poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4889 .



Propoziția săptămânii (12)
articol [ Internet ]
rostită sau citată în limba germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2008-03-23  |     | 



Guter Journalismus ist ein Grundpfeiler jeder freiheitlichen Demokratie. – Un jurnalism bun este o coloană principală a oricărei democrații liberale.

Despre calitatea jurnalismului se discută în Germania intensiv mai ales în redacțiile online ale cotidienelor și săptămânalelor. Pentru prima oară în istoria ziaristicii gusturile cititorilor pot fi măsurate electronic. Klick se numește cuvântul magic. „Fiecare jurnalist-online cunoaște momentul de satisfacție, când textul său generează în timpul cel mai scurt mii de accesări – și simte lovitura în față, când klickurile se fac rare”, scrie Karsten Polke-Majewski și le amintește cititorilor săptămânalului DIE ZEIT (6 martie 2008) de rolul democratic al jurnalismului.

Autorul se teme de o eroziune a tematicilor serioase din paginile online ale ziarelor. Deja subtitlul analizei sale conține o constatare și o întrebare care ar trebui să ne dea de gândit: „Cu cât mai mult sex, jocuri de întrebări și răspunsuri sau fotografii cu atât mai mare cota. Dar ce importanță are calitatea?”

Și site-urile ziarelor sunt pline de publicitate. Deci finanțatorii vor ca anunțurile lor să fie accesate cît mai des. Conținutul textelor sau configurația grafică a site-urilor îi interesează doar în măsura în care acestea le atrag o clientelă cât mai mare. Sociologul Dieter Prokop afirmă însă că tocmai independența de interese economice constituie baza pentru credibilitatea unei oferte jurnalistice serioase. Unii observatori vor să recunoască deja o evoluție pozitivă în această direcție. Astfel ziarul american WALL STREET JOURNAL vrea să deschidă pe viitor și ediția sa online numai pe bază de abonament, adică pe plată. Alții afirmă că Internetul ar fi un mediu încă prea tânăr pentru o diferențiere calitativă atât de aprofundată: aici cei cu bani și jurnalismul de calitate – și acolo cei săraci cu nevrozele lor după sex și jocuri mediocre.

Metodele de analiză a folosirii Internetului au dus în orice caz la o discuție care va dura încă mult timp și care cu siguranță nu va rezolva sau explica problema în simplul joc de culori alb – negru. Posibilitățile de analiză a folosirii Internetului sunt multiple și chiar dacă numerele matematice sunt reale interpretările lor rămâni și în continuare subiective.

Cu Page Impressions (PI) se definește numărul de accesări al unei pagini. Accesarea trebuie făcută printr-un click pe un link sau prin deschiderea directă cu o adresă de Internet, înscrisă pe un browser.

Visit este numărul de vizitator pe un site, indiferent de numărul paginilor pe care îi deschid aceștia. Deci o intrare pe agonia.net este cotat cu un visit. Câte pagini citește un vizitator nu se mai numără aici.

Un Visitor este numărul de accesare a unui computer anume pe un site anume. Se numără însă numai o intrare pe zi, indiferent de câte ori intră un user de la același computer pe același site.

Unique User înregistrează pe o perioadă mai lungă câți oameni au citit un material publicat. Această mărime se analizează de obicei trimestrial.

Verweildauer se poate traduce cu durata de ședere. Învestitorii în site-uri vor să știe și cât timp petrece un cititor în diferitele oferte ale unui site.

IVW sunt inițialele pentru Informationsgesellschaft zur Feststellung der Verbreitung von Werbeträgern - Societatea de Informații pentru Înregistrarea Răspândirii Transportorilor de Publicitate. Această societate folosește indicatorii de sus pentru a analiza atât presa tipărită cât și cea online. Pe piața mass-media germană statisticele acestei societăți au căpătat valoare de standard. Măsurăturile se fac după mai multe criterii: conținut redacțional, texte produse de vizitatorii site-urilor, e-commers (comerț prin intermediul Internetului), comunicație și jocuri.

O a doua societate care se ocupă cu această problemă, elaborând, prin analize ceva mai complicate și prin anchete, diferite scheme de utilizare ale vizitatorilor este AGOF (Arbeitsgemeinschaft Online-Forschung – Sociatatea de Cercetare-Online).

Aceste evaluări se fac numai și numai în interese economice. Învestitorii în anunțuri publicitare se vor interesa mai puțin de conținutul site-urilor ci în primul rând de numărul accesărilor. Cu toate că materiale jurnalistice serioase nu vor avea nici în continuare o situație favorabilă în acest climat de statistici economice seci, nu cred că o democrație poate fi periclitată prin această situație. Cine vrea să citească sau să se informeze serios pe Internet are această posibilitate și cine nimerește din greșeală pe un site cu femei sexii ... știe că materialul pe care îl caută de fapt nu va fugi în minutele următoare de pe site-ul pe care e postat.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!