poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3152 .



Pe scurt
articol [ Cultura ]
Într-o săptămână germană – 17

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-04-24  |     | 



„Scribi de turn“ (Turnschreiber) se numește o grupare de scriitori din capitala bavareză München. Acest grup de autori nu își ghidează activitățile literare după un statut tip asociație, ci se înțelege ca o organizație cât se poate de lejeră, în care predomină libertatea și autenticitatea cuvântului scris și rostit – spune teoria. Practica arată și aici puțin mai altfel. Unul dintre membri cei mai renumiți, profesorul de pedagogie Helmut Zöpfl, a părăsit grupul – mai bine zis: a fost dat afară. Ca urmare au părăsit în semn de protest și alți membrii această asociație liberă a scriitorilor din München, ca de exemplu Herbert Burger și Herbert Rosendorfer.

Universitatea Artelor din Berlin l-a numit pe dizidentul chinez Ai Weiwei în calitate de profesor oaspete (Gastprofessor). Președintele Universității Martin Rennert a declarat cu această ocazie: „Noi nu am numit un dizident, ci un exponent de excepție al artei contemporane.” Artistul chinez încă nu s-a putut pronunța, fiind reținut de autoritățile chineze într-un loc necunoscut.

Ieri, 23 aprilie, a fost „ziua mondială a cărții”, considerată și ca „ziua dreptului de autor”. 3500 de librării din Germania au participat cu această ocazie la acțiunea de distribuire a cărții „Îți dăruiesc o poveste”, o antologie de texte pentru copii și tineri. Se înțelege de la sine că aceste cărți sunt gratuite, un cadou a librăriilor pentru cititorii lor cei mai mici.

Scriitoarea Herta Müller face la ora actuală un turneu de șase zile prin țările baltice: Estonia, Letonia, Lituania. Foiletoanele germane comentează această călătorie literară cu lux de amănunte și vorbesc unisono de un succes deosebit. FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG (23. aprilie) scrie: „Herta Müller trebuie să fie în aceste zile mult mai mult decât o scriitoare. Trebuie să se prezinte ca o voce intelectuală importantă, o instanță morală, căreia te adresez ca unui oracol atotputernic care știe să străbată luminând istoria.” – o propoziție care spune mult despre soarta comună a țărilor din fostul bloc comunist.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!