poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4161 .



Monografia comunei Drăcșenei, judetul Teleorman
articol [ Presa ]
autor: Anton A. Popescu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Titi Cosasu ]

2006-08-16  |     | 



De curând, la Grupul editorial Corint a văzut lumina tiparului Monografia comunei Drăcșenei, o lucrare amplă și complexă prin structura sa, care poate fi considerată una dintre cele mai reușite în domeniu, cel puțin în județul Teleorman.

Autorul acestei monografii, învățătorul octogenar Anton A. Popescu, n-a fost doar un dascăl model, „el a fost și este totodată fiul credincios al locurilor natale, de care nu s-a îndepărtat, în care a trăit învățând oamenii. Trebuie spus că tatăl a fost până la pensionare învățător și director al școlii din comună, cu mențiunea că bunicul său a fost primul preot și dascăl al satul, iar autorul monografiei a dus tradiția în familie fiind tot învățător și director al școlii din Drăcșenei” .
Lucrarea sa dezvăluie măsura în care s-a străduit să reconstituie prezentul, dar și trecutul acestei comune, cu satele ei componente. Geografia, istoria , momentele deosebite, instituțiile, dar și folclorul, etimologia poreclelor și arta populară, personalitățile acelor locuri sau cele legate de ele, toate aceste își găsesc locul în paginile monografiei. Imaginile cuprinse în Monografia comunei Drăcșenei, din județul Teleorman, reînvie pagini dintr-un proces de devenire și ne comunică starea de astăzi a unei părți a țării.
Academicianul Dan Berindei scrie în prefața lucrări: “ Ce bine ar fi dacă și alții dăruiți, ca autorul acestei lucrări, i-ar imita exemplul, mai ales, că prin forța dezvoltării, cu fiecare an care trece, trecutul se îndepărtează, ce a fost se schimbă, devine altceva și se cuvine ca generațiile viitoare să nu fie lipsite de « radiografii » de felul celei realizate de domnul Anton Popescu, cu scrisul său, dar mai ales cu inima și cu sufletul “.
Iată încă o reușită scriitoricească, după volumele ” Folclor din zona Drăcșenei“ și „Folclor din Teleorman” , a acestui ziditor de suflete, care este Anton Popescu, despre a cărui activitate profesională, în paralel cu cea dedicată culturii, poate fi scrisă o monografie interesantă și incitantă.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!