poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6948 .



Karl Marx ou l\'esprit du monde – Jacques Attali. Editura Fayard, iunie 2005
articol [ Polemica ]
O nouă și incitantă biografie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2005-07-03  |     | 



Image hosted by Photobucket.com

Prezentarea acestei cărți este cu atât mai mult necesară în această perioadă în care pe acest site se scriu păreri unilaterale și tendențioase despre fenomenul "Marx". Sper astfel sa dau ocazia unui echilibru, lăsând cititorul să decidă unde e adevărul, unde e minciună și venin.
Ceea ce veți găsi mai jos sunt numai citate din presa franceză, nu sunt părerile mele personale.

De foarte puțin timp (11-05-2005) a apărut la faimoasa editură franceză Fayard, cartea-eseu (de data aceasta e vorba de un eseu adevărat) a nu mai puțin faimosului autor Jacques Attali, intitulată "Marx et l'esprit du monde" (538 de pagini).

Acum, când zidul Berlinului a căzut și au dispărut toate dictaturile, trebuie făcută lumină asupra extraordinarei traiectorii a acestui proscris, fondatorul singurei religii noi din ultimele secole. Nici un alt autor nu are mai mulți cititori, nici un alt revoluționar nu a concentrat mai multe speranțe, nici un alt ideolog nu a suscitat mai multe angoase și – în afară de unii mari fondatori de religii – nimeni nu a exercitat asupra lumii o influență comparabilă cu cea exercitată de Karl Marx asupra secolului XX. Marx a văzut înaintea tuturor cum capitalismul constituie o eliberare a unor alienări anterioare, fără să creadă în agonia lui. Marx nu a crezut că socialismul e posibil într-o singură țară, a făcut apologia schimbului liber și a procesului de internaționalizare și a prevăzut că revoluția nu va surveni decât ca o depășire a capitalismului, care deja devenise universal.
Marx este considerat ca primul "gânditor mondial", purtător al "spiritului lumii". Această carte ne permite să înțelegem cum un tânăr exilat german a putut scrie la mai puțin de treizeci de ani textul ateu cel mai citit în toată istoria umanității, de a explica relația lui cu banii, munca, femeile, ne permite să descoperim marele jurnalist, excepționalul pamfletar, imensul teoretician.
Această carte ne permite să reinterpretăm istoria secolului al XIX-lea și să înțelegem cum unii succesori au creat democrațiile actuale, în timp ce alții, distorsionând ideile lui, au fost sursa a două din principalele barbarii ale istoriei moderne. Această carte ne permite astăzi, când procesul de mondializare se împlinește, să înțelgem că Marx, vizionarul acestui proces, redevine de o extremă actualitate.

"Deja în 1997 ziarul New Yorker a consacrat un număr special lui "Karl Marx, marele gânditor" iar anul trecut, în Europa, Alain Minc, a adus un omagiu lui Marx. Jacques Attali furnizează părerile lui asupra proscrisului german. Nu vom surprinde pe nimeni spunând că e vorba de noua biografie a lui Marx, nu din perspectiva dictaturii proletariatului".
Aude Lancelin – Le Nouvel Observateur, 23 iunie 2005.

"Există atâtea scrieri în lumea întreagă, în ultimul secol și jumătate, despre autorul Capitalului, despre viața și opera lui, încât te întrebi pentru ce vechiul cercetător al mitterrandismului se ocupă de explorarea unei lumi care nu e tocmai a lui. Cu sinceritate, el singur declară: Opera lui Marx nu m-a preocupat în tinerețe:
Jacques Attali a realizat o interesantă biografie a lui Marx, meticuloasă și riguroasă, dând de gândit asupra schimbărilor din lume - lumea de ieri, dar mai ales cea cea de astăzi. Trebuie să recunoaștem, lui Jacques Attali nu-i lipsește talentul."
Laurent Mauduit – Le Monde, 17 iunie 2005.

"Mai trebuie vorbit astăzi despre Karl Marx? Nu am înțeles încă totul? Nu am văzut destul figura cu barbă a profetului, născut în 1818, lângă figura lui Stalin? Eșecul Uniunii Sovietice nu îl condamnă pe autorul Manifestului partidului comunist?
Și totuși, iată-l pe Jacques Attali, care ne reamintește fără emfază și fără nostalgie că nu a fost și nici nu este marxist, în nici un sens al cuvântului,
scriind o biografie a lui Marx: Marx m-a fascinat datorită preciziei gândirii, forța dialectică, puterea raționamentului, claritatea analizelor sale, ferocitatea criticilor, umorul și claritatea concepțiilor lui

Cine este acest Marx pe care Attali îl prezintă ca de extremă actualitate?

Aportul acestei biografii este datorat faptului că Attali nu se oprește la data morții lui Marx, în 1883. El analizează destinul postum, această transmutație a unui proscris, detestat de propria lui tabără, care a lăsat în urma lui numai încurcături, care a devenit un idol al cărui cult a fost impus jumătății omenirii. Attali face efortul de a înțelege de ce și când viața și opera lui Marx au putut fi atât de glorificate dar și trădate..."
Max Gallo – L'Express, 30 mai 2005

Image hosted by Photobucket.com

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!