Comentariile membrilor:

+ Bravo, Dusan!
Geta Adam
[12.Nov.04 13:34]
Felicitari pentru acest articol. Timisoreni, nu uitati sa va procurati ziarul de maine:)
Clar acest text trebuie remarcat, sa poata fi citit de mai multi.

 =  ***Bucuria reusitei***
Gabi Schuster Cărărușă
[12.Nov.04 13:40]
Doresc lui Radu Herinean, editorilor si AGONIEI o viata cat mai lunga si cat mai frumoasa. Imi lipsesc cuvintele de lauda pentru ceea ce faceti, ba nu, le am dar sunt prea palide...
F E L I C I T A R I
ma inclin si va iubesc

 =  paliere de sprijin
Laurențiu Orășanu
[12.Nov.04 14:13]
Fericita prezentare a comunitatii poezie, agonia.ro si a eforturilor lui Radu pentru crearea si dezolvatrea ei. Astptam amanunte despre Fundatie.

Si, ca veni vorba, asa cum poate fiecare, pe diverse paliere, ca editor, ca autor, contributor financiar, sa-l sprijinim.

 =  fenomenul agonia.ro
Koala L`Impure
[12.Nov.04 15:14]
intr-adevar exista un fenomen (folosim aici cuvantul in sensul de "inedit", de "noutate") in legatura cu situl acesta si anume construirea unei comunitati de grafomani fara un precedent. pana acum se ocupa uniunea scriitorilor de asta (pare-mi-se ca si ei au cateva mii de membri) dar iata ca viitorul grafomanilor este, intr-adevar, internetul.

"Nicicând nu s-au cumpărat atât de puține cărți, nicicând nu au fost tirajele așa de mici." Fals. Procentul a fost dintotdeauna constant, ba chiar inregistreaza o crestere in ultima vreme.

domnul dusan are, totusi, prezumtia de nevinovatie. e de prea putin timp pe sit si nu a reusit inca sa-si dea seama ce se intampla cu adevarat pe aici.

 =  agonia.ro
Elena CHAKASS
[02.Oct.05 19:06]
www.agonia.ro
este cu adevarat un loc in care literatura are o noua sansa.
propietarul si editorii siteului dedica o mare parte a timpului lor liber pentru buna functionare a acestuia,
Se implica in problemele siteului pentru o mai buna functionare,lucru care este vizibil
iar nivelul de acces (chiar daca nu determina valoarea autorului) permite inserarea de texte fara un filtru editorial

PS.in sfarsit,datorita domnului Baiski am primit raspuns la o intrebare la care altii (din lipsa de timp) nu au putut raspunde :)
Felicitari domnului Baiski pentru articol
Felicitari domnului Herinean pentru proiectul agonia.ro

+ utilizator poezie.ro
Cristiana Miu
[12.Nov.04 20:50]
Mi se pare de bun augur articolul si semnalarea lui Dusan Baiski. Dar ea pune o problema serioasa: cum sa facem in asa fel incat agonia.net sa fie cu adevarat o sansa data literaturii. Pentru ca avem intr-adevar problema grafomaniei.
Nu stiu cum sa spun asta ca sa nu jignesc pe nimeni. Pornesc de la ideea ca realizarea, intretinerea si dezvoltarea acestui proiect sunt fapte de toata lauda si ca Radu Herinean, editorii si noi, restul, cei care reprezentam de fapt agonia avem merite incontestabile in nasterea acestui fenomen. Radu este de admirat pentru ideea acestui site, chiar daca ea a avut un usor caracter intamplator, dar mai ales pentru evolutia pe care aceasta idee a avut-o si, indraznesc sa spun, evolutia lui ca moderator si editor principal. E foarte greu sa tii sub control o comunitate atat de diversa si de imprastiata prin lume, o comunitate in care fiecare membru are propriile pareri despre morala, in care, uneori, duplicitatea si ipocrizia sunt ridicate la rang de lauda si Radu reuseste intr-o masura mai mare decat m-as astepta eu.
Dar revin la problema, pentru ca eu cred ca noi toti aici avem o problema. Orice om dupa ce a postat o poezie pe site-ul asta se simte brusc poet. Nu conteaza ca nu cunoaste norme banale de gramatica a limbii, nu conteaza ca nu l-a citit nici macar pe Maiorescu, ca de Croce nu mai zic, nu conteaza ca a scris patru randuri cu trei rime la inima albastra. E poet. Si uite asa se isca scene de-a dreptul hilare cand nu poti critica pe cineva, ca iti sare in cap ca el e poet, nu-i intelegi tu arta. Si uite asa ti se motiveaza cratimele puse pe unde nici cu gandul nu gandesti prin faptul ca si Eminescu facea greseli de ortografie. Ca doar simplul fapt ca scriem versuri ne absolva de rigorile gramaticii. Scriem din suglet, cu pasiune, ce conteaza niste amarate de cratime? Sau mai frumos, cum spui cuiva ca nu scrie chiar fantastic iti da in cap cu diplomele sale de doctorat, masterat si alte alea, cu autoritatile locale concitadine care ii fac statuie in Piata Prefecturii, sau cu Targul de carte de la Frankfurt, unde criticii europeni se sinucid disperati in lipsa operei sale nemuritoare.
De ce toate astea? Astea nu depind doar de Radu Herinean, depind de noi toti. Daca spui ca nu esti poet toata lumea te acuza de falsa modestie sau ca te aperi cu aceasta sintagma-cliseu de critici.
Nu, dragii mei, noi nu suntem poeti, sau ma rog majoritatea nu suntem. Pentru ca poetul, pe langa talent are nevoie de studiu, de munca. Poetul nu scrie in week-end sau noaptea si ziua trage la strung. Da, mai sunt si genii, oameni care scriu foarte bine fara a avea studii, instinctual, dar astea sunt cazuri rarissime. La restul Poezia e 1% inspiratie, restul transpiratie.
Si cand va spun ca nu sunt poeta, o fac nu ca sa ma ridicati voi in slavi ca as fi. O fac pentru ca eu stiu ca nu l-am citit decat partial pe Croce, ca nu l-am inteles decat partial pe Pound, ca nu cunosc in amanunte tehnicile si normele prozodiei. Si nici geniu nu am.
Ma gandesc ca poate in comentariul asta lung v-am dat o idee: ganditi-va bine cine sunteti. Si coborati cu picioarele pe pamant. Sunt cativa poeti aici, altii in devenire. Eu as zice ca sub 10 (adunati poetii cu aspirantii cu sanse). Asta e doar o parere de-a mea. Dar, credeti-ma, nu sunt 10 000 de poeti. Si Radu le spune utilizatori, autori. Eu recunosc: sunt un utilizator. Si ma comporta ca atare. Pentru ca site-ul asta sa fie cu adevarat o sansa pentru noi toti, trebuie sa o recunoastem cat mai multi. Va spun asta pentru ca in clipa la care am renuntat definitiv la aerele de poeta, si asta mi s-a intamplat relativ curand, la un poem al meu care detine 4 stele, am castigat foarte mult. Pentru ca stiindu-mi limitele pot visa sa le depasesc. Si asta se cheama pentru mine: sansa.
Si daca ar fi sa multumesc, pentru asta as multumi. Lui Radu Herinean ca fara site-ul asta strangeam versuri in caietelul meu de adolescenta fara sa stiu ce valoare au. Voua pentru ca imi aratati zilnic cum trebuie sa fiu si de ce trebuie sa ma feresc. Si celui care mi-a deschis cu adevarat ochii asupra locului pe care il ocup. Asta m-a facut mai sigura si mai mandra de ceea ce sunt: utilizator poezie.ro
Dau o stea pentru a aprecia acest articol care permite deschiderea unor probleme spinoase si care ne privesc pe toti si binainteles pentru ca este un articol profesionist si bine realizat.

 =  Conștiința de sine - act de naștere sau act de identitate
Dușan Baiski
[12.Nov.04 21:22]
Nu cred că m-am hazardat afirmând că www.agonia.ro este realmente un fenomen. Mai cu seamă că am o perspectivă temporală ceva mai amplă decât majoritatea comunității www.agonia.ro. Dar, prin comentariile la articolul meu, sunt convins că www.agonia.ro a atins stadiul de maturitate. Este conștientă. Merge pe propriile-i picioare. Radu Herinean a fost i-ul, iar noi, ceilalți, punctul pe i. Trebuie să fim totuși foarte conștienți că unii fără ceilalți nu suntem nimic. Sunt nou venit în acest minunat joc. Poate n-am surprins anumite nuanțe. Dar sunt convins că am surprins esențialul. Mai cu seamă că sunt prezent în mișcarea culturală de pe Internet încă din 1995, când doar Murgescu avea texte literare românești pe Internet. Iar în 1996, prin Banat-Media, am început prima bibliotecă românească în care s-au găsit primele cărți integrale digitale în limba română.
Radu Herinean trebuie sprijinit. Eu însumi am înghițit multe umilințe pentru că nu am avut destul sprijin să mențin Banat-Media, iar ulterior, Biblioteca Banat. Așadar, consider că am o anumită experiență și tocmai de accea vă implor să-l sprijinim împreună pe Radu. Altfel, se duce dracului încă o inițiativă și literatura suferă împreună cu noi. Radu dorește o fundație. Să-l sprijinim. Fundația poate trece ulterior la rang de interes național. Nu are atunci importanță cine oi fi eu, Baiski. Important va fi că literatura (românească) va avea numai de câștigat.
Să ne ținem pumnii unul altuia și îndeosebi lui Radu Herinean.

 =  intr-adevar
Daniel Dinescu
[13.Nov.04 00:32]
Nu numai ca va felicit pentru acest articol, domnule Dusan, dar va dau intru totul dreptate.
Veniti mai devreme sau mai tarziu, de pe la strunguri sau din cercuri literare regionale, ne-am adunat aici un numar mare de oameni. Cu mai multa sau mai putina mandrie trecem peste faptul ca avem sansa de a publica. Este o sansa mai mare decat ne-am putea imagina, pentru ca, vorba Cristinei, in alta situatie, poeziile - textele - noastre ar fi ramas pe vreun caiet ratacit intr-un colt uitat de vreme. Si vedem ca de aici, apropiati de-ai nostri, membrii ai site-ului, au ajuns sa publice si pe hartie. Dar, mai presus de aceasta este faptul ca ne chinuim sa formam o comunitate, mai bine sau mai rau, asa cum stie si poate fiecare.
Multumim mult, Radu, sa stii ca suntem aici la nevoie!
Cu speranta unor realizari din ce in ce mai mari ca si comunitate,
al dumneavoastra,
Daniel Dinescu

 =  Continuati ca faceti treaba buna
Bogdan Groza
[13.Nov.04 09:27]
E bine ca mai exista oameni ca Radu, care pun cultura pe primul plan, intr-o lume ce este tot mai preocupata de emisiunile de televiziune cu programe subculturale sau cu violenta excesiva. Felicitari atat editorului si colaboratorilor lui pentru ca au reusit sa faca un site unde publicul are posibilitatea de a lua contact cu creatii literare de diverse genuri, unele mai bune, altele mai putin bune. De asemenea, prin crearea acestui site, Radu da posibilitatea tinerilor, si nu numai, sa-si faca cunoscut numele, creatiile etc.
Felicitari sincere lui Radu si domnului Dusan pentru profesionalismul cu care a abordat acest subiect si la facut cunoscut membrilor de pe poezie.ro. Am aflat multe raspunsuri la intrebarile pe care mi le puneam despre cum functioneaza acest site si iata ca prin acest material excelent facut, m-am dumirit.

 =  Erata
Bogdan Groza
[13.Nov.04 09:33]
"l-a facut cunoscut." Imi cer scuze de impardonabila greseala insa sper ca pe viitor sa fiu mai atent.

+ Obiectiv
Ghinea Nouras Cristian
[15.Nov.04 09:39]
Domnule Baiski, mă bucur enorm că vă reîntâlnesc și aici pe Agonia.net, prezența unui scriitor și jurnalist de marcă, memru al Uniunii Scriitorilor, fiind (încă) un câștig pentru acest site cultural care și-a câștigat o binemeritată faimă. Ca animator al revistei virtuale "Paradox" din Timișoara, cunoașteți bine lumea site-urilor culturale românești, cei care au remarcat prezența relativ recentă a dv. pe Agonia.net nefiind, probabil, la curent cu acest aspect. Tocmai de aceea apreciez acest articol: pentru că este scris de un cunoscător, de un profesionist, în mod echilibrat, punctând esențialul. Cred că materialul ar trebui citit de cât mai mulți membri, pentru a înțelege efortul intelectual și financiar, munca epuizantă (am zîmbit citind cât de firesc spuneați la un moment dat că "site-ul este cronofag" - câte se ascund în spatele acestei simple sintagme!) și deschiderea permanentă spre înnoire, spre inovație, spre "deparazitarea creierului" de care vorbea Sașa Pană.
O stea pentru obiectivitatea unui demers necesar.

+ fenomenul agonia.ro
Marina Nicolaev
[15.Nov.04 12:25]
felicitări pentru articol, Dusan Baiski!
sunt perfect de acord cu tine, mai puțin cu fraza: "Cei care au crescut cu biblioteca materială alături, cei care au răsfoit cărți reale încă de mici și au citit cel puțin câteva zeci de romane sau culegeri de poezie sau proză nu vor accepta niciodată ideea că o carte virtuală poate înlocui una reală." Pentru simplul fapt ca am întâlnit persoane extraordinare, care, în ciuda vârstei, educației etc. au avut cel puțin curiozitatea (sau inteligența) de a descoperi calculatorul și implicit, Internetul. De ex. doamna Hortensia Masichievici Mișu, care a învățat să utilizeze calculatorul la 80 de ani(și cu ajutorul meu), iar la 87 are deja 3 cărți publicate )dintre care una aparținând unei foarte bune prietene (căreia i-a recuperat manuscrisul din debaraua nepoților și l-a tehnoredactat, publicat și ilustrat).
Fenomenul agonia.ro va rămâne în istoria literaturii, sunt convinsă, mai ales datorită datorită lui Radu Herinean. Căruia, și cu acest prilej, îi mulțumim urându-i multă sănătate și succese!
Fenomenul agonia.ro reprezintă pentru mine a treia alfabetizare, aceasta după impactul tv-ului.Dacă biblioteca virtuală va fi viitorul, deja mulți sunt pregătiți pentru noul val.
Toate cele bune!

 =  Le multumim.
Carmen Botosaru
[15.Nov.04 13:05]
Am descoperit de curand www.agonia.ro si am fost impresionata de activitatea bogata (cantitativ si calitativ) a scriitorilor si cititorilor de aici.
Ma bucur ca am citit acest articol si ca am aflat astfel care sunt oamenii carora le datoram posibilitatea intalnirii noastre aici.

 =  Ai dreptate, Marina
Dușan Baiski
[15.Nov.04 17:42]
Da, ai dreptate. Și eu am corespondat prin e-mail, prin 1996-1998, cu un domn de 90 de ani din Canada. Un român plecat din Timișoara, bolnav de cancer. Se bucura enorm când apucam să-i mai scriu câte-un mesaj. Dar mă sperii când prieteni de-ai mei din fandomul timișorean, deci care ar trebui să fie mult mai deschiși la noile "cuceriri ale științei și tehnicii" nu agreează cititul pe monitor sau expedierea lucrărilor prin e-mail. Dar trebuie să vrei. În plus, nu toată lumea are acasă un calculator ori acces la Internet la slujbă pentru a utiliza des Internetul. Așadar, recunosc că am fost prea aspru în articol. Mai există un aspect când mă refer la fandomul timișorean. Și cred că se poate aplica oriunde. Reținerea față de Internet pare mai curând artificială. Cred că Internetul poate duce la ruperea legăturilor. La rărirea întâlnirilor de fiecare sâmbătă. Ochii, dacă nu se văd prea des, se uită, nu-i așa?

 =  Dușan
Marina Nicolaev
[16.Nov.04 10:19]
Internetul m-a ajutat foarte mult în selectarea calității prietenilor, fie din fandomul timișorean, sau bucureștean și nu numai din acest domeniu! Am descoperit treptat, persoane erudite de altfel, care, deși "aș fi băgat mâna în foc pentru ele", s-au dovedit a fi înguști și superficiali, reacționari la nou, noutate. Nu cred, în concluzie, că internetul, cu toate resursele lui, încă inimaginabile pentru noi, duce la ruperea legăturilor, cum spui. Ochii care nu se văd,nu se uită, pentru că rămân, -sunt absolut sigură-, sunt undeva într-o cămară a sufletului, plină cu pliante, reviste, almanahuri vechi și sentimente împăturite frumos, cuminți. Cel puțin pentru mine. Am acasă cutii întregi cu Paradoxuri sf vechi ș.a. "de pe vremea când erai/de pe vremea când eram/îngeri spânzurați în lan" (dintr-o poezie de...Varujan Pambuccian!)...
Despre alții, ca despre cei plecați altunde, numai de bine!

 =  Implicare
Gabi Schuster Cărărușă
[16.Nov.04 15:23]
--Si, ca veni vorba, asa cum poate fiecare, pe diverse paliere, ca editor, ca autor, contributor financiar, sa-l sprijinim.--
Il citez aici pe Laurentiu Orasanu. Subscriu cu S mare !
Dar am o intrebare: cum poti ajuta pe cineva cand nu stii ce probleme are?
As propune lui Radu Herinean sa lase toate modestiile, onorabile ce este drept, la o parte si sa ceara ajutor deschis. Suntem intr-adevar o comunitate? am tot citit pe site ca suntem... Trebuie sa si dovedim. Usor de zis, greu de facut, dar daca din 6 oferte de sprijin una se realizeaza, eu spun ca este mult mai mult decat nimic. Suntem multi si cu putinul fiecaruia se pot muta muntii din loc. Eu, de exemplu, sunt gata sa ajut dar nu stiu ce as putea face, sau ce ar fi de facut.
As propune o mica rubrica de nevoi ale site-ului, la care sa aiba acces eventual numai membrii comunitatii.
Veti vedea cata disponibilitate de energie se afla printre noi. Si inca ceva, cineva care se simte implicat are si un simt de raspundere mai mare, paraseste mai greu si respecta mai mult. Eu am vazut destule actiuni de donatii unde din contributii foarte mici s-au adunat sume enorme. Se pot descoperi disponibilitati uimitoare la care nici nu indraznesti sa gandesti.
Ceva mai mult curaj! tuturor!
ma inclin





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0