poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2814 .



Un diagnostic într-o picătură de Curte Constituțională
articol [ ]
Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2007-08-08  |     | 



Domnii Tăriceanu, David și Vosganian, având în vedere, după cum socoteau domniile lor, imperativul diminuării costurilor generate de organizarea referendumului național și termenul foarte scurt rămas până la data desfășurării referendumului național din data de 19 mai 2007 pentru demiterea Președintelui României dădură, sub aceste vorbe un OUG.
OUG-ul lor fu publicat în Mon.Of.-ul din 25 aprilie a.c, profitând de faptul că Parlamentul nu lucra, adică era fără cvorum, dar pe mine unul, o lege a firii, implacabilă, mă trimite acum la closet, altminteri fac pe mine. Dincolo de asta: "Constituind esența dreptului, voința oficializată (deci devenită voință juridică) este exprimată în legi și apărată de stat, fiind o componentă a conștiinței juridice.", citez dintr-un tratat de drept constituțional, ce mama dracului!, chiar dacă o să fac pe mine.

... mi-am revenit!

Mai departe, se spune în tratat că: "Þinând cont de factorii de configurare a dreptului (cadrul natural, cadrul social-politic, grupurile de interes) de faptul că omul acționează într-un mediu social și natural determinat (n.n.: mi-am făcut treaba la closet și am tras apa!), mediu în care dreptul "programează" libertatea sa de acțiune, trebuie precizat că această "programare" constă în fixarea de reguli stabile cu valoare de modele de conduită. Libertatea absolută de acțiune a omului este diminuată prin presiunea legilor sociale, statornicindu-se un anumit plafon de comportament."
Tot așa: "Aceste note caracteristice ce decurg din voința juridică constituie substanța dreptului, calitatea sa esențială, ca invariabilă a oricărui sistem juridic." Și se mai spune, în tratat, că: "Termenul de lege este utilizat, în limbaj cotidian, cu sens generic, exprimând toate formele actelor juridice normative. Sensul corect - trebuie să facă distincție la nivelul actelor normative, funcție de puterea lor, realizându-se delimitarea între actele normative juridice și cele nejuridice (emise de organisme nestatale), precum și de actele aplicative (normative și individuale)." și că: "Legea, în sens restrâns, în limbaj juridic, reprezintă izvorul de drept de cea mai înaltă forță juridică, actul juridic normativ adoptat de către organul legislativ suprem- Parlamentul."

Cu sens generic, întreb și eu acum: cine și când a validat OUG-ul ăsta?, că mă mănâncă undeva, să spunem că-n Curtea Constituțională.
Și mai vin și întreb: țara asta e o țară de drept, ori e țara celor trei OUG-iști?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!