poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4163 .



Documentele ororii: Descoperirea planurilor originale de extindere ale lagărului de la Auschwitz la Berlin
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marina ]

2009-05-10  |     | 



Photobucket

In noiembrie 2008, un articol publicat în celebra publicație „Bild” și difuzat de mai multe jurnale și canale de televiziune europene și franceze mi-a atras atenția. Această informație a declanșat nu numai o stare de oripilare și groază, dar și un aspect extrem de important și discutabil referitor la condiția arhitectului în societatea modernă, a problemelor sale deontologice.

În fapt, jurnalul „Bild” precizează că, absolut întâmplător, cu prilejul renovării unui apartament din Berlin, au fost găsite planurile originale ale unui important proiect de extindere a lagărului de exterminare de la Auschwitz.

Documentul descoperit astfel este alcătuit din 28 planuri îngălbenite de vreme și este datat 23 octombrie 1941. Acesta conține în mod special fațadele și planurile scara 1 :100 cu interiorul unei «instalații de dezinsecție», planul unei încăperi de 11,60 x 11,20 m purtând mențiunea «Gaskammer» - «cameră de gazare». Exemplarele sunt parafate de către «Direcția construirii de Waffen-SS și a poliției» și au clar semnătura șefului SS, Heinrich Himmler.

Unul din planuri indică primul crematoriu uman, cifra cu roșu reprezintă zona a cinci pătrate ce simbolizează viitoarele cuptoare de crematoriu. Planul are notat «L.Keller» pentru «Leichenkeller», adică «pivniță de cadavre», în care era prevăzută o lungime de 8 metri cu posibilitatea extinderii «după nevoie».

Într-un interviu oferit publicației sus-amintite, Hans-Dieter Kreikamp, șeful departamentului arhivelor federale din Berlin, estimează că aceste planuri «oferă o dovada evidentă a unui proiect de genocid împotriva evreilor din Europa».

Jurnalul «Bild» publică trei facsimile din acest proiect și precizează încă o dată că planurile constituie pentru istorici dovada indubitabilă a unui proiect industrial de exterminare a evreilor pus la punct de Naziști.

«Aceste documente demonstrează că toți cei care au avut ceva de obiectat cu planificarea și construirea acestui lagăr de exterminare știau că oamenii trebuiau gazați acolo urmând o procedură industrială» scrie Bild.
Aceste documente infirmă încă o dată toate afirmațiile după care Holocaustul nu ar fi avut niciodată loc, mai adaugă jurnalul.

De asemenea, «Bild» subliniază în continuarea articolului, pentru a face încă o dată cunoscut generațiilor actuale, că peste 1,1 milioane de evrei au fost exterminați la Auschwitz, localitate din Polonia situată în apropierea Cracoviei.

Acest lagăr al morții a fost construit începând cu mai 1940 într-o fostă cazarmă a armatei poloneze și primele victime au fost executate în septembrie 1941.

O extindere intitulată Auschwitz II sau Birkenau, a fost deschisă în octombrie 1941 și patru dormitoare de gazare au fost adăugate lagărului în ianuarie 1942.

In timpul unei conferințe din ianuarie 1942 de la Wannsee, conducătorii naziști au decis exterminarea totală a 11 milioane de evrei care trăiau în Europa.

În mod sigur, arhitecții care au proiectat au avut la cunoștință conținutul tematicii proiectului. Nu există, profesional vorbind, posibilitatea de a proiecta o extindere a unei construcții existente fără a face relevee, măsurători pe teren, fotografii, fără a fi perfect conștient ce anume lucrezi.

Și totuși în ce constă deontologia profesiei de arhitect într-un regim totalitar? Ce monstruozități ajung să proiecteze, constrânși mai mult sau mai puțin de sistem? Este o chestiune de orgoliu sau numai financiară?

De la Albert Speer (primul arhitect al Reich-ului) până la arhitecții «epocii de aur», aceste aspecte ar trebui să ne dea enorm de gândit asupra consecințelor acțiunilor noastre.


Surse: L’Express, RFI, France 2, Europe 1, Le Monde, Libération, Le Figaro
http://www.bild.de/



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!