poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9357 .



Scandalul diplomelor de licenta de la Universitatea Spiru Haret
articol [ Polemica ]
replica la "Apelul intelectualilor in cazul Spiru Haret" si nu numai

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [unu ]

2009-07-29  |     | 



POVESTEA



                   Contrar principiului din bancul cu Bulă și Ștrul, când cel de-al doilea îi spune primului "degeaba știm noi că în general câinele care latră nu mușcă, atâta vreme cât nu există vreo certitudine asupra faptului că și câinele ar ști asta", Ministrul Educației Ecaterina Andronescu și-a asumat în cazul Universității Spiru Haret, un risc care în cele din urmă a provocat un circ mediatic de proporții.
Dupa ce și-a dat toată silința să îmbete întreaga suflare a presei și a asociațiilor studențești cu eternul trăscău propagandist, "trebuie să respectam legea pentru că nimeni nu e mai presus de ea", și după ce s-a afișat sprijinită de majoritatea rectorilor universităților de stat și de liderii sindicatelor din învățământul de stat, în cele din urmă Ecaterina Andronescu și-a demonstrat limitele.
Astfel, după ce în lunile mai-aprilie, prin participarea la 2 ediții ale emisiunii Școală, Stradă și Spital a postului de televiziune Realitatea TV, a creat cadrul perfect pentru scandalul ce avea să urmeze, Abramburica ( așa cum o alintă studenții ), a ieșit în mijlocul verii la rampă și-a conchis:

1. conducerea Universității Spiru Haret i-a dat afară în mod nejustificat pe cei de la ARACIS când au venit să evalueze Universitatea.
2. aproape toate centrele de învățământ la distanță ale Universității Spiru Haret ( din 2002 până în 2009 ) sunt ilegale întrucât nu au fost evaluate de ARACIS.
3. peste 100 000 de studenți ai Universității Spiru Haret, absolvenți prin programele de învățământ FR și ID se află în situația de a se trezi cu diplomele anulate ( perioada 2002-2009 ) datorită faptului că ARACIS nu a acreditat/autorizat formele de învățământ.
4. cei peste 100 000 de studenți în cauză vor trebui să susțină un examen de selecție la alte universități, iar ulterior, în caz de promovare, din nou licența.
5. actualii studenți ( câteva zeci de mii ) la centrele de învățământ “ilegale” vor fi obligați să se transfere la zi sau la alte universităti care au respectivele forme de învățământ acreditate.
6. în urma unei Hotărâri Guvernamentale Universității Spiru Haret i se va retrage dreptul de a mai școlariza studenți pe anul universitar 2009-2010.

Până să apuce lumea să se dezmeticească însă, Abramburica, a făcut o ispravă și mai iresponsabilă.
Cu o zi înainte de examenul de titularizare în învățământul preuniversitar, la aproximativ orele 1:00 noaptea ( fiind ținută trează probabil de spiritul dreptătii ) a trimis o circulară la toate ISJ-urile din țară, prin care impunea acestora să nu primească în examen absolvenții Universității Spiru Haret la anumite specializări pentru care dumneaei considera că formele de învățământ nu aveau acreditare/autorizare și că implicit diplomele lor nu sunt valabile.
Această masură hitleristă, bazată pe o prezumție personală și nu pe o Hotărâre definitivă si irevocabilă a unei instanțe de judecată pentru anularea diplomelor așa cum prevede legea, poartă denumirea de „abuz în serviciu”.
Pentru a-și apăra drepturile în instanță împotriva Ministerului Educației, absolvenții si studenții s-au constituit într-o Asociație și așteaptă pentru a putea face ceva, decizia clară a Ministrei în scris.
Se pune astfel întrebarea, oare ce firmă de avocatură va refuza un onorariu adunat de peste 100 000 de oameni pentru a acționa Ministerul Educației în instanță ?

Iar cea mai tare constatare cu un accentuat grad de calomnie vine din partea celor ce se consideră a fi elita materiei cenușii de pe piața neuronală romanească:

"majoritatea respectivilor studenți sînt rău pregătiți iar diplomele pe care așteaptă să le primească sau le-au primit deja nu au acoperire. Absolvenții respectivi știau (sau aveau putința să afle) care dintre programele de studiu din fiecare an academic erau sau nu acreditate.
restul articolului aici

Învățământul privat pare să nu fi avut niciodată atâția fani înrăiți.



Realitatea

Cât de ilegală este Universitatea Spiru Haret



Cine este ARACIS ?



Agentia Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior a fost înființată pe vremea ministrului Mircea Miclea, în 2005, ca unică instituție care să decidă care Universitate merită acreditată.
Doar că, potrivit propriului regulament, ARACIS avea nevoie de înscrierea în Registrul European ENQA
( European Network for Quality Assurance in Higher Education ).
Surpriza este că ARACIS a eșuat timp de patru ani în obținerea full membership-ului ENQA, astfel funcționând, în tot acest timp, fără respectarea cadrului său legal. Acest aspect însă, nu a împiedicat instituția să încaseze de-a lungul anilor bani de la guvern și să taxeze fiecare universitate la acreditat cu aproximativ un miliard de lei vechi.
Mai mult, atât legile învățământului și calității, cât și normele europene în domeniu, stipulează că pentru acreditarea instituțiilor de învățământ superior trebuie să existe mai multe agenții de profil autonome, și nu doar una. Iată că ARACIS a impus, prin artificii legislative, ca procesul de acreditare să-i aparțină în exclusivitate și doar cel de evaluare externă să mai poată fi executat de către altă instituție autonomă. Tot conform normelor UE, instituțiile de evaluare trebuie să fie independente pentru a lua o decizie corectă, ori ARACIS nu este întrucât:

Art. 21. - (1) ARACIS se finanțează din venituri proprii și din fonduri bugetare.
Art. 16. - (2) Sediul, organigrama și regulamentul de funcționare ale ARACIS se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Art 15. - (1) ARACIS și ARACIP au în structura organizatorică: a) Departamentul de acreditare; b) Departamentul de evaluare externă a calității.

Totodată s-ar părea că elaborarea metodologiei ARACIS în anul 2006 nu a respectat prevederile Legii nr. 52 / 2003 privind transparenta decizională, conform careia orice act emis sau adoptat de o autoritate publică, cu aplicabilitate generală, trebuie supus dezbaterii publice, inclusiv prin publicarea pe internet, cu cel puțin 30 de zile înainte de adoptarea sa.
“Ziua” scrie: “Atât timp cât aceasta agenție refuză să publice - ca, de altfel, toate ministerele - bugetul de veni¬turi și cheltuieli pe pagina proprie de Internet, nici nu poate avea credibilitate. Premierul Emil Boc ar trebui să ia măsuri urgente în acest sens, dacă tot invocă transpa¬rența. Circuitul banilor ținut la secret de ARACIS - institu¬ție ce pretinde că trăiește din autofinanțare, când, de fapt, a taxat universitățile de stat pentru serviciile de evaluare și acreditare - nu pot stârni decât suspiciuni. În plus, nici președintele Curtu, nici ceilalți membri din conducerea Agenției nu și-au publicat declarațiile de avere pe site-ul ARACIS, așa cum prevede legea.

Cum poți presta și încasa bani pentru un serviciu din moment ce cadrul tău legal ca instituție zice că intâi trebuie să fii membru ENQA pentru a putea funcționa ?
Este foarte probabil ca ENQA să fie sesizată de către cei de la Spiru Haret cu privire la aceste nereguli, putând cere chiar excluderea ARACIS-ului din Registrul său European .



Latura legislativă



Desi inițial Ecaterina Andronescu a susținut că anulează toate diplomele pe care le consideră ea nelegale din 2002-2009, la scurt timp s- răzgândit și-a spus 2003-2009. Apoi, cu o aură aparent salvatoare, a intervenit pe fir și fostul Ministru Mircea Miclea, zicând ca de fapt e vorba de diplomele la ID și FR din perioada de absolvire 2006-2009. S-a renunțat la perioada 2002-2009 pentru că Ministru al Educației era în 2001-2003, nimeni alta decât tot Ecaterina Andronescu, care acum se pare, încearcă să scape de o eventuală culpă, manevrând “perioadele de anulare” după bunul plac.

Revenind la Miclea, după spusele sale, în 2006 ar fi ieșit o Hotărâre de Guvern care începând din acel an prevedea că și formele de învățământ se acreditează. Astfel Universitatea Spiru Haret a fost pusă în ilegalitate la unele forme de învățământ, susține Miclea.
Respectiva lege însă, a intrat în vigoare în 14 aprilie 2006, după ce anul universitar începuse.

Pentru un autor de manual de Psihologie cognitivă, Mircea Miclea se pare că are ceva dificultăți cu “memoria de lucru”, căci uită faptul că un H.G nu poate avea efecte retroactive. Cadrul legal susține că ce e valabil la înscriere e valabil până la absolvire, drept urmare, respectiva Lege pe care Miclea o invocă, în temeiul actului juridic își poate produce efectele începând numai cu studenții înscriși din anul universitar 2007. Rezultă că Ministerul ar trebui să se refere strict la cei înscriși din 2007, 2008 si 2009, si nu la absolvenții din 2006, 2007, 2008, 2009 asa cum se insinuează.


Chiar și așa însă

Universitatea Spiru Haret a organizat cursuri la formele de învățământ distanță și cu frecvență redusă, respectând strict prevederile art. 60(1) din Legea Învățământului nr. 84/1995, republicată, care stabilește că oricare instituție de învățământ superior acreditată, care are cursuri la zi poate să organizeze și învățământ la distanță și frecvență redusă.
Ce înseamnă asta ? Hotărârile de Guvern pot veni în completarea Legii dar nu și contra Legii. În cazul în care acestea două sunt contrare, legea prevalează în fața H.G-urilor.
Așadar, așa-zisul H.G din 2006 pe care Miclea îl invocă și care stipulează că din noul an universitar se vor acredita și formele de învățământ pică. Deoarece susține, contrar Legii, că de fapt formele de învățământ s-ar acredita. E ca și cum Codul Penal spune că infracțiunea de omor se pedepsește cu închisoarea iar o Hotărâre de Guvern ulterioară susține că pedeapsa este muncă în folosul comunității.
Chiar dacă în prezent s-ar modifica Legea Învățământului de către Parlament, aceasta nu ar putea avea efect retroactiv conform Constituției României, susțin surse din cadrul Baroului de Avocați Constanța, care de asemenea, spun că până când Legea Învățământului nu se schimbă, toate procesele împotriva acestor H.G-uri au șanse de câștig de 99%.


Abuzul Ministerului Educației Cercetării și Inovării


Prin sentința civilă nr. 3326/02.12.2008 a Curții de Apel București, instanța constată dreptul Universității Spiru Haret “de a organiza forme de învățământ cu frecvență redusă și la distanță, întrucât sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 60 alin. 1 din Legea Învățământului nr. 84/1995, cu modificările ulterioare.” Asta se întâmpla după ce Universitatea Spiru Haret ataca două H.G-uri ale Ministerului Educatiei din 2007 și 2008, în care anumite specializări i-au fost eliminate din lista programelor acreditate să funcționeze.
În anul 2009, Ministrul Ecaterina Andronescu, a interpretat însă altfel hotărârile instanței.
A eliminat complet Universitatea Spiru Haret de pe lista specializărilor și formelor acreditate să funcționeze la nivel național emițând H.G 749 din 24 iunie 2009 și sustinând incorect, că Universitatea Spiru Haret a cerut de fapt instanței civile să fie scoasă în afara cadrului legal prin anularea celor două H.G-uri atacate din 2007 și 2008. Citându-l pe rectorul Universitătii Spiru Haret, Aurelian Bondrea, “e ca și cum Universitatea ar fi solicitat acordul instanței pentru a se sinucide”.
În realitate Curtea de Apel București a stabilit că Universitatea Spiru Haret trebuie cuprinsă în cele două H.G-uri atacate în instanță, dar în acord cu structura aprobată de senatul universitar.

Mai mult decât atât, Universitatea Spiru Haret în 2008-2009 le-a acordat o șansă celor de la ARACIS, permițându-le să le acrediteze/autorizeze 3 specializări, așa cum rezultă din 2 adrese trimise de către ARACIS Universității (nr. 7589/17.12.2008 si nr. 2215/17.03.2009 ).
Din moment ce ARACIS i-a dat Universității în 2008-2009 aviz de funcționare pentru alte noi 3 specializări, ce Ministru responsabil și capabil scoate toate specializările USH de pe listele instituțiilor de învățământ superior acreditate tot în 2009, ignorând avizele ARACIS-ului ?!
Dacă ARACIS e autonomă așa cum pretinde, de ce Ministerul își permite să-i invalideze deciziile prin astfel de măsuri ?


Gogomănia excluderii absolvenților USH de la titularizare

Nu poți “anula diplome” pe vorbe și aprecieri proprii, ci doar pe baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Deja există plângeri penale împotriva Ministerului Educației în acest sens, surse din cadrul parchetelor afirmând că reclamanții au șanse de câștig foarte mari.
Pentru a-și dovedi incapacitatea de a conduce Ministerul însă, Ecaterina Teodorescu a șocat când la o săptămână după ce a trimis circulara care “ajuta” inspectorii să afle “care diplome sunt valabile și care nu”, a ieșit la rampă zicând că de fapt, toate sunt legale până se termină investigațiile corpului de control ministerial de la sediul central Spiru Haret București.
Lucru care n-a făcut decât să atragă sesizarea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții a Camerei Deputaților și Senatului.


Joaca de-a centrele teritoriale

Ecaterina Teodorescu, colac peste pupăză, susține și faptul că centrele teritoriale ale USH funcționează ilegal, întrucât trebuiau acreditate și acestea de către ARACIS.

Însă, așa cum rezultă din comunicatul de pe site-ul Centrului Teritorial pentru Învățământ la Distanță – Bistrița-Năsăud, “Centrele Teritoriale pentru Învățământ la Distanță ale Universității Spiru Haret NU sunt facultăți, nu au personalitate juridică distinctă, sunt componente ale Departamentului pentru Învățământ la Distanță al Universității Spiru Haret.”
Departamentul pentru Învățământ la Distanță este organizat în baza Hotărârii de Guvern nr. 1011 din 2001. Absolvenții și studenții Universității Spiru Haret NU sunt absolvenți/studenți la centrele teritoriale. Sunt absolvenți sau studenți la una dintre facultățile universității. ”

Așa cum rezultă din comunicatul de pe site-ul ASE București “Centrele teritoriale ID se înființează prin decizia Senatului Academiei de Studii economice, iar activitatea lor este subordonată acesteia. Procesul de învățământ este delocalizat la nivelul acestor centre, studenții fiind în evidența facultăților Din Academia de Studii Economice.”
Și tot ASE București: “În prezent, organizarea, funcționarea și acreditarea programelor ID în
învățământul superior este reglementată prin HG 1011/26.10.2001


Învățământul la distanță este la fel reglementat dpdv legislativ (HG 1011/26.10.2001) și de către Universitatea păstorită de Mircea Miclea, Babes-Bolyai.


Iată 3 universități = aceeași bază legislativă și motivație pentru centrele teritoriale.


Nici ASE București nici Babes-Bolyai nu au apărut până în 2009 în niciun HG cu centrele teritoriale acreditate și cu toate astea funcționează fără să le întrebe nimeni de sănătate de ani buni. Ca să nu mai vorbim de Universitatea Ecologică București.

Culmea este ca acest H.G 1011/2001 e contrasemnat fix de Ecaterina Andronescu care la acea vreme a mai avut un mandat.


Conflicte de interese

Inpolitics citează: “Mari semne de întrebare ridică și faptul că în conducerea ARACIS se regăsesc, cum spuneam, profesori ai altor universități de stat ori private (ex. "Româno-Americană", "Transilvania", "Dunărea de jos", "Vasile Goldiș" etc, unele dintre ele cu serioase probleme de imagine și nu numai), dar niciun reprezentant al "Spiru Haret", ceea ce, forțând un pic nota, e ca și cum cei de la Pepsi Cola ar fi chemați să avizeze produsele Coca-Cola. Or, vorbim aici de o afacere de peste 100.000.000 de euro anual. Alt amănunt interesant: consilierul personal cel mai de încredere al Ecaterinei Andronescu este Corina Dumitrescu, rectorul Universității "Dimitrie Cantemir", marea rivală a "Spiru Haret" - unde predă Elena Udrea - și, totodată, soție a deputatului PSD Cristian Dumitrescu, președinte al Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților.

Stiri Rol scrie: “Eliminată de pe piață - cel puțin deocamdată - USH a lăsat cale liberă universităților finanțate din banii statului să absoarbă candidații la învățământul cu frecvență redusă (IFR) și la distanță (ID). De regulă, aleg să studieze la această formă de învătământ cei care doresc să urmeze a doua facultate, dar mai ales angajații din sistemul bugetar care au fost obligați, practic, prin acte normative adoptate de Parlament în ultimii ani, să își continue studiile după Bacalaureat, în caz contrar riscând să-și piardă serviciul. Locurile la IFR și ID sunt, desigur, contra-cost, tarifele fiind aproximativ identice cu cele de la învățământul de zi cu taxă, adică între 2500 - 4000 lei/an (la Drept).

Ziua: “Ioan Curtu, președin¬tele în vârstă de 67 de ani al ARACIS - Agenția care dă ok-ul asupra acreditării și autorizării programelor de studiu - a avut grijă de univer¬sita¬tea la care predă (și unde până acum doi ani a fost șeful Catedrei de rezistența materialelor și vibrații). Este vorba despre Universitatea Transilvania din Brașov, care a primit, la împărțirea cifrelor de școlarizare, 2800 de locuri finanțate de la buget. Senatul univer¬sității a adăugat 4055 de locuri cu plată, din care 2415 pentru învățământul de zi, 1160 la ID și 480 cu frecvență redusă. Față de anul trecut, în locurile de la ID nu mai figurează meloterapia, progra¬mul de masterat autori¬zat de ARACIS și care le-a scos celor 16 candidați din buzunar 3500 lei/an, plus 1200 de lei înscrierea la "concursul" pe baza de dosar și interviu.



DIN CICLUL “În România mori cu Legea în mână“



Universitatea Spiru Haret și Legea Învățământului nr. 84/1995



ART. 7
(1) Învătământul de stat este gratuit.
(2) Pentru unele activităti se pot percepe taxe în conditiile stabilite de prezenta lege.
(3) Învătământul de stat este finantat de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Fondurile destinate învătământului sunt nominalizate distinct în bugetul de stat si în bugetele locale.


Iată cum încalcă universitățile de stat legea scoțând la concurs celebrele “locuri cu taxă”


ART. 11
(1) Învătământul nu se subordonează scopurilor si doctrinelor promovate de partide sau de alte formatiuni politice.


Alt articol de lege încălcat. Ecaterinca discută și hotărăște totul în ședințele de partid PSD.


ART. 13
Autonomia universitară este garantată.


Garantată de cine și când ? Ministerul nu o respectă.


ART. 15
(1) Sistemul national de învătământ este constituit din ansamblul unitătilor si institutiilor de învătământ de diferite tipuri, niveluri si forme de organizare a activitătii de instruire si educare.
(2) Sistemul national de învătământ cuprinde unităti si institutii de învătământ de stat si particulare.
(3) Privatizarea institutiilor si a unitătilor de învătământ de stat este interzisă.


Ce ne poate spune deci Ministra despre încălcarea alin. 3 ? În prezent marea majoritatea a studenților de la stat plătesc procesul educațional.


ART. 58
(1) Învătământul universitar de stat este gratuit, pentru cifra de scolarizare aprobată anual de Guvern, si cu taxă, conform legii.
(2) În învătământul universitar de stat gratuit se percep taxe pentru: depăsirea duratei de scolarizare prevăzute de lege, admiteri, înmatriculări, reînmatriculări, repetarea examenelor si a altor forme de verificare, care depăsesc prevederile planurilor de învătământ. De asemenea, se pot percepe taxe si pentru activităti neincluse în planul de învătământ, conform metodologiei aprobate de senatul universitar.


De aici încep contradicțiile legii. La art. 7 și învățământul universitat de stat e gratuit iar un pic mai încolo el deja percepe taxe. Care lege stipulează plata taxei de școlarizare în învățământul universitar de stat ? Nu cumva e vorba de fapt de anumite taxe care sunt prevăzute la pct. 2 al acestui articol și DOAR atât ?


ART. 60
(1) Activitatea didactică se poate organiza în următoarele forme: de zi, seral, cu frecventă redusă si la distantă. Formele de învătământ seral, cu frecventă redusă si la distantă pot fi organizate de institutiile de învătământ superior care au cursuri de zi.
(3) Diplomele si certificatele de studii eliberate de institutiile de învătământ superior, în conditiile legii, pentru aceeasi specializare sunt echivalente, indiferent de forma de învătământ absolvită.


Universitățile care au cursuri la zi au dreptul să organizeze învățământ la distanță. Cu ce e deci nelegală Spiru Haret ? Care-i nelegalitatea diplomelor ?


Secțiunea 7
Autonomia universitară


ART. 89
(1) Autonomia universitară constă în dreptul comunitătii universitare de a se conduce, de a-si exercita libertătile academice fără nici un fel de ingerinte ideologice, politice sau religioase, de a-si asuma un ansamblu de competente si
obligatii în concordantă cu optiunile si orientările strategice nationale ale dezvoltării învătământului superior, stabilite prin lege.
(2) Autonomia universitară se corelează cu principiul răspunderii personale si publice pentru calitatea întregii activităti didactice si de cercetare stiintifică pe care o desfăsoară institutia respectivă de învătământ superior.


Care autonomie ? Ministerul se bagă peste învățământul particular dupa propriile toane, în condițiile în care Guvernul nu alocă niciun ban pentru plata salariilor sau pentru întreținerea procesului didactic de aici.


Art. 92
(2) Autonomia universitară vizează domeniile conducerii, structurării si functionării institutiei, ale activitătii didactice si de cercetare stiintifică, ale administrării si ale finantării.
(3) Autonomia universitară se realizează, în principal, prin:
a) stabilirea structurii interne a institutiei de învătământ superior, conform legii;
b) programarea, organizarea, desfăsurarea si perfectionarea procesului de învătământ; stabilirea planurilor de învătământ si a programelor analitice în acord cu strategiile si cu standardele nationale ale dezvoltării învătământului superior; organizarea admiterii candidatilor la studii si definirea criteriilor de evaluare a performantelor academice si profesionale ale studentilor;
c) proiectarea, organizarea si stabilirea formelor de învătământ postuniversitar, confirmate prin acreditarea programelor de studiu; stabilirea, împreună cu Ministerul Educatiei si Cercetării si cu alte autorităti publice, agenti economici, organizatii profesionale si patronale recunoscute la nivel national, a domeniilor în care se utilizează diplomele si certificatele proprii emise;


Așadar, care ilegalitate a Universității Spiru Haret ? Până aici respectă legea cu strictețe.


Art. 93
(1) Membrii comunitătii universitare au dreptul de a lua parte la conducerea treburilor universitare; organismele de conducere se aleg prin vot secret, potrivit Cartei universitare, pentru perioade de 4 ani.
(2) Organele alese, cu exceptia rectorului, se confirmă de către senatul universitar.


Care este nelegalitatea confirmării celor 92 de conferențiari și profesori pe care o reclamă Ministerul la USH ?


Art. 95
Spatiul universitar este inviolabil. Accesul în spatiul universitar este permis numai în conditiile stabilite prin lege sau prin Carta universitară.


Altă încălcare flagrantă a acestei legi, prin complicitatea Ministerului cu organismele de presă care au pătruns în mod fraudulos, cu camere ascunse, în spațiul universitar.


Art. 103
(3) Institutiile si unitătile de învătământ particular dispun de autonomie organizatorică si functională în concordantă cu reglementările legale referitoare la organizarea si functionarea sistemului de învătământ.
(4) Institutiile si unitătile de învătământ particular acreditate pot fi sprijinite de stat.


Legea susține în continuare autonomia universităților particulare. Cu ce a sprijinit statul universitățile particulare ?


ART. 104
Învătământul particular functionează potrivit legii, dacă:
a) este organizat si functionează pe principiul nonprofit;
b) este organizat pe principii nediscriminatorii si respinge ideile, curentele si atitudinile antidemocratice, xenofobe, sovine si rasiste;
c) respectă standardele nationale.


Este cazul Universității Spiru Haret.


Art. 116 -1
(1) Universitătile particulare sunt institutii de învătământ superior libere, deschise, autonome atât din punct de vedere academic, cât si economico-financiar, având drept fundament proprietatea privată, garantată de Constitutie
.

Degeaba sunt autonome pe hârtie dacă statul vine să dea peste cap această regulă.


(3) Pentru recunoasterea si functionarea lor, institutiile de învătământ superior parcurg etapele de autorizare si acreditare prevăzute de legislatia natională si europeană în domeniul învătământului superior. Înfiintarea universitătilor particulare se face prin lege.

Universitatea Spiru Haret este înființată prin Legea 443/2002.


(4) Dizolvarea sau desfiintarea universitătilor particulare se poate face la propunerea fondatorilor, adresată Ministerului Educatiei si Cercetării, în conditiile legii.

Ministerul poate lua doar act de desființarea Universității cerută de catre fondatori.


Art. 116 - 2
(1) Structurile si functiile de conducere ale universitătilor particulare, atributiile, modul de constituire, durata mandatelor si limitele de vârstă ale cadrelor didactice sunt stabilite de carta universitătii. Deciziile definitive, în acest sens, revin universitătii.
(2) Universitătile particulare pot înfiinta functia de presedinte al universitătii, ordonator de credite, cu atributii stabilite de carta universitătii.


Pentru punctul 2 al acestui articol mai trebuie confirmare din partea Ministerului ? Legea nu cere asa ceva.


ART. 129
(1) În institutiile de învătământ superior planurile de învătământ se elaborează de facultăti sau departamente, se analizează în cadrul consiliilor acestora, se aprobă de senatele universitare si se avizează de Ministerul Educatiei si
Cercetării, pentru a fi în concordantă cu standardele nationale. Modificarea planurilor de învătământ se poate face numai începând cu anul I.
(2) Programele analitice se elaborează de titularii de discipline si se aprobă de catedră sau de departament.


Cine este ARACIS ?! Acest articol nu spune nimic că planurile de învățământ ar trebui aprobate de către aceasta instituție. De ce se bagă ARACIS peste treburile Ministerului ?


Art. 140
(2) Pentru exercitarea atributiilor sale, Ministerul Educatiei si Cercetării constituie structuri de experti si se sprijină pe organisme consultative, la nivel national, alcătuite pe criterii de prestigiu profesional si moral: Consiliul National pentru Reformă a Învătământului, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Consiliul National pentru Finantarea Învătământului Superior, Consiliul National pentru Finantarea Învătământului Preuniversitar, Consiliul National al Cercetării Stiintifice din Învătământul Superior, Consiliul National al Bibliotecilor, Consiliul National
pentru Formare si Educatie Continuă, comisiile nationale de specialitate pe discipline si structurile manageriale ale programelor de reformă. Componenta consiliilor si regulamentele lor de functionare se aprobă prin ordin al ministrului educatiei si cercetării.


După cum se vede legea nu amintește nicăieri de vreun organism precum CNEEA sau ARACIS care să sprijine Ministerul în exercitarea atribuțiilor.


ART. 145 - 1
(1) Unitătile particulare de învătământ sunt unităti libere, deschise, autonome atât din punct de vedere organizatoric, cât si economico-financiar, având drept fundament proprietatea privată, garantată de Constitutie
.

Art. 145’1 repetă ce s-a spus foarte clar în Art. 116’1 . La fel și Art. 146 pct. 1 care accentuează ideea din Art. 116’2 pct. 2.


Art. 170
(1) Finantarea învătământului de stat se asigură din fonduri publice, în limita a cel putn 4% din produsul intern brut, asigurându-se anual o crestere permanentă a alocatiilor bugetare, în concordantă cu următoarele cerinte:
a) considerarea dezvoltării învătământului ca prioritate natională pentru pregătirea resurselor umane la nivelul standardelor internationale;
b) profesionalizarea resurselor umane în concordantă cu diversificarea pietei muncii;
c) dezvoltarea învătământului superior si a cercetării stiintifice universitare pentru integrare la vârf în viata stiintifică mondială.


De ce se mai percep taxe de către învățământul universitar de stat dacă el este finanțat de către stat de la buget ? În schimb punctul 3 al aceluiași articol contrazice întreaga legislație prin care se spune ca învățământul de stat este gratuit.


Art. 173
(2) Institutiile de învătământ superior de stat asigură, pentru efectuarea practicii comasate a studentilor, pe perioada prevăzută în planurile de învătământ, cheltuielile de masă, cazare si transport, în situatiile în care practica se desfăsoară în afara centrului universitar respectiv.


Foarte neadevărat. La facultatea de Geografie și geologie a Universității București, studenții își plătesc aceste cheltuieli din buzunar.


ART. 184
Ministerul Educatiei si Cercetării poate înfiinta organe de specialitate în subordinea sa, potrivit legii.


A înființat întâi CNEAA care s-a transformat ulterior în ARACIS. Dar, ARACIS a depus cerere pentru acreditare proprie la ENQA abia pe data de 2 iunie 2009. Cum a putut ARACIS să facă acreditări, să verifice dosare, să acorde autorizări de funcționare până la data de 2 iunie 2009 ?!
Pe baza cărui document oficial ? Prima instituție nu a avut site funcțional iar a doua, a fost de curând recunoscută si acreditată după cum reiese din următorul comunicat:

========================================================================================
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (A.R.A.C.I.S.) aduce la cunoștința celor interesați că la data de 2 iunie 2009 Biroul Executiv al Asociației Europene a Agențiilor de Asigurare a Calității în învățământul superior (E.N.Q.A.) a luat în discuție raportul de evaluare externă a A.R.A.C.I.S. elaborat de echipa de experți internaționali coordonată de E.N.Q.A. În urma analizei și discutării raportului, Biroul Executiv al E.N.Q.A. a aprobat acordarea statutului de membru cu drepturi depline al acestei asociații Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (A.R.A.C.I.S.), pentru o perioadă de cinci ani, întrucât a constatat că agenția din România îndeplinește în mod substanțial Standardele și liniile directoare Europene pentru asigurarea calității în învățământul superior (E.S.G.). Reamintim că A.R.A.C.I.S. a primit aprecieri deosebit de favorabile și în urma evaluărilor externe efectuate anterior de Asociația Universităților Europene (E.U.A.) și de Asociația Studenților Europeni (E.S.U.).
========================================================================================

Cum s-a putut ca o instituție aflată ea însăși în plin proces de acreditare să își dea cu părerea asupra altor instituții de învățământ superior din România și să le autorizeze ?! Cum să ai încredere în cineva care nu beneficiază de încredere ?!




Hotărârea de Guvern 1011 din 8 octombrie 2001 privind organizarea învățământului la distanță


Art. 1. -
(1) Învățământul la distanță și învățământul cu frecvență redusă sunt forme flexibile de învățământ superior prin care se asigură posibilitatea de formare inițială, de perfecționare sau de conversie profesională a unor largi categorii de cetățeni.
(2) Învățământul la distanță este caracterizat prin programe de pregătire ale căror componente dominante sunt: utilizarea unor resurse specifice unui învățământ informatizat, sisteme de comunicații la distanță, de autoinstruire și autoevaluare, precum și sistemul tutorial.


Același lucru este făcut de Universitatea Spiru Haret prin centrele de Învățământ la distanță din țară și străinătate.


Art. 2. - Programele universitare și postuniversitare în sistemul învățământului la distanță și al învățământului cu frecvență redusă asigură următoarele tipuri și niveluri de pregătire profesională:
a) calificări superioare universitare, finalizate prin examene de absolvire, corespunzătoare formei de învățământ superior de scurtă durată, prin examene de licență sau diplomă, corespunzătoare formei de învățământ superior de lungă durată;
b) specializări postuniversitare, inclusiv prin studii aprofundate, masterat și studii academice, finalizate prin diplome de studii postuniversitare;


Universitatea Spiru Haret respectă întru totul și aceste prevederi.


Art. 4. - (1) Managementul programelor de învățământ în sistemul învățământului la distanță și al învățământului cu frecvență redusă se face în structuri instituționale specializate - departamente -, organizate la nivel de facultate și/sau de instituție de învățământ superior.
Art. 10. - Pentru fiecare specializare planul de învățământ oferit prin programele de învățământ la distanță sau de învățământ cu frecvență redusă este corespunzător celui de la forma de învățământ superior de zi.
Art. 11. - În învățământul superior și la forma de învățământ la distanță sau de învățământ cu frecvență redusă funcționează sistemul de credite transferabile în aceleași condiții cu cele prevăzute pentru forma de zi.
Art. 12. - (1) Instituțiile de învățământ superior organizatoare de programe în sistem de învățământ la distanță sau de învățământ cu frecvență redusă utilizează tehnologii specifice pentru pregătirea studenților, în care sunt incluse: suporturi de curs scris, casete audio, casete video, dischete, CD, culegeri tematice și materiale/tehnologii, care să permită autoinstruirea și autoevaluarea.
(2) Sistemele de comunicare cu studenții implică folosirea Internet-ului, atribuirea unor conturi individuale fiecărui student, asigurarea sistemului tutorial, respectiv a tutoriatului individual, utilizarea altor mijloace IT.
Art. 13. - Baza materială a departamentelor de învățământ la distanță sau de învățământ cu frecvență redusă este asigurată de către instituțiile de învățământ superior organizatoare și cuprinde: spații de învățământ destinate cursurilor de sinteză și examenelor, spații pentru sistemul de tutoriat, spații administrative, laboratoare, spații pentru comunicare multimedia, rețele de calculatoare cu acces la Internet, resurse tehnice pentru multiplicarea materialelor didactice pe suport hârtie sau pe suport electronic.
Art. 14. - Diplomele și certificatele de studii sunt eliberate absolvenților care au parcurs programe în sistem de învățământ la distanță sau de învățământ cu frecvență redusă de către instituțiile de învățământ superior acreditate, în conformitate cu Regulamentul actelor de studii.


Și aceste articole sunt respectate de Universitatea Spiru Haret. Investițiile în acest sens arată adevărul.



LEGEA nr. 88/1993 REPUBLICATÃ
( legea acreditării instituțiilor învățământului superior și recunoașterea diplomelor acestora)



Art. 4
(1) In vederea evaluarii si acreditarii institutiilor de invatamant superior, pentru asigurarea procesului de invatamant, se infiinteaza Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare, sub control parlamentar. Consiliul are in subordinecomisii de evaluare pe domenii si/sau specializari.


Nu se spune nimic despre forma de învățământ Zi, ID, FR sau Seral.


Art. 14.
Diplomele eliberate de institutiile de invatamant superior pentru absolventii facultatilor, colegiilor sau specializarilor acreditate sunt recunoscute de drept de catre Ministerul Educatiei Nationale.

Art. 15.
Institutiile de invatamant superior pot organiza admiterea si pot continua activitatea de invatamant la specializarile pentru care au obtinut autorizatia de functionare provizorie sau acreditarea.


Cadrul legislativ este respectat întru totul de Universitatea Spiru Haret. Nu se abate absolut deloc de la reglementările în vigoare. Nicăieri în prezenta Hotărâre de Guvern nu apare vreo condiție de acreditare a formelor de învățământ ci specializarea sau facultatea.
Așadar, unde este Universitatea Spiru Haret în afara legii ?! De ce Ecaterina Andronescu repetă obsesiv că Universitatea Spiru Haret trebuie să “intre în lege” ?!


O privire paralelă asupra universităților de stat
(sursa ush.ro)

“Unele universități de stat și-au acrediat specializările de ani întregi, însă nu au mai vrut să fie evaluate o dată la cinci ani așa cum spun Legea învățământului, dar și Legea calității intrată în vigoare în 2007. Alte universități de stat și-au reevalut specializările în urmă cu cel puțin cinci ani și ar fi trebuit să intre din nou la control. De exemplu, Universitatea din București are șapte specializări care sunt sub semnul legii. Specializarea “fizică” există de dinainte de 1989 și a fost acrediatată automat prin lege, însă după 1990 nu a fost evaluată o dată la cinci ani de către Consiliul Național pentru Evaluare și Acreditare Academică (CNEAA), care a fost desființat în 2005. Geografia turismului de la Călimănești a fost autorizată în 1998, dar nu a mai trecut pe la reevaluare.
O altă universitate de stat care a uitat de controalele periodice este Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, cu specializările medicină, medicină dentară, farmacie și tehnică dentară existente înainte de 1989. Unele universități s-au tot văitat că nu au bani și de aceea nu au venit la evaluarea periodică. Unele programe de studii universitare au încetat școlarizarea, dar au rămas în structura universității. “Situațiile exacte nu sunt cunoscute la ARACIS (Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior, urmașa CNEAA) întrucât universitățile nu au informat la momentul respectiv. Însă toate cele care nu s-au acreditat, nu s-au evaluat la timp, funcționează ilegal”, a declarat pentru cotidianul.ro Oprea Călin, vicepreședintele ARACIS.
Un document elaborat de Agenția Română pentru Asigurarea Calității arată că aproape 200 de “programe de studii oferite de instituțiile de învățământ superior din România trebuie să se supună procesului de evaluare periodice”. Alte peste 200 sunt specializări la forma de învățământ ID sau fără frecvență. “Termenul de depunere a dosarului va fi probabil de două luni. Noi trimitem invitații către acele universități. Noi atenționam și prestăm servicii. Ministerul Educației este cel care ia măsuri”, explică vicepreședintele ARACIS, Oprea Călin.
În urma scandalului privind Universitatea particulară “Spiru Haret”, care nu a fost inclusă în hotărârea de guvern privind structurile legale ale universităților din România, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru cotidianul.ro că “singura șansă de a aduce pe linia normală sistemul de învățământ este să aplicăm aceeași unitatea de măsură. Să le excludem din HG dacă nu respectă legea”. “Într-adevăr noi am avut doi ani în care universitățile nu au avut cui să se adreseze pentru a fi evaluate, între 2005 și 2007, până când a fost înființat ARACIS. Dar, chiar dacă ARACIS are de făcut și evaluarea instituțională, universitățile trebuie să-și depună dosarele pentru acreditare sau evaluare”, explică ministrul Educației.
Și universitățile de stat, și cele particulare au probleme cu specializările de învățământ la distanță sau la forma de învățământ cu frecvență redusă. “Unele universități nu au școlarizat în fiecare an și ca atare nu au numărul necesar de promoții pentru a veni la acreditare”, crede vicepreședintele ARACIS. Universitatea particulară “Spiru Haret” are 21 de specializări care au fost autorizate în 2003, însă nu a cerut să fie autorizate după trei generații de licențiați. La fel și Universitatea particulară “Dimitrie Cantemir” din București, care are 15 specializări ID și IFR neacreditate”



Prezentul

Peste 300 000 de studenți au fost calomniați, batjocoriți și terfeliți în numele unei legi care e interpretată după bunul plac al unui Ministru iresponsabil.
Nu doar învățământul privat ci întreaga imagine a învățământui românesc a avut și va avea mult timp de suferit de acum încolo datorită acestui scandal.
Facilitatea de învățământ la distanță în România a fost indirect caracterizată ca pretext contractual pentru obținerea unor diplome de licență de către niște țepari cu pretenție de studenți, ce momentan nu mai au nicio credibilitate pe piața muncii.
E de menționat că indiferent de soluționarea acestui scandal, presa a pus pentru următorii ani un stigmat negativ asupra acestor studenți care au învățat și au dat examene în condiții perfect legale.
Ba mai mult toate examenele de licență de la formelele de învățământ distanță și frecvență redusă au fost identice cu cele de la zi și supravegheate la fel de drastic.
Afirmațiile calomnioase ale Ministrului Ecaterinei Andronescu, precum că s-ar fi dat examene pe niște foi ce se trimiteau poștal și apoi studenții mergeau să-și ridice diploma, sau că dădeau examenele prin webcam, reprezintă grave prejudicii de imagine aduse întregii comunități studențești haretiste ce cu siguranță va cere daune morale și materiale în instanță.
De asemenea, în conștiința tuturor va fi inexplicabilă și inacceptabilă varianta că nici măcar un jurnalist din cele câteva mii sau zeci de mii nu au fost în stare să investigheze conform legii situatia Universității Spiru Haret.
La fel de inexplicabil este și cum de s-a hotărât Ministra Andronescu să se facă vinovată de:

1. refuzul de a respecta o lege votată de Parlamentul României (art. 60 alin 1 din Legea Învățământului nr 84/1995;Legea 88/1993 REPUBLICATÃ;) și o Hotărâre de Guvern semnată chiar de ea ( HG nr 1011/2011 )
2. refuzul de a pune în aplicare sentința civilă nr 3326/02.12.2008
3. abuz în serviciu și discriminare față de cei dați afară de la titularizare.
4. încălcarea drepturilor Constituționale la educație sect. 3 art. 15 și a dreptului la demnitate personală sect. 5 art. 19 cfrm. Legii nr. 48/2002 - infracțiuni sanctionate cfrm. art. 20 din prezenta lege.
5. insultă și calomnie la adresa studenților și absolvenților haretiști.



UPDATE

Spiru Haret - Un prim verdict favorabil în instanță

Absolvenții Spiru Haret din Vrancea care au fost scoși abuziv în afara examenului de titularizare, au câștigat procesul intentat împotriva ISJ Vrancea, urmând ca rezultatele concursului de titularizare de pe 15 iulie să fie anulate.

Pe 16 iulie, peste 30 de absolvenți USH au dat în judecată ISJ-ul la Curtea de Apel Galați, în vederea anulării examenului de titularizare și a distribuției posturilor, după ce aceștia, în urma unei circulare trimisă de către Ecaterina Andronescu, au fost dați afara din examenul de titularizare în învățământul pre-universitar.

Din decizia instanței: "Admite cererea. Dispune suspendarea executării actului administrativ reprezentat de actul de validare a rezultatelor concursului de titularizare din 15.07 organizat de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Obligă pârâtele la 1.800 lei cheltuieli de judecată."

"Soluția pronunțată în dosarul nr. 1190/44/2009 al Curții de Apel Galați, secția de contencios administrativ și fiscal, este supusă căii de atac a recursului, termenul de declarare a acestuia fiind de 5 zile de la comunicarea hotărârii"

Iordache Bostan, inspectorul școlar general al ISJ Vrancea, a declarat pentru Ziarul de Vrancea, că în calitate de reprezentant al Ministerului Educației, e de datoria sa să facă recurs.

În replică, avocatul haretistilor, Dorin Filote, a declarat tot pentru Ziarul de Vrancea: “Decizia instanței implică suspendarea rezultatelor examenului și a repartizărilor, iar recursul lor nu suspendă executarea, pentru că noi beneficiem de suspendare până la pronunțarea instanței de fond. Avem un interval de timp în care putem introduce acțiunea în anulare, urmează să vorbesc cu ei să vedem ce decid. Noi o să ducem o copie de de dispozitivul instanței la Inspectoratul Școlar și vom solicita anularea examenului. Este posibil ca școala să înceapă fără titulari pe posturi. Dorința lor este aceea de a susține un examen conform studiilor și formării profesionale.

Aceasta este practic prima "victorie" a absolvenților Universității Spiru Haret, în justiție, împotriva Ministerului Educației și-a reprezentanților săi.

În paralel, are loc și procesul Universității Spiru Haret împotriva Guvernului României și Ministerului Educației, pentru anularea Hotărârii de Guvern 749/2009, care exclude total Universitatea de pe lista instituțiilor de învățământ superior acreditate cu drept de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010.
Instanța urmează să se pronunțe pe fondul acestei cauze la data de 14 august 2009.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!