poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 11729 .



Þara te vrea prost!
articol [ Polemica ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noru ]

2007-12-12  |     | 



Auzeam zilele trecute declarația unui șefuleț din Ministerul Învățământului și Mai Cum i-o fi Zicând cum că generațiile de elevi care vin din urmă sunt tot mai slab pregătite. Adică, stau prost la capitolul știință de carte, că la restul, stau chiar prea bine pentru vârsta lor, înaintată până la „genunchiul broaștei”... După aproape două decenii de distrugere sistematică și cu bună știință a sistemului educațional – demolare inaugurată de ministrul Marga, cel care a dus învățământul românesc cu targa – mai ajungem și la astfel de constatări „savante”. Mare minune, ce să zic! Deviza „ai carte, ai parte”, în care au fost crescute generații de naivi care trăiesc azi de pe o zi pe alta, la limita decenței, a fost de mult înlocuită cu îndemnul „țara te vrea prost” - era parcă o trupă „Sarmalele reci”, care zicea bine exact chestia asta.
Omul crescut cu deviza aia cretină despre carte și parte are destule prilejuri să mediteze la „filozofia” lui de viață. De pildă, atunci când vine rupt de oboseală de la serviciu și trece pe lângă ditamai căsoaiele unor oameni care n-au educație, nici pe la școală n-au dat, nici nu lucrează undeva și nici nu-i întreabă nimeni (poliția, nu medicii) de „sănătate”! La vederea mașinilor de lux parcate în curtea concitadinului făr’ de carte, dar cu multă parte, omul nostru scapă o sudalmă printre dinți și se grăbește să ajungă în apartamentul lui înghesuit de bloc, unde abia își plătește întreținerea... și se gândește, la ce dracu’ i-a trebuit să facă școală?!
Așa au ajuns unii să-și urască părinții, care i-au sfătuit, la vremea lor: „învață, fata/băiatu’ mamii sau tatii, că să-ți fie bine în viață”! Dragi părinți, buni, blânzi și bine intenționați, v-am urmat sfatul, și iată unde am ajuns! Cum putem noi da aceeași povață copiilor noștri, fără teama de a-i nenoroci pe viață?!
Revenind la același șefuleț din Ministetrul Educației, Cercetării și Cititului în Stele, îl informăm că - da, dragă domnule, e necesară o reformă a învățământului, însă una adaptată societății noastre de trans-rahat. Ca orice reformă viabilă, propunem ca ea să vină de jos în sus. Așadar, dacă vrem un viitor bun pentru copiii noștri, propunem câteva noi materii de învățământ. Nu multe, doar trei!
Prima se va numi PSSP, adică „Propte și Sponsori Sus-Puși”, pentru că suntem convinși că, în orice altă variantă, copiii noștri, oricât de bine pregătiți profesional, vor ajunge slugile beizadelelor (copiii de bani gata) de astăzi. A doua va fi SPPP, adică „Susținători din Politică, Partide și Parlament”, iar a treia, culmea, se va numi „matematici speciale”, pentru că singura specie de intelectual admisă în noua societate va fi „inginerul financiar”!
Doar atât, trei materii, cu ani lungi de practică și Masterat, dacă e necesar. Iar atunci vom vedea cum arată un ocean populat doar cu rechini, cu indivizi situați toți în vârful lanțului trofic, fără victime sau „oi” - scuzați expresia, dar îi aparține lui Gigi Becali!
Iar dacă idealiștii nu au înțeles prea bine ce înseamnă să ai carte, și să ai parte, trebuie să le aplicăm o lovitură finală, o cruntă dezamăgire.
Stimați domni, „ai carte, ai parte” e o zicală ardelenească, ciuntită intenționat de comuniști. Forma ei integrală este: „ai parte de carte (funciară), ai parte (de proprietate)”! Zicală ardelenească zic, pentru că în Vechiul Regat noțiunea de „carte funciară” era ceva de domeniul fantasticului...
Iată cum stau lucrurile cu „cartea și partea”, asta ca să le fie clar tuturor idealiștilor!


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!