poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3858 .



Peisaje brailene I
articol [ Societate ]
Marlania Maxi-Taxi. O calatorie dus-intors, fara bilet, intre evaziune fiscala si coruptie via lumea interlopa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Tao ]

2004-04-09  |     | 



Pentru calatorul care poposeste in Braila si nimereste sa mearga cu unul din numeroasele maxi –taxi private, il asteapta nenumarate clipe -desprinse parca dintr-un film horror sau, in cel mai bun caz, de scarba fara egal.
Atras si intampinat cu necontenitele si asurzitoarele ragete magaresti anuntand traseul, gen : „Ceeeeentruuuuuu-Gaaaaaaraaaa!”si „Viiiiziiiiirrruuuuuuuuuuu-Buuzzzzaaaaaauuuuluuuuui !” ce innebunesc trecatorii si ridica singele in cap nefericitilor ce au avut nesansa sa domicilieze in aproprierea statiilor , bietul om, nestiind ce-l asteapta, va urca in autovehicul , asezandu-se discret pe un loc liber , asteptand ca masina sa plece .
Trec 5 minute - nici o miscare ; afara urletele insotitorului de bord sau incasatorului – cum vreti sa-i ziceti , sunt din ce in ce mai dese si mai puternice, alternate cu mistouri porcoase la adresa trecatoarelor si asezonate cu cateva reflectii ghiorlanesti despre textul manelei ce rasuna din casetofonul dat la maxim al masinii.
Dupa inca cinci minute de asteptari zadarnice , rastimp in care scaunele s-au ocupat, dar mai sunt locuri in picioare, sarmanul om face imprudenta sa intrebe , nevinovat, pe sofer : „La ce ora pleaca masina dv ?”
Atat i-a trebuit tuciuriului de la volan, doar o mica scanteie, pentru a –si descarca frustrarile si nefericirile ancestrale - adunate probabil, din mai multe vieti anterioare - ca pe un lighean cu zoaie , in capul indiscretului : „ Ce-i bre ? Ia mai carati-va dracului daca nu va convine! Du-te tataie pe jos ca nu te-am suit io ! Ia uite , il cauta moartea pe -acasa si el ….O sa plec cand o sa vreau io ! …Tu-va muma-n cur ! ”
Dupa care suparat leoarca, intoarce nervos caseta pe cealalta fata si isi aprinde o tigara , umpland masina de un fum infect si innecacios, sa-l tai cu cutitul.

Uluit de ce i-a fost dat sa auda , omul nostru , un batranel la vreo 70 de ani , ramase interzis, crezu ca nu-i adevarat ce i se intampla , dar se resemna tacut dupa ce privind in jur vazu ca toti calatorii se uitau pe geam, facandu-se ca ploua .
Mai trec cateva minute bune si un alt calator , solid si cu ochelari fumurii, bag de seama nitel grabit, pierzandu-si oarecum rabdarea, ceda psihic luandu-se de taxatorul care nu contenea sa strige, in strada de acum pustie :
„ Du-te ba dupa ei in casa, scoate-i de acolo!…Ia-i din pat , sa urce la tine ! …
Pleca dracului odata ! …Nu vezi ca–i plina masina si nu mai vine nimeni ?”

In cele din urma pustiul ce racnise pana acum afara , sui trantind usa lansand un indemn mobilizator catre colegul de la volan: „Calc-o mancati-a-si gura ! Sparge-i ! Umple-i de sange, sa moara mama , vericule !”

Dupa care , tacticos, incepu sa incaseze banii , 6000 lei calatoria, fara sa dea bilet nimanui . Am uitat sa va spui ca in Braila , pe nici un maxi taxi nu se dau bilete calatorilor, niciodata .
Daca ceri bilet , atat iti trebuie ! Incasatorul se uita la tine ca la un tampit- picat din luna, iti ranjeste obraznic in fata, strecurand infundat printre dintii galbejiti plini de resturi alimentare : „ Da ce sefu , ce-ti trebuie ? … Faci colectie ? ” „ Sunt la tiparit” , „Le-am uitat la firma, le aduce imediat !” , „Ciocu’ mic, ca ti-l vopsesc !” , etc
Dupa cateva mistouri agresive la adresa ta , te lasi pagubas …Toti de fata tac,inghitind marlania , retragandu-se in cochiliile lor -ca niste melci pe care se toarna acid.

(Eu unul merg zilnic cu maxi -taxi dar nimeni nu mi-a dat bilet pe nici un traseu , in nici o zi ,chiar daca am cerut.
Doar cand mai e cate un control , se imprastie la repezeala bilete cu pumnul calatorilor.
Dar nu tine mult minunea, doar cateva ore ! Sau nici atat , cand oamenii cu controlul „ Sunt de-ai nostri !” )

Ei dragii mei , tineti-va bine, ca circul groazei de-abia acum incepe !

Urmeaza o cursa nebuneasca ca in filmele politiste americane , depasiri la mustata pentru intrecerea masinilor concurente si insfacarea pasagerilor din statii , frane bruste de parca se transporta saci cu cartofi nu oameni!, depasiri pe rosu, pe trecerea cu pietoni, opriri in scrasnete de roti dupa cate un posibil client in afara statiilor … ce mai, in traficul Brailei domneste un haos total, insa bine organizat, generat de aceste echipaje maxi-taxi care , ca un facut , au toate aceleasi apucaturi umane si rutiere ale naibii de primitive si gretoase !

In statia urmatoare, aceleasi zece minute de asteptare -daca masina s-a mai golit, aceleasi tipete isterice , aceleasi marlanii debitate de sofer si incasator- doi tineri proaspat iesiti de pe bancile scolii generale sau liceului …nu o sa intalniti niciodata abateri de la acest cliseu !

Lehamite si scarba amestecate cu nervi si furie surda sunt doar cateva suave sentimente care te viziteaza spontan pe durata calatoriei , iar cand cobori la destinatie, intr-un final apoteotic, pasind iarasi pe asfaltul urbei, usurat si eliberat de ce ti-a fost dat sa traiesti , esti practic un alt om, de parca te-ai fi nascut din nou !
Tragi cu nesat aerul prospat in nari si te inunda o nesfarsita fericire … Ce poate fi mai placut ?
..................................................

P.S.
( Dupa multi ani de debandada zilnica , abia de curand CLM Braila a catadicsit sa ia o hotarare privind reglementarea transportului privat de calatori , dar aceasta inca nu a intrat in vigoare , mai asteptam, poate pana la pastele cailor se mai misca ceva- ca doar vin alegerile si e mare nevoie de bani negri proveniti din evaziune fiscala - pentru finantarea campaniilor electorale !

Desi se intampla sub ochii tuturor , mai marii orasului - se stiu ei care - patroneaza fara jena - si nu dezinteresati, zice-se - acest spectacol degradant pentru imaginea Brailei in secolul XXI.)


(Va urma)





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!