poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5967 .



\"Marin Preda, omorât a doua oară\"
articol [ Cultura ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [c ]

2005-12-03  |     | 




Citeam de curând, în ziarul „Drum”, un anunț de mult așteptat:” Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a județului Teleorman, cu sprijinul acordat de Ministerul Culturii și Cultelor și în colaborare cu Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman, Centrul Memorial „Marin Preda” din Siliștea Gumești și Consiliul Local al comunei Siliștea Gumești organizează cea de a XII-a ediție a Festivalului-concurs Național de Literatură „Marin Preda”, în zilele de 22 și 23 noiembrie 2005”.
Numai că a doua zi, după publicarea anunțului, a început să circule zvonul că acest festival va fi desființat. Din nefericire, zvonul s-a adeverit.
Anul acesta se împlineau 24 de ani de la prima ediție a Festivalului-concurs Național de Literatură „Marin Preda”. Un festival de renume, care a girat valoarea multor prozatori ce au urcat pe firmamentul literaturii. Au fost prezenți, în juriu sau invitați, mari nume ale literaturii române. În nici un regim nu s-a pus problema desființării acestuia, dar a fost nevoie ca un ministru, despre a cărui operă muzicală nu se cunoaște prea mult, să procedeze ca un fost activist cu propaganda culturală la organizația P.C.R. din Cucuieții din Deal. Nici numele marelui prozator, chiar dacă contestat, nu a însemnat mare lucru. Era și normal, doar nu avusese antecedente muzicale.
La fel de culpabilă este și atitudinea oamenilor de cultură din Teleorman, cu excepția poetului și istoricului literar Stan V. Cristea, directorul Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a județului Teleorman , a jurnalistului Stan Ștefan și a poetului și jurnalistului Florea Burtan, ultimii doi aducând cazul în atenția publicului la Radio România Actualități. Numai că s-a întâmplat la primele ore ale dimineții, când astfel informații nu sunt digerate și , prin urmare, sunt uitate imediat.
Vorbim despre valori, despre faptul că apar pseudoscriitori, care în câțiva ani au zeci de cărți, dar desființăm concursurile care filtrează, lăsând să treacă doar ce este bun, girând în schimb concursuri obscure, propuse de o anumită „clientelă”.
Actualul ministru al culturii se poate bucura că i s-a împlinit visul de a fi contribuit la moartea lui Marin Preda, chiar dacă nu a fost atunci la Mogoșoaia, a reușit acum să-l îngroape, chiar în județul lui.
Mulțumim domnului ministru, care nu a aprobat bugetul acestui concurs (aproximativ 20 milioane de lei), pentru grija ce o poartă „clasei muncitoare” , ferind-ne de forțele reacționare și ostile …
Ceea ce nu știe domnul ministru, cultura înseamnă, printre alte definiții,:”Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru crearea acestor valori”. Cum nu scrie doar valori muzicale, propun domnului ministru să desființeze toate concursurile de literatură și să impună unele pe teme muzicale, pentru a modifica definiția. Dar numai după ce va desființa pirateria, pseudomuzica, va face ceva pentru compozitori și adevărații interpreți, va furniza bani pentru restaurarea localurilor operelor și filarmonicilor și va face ca instrumentiștii și interpreții să aibă salarii decente. Și lista poate continua.
Dar poate că domnul ministru, care este cel mai inactiv din istoria acestui minister, va reveni la gânduri mai bune și nu va mai desființa și alte festivaluri.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!