Comentariile membrilor:

 =  Roata
Elena CHAKASS
[27.Nov.04 17:56]
roata asta a ta ma duce cu gandul la monunentul neinspirat al unui sculptor (nu i-am retinut numele) dedicat lui Horia Closca si Crisan.
te repeti in primele doua strofe iar daca textul tau are legatura cu roata sus amintita nu inteleg de unde legatura dintre roata si zei.
oricum,textul tau este la fel de neinspirat ca si monumentul sculptorului.



 =  Imi place poemul tau
Gabriela Marieta Secu
[27.Nov.04 18:52]
Regret doar ca am citit comentariul ce m-a intristat, imi place poemul tau, si nu-l leg de nimic, a doare, dincolo de durere... sa aduni o umbra e ca si cum ti s-ar stinge stele pana si-n vis... Imi place poemul tau si punct...ma doare pana dincolo de durere... stii ca umbra aici e echivalenta cu sufletul? Cred ca stii, sau cel putin subconstientul tau o stie... As innebuni de ti-as fi mama auzindu-te spunand asa ceva...

 =  "Nu da crezare, mama, sunt lumini"...
Ana Melinte
[27.Nov.04 21:30]
Si eu in ton cu Gabriela, pentru ca poemul tau mi s-a lasat greu, pe suflet...Atat

 =  vezi daca nu scrii pe ea mare "rondel"?
Nicoleta Tase
[02.Oct.05 19:06]
Pai sigur ca se repeta, pentru ca intamplator poezia e un rondel si ii respecta constrangerile formale impuse de forma fixa.

Felicitari, o poezie reusita, ca majoritatea scrierilor tale. Mi-a placut mult ideea luminilor pe care lumea nu le intelege. Tema poeziei este una filosofica (a geniului insingurat si neinteles - sau cel putin eu asa o interpretez) si cred ca forma aleasa, rondelul, a fost in cazul asta una inspirata. Nu pot decat sa sper ca vom mai citi si alte creatii la fel de valoroase.

+ simplu
Cristiana Miu
[27.Nov.04 22:15]
Un rondel aproape perfect. Versul este elegant, curat, muzical, dand dovada unei mari atentii la versificare si la respectarea regulilor poeziei cu forma fixa.
Ideea nu e noua, dar e frumos pusa in cuvinte, cu o mica nota personala care ii da valoare, cu aceeasi eleganta mai sus mentionata.
Nu este un text spectaculos, ci mai degraba unul simplu, fara prea multe inflorituri, dar tocmai de aceea valoros.

 =  Elena CHAKASS are dreptate
Mihai Cristian Blidescu
[02.Oct.05 19:06]
Faptul ca acest text a primit o stea, n-o sa ma faca sa-i gasesc valentele metaforice rotii si nici nu ma va determina sa afirm ca ceea ce e prea criptic e valoros.
De fapt nici nu e criptic, e chiar aiurea :(aduna umbra...cu lopata/ si vars-o...): e un nonsens e cum ai spune flexibil si rigid in acelasi timp.
Si inca ceva: as fi recunoscator daca mi-ar explica cineva simbolistica crinilor in contextul primului catren.

 =  Elena CHAKASS n-are dreptate
Nicoleta Tase
[02.Oct.05 19:06]
A explica un poem inseamna a-i trunchea frumusetea. Dar de dragul sensului destul de clar - fie! Evident - e vorba de o interpretare (pot fi mai multe). Omul superior este un neinteles, adesea blamat (de rude, de gloata – simboluri ale omului comun). Visurile lui nu se implinesc niciodata (“La umbra unui vis zdrobit cu roata.”), nu poate fi fericit si nici nu-i face pe altii fericiti (“Să nu te vadă cerul cînd te-nchini / La umbra unui vis”). Locul lui este in zona ideilor inalte, “printre crini”, chiar daca a ajuns acolo "cu lopata" (datorita neputintei celorlati de a-l intelege este izolat, dat la o parte). Zeii straini nu sunt altceva decat ideile noi, necomune, inalte pe care oamenii obisnuiti le percep ca straine, cand de fapt ele sunt “lumini”. Mie mi se pare destul de clar. Chiar asa, scolareste explicat. Deci eu zic ca nu prea e nonsens pe nicaieri.

 =  frumos
Mae Stanescu
[28.Nov.04 00:15]
mi-a redat o anume emotie sufleteasca, multumesc!

 =  inepuizabila simbolistică a crinilor
simionescu adriana-marilena
[28.Nov.04 02:30]
Cuvintele lui Isus au pus învãtãturile din naturã într-o luminã nouã transformându-le într-o revelatie.

În interpretarea lui Isus, floarea si copacul, sãmânta semãnatã si rodul secerat, contineau lectii despre adevãr. El lua frumosul nufãr si-l dãdea în mâna copiilor si a tinerilor, iar în vreme ce acestia se uitau la fata Lui tânãrã, strãlucind de razele luminii care venea de la Tatãl Sãu, Isus le preda lectia: "Si de ce vã îngrijorati de îmbrãcãminte? Uitati-vã cu bãgare de seamã cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu tes; totusi, vã spun cã nici chiar Solomon, în toatã slava lui, nu s-a îmbrãcat ca unul dintre ei. Asa cã, dacã astfel îmbracã Dumnezeu iarba de pe câmp, care astãzi este, dar mâine va fi aruncatã în cuptor, nu vã va îmbrãca El cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor?" (Matei 6,28-30).

Miron, felicitări pentru acest poem emoționant și incărcat de sensuri!

Respect și adimrație pentru comentariile Cristianei Miu și ale Nicoletei Tanase.

Amadriada


 =  .......
Elena CHAKASS
[02.Oct.05 19:06]
acest text nu este bun din punctul meu de vedere,dar gusturile difera de la un cititor la altul.
salut initiativa Cristianei Miu de a instela textul,prin gestul ei a confirmat cele spuse de mine mai sus.
nu forma textului mi-a displacut ci banalitatea ideii si roata careia nu-i vad rostul.
dar nu pentru aceste explicatii am revenit,ci pentru a va ruga sa va expuneti parerea fara a mai spune; Elena C are /n-are dreptate.
este parerea mea si va rog sa o respectati.
ca am sau nu dreptate doar autorul o poate spune pentru ca el este singurul care cunoaste ideea reala a poemului si nu va face speculatii.

PS.imi cer scuze autorului daca primul meu comm a fost dur
va multumesc tuturor pentru intelegere
cu respect
yness

PS.2.nu voi mai reveni asupra textului

 =  de citit!!!
pusca ioan gabriel
[28.Nov.04 04:29]
Este interesant ca imediat ce un coleg de-al nostru poteaza un text care este mai mult decat o 'sarja de atelier' se gasesc cativa nemultumiti frustrati probabil de claritatea versului care sa conteste valoarea lui.

Desigur citind si textele celor care fac comentarii 'acide' putem concluziona asupra adevarului/neadevarului spuselor domniilor lor.

Personal admir imaginile proiectate de dl. Miron si apreciez ca este o poezie lucrata, (in 10 versuri -net, nu punem la socoteala repetitiile) gasim 7 metafore -este adevarat nu de exceptie, dar sunt metafore!!!
Si sa nu uitam ca multi dintre noi, cei plecati cu calimara-n spate pe drumul poeziei, orbiti de graba cu care vrem sa fim 'postmodernisti' sau sa scriem 'poezie actuala' omitem sa mai dam si o nota poetica textelor pe care le postam, multumindu-ne cu o reclama ieftina a explicativului si cu locuri comune prezentate in haine de nunta.

D-le Miron sunt incantat sa te citesc si rondelul de fata este unul care merita sa fie citit!
cu respect,

 =  parere
Anca Anghel Novac
[28.Nov.04 04:35]
Nu, mie poemul nu-mi "vorbeste", nu pot sa ma ridic in picioare.

 =  delicii spirituale
pusca ioan gabriel
[28.Nov.04 04:59]
D-le Miron, am lecturat cu deosebita placere si atentie cele 12 texte postate de dvs. pana acum. Ma bucur ca, desi aveam alte planuri ptr aceasta seara, am reusit sa ajung pe pagina dumneavoastra.
Poezia dvs are o nuanta deosebita, manuiti cuvantul cu usurinta spadasinului bine antrenat, provocati si mentineti placerea lecturii.
Variatia temelor este un alt motiv care genereaza delicii spirituale iar faptul ca folositi foarte bine elementele de prozodie demonstreaza ca sunteti un spirit de atelier, un poet care isi intregeste Universul nu prin verbigeratii diluate ci prin parade elegante, prin metafore construite cu dibacia mesterului aurar.
Bun venit pe site-ul poezie.ro si ca asigur ca in dimineata aceasta ati mai castigat un cititor.
Cu respect,

+ vreme de gasit
Florian Silisteanu
[28.Nov.04 11:50]
trec prin painea aceasta a poemului si ramin in sprijin de 7 vocale fiindca inteleg cum ca incepe o cearta teribila Am tainuit mai in urma cu 3 strigate niste cuvinte in si dinspre Iscariot Cind sa plec am dat in frunte cu umbra acestui poem pe care am si crezut ca este prins in firul celor recomandate Ca traitor si ucenic ciopiltor la temelia cuvintelor indraznesc sa aprind aici inca un ceva si aceasta fiindca legile siteului cer expicații Dar putine sunt formele cuvintatoare pentru a gasi explicatiile De aceea semnul este un indemn pentru a gasi vreme si atit

+ miron
ioan ravel
[28.Nov.04 13:12]
"Adună-mi, mamă, umbra cu lopata" poate să nu spună nimic sau să spună multe... nu uitați poveștile lui Creangă în care sita soarele furca sau nucile par "nimicuri" în aparență dar ele ascund o mare încărcătură esoterică... iar acea umbră aruncată în grădină printre crini încărcându-i cu energie maternă yin (umbra+femeia-mamă) venind în contact cu luminile-lacrimi sau luminile apotropaice de pe prispă întregesc roata... plus construcția poeziei care pur și simplu curge... mi-a plăcut!
numai bine!

 =  emotionant
Alexandru Dan-Alexandru
[28.Nov.04 16:29]
poemul tau reprezinta o gura de oxigen pentru mine intr-o lume in care aerul este dominat tot mai mult de CO2.

 =  simbol,simplitate,idee
Pancho Sanza
[28.Nov.04 19:10]
"Ce-mi pasa mie/Chiar daca moartea printre crini adie?". S-ar parea ca-ti pasa."Visele" neimplinite sau poate de neimplinit te apropie de ginduri negre. "Mama" aduce cu ea "lumina".Imi place prin simplitate si idee. E "lucrat" ca sa-l parafrazez pe Domnul Pusca.

 =  Propunere de NIVEL
Florian Silisteanu
[28.Nov.04 20:14]
Sper sa nu supar pe nimeni dintre cei vii si atunci asa ca un bun locuitor al siteului sosesc propunind editorilor nostri o locuinta la un nivel superior pentru Miron Manega. Doar atit si asta daca -mi dati voie cred ca merita.

 =  Miron Maneaga
Preoteasa Marinela
[29.Nov.04 01:01]
Un poem care indreptateste ruga lui Florin Silisteanu! imi place, este poem!

 =  bravooo
dragos tudorache
[02.Oct.05 19:06]
poemul e reusit,profund si greu...bravo ma bucur ca printre atatzia pseudopoetzi mai exista un poet adevarat..cu toata stima si respectul dragos

+ *
Marina Nicolaev
[29.Nov.04 13:19]
e un poem deosebit din punctul meu de vedere cu metafore si imagini stilistice originale din care retin "Adună-mi, mamă, umbra cu lopata/Și vars-o în grădină printre crini".
în fiecare are o anumită rezonanță (...) iar autorul nu-și propune să-i adune pe toți sub același numitor comun. și-a propus să scrie poezie. ceea ce i-a reușit.

 =  poezie - vin
Claudiu Banu
[29.Nov.04 13:30]
Poezia aceasta pe care o stiu de ani buni, ramane pentru mine cel putin la fel de impresionanata ca si in momentul primei intalniri. Daca nu e si mai buna cu trecerea anilor.
Ca un vin.

 =  Religia parasita?
Gabi Schuster Cărărușă
[03.Dec.04 16:46]
Sa te fi alungat rudele si satul pentru ca ai vrut alt dumnezeu decit toate imprejurimile?
Sa fie un mic razboi religios si o pedeapsa de care istoria a fost si a ramas plina?
Sau sunt zeii poeziei care te deosebesc de ceilalti...

 =  recitind...
ioana matei
[02.Oct.05 19:06]
Recitind aceste versuri l-am descoperit (din pacate) pe acela care coboara mult in acea lume a omenescului care a uitat de poezie. El este: "Au tras in mine rudele si gloata" si rimeaza cu "Aduna-mi, mama, umbra cu lopata". Intre cele doua distanta e cea de la un Univers la altul. Chiar daca e adevarat! E un aspect extrem de interesant, cred eu! Pe de o parte adevarul tau nascut in lumi minunate si extrem de reale te insufleteste si ne transmite si noua, celor care-ti citesc versurile, frumusetea acelor lumi iar pe de alta parte ne coboara. Daca tot ne indemni la a crede in frumusete, chiar daca la modul dureros, de ce n-o faci pana la capat?
Rezumand:
"Aduna-mi mama umbra cu lopata"
"Au tras in mine rudele si gloata"

 =  Rutele si zloata
Miron Manega
[06.Feb.05 20:54]
Intr-o varianta mai veche a poeziei, versul care te intristeaza era "Au tras de mine rutele si zloata". Mi s-a parut insa ca are mai mult relief asa. Inefebilul este mai bine pus in evidenta prin contrast cu un element concret, brutal. Durerea nu e inefabila, dar e un suport al inefabilului.

 =  al 698-lea cititor
Sandra Hanna Segal
[02.Mar.05 01:59]
S-au zis multe lucruri faine, s-au dat 4 stele, nu prea am ce adauga, inafara de un compliment sincer. Daca as avea vre-o influenta asupra celor ce fac programa la literatura, as pune poezia asta in manuale, sa chinuim copiii cu ea :)
Cat despre faput ca ai desenat pe prispa zei straini, asa e, nici o fapta buna nu ramane nepedepsita :)

Al 698-lea cititor,


 =  Adună-mi, mamă, umbra cu lopata...
stefan ciobanu
[07.Jul.06 21:38]
versuri în rimă cum rar găsești.nu vreau să fac niciun comentariu, poezia își merită stelele chiar mai mult...
nu pot decât respect această poezie.cît despre nonsensuri în poezie trebuie să fii un magician în litere să reușești unul
'cobori în jos luceafăr blând'....
numai bine.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !