Pedagogică – RA, București (colecția Akademos) 1998, Poeme de dragoste – editura Scribul – 2002.
Numeroase referințe critice despre creația sa au fost scrise în mai multe publicații:
- “Fețele culturii” – Supliment săptămânal editat de cotidianul “Azi”, 18 iulie 1994 pag. 14 “generatia 90” de Tudor Opriș;
- “Mesagerul Olteniei” – “Mireasa de fum” -, cronică, Nicolae Maroga Enceanu, anul III nr. 62, august 1998 pag. 2 de I. Botar;
- “ Cuvântul libertații”- “Cuvinte, perfuzii disperate”, cronică literară, Virgil Dumitrescu – 1997;
- “Oltenia azi” – “Confirmări – Botarii” de Teofil Moreta anul VIII nr. 68 august 1988.

Din volumul Poeme de dragoste mi-a atras atenția poemul Ca o ploaie ți-am jurat să rămân. Versurile acestui poem sunt mărturisirea unor sentimente de iubire, o altă declaratie de dragoste , în rândul celorlalte Poeme de dragoste - ca un gând mi-ai murit sub priviri/ Ai în ochi cimitire da fân/și de nori, două umbre de miri/ pașii tăi i-aș trimite străini/ca iscoadă în sângele meu/ să mă vinzi pentru un pumn de lumini/și nici tu să nu mori și nici eu/ Nici măcar să nu minți că e bine,/ Nici măcar să-ți mai jur că rămân,/când adulmec urlând pân’la tine/mirii în cimitire de fân.
Într-o altă poezie spune simplu că Ar fi păcat să nu mai poți să plângi,/ Să-mi cauzezi neliniști de morfină,/ și demonii acestui ceas de spumă/ Să-ți dea din bezna lor, în ochi lumină/ Ar fi păcat să nu te mai suport/ precum toxicomania unei seri/ … ar fi păcat să dormi în alte poze/ Alte priviri bolnave de pelin/ Când toți nebunii lumii-ți fac statuie/ și-n calea ta, topiți de friguri, vin. Deosebit de inspirate sunt și versurile din Duminica, ultima poezie a acestui volum de versuri – Duminica e-o scuză, un blestem,/E o sâmbată cu gust de siliciu și trist,/ nici nu mai am putere să te chem,/ Nici nu mai ma curajul să exist/ Duminica e un timp impersonal/ spre-o zi de luni cu ploaie si cu frig,/e-un călareț ce-și caută un cal/ Nici nu mai am putere să te strig/ Duminica-i o lepră, o otravă/ Pe care-o beau, ce trist medicament,/ Când viața mea e-acum atât de gravă…/ Duminica e-un secol permanent….
Într-o altă Situație, Ionuț Botar își cheamă iubita iubito, iubito, iubito, hai/ Ave/ am lacrimi convexe, pe urmă/ concave,/ grav e,/ sucire uitucă e ziua sub sfere,/ când, arsă, și noaptea miroase a miere,/ lânga timp Timp e netimpul și/ vin emisfere/ în fiecare din noi există o fiere…/ iubito, iubito, iubito, hai/ ave,/ ne bârfesc gurile rele convexe,/concave/.
De- atâta tăcere închisă în pleoape, tânărul poet vede trupul iubitei plămădindu-se-n ape. Sunt versuri din care se înțelege limpede sentimentul iubirii Dacă eu dorm ca o iarbă de pași,/ nici nu poți să rămâi, nici nu poți să mă lași./ e devreme-ntre-noi, ne-am speriat prea puțin,/ te culeg de prin căni și te sorb ca pe-un vin./amețesc lângă oameni și doar îngeri mă văd/ cum mă spăl cu-un parfum de iubiri și prapăd./ și-te-aud, te predau unor nopți argintii,/ ca să știi că te-aștept, ca să știi ca nu vii….
Acum, la finalul călătoriei prin atâtea Poeme de dragoste ale poetului îndragostit, trebuie Degrabă să cinstim uitarea, pentru că îl găsim în postura de a-și ieși din fire în fața iubitei Că aș putea să-mi ies din fire,/ să-mi amintesc că mai exiști,/că nu e loc pentru iubire/ în paradisul celor triști.
La fel cum a gândit poetul “uitarea”, așa o gândesc și eu înainte de a încheia cu ochii grei aceste rânduri despre poemele sale și-ar fi bine să rămână/ în urma noastră fum tăcut,/ câteva ploi, poate-o fântâna,/ ba chiar un țărm necunoscut.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!