poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4863 .



Sfânta Tereza, un exemplu pentru viața mea mică
articol [ Interviuri ]
interviu cu Gabriela Melinescu, câștigătoarea premiului Istitutului Cultural Român, pentru întreaga activitate literară

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adjudeanu ]

2007-03-25  |     | 



Anul IV, Nr. 859, Luni, 26 ianuarie 2004

„Sfânta Tereza, un exemplu pentru viața mea mică”
interviu cu Gabriela Melinescu, câștigătoarea premiului Istitutului Cultural Român, pentru întreaga activitate literară

Plecată din țară acum 29 de ani, poeta Gabriela Melinescu nu a abandonat scrisul, obținând multe premii, atât în România, cât și în țara sa de adopție, Suedia. Dintre lucrările sale, amintim pe cele mai recente: „Cuvinte nou născute” (Vitruviu 2002), „Jurnal suedez I (1976-1983)” și „Jurnal suedez II (1984-1989)”, volume apărute la Editura Polirom în 2002, respectiv 2003. Pe lângă noul premiu al ICR, obținut anul acesta, scriitoarea a fost nominalizată în 2002 pentru „Premiul Național Mihai Eminescu”.

- Doamnă Gabriela Melinescu, ați primit „Premiul Institutului Cultural Român” pentru întreaga operă. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest premiu?
- Am mai primit premii în România și înainte de plecarea mea în Suedia, printre ele numărându-se și „Premiul Uniunii Scriitorilor”, dar și după 1989. Această distincție mă onorează. Cred că, odată plecată, nu m-am limitat doar la a trăi acolo. Am încercat și cred că am reușit să răzbesc în domeniul literar, chiar plecată din țară. Cred că distincția ICR este pentru mine o dovadă a reușitei.

- Cât de mare este ambiția dumneavoastră în domeniul literar?
- Vreau să rezist prin poezie, prin cultură. Vreau să rămân vie. Am crezut că am ceva de spus, cred și acum și voi continua munca. Nu mă voi opri aici.

- Ce vă doriți cel mai mult în viață?
- Aș vrea ca lumea să aibă pace, la propriu, dar mai ales în suflet.

- La ce lucrați acum?
- Muncesc în paralel la două cărți, diferite între ele ca gen și conținut. Este vorba de noul meu roman și, în paralel, cum spuneam, traduc opera „Diarium Spiritualae” a lui Emanuel Swedenborg. Romanul meu are mai multe titluri posibile, dar nu le voi dezvălui. În privința lansării, voi veni și în România. Cu siguranță.

- Cu ce gânduri părăsiți România?
- Plec mulțumită, chiar dacă venirea mea a semănat cu o improvizație. Totul s-a petrecut foarte repede. Sunt împăcată sufletește că am reușit să exprim un gând bun spunând cuvintele Sfintei Tereza, care vorbește despre ideea de continuitate, indiferent dacă ai suferit decepții, dezamăgiri sau pur și simplu simți că nu mai poți. Este cel mai frumos lucru pe care vroiam să-l fac și l-am făcut. O iubesc foarte mult și este un exemplu pentru viața mea mică.

interviu realizat de Gabriel Dragnea

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!