poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4223 .



Societatea Astronomica Romana de Meteori. Mișcarea astropoetică 4
articol [ Creatie ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [magul ]

2005-01-25  |     | 



Note sau referinte despre miscarea de astropoezie a SARM au mai aparut in revistele Popular Astronomy (patronata de Astronomul Regal Britanic), Ciel et Espace (revista nr.1 de gen din Franta), Heavens (revista Societatii Astronomice Orientale, Japonia), Scope (buletinul Toronto al Societatii Astronomice Regale din Canada).

Iar in volumul Proceedings of the IMC 2002 (editat de Organizatia Internationala de Meteori), Andrei Dorian Gheorghe a publicat eseul in limba engleza “Poezia mondiala a meteorului la sfarsitul mileniului al 2-lea”, in care a citat versuri de peste 60 de autori romani- membri sau colaboratori ai SARM.

5.Publicatii de poezie Science Fiction gazduind cosmopoezii de membri ai SARM

Acestea sunt si cele mai importante ale genului: Star*Line (Jurnalul Asociatiei de Poezie Science Fiction, SUA), Dreams and Nightmares (revista poeziei fantastice, SUA) si Handshake (newsletterul retelei britanice de poeti SF ).

Tot in aceasta categorie, newsletterul de poezie speculativa Data Dump (editat de istoricul nr.1 al genului, Steve Sneyd) a mentionat de mai multe ori realizarile miscarii de astropoezie/cosmopezie a SARM.

De asemenea, administratorul Bibliotecii Fundatiei Internationale de Science Fiction (gazduita de Universitatea din Liverpool), Andy Sawyer, a invitat SARM sa-si doneze acolo colectia de antologii de astropoezie in limba engleza.

6.Publicatii de avangarda si mitologie gazduind astropoezii de membri ai SARM

Aici se pot enumera: Second International Anthology on Paradoxism (editata de romano-americanul Florentin Smarandache), The Dragon Chronicle (Jurnalul International de Dragonlor, editat in Marea Britanie) si Page 84 (revista de avangarda din Marea Britanie).

7.Colaborari astropoetice ale SARM cu centre ale marii literaturi contemporane

Alte astropoezii de membri ai SARM au fost publicate in: cateva antologii Forward Press (“the UK’s largest publishing house of new poetry”), Zimmerzine (revista electronica distinsa cu o diploma de excelenta in Marea Britanie), volumul The Art of Haiku 2000 si antologia electronica Arrabella The Arachnid (editate de Gerald England si New Hope International), The Brobdingnagian Times (publicatie irlandeza de poezie internationala), web site-ul Southern California Poetix (unde SARM a publicat o antologie dedicata regretatilor astronauti de pe naveta spatiala Columbia- la http://www.poetix.net/sarm.htm - , antologie care a fost ulterior recomandata pe 7 liste electronice internationale de poezie si cultura!)

Pe 21 martie 2002, SARM a organizat 3 recitaluri (la Targoviste, Bacau si Bucuresti), sub genericul “Ora Astropoeziei Romanesti in Ziua Mondiala a Poeziei UNESCO”, pentru programul “Dialog Prin Poezie” al Societatii Scriitorilor Natiunilor Unite, cronica lor fiind selectionata intre “Spotlight Readings” in buletinul electronic al acestuia, iar un eseu de Andrei Dorian Gheorghe (calatorie prin Univers pe versurile a peste 90 de poeti romani, membri sau colaboratori ai SARM) fiind inclus in antologia programului.

Tot in 2002, SARM a realizat, pe inaltimi naturale romanesti, 20 de recitaluri “Astropoezie pe Piscuri” (la care au participat peste 40 de poeti din SARM + 7 contributii din alte tari). Acestea au fost publicate apoi, in limba engleza, de Societatea Scriitorilor Natiunilor Unite, drept carte electronica pe web site-ul Dialog Prin Poezie, la http://www.dialoguepoetry.org/ebooks/astropoetry.pdf.
(De remarcat ca variantele in limba romana ale eseului si antologiei au fost publicate in volumul din 2003 “Ora Astropoeziei Romanesti si Astropoezie pe Piscuri- participari romanesti originale in programele pe 2002 ale Societatii Scriitorilor Natiunilor Unite” de Andrei Dorian Gheorghe si Valentin Grigore, Editura Sfinx 2000 din Targoviste.)
Iar in 2003, SARM a realizat alte 4 recitaluri pentru Dialogue Through Poetry (la Bacau, Targoviste, Cluj si Bucuresti), varianta lor in limba engleza fiind publicata in antologia programului la http://www.dialoguepoetry.org/ebooks/2003_anthology.pdf , unde se poate vedea ca SARM a avut cea mai ampla paricipare la acest veritabil festival mondial de poezie.

8.Meteor Contemporary Poetry- un proiect international initiat de SARM

In decembrie 2002, Andrei Dorian Gheorghe si Valentin Grigore au lansat, pe listele electronice ale International Meteor Organization si American Meteor Society, antologia internationala “Leopoetry”, dedicata, marelui curent de meteori Leonide (la http://groups.yahoo.com/group/imo-news/message/1088-20k).

Aceasta avea sa devina prologul primului proiect de astropoezie in cadrul unei organizatii mondiale de astronomie, initiat si coordonat de cei doi romani din SARM si de vicepresedintele IMO, englezul Alastair McBeath. Proiectul implica realizarea a doua antologii anuale, publicabile in zilele solstitiilor. Pana in present, au aparut numarul 1 (la http://groups.yahoo.com/group/imo-news/message/1177-19k) si numarul 2 (la http://groups.yahoo.com/group/imo-news/message/1321-21k).

9.Astropoetica

In vara lui 2003, SARM a fost invitat de editoarea Emily Gaskin sa contribuie cu astropoezii in paginile noului web site american Astropoetica. Mai mult, ca o recunoastere de onoare a realizarilor din trecut ale SARM in aceasta sfera, Emily Gaskin si Andrei Dorian Gheorghe au inceput lucrul pentru un subdomeniu special al Astropoeticii, intitulat… SARM Golden Astropoetic Gallery (http://www.sarm.astropoetica.com ).

Deocamdata, nu este incheiat decat capitolul The 88 Constellations, prin care SARM devine primul grup national din lume care a dedicat cel putin cate o poezie fiecareia din cele 88 de constelatii recunoscute de Uniunea Astronomica Internationala. Promitem insa ca va vom tine la curent cu evolutia viitoare a acestui proiect.

10. In loc de incheiere…

…cateva versuri de membri ai SARM, ce au fost publicate in limba engleza drept poem colectiv in buletinul electronic March Newsletter Dialogue Through Poetry (11.03.2002) al Societatii Scriitorilor Natiunilor Unite:

Celesta Pace

Printre pleoape date cu astre ma oglindesc in Univers (Diana Maria Ogescu)
O bucurie imensa ma inunda si imi deschide sufletul catre cer (Tina Visarian)
Singuratatea mea zboara printre galaxii pe aripi de stele (Iulian Olaru)
Mi-e trupul apa de bolid impodobit cu fotosfera de petale (Dan Mitrut)
Intineresc pentru ca cerul este singura oglinda mai batrana decat mine (Adrian Sima)
Lumina imbraca forme feerice, simt cum ea ma patrunde si imi purifica fiinta (Valentin Grigore)
Mai mult si mai mult, iar si iar, explozia dragostei cosmice! (Andrei Dorian Gheorghe)


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!