agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5454 .Masa Tăcerii și mesele… netăcerii
articol [ Evenimente ]
Festivalul național de umor Glume la… Masa Tăcerii, ediția 2006

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Decembrie ]

2006-06-27  |     | 
Photobucket - Video and Image Hosting


Gările sunt locuri unde oamenii mai mereu se despart, gările pot deveni locuri de taină, se pot întâmpla lucruri minunate…. Mă aflu din nou în tren… Iași-Târgu-Jiu, dar cu escală în București. Era momentul ca două spirite să se cunoască…. Pentru că următorul tren era peste aproape patru ore, am zis hai să încerc… confident telefonul:…alo, te rog să-mi dai numărul lui Valeriu de telefon, îl aveam și eu, dar e scris pe o carte și cartea a rămas în Iași…... cum adică a rămas în Iași, dar tu unde ești? Unde să fiu, undeva pe moșia lui Adam, tăcere...…sunt în Gara de Nord...… care Gara de Nord?… of, îmi dai numărul?


Photobucket - Video and Image Hosting


Sună telefonul …și după multe… așteptări la telefon Valeriu, îi spun că am o surpriză și dacă poate să vină în Gara de Nord…. Aoleu! eu sunt tocmai în Balta Albă, dar văd ce fac și vin. Cu Valeriu am scăpat mult mai ușor, nu a pus întrebări. Acum e acum, …să văd cum scap cu Diviza, că dumnealui e foarte curios, cu cine am vorbit... …ca să mă lase în pace i-am spus că mă doare capul…. Surprinderea a fost mare pentru cei doi, imaginile vorbesc de la sine, dar cel în măsură să povestească este Ion Diviza.


Photobucket - Video and Image Hosting


Momentul București i-a unit pe epigramiștii din Chișinău și Iași cu cei veniți de la Buzău și Brașov… acum este mult în urmă, după atâtea epigrame mai ales la adresa nevestelor (fiecare epigramă cu povestea ei), ne apropiem de orașul al cărui nume a fost dat de voievodul Mircea cel Bătrân.


Photobucket - Video and Image Hosting


Orașul Targu-Jiu a împlinit anul acesta 600 de ani, a fost menționat pentru prima oară în anul 1406, sub numele de "Jiul", într-o poruncă dată mănăstirii Tismana de către voievodul Mircea cel Bătrân. Din secolul al XVII-lea, Targul-Jiu îndeplinește funcția de reședință a județului Gorj.… Îmi doream mult să ajung acolo, mă gândesc și la Peștera Muierilor, că tot le place epigramiștilor de muieri, din câte am înțeles pe lista surprizelor organizatorilor este și Mănăstirea Tismana….


Photobucket - Video and Image Hosting


Cu prilejul împlinirii a 600 de ani de existență, din lista evenimentelor face parte și Festivalul de umor "Glume la… Masa Tăcerii", ediția a III-a, Târgu-Jiu 1-3 iunie 2006. Desfășurat de fapt pe parcursul a 3 luni, deoarece temele au fost lansate în luna martie a.c., concursul de epigrame a avut 66 (șaizeci și șase) de participanți, dintre care 3 (trei) din Republica Moldova – Ion Diviza, Gheorghe Bâlici, Ion Cuzuioc – din Chișinău și 1( una) din Statele Unite ale Americii – Viorica Voicescu.

În cadrul activităților dedicate Zilelor municipiului Târgu-Jiu, s-au decernat premiile festivalului, s-a lansat nr.37 din revista Hohote, nr.36 din Foaia de tot râsu – Pannduru și antologia Glume la … Masa Tăcerii vol. II , bilingv – român-francez , semnat de Marian Dobreanu și Eugen Deutsch.

Spațiul acestor evenimente a fost umplut și de cei veniți din depărtările orașului tocmai ca să amintească cine sunt ei și care este menirea epigramistului – de a umple spațiul cu viață, energie și multe glume. Desigur că aici te simți membru al comunității, simți că ai adus și tu un strop de împlinire acestei sărbători. Te simți aici la Tg. Jiu ca acasă. Oamenii au pe fețele lor chipul tinereții veșnice, chiar dacă peste ei au trecut 600 de ani. Dincolo de cuvinte se află bucuria că suntem martori la o aniversare atât de importantă. Putem spune și noi ca și ceilalți într-un glas: La mulți ani Târgu-Jiu!

Photobucket - Video and Image Hosting
Programul manifestărilor în care au fost antrenați nemijlocit și epigramiștii a început pe 1 iunie, când oaspeții festivalului au fost întâmpinați de gazdele primitoare, Marian Dobreanu și Nelu Vasile, fiind cazați la hotelul GORJ. În aceeași zi ei au mers într-un scurt "pelerinaj" la nemuritoarele creații brâncușiene care formează Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", zăbovind mult timp în parcul din preajma Coloanei Infinitului, ca să asculte istoria acestor locuri și a monumentelor amplasate în zonă, Marian Dobreanu și Nelu Vasile demonstrând, pe lângă talentul de povestitor umorist, și o reală vocație de istoric și de ghid turistic. Seara, până hăt spre miezul nopții, a avut loc o întâlnire a invitaților cu umoriștii din Târgu-Jiu în cadrul unei "Cine de Taină" . Vineri, 2 iunie, în sala Bibliotecii municipale, epigramiștii au participat la lansarea unor cărți dedicate aniversării a 600 de ani de atestare documentară a orașului Târgu-Jiu, inclusiv o monumentală istorie a localității în 3 volume, și a volumului bilingv de epigrame "Glume la… Masa Tăcerii". Apoi au luat parte la Ședința festivă a Consiliului Local Târgu-Jiu și deschiderea oficială a festivităților, care au culminat, firește, cu un… cocteil, la restaurant, oferit de primarul municipiului dr.ing. Fl. Cârciumaru în onoarea invitaților. Aici epigramiștii noștri s-au simțit mai în largul lor, mai ales atunci când Marian Dobreanu a anunțat că, aici și acum, se va desfășura și Gala Premiilor Festivalului de epigrame "Glume la… Masa Tăcerii". O surpriză pentru premianți a fost și faptul că fiecare dintre ei era invitat în scenă într-un mod mai puțin obișnuit, adică printr-un catren în care, bineînțeles, figura numele său. Acest text versificat îi aparține lui Valentin Groza, cel de-al treilea gorjean care a evoluat la acest festival în rolul de organizator.

Photobucket - Video and Image HostingDeci, îi oferim cuvântul umoristului Valentin Groza (prin gura satiricului Marian Dobreanu):

Iubiți prieteni, dragi confrați,
Vă așteptăm de-un an de zile,
La MASÃ lin să deșertați
Desagii poantelor subtile.

Vă așteptăm să mai ciocnim
Un păhărel cu vin de țară,
În patru versuri să-mpletim
O glumă neaoșă, sprințară.

Să închinăm un vin de soi
Prin PARC, la MASÃ ori la POARTÃ,
Să-nveselim prin vers vioi
Românii oropsiți de soartă.

Dureri ce-n vremuri s-au pierdut,
Le-om face-aicea analiza
Că vești de dincolo de PRUT
Aduce BALICI și DIVIZA.

Cu noi speranțe, noi fiori
De găgăuzi n-om ținea seama.
Ce n-am făcut c-UN POD DE FLORI
Vom face-acum cu… EPIGRAMA.

Și pentru-acest deziderat
Ce arde-n suflet ca văpaia,
Acordul fi-va parafat
De NICOMAH de la SINAIA.

Iar în acest străvechi oraș –
vestit la leagăn de iubire –
Și DEUTSCH și LARCO de la Iași
Se-oferă martori la UNIRE.

Și din Buzău vin cu elan,
Că-s săritori – așa li-i firea –
BLIDARU, MIȘU SÃLCUÞAN
Să consfințească ÎNTREGIREA.

Prin al istoriei alcove,
UNIREA nu se mai amână.
CONSTANTINESCU din BRASOV
Va fi numit… cumnat de mână.

Așa ceva a mai făcut
Dar ca să sperie PANN DURII,
A vrut să fie susținut
De-amicu-optimist BUNDURI.

E NUNTA ROMANIEI MARI,
UNITI, să ridicăm paharu’.
Aduceți vin și lăutari
Că-i naș… PRIMARUL CÂRCIUMARU.

La MASA GLUMEI, primitori,
Vom face nuntă și la anu’,
Când iar vor fi « alergători »
Tot GROZA, NELU SI DOBREANU.Așadar, juriul format din Dr.Grigore Lupescu – Președinte de onoare, Marian Dobreanu – președinte, Nicolae-Paul Mihail din Sinaia, Mihai Sălcuțan din Buzău și Nelu Vasile din Turburea, a acordat următoarele premii:


Marele premiu „ADRIAN BECHERETE” – Gheorghe Constantinescu – Brașov.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!