poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10887 .



Alb-Umor 2010
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2010-05-31  |     | 










În perioada 28-30 mai 2010, s-a desfășurat, la Alba Iulia, prima ediție a Festivalului Internațional de Umor, „Alb-Umor 2010”, organizat de Consiliul Județean Alba.
Au trimis texte umoristice 228 de umoriști din țară, dar și din Republica Moldova, Statele Unite, Israel, Anglia, Germania și Serbia. Juriul, format din: Vasile Larco (epigramist, Iași)- președinte, Eugen Albu și Eugen Pop (epigramiști din Cluj-Napoca), Dorel Lazăr (Aiud) și Elena Anghel (sociolog la Consiliul Județean), a acordat treizeci de premii. De la o asemenea manifestare importantă, nu puteau lipsi „agoniștii”, care, de altfel, își fac simțită prezența tot mai des la concursuri și festivaluri.

Photobucket
Rândul din față: Gârda Petru Ioan, Ioan Toderașcu, Vali Slavu, Atropa Belladona, Ioan Jorz, Florentina Loredana Dănilă și Laurențiu Orășanu.
Rândul din spate: Dan Norea, Nicolae Bunduri, Laurențiu Ghiță, Virgil Petcu, Grigore Chitul, Ion Diviza și Marian Dobreanu.

Majoritatea secțiunilor au avut pe podium membri ai acestui site:

Epigramă

Tema „Podgoriile Albei”:
Premiul al II-lea: Nicolae Bunduri
Premiul al III-lea: Vali Slavu

Tema „Viitorul sună bine”:
Premiul I: Ion Diviza
Premiul al II-lea: Grigore Marian Dobreanu
Premiul al III-lea: Grigore Chitul

Fabulă

Premiul I: Ioan Toderașcu
Premiul al III-lea: Laurențiu Ghiță

Proză scurtă

Premiul I: Carmen Chioinea (alias Atropa)
Premiul al II-lea: Ion Cuzuioc
Premiul al III-lea: Florentina-Loredana Dănilă și Ioan Jorz

Se observă că, din cele treizeci de premii, unsprezece au fost obținute de utilizatorii acestui site, ba mai mult, la două dintre secțiuni, au ocupat podiumul în exclusivitate.

După festivitatea de deschidere, au fost premiați și cei patru câștigători ai concursului de la Târgu Jiu, „Glume la… Masa Tăcerii”, dintre care, doi „agoniști:

Premiul I: Nicolae Bunduri
Premiul al II-lea: Gârda Petru Ioan

Bucuria de a-i revedea sau de a-i cunoaște pe prietenii de pe site, a fost mare. Personal, am fost onorată să îi cunosc față în față pe cei care, prin sfaturile lor, m-au inițiat în epigramă, primele taine ale acestui gen literar descoperindu-le pe Agonia. O parte dintre noi, într-o clipă de relaș, am stat la taifas, la o terasă din apropierea hotelului Cetate, unde am fost cazați.

Photobucket

Vineri, după cină, a urmat o seară de lecturi publice în diferite locații din județ, acțiune organizată în parteneriat cu Rotary Club. S-au format trei grupuri: unul a rămas la Restaurantul Cetate, altul a mers la Blaj, iar al treilea, la Sebeș. Conduși de umoristul Cornel Udrea, cei care ne-am deplasat la Sebeș: Atropa, Laurențiu Orășanu, „Ionii” (Diviza, Gârda, Jorz și Toderașcu) și subsemnata, am avut parte de o seară plăcută la „Leul de Aur”.

Photobucket
Gârda Petru Ioan, Ion Diviza și Laurențiu Orășanu, citind un fragment din cartea sa, „Autorul”

A doua zi a festivalului a fost o zi cu totul specială. Am participat la manifestările prilejuite de Zilele Municipiului Alba Iulia, asistând la parada elevilor Liceului Militar, a majoretelor și a portului popular precum și la festivitatea de absolvire a Universității „1 Decembrie 1918”.

Photobucket
Ion Diviza și Atropa, privind parada

A urmat o vizită la Sala Unirii, apoi la expoziția de etnografie și folclor, în aceeași clădire.

Photobucket

De pe zidurile cetății, am asistat la schimbarea gărzii. Îmbrăcați în uniforme ale armatei habsburgice, „soldații” au mărșăluit prin fața unui public numeros, reconstituind un ceremonial militar vechi de sute de ani.

Photobucket

Punctul culminant al zilei l-a constituit gala laureaților, care s-a desfășurat la Alba Mall. În hol, a avut loc vernisajul expoziției Ștefan POPA POPA'S, unde studenții Academiei POPA'S au realizat caricaturi doritorilor.

Photobucket

Buna dispoziție a fost asigurată de textele premiate, citite de autori și de momentele muzicale.

Photobucket
Atropa, Florentina Dănilă și Vali Slavu, după premiere, alături de doamna Elis Râpeanu

La cină, a fost sărbătorit Dorel Lazăr, sufletul acestui festival, cu ocazia aniversării.

Photobucket
Florentina Dănilă și Atropa, mesagerele gândurilor noastre bune

Duminică a fost zi de drumeție, prilej de a admira frumusețile naturii pe Valea Mănăstirii, și de a ne reculege la Mănăstirea Râmeț.

Photobucket

La întoarcere, am fost așteptați la Căminul Cultural, de primarul comunei Stremț, cu pălincă, vin și „pupi”, un fel de plăcinte umplute cu varză sau brânză. Am făcut un popas la Monumentul Eroilor din Stremț, apoi ne-am ospătat cu „minciunele” și vin roșu, la casa copilăriei epigramistului Eugen Albu.

Photobucket
La plăcinte... înainte!

Organizatorii, prin activitățile realizate și prin ospitalitatea cu care ne-au primit, ne-au făcut să ne gândim deja, cu speranță, la ediția următoare a festivalului.

Photobucket

Photobucket




















.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!