poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4561 .



La Bucuresti se da lovitura de teatru
articol [ Arte ]
"Coup de théâtre à Bucarest"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [inoni ]

2004-03-16  |     | 



Lovitura de teatru in Bucuresti! Probabil ca acum va asteptati sa cititi ce scandal s-a mai intamplat in lumea noastra culturala. Dar nu este vorba despre asta. Ci despre o explozie de piese de teatru care vor avea loc in Capitala noastra ploioasa.
Organizat de Institutul Francez din Bucuresti si Ambasada Frantei, Festivalul de teatru franco-roman „Lovitura de Teatru la Bucuresti“ se va desfasura in perioada 20 martie - 7 aprilie. Manifestarea va reuni peste 50 de spectacole si se va desfasura, simultan, pe scenele mai multor teatre bucurestene.
Afisul Festivalului „Lovitura de Teatru la Bucuresti“ va reuni mari nume ale teatrului romanesc si oaspeti din Franta, Elvetia si Belgia. Printre aceste personalitati se numara: Marie-France Ionesco, Jean-Claude Carriere, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Tompa Gabor, Razvan Vasilescu, Howard Buten, Jacques Weber, Constantin Chiriac, Mircea Diaconu, Ion Lucian, Andry Zholdak, Richard Martin, Georges Banu, Serge Noyelle.
Vor fi propuse publicului, in total, mai mult de 50 de spectacole profesioniste diferite, precum si zece spectacole realizate de studenti si liceeni. Acestea din urma au facut obiectul unei selectii nationale riguroase.
Festivalul se va desfasura, simultan, pe scenele mai multor teatre din Capitala: „Nottara“, „Bulandra“, „Odeon“, „Ion Creanga“, Teatrul Foarte Mic, Teatrul de Comedie, ArCuB, Studioul Casandra, „Elvira Popesco“ si Teatrul National din Bucuresti.
In cadrul manifestarii, mai multe spectacole vor fi prezentate in premiera: trei creatii ale trupelor romanesti, produse de Institutul Francez (Les Chaises, Ubu Roi, Zoo Story si La Valse du Hasard), o creatie a unei trupe frantuzesti care a ales Bucurestiul pentru a prezenta pentru prima oara noua sa piesa (Prometeo) si o creatie franco-romana (Urubu), produsa, de asemenea, de Institutul Francez. Fiecare dintre cele trei Centre Culturale Franceze din provincie se va asocia cu parteneri romani in montarea cate unei creatii, apoi cele trei piese vor fi propuse publicului bucurestean dupa ce vor fi jucate la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.
Continuand manifestarile ce marcheaza, ca in fiecare an, Ziua Francofoniei, festivalul va acorda un loc special, dar nu exclusiv, teatrului de limba franceza. Evenimentul isi propune sa onoreze traditia teatrului in limba franceza, si, de asemenea, sa marcheze traditia teatrului in Romania.
Totodata, cu ocazia acestui festival de teatru, vor fi prezentate si doua documentare, realizate in coproductie cu Institutul Francez. Primul dintre aceste filme este despre expeditia „Odiseea 2003“. Este ultracunoscuta povestea acestui vapor al marinei militare romane care navigheaza pe Mediterana si face escale in porturi pentru a prezenta spectacole. Cel de-al doilea film se bazeaza pe intamplari din culisele spectacolului lui Dan Puric - Cei 150. „Odiseea 2003“ va fi proiectata in prezenta lui Richard Martin, a lui Virgil Ogasanu si a lui Razvan Theodorescu, iar Dan Puric si o parte din trupa sa vor fi prezenti la proiectia documentarului Cei 150.
Aceasta „Lovitura de Teatru la Bucuresti“ va avea ecou in mai multe dintre marile orase ale tarii, pentru ca in aceeasi perioada, la Arad, Iasi, Sibiu si Timisoara se vor desfasura manifestari similare. Iar spre sfarsitul acestui an (octombrie-noiembrie), creatiile vor fi prezentate publicului din mai multe orase din Franta in cadrul „Toamnei Teatrale Romanesti“, manifestare care beneficiaza de sprijinul lui Georges Banu.
Festivalul va fi, de asemenea, in cadrul schimburilor culturale intre 200 de tineri actori incepatori, studenti si liceeni romani si mai multi actori si regizori profesionisti ale caror spectacole vor fi prezentate publicului. Aceste schimburi vor fi organizate sub forma de ateliere si se vor adresa acestor tineri, viitori profesionisti ai teatrului de maine.
„Lovitura de Teatru la Bucuresti“ nu va neglija nici publicul foarte tanar, incluzand in programare trei spectacole: unul 100% frantuzesc (Rayures au chocolat), altul in limba romana pe un text in limba franceza (La Belle et la Bete) si un al treilea, in romana, dupa un text german (Blanche Neige).

Veronica Gherasim




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!