poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4595 .



Prima reprezentație a Teatrului Șapca
articol [ ]
Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2010-09-27  |     | 



*
Vreau să fac o declarație publică fiindcă la numărul Serviciului Pentru Ascultări Informale ale Marilor Evenimente Eventuale (S.P.A.I.M.E.E.), nu-mi răspunde nimeni. Strig de câteva zile: alo, SPAIMEE, m-auzi? Și... nimic! Chiar nimic!
Apăi, e de presupus că pe undeva trebuie să se fi strecurat o țesătură de neînțelegeri între partea neautorizată a reprezentanților autorității statului (poliț-iști, jandarm-iștri, frontier-iști) și partea ce s-a menținut pe partea autorizată a grilajului participării, la locul faptelor, în chestiunile mitingămânărelilor de vineri.
Coincidență istorică, au ba!, șeful de la Cotroceni era... în exil la Iași, iar Premierul era plecat ca să probeze un postament confecționat special de ONU pentru a-i facilita accesul la microfonul prin care se discutau probleme... d-ale securității internaționale, în loc să fie, amândoi, la locul faptelor și-n mijlocul lor; primul în calitatea sa de garant, cel de-al doilea în calitatea sa de șef executant.
Așadar: gol în Palatul Cotroceni și curată goliciune-n Palatul Victoriei.
Splendidă armonizare!


**
Gratuit, ori din greșeală, după cum spun organizatorii Bursei locurilor de muncă din Buzău, de luni au fost afișate și posturi libere de cocălar. COCÃLAR, dacă n-ați înțeles! Merită să țineți minte asta, dat fiind că “Al doilea om în stat” (am pus degetul pe Geoană, căruia mie unul mi se pare normal să-l re-botezăm Jolly Jenă), 'și lăsă amprenta-i de cocălar în “3x3”-ul lui Înstelică Tănase. Jolly Jenă și-a început cronica la spectacolul Teatrului Șapca astfel: “Obiectivul minimal e căderea Guvernului Boc, iar cel maximal e dărâmarea regimului Băsescu.”
Noi nu știm dacă ce spune Jolly Jenă-s chiar planurile “opoziției total echipate pentru următoarea perioadă”, pentru bunul motiv că Jolly Jenă, chiar dacă vine cu sfaturi, e numai un degețel al părții stângi a opoziției politice, dar, merită să-i fie reținut sfătuțul: “PSD și PNL ar trebui să-și 'congeleze' rivalitățile până la dărâmarea Guvernul Boc.” – asta chiar dacă eu am să vin și-am să-ntreb ce opinie are PeCe-ul?, că văd că a fost trecut cu vederea de Jolly Jenă, fără jenă (chestiunea o fi ținând de Protecția Consumatorului?).
Fie ce-o fi, pentru mine Jolly Jenă este și va rămâne “accidentul veșnic”, dar și sumă a analizabilelor “accidente trecătoare” de prin politica românească. De un singur lucru mi-e teamă: să nu ne trezim că din pricina austerității o să fim nevoiți să facem coadă, ca să ne luăm porția gratuită de “rivalitate congelată”; sper să n-aive E-uri și să țină de foame... produsul ăsta alimentar oferit gratis de Jolly Jenă. O fi livrat în pungă vidată? – vreau să zic: fără minte; că alt înlocuitor n-am găsit!, altul decât partea asta din declarația vidatului: “Va fi o bătaie între stânga și dreapta între PSD și PNL în următorii 20 de ani. Acum cred că orice rivalitate de viitor între PSD și PNL trebuie lăsată în congelator, o să fie timp să se dezvolte.”.
Adică Vidat-Geoanătul o să fie și șef al statului și-al Executivului? Haida de!

Recent, adică duminică (la noi timpul circulă mai repede decât vântul și gândul!), Președintele PSD, Victor Ponta, înlocuitorul lui Jolly Jenă la conducerea PSD, analizează, în cronica sa, gestul polițiștilor ce-au participat, vineri, la mitingul de la Cotroceni – e vorba de gestul acestora de a-și arunca șepcile. Vi Po (pentru intimi!) spune că gestul nu constituie o încălcare a legii. “Nu se pune problema niciunei sancțiuni, pentru că nu s-a încălcat vreo lege” ne mai spune el, citând mai apoi Articolul 236 din Codul penal, cel referitor la ofensa adusă unor însemne, articol în care se prevede că: “orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani; manifestarea prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile se pedepsește cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă”. Președintele PSD nu a uitat să precizeze că o echipă de juriști ai partidului va fi la dispoziția sindicaliștilor, pentru a-i ajuta, gratis, în eventualitatea în care vreun participant la miting ar fi acuzat de încălcarea legii.
Aha, acum am înțeles că “Ieși afară, jigodie ordinară!”, sloganul urlat de cei 6.500 (după cifrele statistice numai 2.000, adică numai ăia aduși din provincie în “dispozitiv”) de polițiști ce-au asaltat Palatul Cotroceni cu acest slogan ce conținea un soi de imprecație nu-i o chestiune penală, iar aruncatul șepcilor este doar o expresie artistică, parte dintr-un spectacol pantomimic. Invectivele adevărate au fost numai spusele mitingiștilor, spusele lor de după ce organizatorii deplasării dezordonate le-au spus că e timpul să meargă acasă, adică atunci când sloganiștii le-au spus-o organizatorilor pe șleau: să-mi bag p..a-n voi dac-o să mă mai prindeți voi p-aici!
Păi se putea, se putea să lipsească din cărți Cretinean Tudor Popescu? Pofțiți o mostră: “Polițiștii au dreptul să amendeze și să rețină, dar nicio lege nu le dă dreptul să jignească un cetățean, cu atât mai mult pe Președintele României; astfel, că președintele, premierul și Poliția au comis, prin aceste gesturi și atitudini, atentate la siguranța națională”.
Hm, bine zice un analist politic – e vorba de Boda –, care-n cromatica sa cronică zice că suntem out of history, deși, după cum a pronunțat... am înțeles că-i isteric, sau... o fi fiind el “historycoios” de-a binelea?!

M-am întristat că jurnalistul Adi Ursu s-a simțit rău lunea trecută, după emisiune, și că a fost transportat de urgență la spital; acolo unde (la Spitalul Fundeni!) Adi Ursu, în vârstă de 41 de ani, în urma investigațiilor medicale, și-a decis, deliberat, efectuarea unei intervenții chirurgicale de implantare a două stenturi, renunțând, astfel, să facă orice comentariu despre spectacolul Teatrului Șapca.
Pierderea nu-i prea mare, fiindcă și-a putut dezlănțui coarnele Nistorescu. În cronica sa el exploatează valențele sloganului “Ieși afară, jigodie ordinară” și repune în drepturi tipul de discurs lipsit de orice logică; tehnica utilizată cu măiestrie desăvârșită de autor fiind aceea a gurii slobode.
Iată o mostră amplă din “Ce vreau să spun / Tele-suspendarea lui Traian Băsescu / de Cornel Nistorescu / Publicat Vineri, 24 septembrie 2010 / în Cotidianul: “Nu cred că românii care n-ar fi de acord cu suspendarea și destituirea lui Traian Băsescu mai reprezintă un procent important! Furia și nemulțumirea, oftica pe expresiile sale de personaj afumat, comportamentul său total incompatibil cu funcția, deteriorarea instituțiilor publice, responsabilitățile economico-financiare și salariale asumate în momente de mare nemulțumire, toate îl fac atât de odios încât strălucirea omului politic de altădată pare a se fi redus la ridicolul unei oale sparte aninate într-un vârf de par. Toate acestea, inclusiv scindarea până la pulverizare a societății românești, inclusiv limbajul pestriț, nu reprezintă însă un temei juridic solid pentru o suspendare și o destituire a maleficului personaj. Suspendarea fluturată începând de joi, 23 septembrie, este una de defilare. Victor Ponta s-a trezit terfelit de un Traian Băsescu afumat de finețea limbilor primite pe B1 TV din partea lui Radu Moraru și a derapat într-un limbaj de Frentari. Victor Pota a fost portretizat în lingător de preșuri la Cotroceni și posibil evadat politic în schimbul unui post de ministru (cică exact cu câteva zile înainte de alegerea sa ca președinte al PSD!). Probabil că aceste afirmații (fabulații sau adevăruri - deocamdată greu de probat într-un sens sau în celălalt!) l-au aprins pe tânărul cap al stângii românești și astfel, după sumare consultări telefonice, a și lansat operațiunea de suspendare. Culmea este că a făcut-o într-o situație absolut ipotetică. Dacă Traian Băsescu va promulga Legea! Totuși, faptul că Roberta Anastase este deja subiectul unei cercetări penale pentru măsluirea votului din Camera Deputaților la Legea pensiilor (operațiune dincolo de orice îndoială) nu-l privește câtuși de puțin pe năbădăiosul președinte. Mai mult, ipoteza că el ar fi îndemnat-o (plauzibilă!) este deocamdată lipsită de orice probă materială. Și atunci, pentru ce să-l suspende Parlamentul? Pentru exprimări vulgare? Pentru comportament de tractorist? Pentru distrugerea clasei politice românești (iarăși ne lipsesc dovezi ale unui plan premeditat care să probeze intenția), pentru ce? În aceste condiții, suspendarea ar semăna mai mult cu împușcarea unui pieton pentru că a trecut strada pe lângă zebră!”
Da, Nistorescu e de data asta pieton și evită cu grație aglomerărarea pricinuită de spectacolul Teatrului Șapca. Mai mult, el ne sfătuiește să ne ducem la un service, doar așa, ca să ne aflăm în treabă și să privim ecranele alea montate prin intersecțiile capitalei, ecrane pe care se derulează craniile sindicaliștiilor și să fim atenți când aceștia vor arunca niște ouă video și vor mai arunca, de dragul artei, covrigii în propria lor gaură.
Nu-i incredibil, pentru că-i... adevărat. Am probat eu: se ia un video, se pun niște ouă pe el, videoul se enervează, iar urmarea-i previzibilă. Chestia cu aruncatul covrigului în propria-i gaură nu mi-a reușit. Încercați voi. Până ce vă iese aruncarea, am să stau sub o presiune morală acceptabilă, după care am să revin la presiunea-mi normală.
Dar, să revenim la forța cuvintelor nistoresciene: “Fac parte dintre aceia care cred că debarcarea lui Traian Băsescu este vitală pentru menținerea unei Românii stabile. Dar mijloacele folosite nu pot fi în nici un caz dintre cele naive, copilărești, improvizate la mânie. Cu praștia, Traian Băsescu poate fi doar scos din pepeni! Victor Ponta s-a înfuriat și a răspuns improvizând o strategie. Nu știm în ce măsură va avea susținere în partid și în rândul aliaților. Și în ce măsură ea va continua să se deruleze. Sau rămâne ca și scrisoarea lui Dan Voiculescu? Adică tot o mișcare politică menită să-l ciupească pe elefantul scăldat în whisky, flecăreală de mahala și disprețul democrației!”

Anul viitor, când vor mai fi Serbările Dâmboviței, dacă se mai face concursul de zburat în Dâmbovița cu tot soiul de avioane improvizate, aș vrea să participe și Nistorescu cu un avion improvizat – i-l construiesc eu din paginile ziarului în care-i apar articolele (editorialele!).


***
În ceea ce mă privește, eu am văzut în tot ce s-a-ntâmplat în zilele astea o revenire în forță a valorilor culturii noastre, valori culturale surghiunite sau deturnate timp de 50 de ani de varii dictaturi și amânate timp de 20 de ani, cât ne-am tot re-format la față. În fine: taclaua, bârfa, huiduiala, suduiala, iscoditul, acreala, șezătoarea, claca, șatra, mahalageala, bălăcăreala, jugăneala adică tot atâtea filoane ale culturii s-au aprins și au sclipit apoteotic. Nu-i deloc întâmplător că tocmai apărătorii ordinii publice au fost primii care au dat curs acestui împuls restaurator, că elita cocălarilor politici a marșat și că mass-mediatiștii de marcă au configurat în cronicile lor virtuțile primului spectacol al Teatrului Șapca.
A, din pricină că nu prea există latrine publice și dat fiind că Prostamolul și Prostenalul au dat chix, vă sfătuiesc să folosiți PROSTRADAL, care-i mai bun decât toate.

Jos pălăria!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!