poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7371 .



Două zile am fost în Plop...eni
articol [ Evenimente ]
Cronica Festivalului Ploiești-Plopeni 2016 Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2016-08-24  |     | 



În perioada 19-21 august 2016 a avut loc Festivalul Internațional – Concurs de Epigrame “Întoarse ca la Ploiești” ediția a V-a, în organizarea Clubului Umoriștilor “Ion Ionescu Quintus” Ploiești, care a sărbătorit cu această ocazie 35 ani de la înființare, în parteneriat cu Casa de Cultură Plopeni Prahova.
Conform indicațiilor Florinei Dinescu-Dinu, am ajuns la Hotelul Horia din Plopeni în după-amiaza zilei de vineri, unde în aceeași seară am băut o bere cu Gheorghe Șchiop, Vasile Larco, Nicolae Bunduri, Ion Moraru, Mihai Teognoste, Ștefan Al.-Sașa. M-am simțit extraordinar în compania unor epigramiști de elită care, printre altele, au depănat amintiri din vremurile de aur ale înaintașilor Mircea Trifu, Alexandru Clenciu, Nicolae Ghițescu și au recitat din epigramele acestora.
Ca o coincidență, am constatat că sunt coleg de cameră cu Ion Moraru și Mihai Teognoste. De ce coincidență? În clasament, toți trei am avut mențiune. Ceilalți au stat câte doi în cameră. De, premianți! Glumesc, m-am simțit foarte bine cu ei, atât Mihai Teognoste (pe care abia acum l-am cunoscut mai bine), cât și Ion Moraru sunt doi oameni plăcuți, manierați și plini de bun-simț.

Sâmbăta a fost o zi încărcată, pentru că n-am fost doar epigramiști, ci și participanți la activitățile prilejuite de Zilele Culturii Orașului Plopeni, care au durat toată săptămâna și în care Festivalul de epigramă a fost încadrat. Grupului de la Hotelul Horia i s-au alăturat bucureștenii Elis Râpeanu, George Corbu, ploieștenii Florina Dinescu, Virgil Petcu, Valentin Ursu și caricaturistul Nicolae Ioniță. Ne-am întristat puțin văzându-i cicatricea lui Virgil Petcu, care avusese un accident de curând cu un flex zburător.
Ziua a început în fața Uzinii Mecanice din Plopeni, unde a fost dezvelit bustul lui Gheorghe Șilaev, director al uzinei între 1952-1979. Fanfară, slujbă religioasă, discursuri ale politicienilor…





Ne-am mutat vis-à-vis de Uzina Mecanică, la Casa de Cultură unde, la etajul I, erau vernisate două expoziții, una de caricatură a lui Nicolae Ioniță și alta de fotografie a lui Viorel Vasile-Vivas. Veți vedea de ce ultimului i-am reținut numele. În fața unui public select, a avut loc lansarea volumului “Cântece de lăutar pribeag” al lui Ștefan Al.-Sașa. Volumul, prezentat de Florina Dinescu-Dinu, a prilejuit câteva catrene de bine.

Gheorghe Șchiop – Lăutar pribeag
Permiți, amice Sașa, oare
De cartea ta s-afirm supus
Că-i opera nemuritoare
A unui ins oleacă dus?

Vasile Larco – La lansarea cărții “Cântece de lăutar pribeag”
Îmi e Al Sașa foarte drag,
Oricând îmi poate trece pragul
Și-l cred căeste un pribeag,
Dar nicidecum… Ion Pribeagu!

Nicolae Bunduri – Lui Al Sașa, epigramist și lăutar
De Sașa, bunul menestrel
Vă spun aici cu tot umorul,
El cântă ca și Păstorel
Și scrie precum... Lae Chiorul.







A urmat un punct intitulat “Epigramiștii în duel”. Duelul a fost o reeditare a celui de la Mizil “Pe Dunăre de-ar curge vin”, pregătit de Nicolae Bunduri cu alți protagoniști - Vasile Larco, Ion Moraru, Mihai Teognoste, Dan Norea. În final, toți epigramiștii din sală s-au prezentat publicului cu două vorbe și-o epigramă.

După masa de prânz ne-am urcat într-un microbuz și am făcut o plimbare până la Slănic. Ar fi fost interesantă vizitarea salinei, dar în weekend sunt cozi interminabile și am fi riscat să nu ajungem la Gala Laureaților. Ghid ne-a fost Viorel Vasile-Vivas, directorul Casei de Cultură din Slănic-Prahova, care (am aflat ulterior, din altă sursă) a făcut pentru noi un mic sacrificiu, fiind chiar ziua lui de naștere. Îi mulțumim pe această cale!
Am oprit mai întâi la o stâncă numită Piatra Verde, aflată pe marginea șoselei. Culoarea deosebită, vizibilă mai ales după ploaie, se datorează unor depuneri succesive de tuf vulcanic. Fiind la înălțime, permite o panoramă frumoasă a orașului Slănic.









Întorși în Slănic, am vizitat Muzeul sării unde, la ieșire, am făcut o poză de grup. După care am vizitat Complexul Turistic și de Agrement Baia Verde. Există acolo, pe post de ștranduri, trei lacuri naturale cu o mare concentrație de sare, unde poți îmbina plăcutul cu utilul, adică distracția cu tratamentul. Cum de doi ani, de când sunt pensionar, am început turul stațiunilor (deocamdată Băile Felix și Geoagiu, Băi), am trecut deja în listă pentru anul viitor Slănic Prahova.







Gala Laureaților, desfășurată la Casa de Cultură, a început la ora 18:30, moderatori fiind Florina Dinescu-Dinu și directorul casei de Cultură, Nelu Ghiorghe. Pe toată durata festivităților s-au derulat, pe un ecran din dreapta scenei, sute de portrete ale lui I.L.Caragiale realizate de caricaturiști din întreaga lume și adunate de Nicolae Ioniță, o operă cu adevărat monumentală.
Primul punct - festivitatea de premiere (nu vă grăbiți!) a Festivalului Național – Concurs de Folclor “Salba Prahovei”. Cu această ocazie am admirat câțiva copii talentați, premiați pentru evoluția lor.
Ultimul punct s-a intitulat (nu vă grăbiți nici acum!) “Umorul… la Plopeni”, un spectacol oferit de grupul “University Show” de la Casa de Cultură a Studenților din Ploiești.







Între cele două puncte, a avut loc premierea (acum puteți răsufla ușurați!) epigramiștilor participanți la Festivalul “Întoarse ca la Ploiești”. Recitalul a început cu bucureștenii și prahovenii, toți participanți hors concours. Cu această ocazie, am aflat că expresia vine de la competițiile hipice. Cu alte cuvinte, caii pur-sânge nu intră în competiție cu gloabele.
Ca să n-o mai lungesc, juriul format din Florina Dinescu-Dinu, Virgil Petcu și Ștefan Al.-Sașa a hotărât după cum urmează. Reamintim cele două teme: “S’(alină)” și “D’ale DNA-ului”.

Mențiune – Dan Norea, Constanța

OAMENI FINI
Vecinul meu, om fin, e la salină
(Sau ocnă, în jargonul de mișei),
Soția lui, și ea o doamnă fină,
S’alină cu vecinul de la trei.

Mențiune – Ion Moraru, Galați

ARESTAȚILOR PRAHOVENI
Recunoscându-și astăzi vina,
Se-ncolonează și pornesc
Spre locul unde e Salina -
Adevăratul ...Beci Domnesc!

Mențiune – Mihai Teognoste, Cluj-Napoca

UMOR COMPLET (oamenilor din Plopeni)
Cum știu, ținutul vostru are
O ocnă cu valoare-n sare.
V-admir, da-n consecință sper
C-aveți și-o ocnă de piper.

Premiul III – George Petrone, Iași (absent, i-a luat premiul Vasile Larco)

PEISAJ DE TOAMNÃ
Toamna a sosit pe negândite
Peste văi, coclauri și podgorii,
Școlile abundă-n rechizite,
D.N.A.-ul în rechizitorii.

Premiul II – Nicolae Bunduri, Brașov

BOALA DEMNITARULUI
Nu mai are vindecare
Cel cu vilă și piscină
Că hoția-i boala care…
Nici la ocnă nu s’alină.

Premiul I – Vasile Larco, Iași

NÃZUINȚÃ ȘI SLUGÃRNICIE
Doream de când eram mai mic
S-ajung la Ocna din Slănic,
Și-am fost uimit, nu uit nicicând...
Văzând lingăii stând la rând!





Marele premiu – Gheorghe Șchiop, Porumbacu de Jos. Voi cita două epigrame, pentru că merită. Dacă nu vă plac la prima lectură, mai citiți o dată! Dacă nici la a treia lectură nu vă plac, sunteți pierduți pentru epigramă!

SOACREI BOGATE
Când ceasul ultim o să-ți vină,
Îți iert veninul strâns prin vremi
Și pica ce ți-o port s-alină,
Nu că mă lași, ci pentru ce-mi.

ȘEFA DNA
Ca-n codru-i jaful, deci de ce
S-ar teme de-o duduie furii,
Când pentru ei Codruța e
Ca o mămică... a Pădurii?

Același Gheorghe Șchiop a câștigat și premiul pentru cel mai bun madrigal adresat orașului Plopeni. Cred că e momentul să precizez că premiile n-au fost în bani, ci în obiecte. Cu asta, sper, am risipit toată invidia celor rămași acasă. În schimb s-a decontat drumul.
Odată ajunși la hotel, mi-am dat seama că uitasem de tradiționala fotografie a agoniștilor. Iat-o!





În cameră, mi-am făcut inventarul cărților primite. Doar pentru asta și merita să merg la Plopeni.
- “Cântece de lăutar pribeag”, poezii de Ștefan Al.-Sașa
- “Șchiopârlițe”, epigrame și poezii de Gheorghe Șchiop
- “Cânta un sturz prin ciritei”, poezii de Vasile Larco.
Închei cu mulțumiri adresate organizatorilor, Florina Dinescu-Dinu și Nelu Ghiorghe, fără de care festivalul n-ar fi avut loc!






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!