poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3100 .



Oameni și cărți - Valea Scrierii
articol [ Carte ]
antologia cenaclului Boema - Petroșani

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lory ]

2006-09-10  |     | 




Despre scriitorul Marian Boboc, autorul unei frumoase antologii a cenaclului Boema, care a ieșit de sub tipar cu numai câteva ore înaintea lansării și care poartă titlul ,,Valea Scrierii’’, pot spune că s-a născut în Petroșani, la 4 august 1967 și este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor al volumelor : de-a iubirea, prima putere în pat, timpuri grele femei ușoare – poeme, Dicționarul scriitorilor din Vale (coautor), Lupeni 77. Sfânta Varvara versus Tanti Varvara, Come back, Valea Jiului! Și 6 august 1929. Ziua de sânge de la Lupeni (în tandem cu Mihai Barbu).
Cartea cuprinde un număr de 33 de poeți și scriitori, care și-au pus amprenta sufletului asupra locurilor care însumează frumusețe de nedescris deopotrivă cu durere, marginalizare, evenimente istorice sângeroase, dureroase, care aveau să marcheze generații întregi de locuitori și care, din nefericire, își întind tentaculele până în vremurile noastre.
Așa cum spunea scriitorul Eugen Evu, la lansarea cărții ce a avut loc la Uricani, 8 sept. 2006, în ciuda tuturor acestor împrejurări nefaste, care au pus o etichetă nedreaptă, pe inima și mintea tuturor celor care locuiesc aici, există în această vale a durerii, a plângerii, dacă vreți, o atmosferă mistică de o frumusețe și profunzime de neegalat, care plutește pe deasupra masivelor care străjuiesc această vale unde iarna ține câte șase luni, unde mai exisă copii care coboară de pe văi abrupte cu ghiozdanele în spinare, înotând prin omătul până la genunchi, unde există biserici mici din lemn, vechi de sute de ani și, mai ales, unde există cea mai variată paletă de etnii culturale și religioase. Este incredibil să constați că aici nu există cuvântul ungur, moldovean, ardelean sau țigan. Vitregia naturii, a condițiilor inumane în care și-au câștigat pâinea, i-a unit pe toți acești oameni, fii vitregi ai sorții, sub numele de locuitori ai Văii Jiului. Dintre ei, s-au remarcat și spiritele înalte, care au exploatat (și încă o mai fac) frumusețea aspră dar bogată a locurilor, a oamenilor care sfințesc locurile prin sângele sau strădania lor, prin tradițiile lor.
Cartea, având un număr de 280 de pagini, începe cu un istoric al cenaclului Boema, locațiile, unde de-a lungul vremii, s-au întâlnit nume cunoscute ale literaturii române, festivaluri literare, la care membrii cenaclului au fost premiați, precum și titluri de cărți și ziare apărute sub cupola acestui cenaclu. Apărută la editura Corvin – Deva, lucrarea scriitorului Marian Boboc vine ca o adiere de vânt proaspăt pe obrazul înlăcrimat al Văii Jiului (Plângerii), care iată, poate fi numită și Valea Scrierii.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!