poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3341 .



Zilele Monica Lovinescu Editia a II-a si Premiul National Monica Lovinescu si Virgil Ierunca 2009
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2009-04-05  |     | 



Premiul Național anual "Monica Lovinescu și Virgil Ierunca" pentru anul 2009
ZILELE MONICA LOVINESCU – EDIȚIA A DOUA, 2009


Președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, a aprobat la Suceava în luna martie instituirea Premiului Național anual "Monica Lovinescu și Virgil Ierunca" și decernarea acestui premiu pe anul 2009 la Suceava, în cadrul Zilelor Monica Lovinescu, Ediția a II-a.

La 20 aprilie se împlinește un an de la trecerea în eternitate a Monicăi Lovinescu, moment când se va organiza o comemorare la Cimitirul Grădini-Tâmpești din Fălticeni, la cripta Lovineștilor, unde repauzează, începând cu luna mai 2008, soții Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.
În vederea decernării Premiului Național, s-a desemnat Juriul Național al anului 2009 pentru acordarea Premiului Național "Monica Lovinescu și Virgil Ierunca" 2009
, format din autentice personalități de prestigiu recunoscute în România, în Europa și în Statele Unite ale Americii.

Juriul Național este format anul acesta din acad. Basarab Nicolescu, Vladimir Tismăneanu, Valeriu Stoica, Corin Braga, Ion Pop, Gheorghe Flutur.

În cadrul Programului anual Zilele Monica Lovinescu inițiat la Suceava în noiembrie 2008 prin Ediția I, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu și aflat acum la a doua ediție, s-a propus ca laureatul pe anul 2009 al acestui important premiu (aflat la prima sa decernare) să fie Domnul Gheorghe Grigurcu. Opera domniei sale, întreaga sa atitudine confirmă și de ce încă din timpul vieții sale, Monica Lovinescu l-a desemnat pe Gheorghe Grigurcu drept cel mai important continuator - prin critica și istoria literară, prin eseistica politico-filosofică și opera civică - , al principiului est-etic, principiu căruia i-a fost fidelă de-a lungul întregii sale cariere de disidentă anticomunistă, gânditoare și eseistă, scriitoare, critic și istoric literar, dar și ca militantă, luptătoare pentru drepturile omului și ale cetățeanului, filosof politic, jurnalist liberal-democrat și intelectual public de expresie profund și constant antitotalitară.

Juriul a decis în unanimitate ca Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca pentru anul 2009 să fie decernat domnului Gheorghe Grigurcu, pentru întreaga activitate.


Decernarea premiului se va face în cadrul Zilelor Monica Lovinescu, Ediția a II-a, ce vor avea loc la Fălticeni și Suceava în zilele de 20 și 21 aprilie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera" Suceava, Primăria Fălticeni, Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, Colegiul Național "Ștefan cel Mare" din Suceava.


Programul acestor zile este următorul:

Luni, 20 aprilie, la Fălticeni:
- Ora 11 – comemorarea unui an de la plecarea Monicăi Lovinescu. La Cimitirul Tâmpești – Grădini din Fălticeni.
- Ora 12.30 - Simpozionul "Un an fără Monica Lovinescu". La Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.


Marți, 21 aprilie, la Suceava.
- Ora 12 – Conferința domnului Gheorghe Grigurcu. La Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera".
- Dialogurile Cetății.
- Expoziție de carte și documente: Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. Etica neuitării. Exegeze. Editura Humanitas și autorii Humanitas. Exilul românesc în cărțile și documentele bibliotecii.

Pe toată durata evenimentelor, invitații se vor putea bucura și de importante puncte de turism cultural oferite de Programul Consiliului Județean Suceava intitulat "Paștele în Bucovina"2009.


Zilele Monica Lovinescu vor menține vie pentru viitor în memoria poporului român una dintre personalitățile române ilustre ce a marcat în mod decisiv prin atitudinea și activitatea sa istoria și evoluția României sub totalitarism. Organizarea lor la Suceava și Fălticeni este legată mai ales de necesitatea administrării și în plan local a acestui tezaur uman viu revenit în patria mamă după stingerea din viață a celor doi soți, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, dar și de perpetuarea în cultura românească a numelui lor, a operei lor literare, a ideilor lor și a drumului deschis de ei.

Premiul Național "Monica Lovinescu și Virgil Ierunca" va consacra în viitor excelența operei și vieții a doi dintre cei mai celebri disidenți, militanți, oameni de cultură și intelectuali publici de elită ai Europei de Est și ai României. Instituirea acestui Premiu Național mărturisește despre interesul autentic cu care Consiliul Județean Suceava și Președintele Consiliului Județean domnul Gheorghe Flutur se implică în problemele culturii majore și ale recuperării memoriei românești.

Evenimentul este susținut anul acesta și de Cabinetul Deputat PD-L Sanda- Maria Ardeleanu și Cabinetul Deputat PD-L Ioan Balan.

Ambele evenimente, Zilele Monica Lovinescu și Premiul "Monica Lovinescu și Virgil Ierunca", duc mai departe modelul de intelectual public angajat în apărarea valorilor liberal-democrate antibolșevice și antitotalitare, de luptător pentru drepturile omului și cetățeanului, de critic literar și artistic ce pune în centrul analizei sale dominanta est-etică, etica neuitării. Procesele de restituire a adevărurilor istoriei recente a României și de condamnare a totalitarismului bolșevic din Estul Europei se află abia la începuturi, dar ele trebuie să se hrănescă și în viitor din discursul public al intelectualilor angajați de mâine, pentru a căror identificare și formare modelul Monica Lovinescu și Virgil Ierunca este obligatoriu.




Angela Furtună

Scriitoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România
- Autoarea și Coordonatoarea Programului anual Zilele Monica Lovinescu
- Coordonatoarea evenimentului de decernare anuală a Premiului Național "Monica Lovinescu și Virgil Ierunca"
[email protected]
0740 40 44 43

PS: Datorită decalărilor de aprobari bugetare pe anul în curs, a crizei mondiale, a multiplelor manifestari ale acestui an electoral, precum și datorită suprapunerii cu sărbătorile pascale, ponderea Zilelor Monica Lovinescu 2009, Editia a II-a, va fi dată anul acesta mai ales de instituirea și decernarea Premiului Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, precum și de capitalul de imagine de politici culturale europene creat de mediatizarea importantă.
Scopul nostru este acela de a menține vii memoria si modelul marilor dispăruți, cât și interesul pentru opera și ideile lor, devenite din nou cât se poate de actuale datorită caracterului lor universal: în vremuri de ceață și pericol de dictatură, când democrația liberală românească firavă este amenințată, intelectualul public și scriitorul nu se pot izola la marginea societății, așteptând să li se așeze îngerul pe umăr, în timp ce civilizația lor este amenințată din nou sau chiar distrusă.










.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!