poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5335 .



culture pub
articol [ Internet ]
Telecinemanelenciclopedia Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2002-06-13  |     | 



I-auzi una: Franta rateaza calificarea in partea superioara a finalelor Cupei mondiale la fotbal.

I-auzi doua: Trei nemti, cu instinctul supravietuirii facut prastie, se adapostesc de inundatie in pivnita locuintei lor si mor inecati.

I-auzi trei: Romanii "top-eaza" pe primele locuri, intr-un clasament al frumusetilor feminine mondiale, cinci romance.

I-auzi patru: Conform unui studiu elaborat de GfK - institut de cercetari, altminteri fff serios - se acrediteaza sentinta ca: "romanii sunt saraci dar optimisti".

I-auzi cinci: Preferintele romanilor, la bauturi sunt, in ordine descrescatoare: tarie, bere, vin - tineti aproape de sindicalisti!



Pai, sa zgaltaim zarurile astea sa vedem ce cade!

Poa` sa iasa o qvinta royala, mai stii!

Aha, azi vom vorbi despre cuvantul: "DoDesKaDen"

Tocmai am terminat raspunsul catre o prietena care a bantuit prin lumea larga, pentru ca, lamurita, in cele din urma, sa esueze la Paris.
Citez:
" ... mi-ai mai spus, cu ani in urma, ca se intampla ceva cu oamenii din generatia noastra, indiferent in ce colt de lume ar fi. Dincolo de ce e pe sufletul fiecaruia, s-ar putea sa existe un acoperis mai general - e cam "din zbor" ce spun, dar cred ca nu sunt prea departe de realitate - care sa justifice instrainarea si desocializarea noastra. Gandeste-te numai ca voi cei ce ati plecat, din varii motive, precum si astia ce am ramas aici ne-am anomizat - stiu ca este un barbarism cuvantul asta, dar nu am altul
potrivit. Se face ca am si un exemplu recent. Cu R.B. nu m-am mai vazut din `90. Intre timp a facut doi copii, a plecat de la institutul unde lucram impreuna devenind conferentiar la Universitate - preda filosofie politica - dar este, dupa cate imi scrie, dezamagit si dezorientat. Face naveta cu trenul la 40 de km. de Bucuresti si este innebunit de mirosul de branza si de sudoare, sau al amestecului lor. Se mai plange ca din pricina asta toate formele lui de "receptare" au devenit exclusiv olfactive: deschide o carte si vede litere si idei de si din felurite feluri de branza; dialogurile oamenilor din tren au gust si miros de branza; casa copiii si nevasta,
asternuturile, hainele, incaltarile (primenite sau nu) asijderea. Obsesie!?
Prefera sa citeasca, pana la venirea trenului, apoi in tren, un ziar - de regula Libertatea - pe care il tine cat mai aproape de nas, chit ca de mirosit miroase la fel de rau, dar, oricum, nu a branza. Imi mai spune ca, probabil, cursurile lui sunt doar o zornaiala oratorica. Am schimbat doua randuri de scrisori, dupa care s-a facut tacere.

M-am refugiat in eternul meu razboi cu cladirile care se insira de-a dreapta si de-a stanga liniilor de tramvai - ca nici pe astea nu poti conta, caci sunt valurite sus-jos, pe laturi, sau otova, e alta chestiune. Nu ma opreste nimic sa nu ma incadrez intre ele pentru ca, din respect pentru codul spartan al vizitelor: nu circul de unul singur, port cu mine o festila, un sasculet cu mancare si o singura masura de vin rosu aspru si ma intorc acasa pe lumina. Buuun!

In, deja celebrul tramvai nr. "34", tin privirea fixa si "laserizez" cladirile cam la nivelul etajului intai. Ramane in picioare parterul, "chilotii" blocului. Atata am reusit sa facem: spoiala parter-ului; ceva termopane; cate o firma luminata noaptea, ortografiata anglo-saxon si cu "&" ; un raft cu produse ... Si gata! Restul e considerat subsol sau intimitate.
Posibil, dar mai degraba ireal. Nu pot fi despartite unele de altele, precum fetele unei monede. Moneda nu e calpa, iar de valorat, valoreaza cam cat si noi. Putem sa o aruncam in sus lasand-o apoi sa cada, iar cu cat o vom face de mai multe ori, ea ne va arata, iremediabil, in mod egal si nepartinitor aceleasi doua fete."

Am incheiat citatul.

Hei! Stati putin, sa ne intelegem, eu nu am emis pretentia ca propozitiile mele sunt adevarate. Am terminat doar un fir al gandului. Am ras tot. Am
rupt pisica. Iar daca tot am facut-o, mai trebuie sa o si ingrop. Pai nu?

Daca am portionat intimitatea atator concitadini etalata intre Piata Obor si Primaria de pe Banu Manta, avand ca repere cele doua statui - aia a taranului si aia a cavalerului medieval - ar fi cazul sa pun ceva
in loc. M-am gandit la un banner cu dus-intors lung cam de cinci Kilometri, plasat de la nivelul unu al blocurilor catre mansarde. Pe ele voi reprezenta
, in stanga, imaginea "rosenthall-iana" a gezdei emisiuni Tv. " Tampire, Tampire".
Persoana feminina, absolut adorabila va fi drapata in tricolor. Pentru a fi excluse surprizele neplacute se pune si o bulina rosie - mai sunt minori care casca gura sau persoane mai putin curioase. In partea dreapta punem omul minune cu gura deschisa catre o imbietoare felie de "bloc-tort". Personajul tine intr-una din maini o sticla de bautura inscriptionata "Jetul Carpatin" - "Bea-o toata!". Dimensiunile sunt 10x7 m.
In succesiune se insira pe ruta amintita mai sus. Ca sa fie cinetica, rugati vatmanul sa dea o cadenta a mersului cam de 24 de bannere pe secunda.
De subsol sa nu ma intrebati, ca nu l-am asumat. Eventual pot fi "purtati" minorii si persoanele pudice pe acolo. Responsabilii cu subsolul sunt ccei desemmnati dupa o regula care imi este inca indescifrabila: "Ein Mann, ein Wort!"
Calatorie placuta
DoDesKaDen, DoDesKaDen, DoDesKaDen!

PS. Va fi disponibil un metrou aerian. De vazut ce se poate face cu acest "autdoor"

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!