poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8385 .



Petru-Ioan Gârda – Modus ridendi
articol [ Carte ]
Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2013-06-26  |     | 



La începutul anului 2008, apărea pe www.agonia.ro un nume nou: Petru-Ioan Gârda. Încă de la primul text, o parodie după „Scrisoarea III”, Ștefan-Cornel Rodean a remarcat acuratețea limbajului și ușurința de a versifica a noului venit, îndrăznind să facă o previziune pentru care l-ar invidia și Nostradamus:

„Mă bucur sincer de venirea dumneavoastră pe acest site; e clar că sunteți sau că veți deveni în scurt timp, un umorist de marcă.”

A început să-i citească pe marii epigramiști care deja publicau pe acest site și să se implice în dueluri epigramatice. Au urmat concursurile de epigrame desfășurate aici, apoi concursurile naționale. O primă recunoaștere a talentului său a fost la Concursul Național de Epigramă „Mircea Trifu”, în 2010. În același an, a obținut Marele Premiu Agonia, la concursul cu tema „Dualitate”, organizat de Laurențiu Orășanu. Au urmat nenumărate premii, a devenit membru al Uniunii Epigramiștilor din România și iată că, acum, se vorbește de „marca Gârda”.
După cinci ani, a considerat că e vremea să adune cele mai bune epigrame într-un volum. Acesta a apărut, de curând, la Editura Napoca Star din Cluj-Napoca și este intitulat „Modus ridendi”. Personajele epigramelor zâmbesc pe prima copertă, schițate de caricaturistul brăilean Costel Pătrășcan care, de altfel, a realizat și caricaturile din volum.

 photo e728bd4a-5bb5-4272-a962-3068eddb1456_zpse56ffa18.jpg

Prefața, scurtă și concisă, este scrisă de maestrul Cornel Udrea:

Onorată instanță,

Împricinatul de față, cel care este acuzat de folosirea râsului mai mult sau mai puțin autorizat trebuie, totuși, să suporte rigorile legii și să i se acorde prezumția de zâmbet, fără de care obiectul incriminat, această culegere de epigrame, nu și ar avea rostul.
Petru-Ioan Gârda a stat, multă vreme, într o expectativă creatoare, lucrând cu o aritmetică a cumulului de imagini și impresii despre lume și, la momentul potrivit, a ieșit pe piața catrenului voios și moralizator cu această carte, care ne dovedește, încă o dată, că viața există și dincolo de... epigramă.
Împricinatul este considerat, în breasla epigramiștilor, ca un autor de valoare, adeseori atins de o modestie enervantă, acumulând în timp și spațiu competițional o sumedenie de recunoașteri, prin diplome și premii diverse. Rog instanța să binevoiască a parcurge cu atenție materialul probator și să decidă dacă autorul, Petru-Ioan Gârda, a premeditat critica la adresa tarelor, a viciilor, ori, pur și simplu, a dorit să se răzbune pe câteva neîmpliniri strict personale. La următoarea înfățișare vom veni cu o nouă carte martor, care să dovedească faptul că, în tot ceea ce scrie, rimează și fabulează Petru-Ioan Gârda aduce servicii sanitare moralei curente.
Cum va aprecia onorata instanță această recidivă, rămâne la latitudinea (și longitudinea) celor care au cunoștințe despre epigramă și, de asemenea, cunoștințe sus puse.


Volumul are 156 de pagini și este structurat pe 13 capitole tematice. Multe dintre epigrame au fost premiate la diverse concursuri de umor. Majoritatea au fost publicate pe acest site. Voi reda, aici, prima și ultima epigramă din volum:

Formalitate
Primind prin vot un nou mandat –
Ieșind de facto și de jure(?) –
Alesul astăzi ne a jurat;
De acuma poate să ne njure.

S-a renunțat la examenul psihologic al profesorilor
Pe bună dreptate
Mai depistau, prin test, nebunul
De prin vreo școală, înainte,
Dar astăzi nu mai e niciunul
Suspect... c ar fi întreg la minte.

Pe ultima copertă, alături de fotografia autorului, este scris un autoepitaf:

Pe crucea mea, la „decedat”,
Nimic n-au scris: ori nu mai vor,
Ori –pur și simplu- au uitat,
Ori știu că sunt nemuritor!

 photo 66ae20e9-d27e-4db0-b476-badc8e2f5c98_zpsf360666d.jpg

Lansarea volumului va avea loc sâmbătă, 29 iunie 2013, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Național „Eterna Epigramă”.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!