poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8922 .



Yoga - nemurire si libertate
articol [ Creatie ]
Relatia spirit-natura

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mircea_Eliade ]

2003-04-06  |     |  Înscris în bibliotecă de olga deleanu



Patanjali foloseste o alta imagine pentru a preciza raporturile dintre spirit si inteligenta" tot astfel cum o floare se reflecta intr-un cristal, inteligenta il reflecta pe purusa (vazatorul). Insa numai un ignorant ii poate atribui cristalului calitatile florii (forma, dimensiuni, culori). Cand obiectul (floarea) se misca, imaginea sa in cristal se misca, cu taote ca aceasta ramane imobil. Este o iluzie sa se creada ca spiritul este dinamic numai pentru ca experienta mentala este astfel. In realitate aici nu este vorba decat de o relatie iluzorie (upadhi) datorata unei "corespondente simpatice" (yogyata) intre Sine si inteligenta.
Spiritul se gaseste antrenat, din vesnicie, in aceasta relatie iluzorie cu viata psihomentala (altfel spus cu "materia"). Aceasta se datoreaza ignorantei (avidya), si atata timp cat avidya se mentine, existenta este prezenta, in virtutea karmei, si o data cu ea durerea. Iluzia sau ignoranta consta in confuzia care se face intre imuabilul si vesnicul purusa si fluxul vietii psihomentale. A spune: "eu sufar", "eu vreau", "eu urasc", "eu cunosc" si a gandi ca acest "eu" se raporteaza la spirit inseamna a trai in iluzie si a o prelungi; caci toate actele sau intentiile noastre, prin simplul fapt ca-si gasesc justificarea in prakrti, in "materie", sunt conditionate si dirijate de karma.
Aceasta inseamna ca orice actiune avandu-si punctul de pornire in iluzie (altfel spus, care este intemeiata pe ignoranta, pe confuzia dintre spirit si non-spirit) este sau consumarea unei virtualitati create printr-un act anterior, sau proiectia unei alte potentialitati care-si reclama la randul ei actualizarea, consumarea in existenta prezenta sau intr-o existenta viitoare. Atunci cand stabilim ecuatia "eu vreau"="spiritul vrea", este automat declansata o anumita forta, sau o alta este insamanatta, deoarece confuzia a carei expresie este aceasta ecuatie constituie un "moment" din circuitul vesnic la energiilor cosmice.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!