poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9611 .



Pictură, grafică și sculptură în spațiu neconvențional, dar primitor
articol [ ]
Colecţia: Opinii, articole ?i interviuri

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2008-01-19  |     | 





Când primim o asemenea veste ne putem întreba ce ar putea avea în comun o lansare de carte a umoristului Ioan Marinescu, prezentată de scriitorul Cornel Udrea cu o companie de asigurări, un recital de muzică la frunză susținut de Nucu Pandrea și un vernisaj semnat Sandy Chiorean?



Photobucket



Răspunsul la întrebare l-ar fi putut afla cei ce au participat joi, 17 ianuarie la serata culturală ce a reunit aceste evenimente. Expoziția de artă plastică artizanală este deschisă timp de două săptămâni. Exponatele prezentate și în Franța, respectiv Belgia, pot fi vizitate la sediul firmei. Curios este faptul că există o deschidere din partea unei asemenea companii pentru cultură. Directorul firmei de asigurări Grawe România, domnul Petre Codrea declară că este încântat să susțină evenimente culturale și va oferi în continuare spațiul primitor al firmei sale pentru asemenea colaborări. Gabriel Cojocaru, directorul Editurii Grinta speră de asemenea că această colaborare se va concretiza și dorește să organizeze lunar lansări de carte în acest spațiu, pentru a promova literatura scriitorilor clujeni, chiar și a celor transilvăneni.


Photobucket



Fiecare tablou are povestea lui


Expoziția cuprinde aproximativ 30 de exponate. Ca stil, lucrările de sculptură, pictură și grafică ar putea fi încadrate la „artă experimentală”. Multe dintre ele sunt lucrări de artizanat, lăcuite. De pildă, o lampă în spatele unei măști din scoarță de copac sau o lucrare intitulată „Omagiu Brâncuși”, întotdeauna sculptate din lemn de nuc sau stejar. Însă, de multe ori ele sunt „lucrate” de însăși natura artistă, iar Sandy Chiorean le-a pregătit și le-a expus în așa fel încât ele să exprime estetic un simbol sau chiar să ilustreze mai multe idei cuprinse într-o singură lucrare. Aflăm tot de la artist că lucrează și interioare, sculptură în lemn, nuc și lucrări de pictură. „Eu sunt cel care a început lucrul la tablourile de grafică sau pictură care ilustrează Clujul. Acelea care se vindeau la coloane. Apoi au apărut și alții, iar acum chiar le xeroxează și mai modifică ceva, apoi le vând și trec bine”, spune amuzat Sandy Chiorean.

Photobucket


Metoda specială aplicată unui tablou ar fi slănina”


Pentru cine povestește cu Sandy Chiorean, îi vine ușor să înțeleagă de unde vine umorul expoziției. „Eu sunt un autodidact. Ce mi-a plăcut la francezi este că pe ei îi interesează doar dacă ai forță să expui. Nu-i interesează dacă ești profesionist sau nu. Practic, am pornit din Franța cu expozițiile și apoi am venit în România. Acolo, la galerie, am vândut din fiecare gen câte ceva. De pildă am o lucrare care poate fi un pește un telefon sau un avion, depinde cum o privești și cum dispui piesele și aici mă refer la sculpturi. Sau aici, (foto) am o iască pe un lemn, iar iubitorul de artă poate vedea dintr-o lucrare o pasăre, o cruce sau ce vrea el. Uneori, pornesc de la motivele tradiționale. Alteori, sculptez în basorelief lucrări care amintesc de simbolurile echilibrului yin și yang. Acestea au o mare trecere în Franța și Belgia. Niciuna dintre lucrări nu se repetă.” Sandy Chiorean povestește cum unii dintre cumpărători luau tablourile și le întorceau să vadă pe ce sunt lucrate. „Lasă spatele tabloului, că nu acela contează!, spune, făcând referire la două tablouri de tip icoană. E lucrat direct dintr-o bucată, cu ramă cu tot, cu motive populare și lăcuit, apoi. Cam asta ar fi ceea ce e mai deosebit la el. Iar celălalt, tot dintr-o bucată, e pictat cu lavabil și apoi dat cu slănină, să nu se împrăștie culoarea”. Dar metodele și tehnicile pe care le utilizați, care ar fi? l-am întrebat pe artist, după ce deja înțelesesem cât umor are. „Păi, metoda specială aplicată tabloului este slănina”.

Photobucket


Sandy Chiorean a mai povestit apoi cum expoziția anterioară de la Cluj a fost organizată într-un magazin alimentar de pe Memorandumului, iar cunoscuții l-au sunat și l-au întrebat dacă într-adevăr și-a expus lucrările printre salamuri și cârnați. „De ce nu, le-am zis, ce lucrez eu este artă experimentală”.


Photobucket


Adina Ungur
articol apărut vineri, 18 ianuarie în cotidianul Informația Cluj

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!