poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5074 .



Manifestare Ziua Europei
articol [ ]
Comunicat Colecţia: Puls Cultural

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marius Marian Solea ]

2007-05-07  |     | 



Secțiunea română a Mișcării Europene a militat continuu, din 1990 încoace, pentru o Românie în care societatea civilă, aparatul administrației de stat și instituțiile în ansamblul lor să fie evitate de foștii comuniști și de foștii angajați ai Securității, ca poliție politică, instituție declarată de ONU ca fiind organizație teroristă. Acești oameni nu mai pot fi scoși din istoria recentă a României, dar trebuie să rămână ca atare, numai în istorie, sub greutatea condiției nefaste pentru care au optat la vremea respectivă. Prin demnitățile avute și prin caracterul acestora, au alimentat și întreținut un sistem dovedit a fi fost criminal. Această intenție a organizației noastre, ca reprezentantă în România a Mișcării Europene Internaționale, ar fi trebuit să reprezinte logica primară a unui stat de drept, numai că anii ulteriori evenimentelor din 1989 au dovedit, și din cauza unui anumit tip de areactivitate a majorității românilor, că respectivii indivizi s-au insinuat cu aceeași eficiență în societatea românească, mimând de această dată, adaptat, forme de organizare și de acțiune democratice, cu ajutorul cărora respectivele persoane își urmăresc în continuare intențiile oneroase, registrul lor de acțiune cuprinzând un amplu domeniu, de la influență și până la obținerea foloaselor materiale.

Cu stupoare și revoltă, am constatat, din prima variantă de program al acestei manifestări, prezența celebrei grupări Victor Crăciun – Lucian Radu Stanciu, ca fiind participantă la un așa-numit „Colocviu cu teme culturale”, integrat chiar manifestării organizate de Mișcarea Europenă din România, lucru despre care noi nu am avut cunoștință până în momentul primirii formei tipărite a respectivului program. Amănuntele definitorii pentru acest grup de interese pe piața sculpturilor lui Constantin Brâncuși sunt îndeobște cunoscute, insistențele noastre ar fi relevate redundanței, prin simpla asociere a numelor mai înainte menționate. Insinuarea acestor domni în programul dedicat Zilei Europei ține de un anumit proiect al dumnealor, insistent și viclean urmărit, desfășurat continuu pe teritoriul României, în care au fost atrase persoane de la Academia Română și până la ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. ”Proiectul”a fost foarte agreat financiar de-a lungul timpului de anumite guverne ale României, sub pretextul unor așa-numite evenimente ”patriotice”, ”culturale” sau de ”dialog” cu românii din Basarabia.
Mișcarea Europeană din România condamnă astfel de practici, avertizându-le ca atare în societatea românească și, totodată, în mediul european.
De asemenea, a fost în responsabilitatea noastră să invităm alături de noi la acest eveniment, care aniversează 50 de ani de la înființarea Uniunii Europene, o parte dintre etniile recunoscute legal în România, pentru a prezenta programe de cântece și dansuri tradiționale. Această invitație a fost făcută și prin intermediul consilierilor MCC din serviciul de specialitate al Ministerului Culturii și Cultelor.
Comunicatul de față este necesar pentru că ne respectăm condiția, invitații, instituțiile cu care colaborăm și persoanele cu ajutorul cărora ne-am întâlnit astăzi aici. Prin această atitudine nu dorim, așadar, să se creeze confuzii, asocieri de tip mecanic și nici nu vrem să prejudiciem imaginea respectivului eveniment, a oamenilor implicați în el și a invitațiilor noștri. Textul de față conține prima formă, obligatorie, de respect. Inclusiv față de adevăr.
Secțiunea română a Mișcării Europene din România nu s-a asociat și nu o va face niciodată cu aceia care îl târăsc pe Constantin Brâncuși într-un noroi plin cu bolovani în curs de autentificare, smulși nemeritat mediului geologic și transpuși în holuri și săli improvizate de expoziție, proces care continuă printr-o înverșunare nefastă a acestor aspiranți la statutul de ”specialiști” într-o ”brâncușiologie” de gașcă, știință căreia, pentru a exista îi trebuie inventat însuși obiectul de studiu…
Deși mass-media din România a avertizat continuu aceste oneroase tendințe, deși o întreagă serie de oameni de cultură au făcut apeluri pentru încetarea unor astfel de practici, cerând prin liste de semnături cercetarea și arestarea celor implicați, aceștia continuă să paraziteze spații publice, acțiuni și mize culturale ale României. Responsabilitatea este explicit în sarcina instituțiilor de ordine și legalitate ale României, fie că se numesc acestea Inspectoratul General al Poliției, Parchet General, sau, cel puțin, al unor persoane corupte din cadrul acestor instituții ale statului roman, ezitant ca funcționare.
Acest comunicat reprezintă argumentarea faptului că escrocii din România nu vor putea deveni escroci europeni prin intermediul secțiunii române a Mișcării Europene.


06. 05. 2007

consilier Marius Marian Șolea


PROGRAMUL MANIFESTÃRII, BUCUREȘTI, 06 mai 2007, ora 11.3O


SALA POLIVALENTA

Conferință la care participă:

Conf. dr. Corneliu Zeana, președinte al secțiunii române a Mișcării Europene;
Prof. dr. Gheorghe Buzatu;
Prof. dr. Mihai Ungheanu;
Conf. dr. Valeriu Stan;
Dr. Mircea Dogaru;
Dr. Mircea Chelaru;

Reprezentanții ai diasporei:
POPA Nicolae, New York;
CARAGHIARUR Eugen, Montreal;
GROZAVU Vasile, Chișinău.


Colocviu pe teme medicale, participă:

Dr. Obstretica Ginecologie NICULESCU NICOLAE;
Conf . dr. Cardiopatolog ZEANA Corneliu;
Dr.Primar Endocrinolog SPIROIU Cristina;
Dr. Psiholog BREAHNA Doina;
Medic resident PANAITE Bogdan;
Medic resident MURARIU Anca.

Expunere de lucrări ale artiștilor:
Petre ACHITENIE;
Ionuț ACHITENIE; Ion GRIGORE, Andrei SOREL,
Gheorghe ADOC, Victorita DUTU
Studenți ai Institutului de Arte Plastice ;


-PROGRAMUL GENERAL-

Incinta Sălii Polivalente din București
orele 11.3o Conferința și lansare de carte cu tema: Romania, perspectiva europeană
orele 13.oo Colocviu cu tema:
Sanatatea, o prioritate europeană
orele 11.oo/19.oo Vernisaj de artă și simpozion - Sculptori și pictori români


Pe esplanada din fața Sălii Polivalente, începând cu ora 14.30 – Muzică și dansuri tradiționale, aparținând minorităților conlucuitoare din România


14.30 – Ansamblul de muzică aromână, Asociația aromânilor din România
15.00 – Ansamblul folcloric ucrainean „Zareá” din București, condus de către Hristina Larisa Colotelo
15.30 – Ansamblul folcloric al albanezilor
16.00 – Corul Comunității Evreiești din România „Șira ve Zimra”
16.30 – Corul Bisericii Armene din București, cântări liturgice armene
17.00 – Ansamblul Școlii Populare de Artă „Maria Lătărețu” din Târgu-Jiu, director Viorel Gârbaciu



După ora 19.oo - Spectacol de muzică și lumină la care vor participa Anda Adam, Aurelian Temișan, Andreea Antonescu și Formația de dans Mask.
Partea de program pop a fost asigurată prin implicarea în acest eveniment a Federației Române de Taekwondo WTF.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!