poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2603 .



Apocalypse Now - Redux
articol [ Arte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [silencio ]

2004-03-12  |     | 



Filmul este despre oameni, despre lideri și turmele care îi urmează. Războiul este doar cadrul pentru desfășurarea evenimentelor cheie și o consecință a acestora.

Leitmotivul acestui film este o întrebare “cine este șeful vostru?”, întrebare care ne dezvăluie un aspect interesant din psihologia maselor – liderul și turma sa.

Nu cred să existe un personaj în filmul ăsta care să fie normal, sănătos pe de-a-ntregul. Sau, dacă apare așa la început sigur se alienează până la sfârșit. În comparație cu ceilalți, personajul principal, naratorul, parcurge o cale inversă. Prima scenă îl arată pe el alienat, fără apartenență, rupt între nebunia junglei si linistea fără sens de la oraș. Dansează, se taie, e disperat – simptome ale nebuniei. Însă se supune regulilor militărești și pleacă în misiune, unde în comparație cu ceilalti este cel mai lucid, cel mai conștient.

Călătoria sa pe râu are mai multe etape – forțele aeropurtate care fac surf, petrecerea cu playmates, tabăra crucii roșii unde sunt fetele, ultimul pod, francezii și în final insula lui Marlon Brando, liderul renegat.

Fiecare etapă are o imporțantă aparte, ne dezvăluie impostaze ale locului unui lider în grup. Unul din grupuri are un șef, un lider sărit de pe fix, dar care le dă o direcție, oricat de neverosimilă ar fi, le dă incredere și siguranță, și oamenii îl ascultă orbește. Alții si-au pierdut șeful, dar obiceiurile au rămas înrădăcinate și se comportă ca și când ar fi acolo.

Finalul se bazează pe intălnirea cu “șeful șefilor”, liderul de care se tem toți și care trebuie eliminat pentru ca a ieșit din tipar, din reguli, din disciplina armatei. Din pacate și el este alienat, crima pentru el nu mai are sens, se intâmplă în cotidian. Este ascultat orbește de către membrii tribului.
Personajul principal are însă puterea să îl omoare (executandu-si ordinul, care insă nu mai inseamnă nimic pentru el) și iese în fata tribului. Surpriză – nu este linșat de către acestia. Lumea are un gest ciudat. Lasă jos armele, ba chiar unii se așează in genunchi. Poporul a ramas fără lider și se află intr-un moment cheie - alegerea între libertate, independență si acceptarea noului sef.

Regele a murit, trăiască regele!

Dar, seful tău cine este?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!