Comentariile membrilor:

 =  d-lui Galateanu
Novleanu Iarina
[28.Oct.04 16:44]
"Acum e momentul sa mai vedem si lucruri pamantesti..", ca sa vezi, de aici putem concluziona ca dl. Munteanu a scris despre lucruri ceresti.Textul dv. are fix 12 randuri, ma tem ca nu l-ati incadrat bine la "eseu", de ce nu incercati cu "personale"?
De o carte m-am bucurat chiar saptamana trecuta, v-o recomand chiar, "Pagini din Kirchhorst. Coliba din vie." de Ernst Jünger.
poate ca nu trebuie sa ne lasam influentati de trecut, insa de ce credeti ca n-am putea trai senini si impacati cu el? Cunoscandu-l, bineinteles.

 =  Nu e eseu!
Raluca Ana-Maria Anisie
[28.Oct.04 19:06]
Nici eu nu cred ca este bine incadrat la eseu...poate editorial intr-o revista de femei:Cosmopolitan,Unica,Elle,Joy...totusi textul seamana cu o multime de alte texte...
Nu e eseu!

 =  Poate nu, poate da
Eugen Galateanu
[29.Oct.04 16:41]
Si daca nu e eseu...si daca e...e nevoie sa cunoastem trecutul. Sa fim impacati cu el ? E mai complicat. Insa trebuie sa-l acceptam...asta e, ne-ar fi placut sa fim SUA dar nu suntem...deci sa traim impacati cu trecutul-are vre-un rost atunci aceasta vanatoare de vrajitoare ? Ma refer acum la modul cel mai general cu putinta...un nazist de 80 de ani (ca si un KGB-ist) este pur si simplu un om demn de mila-si atunci n-ar fi mai bine sa iertam ?

 =  105 ani
zabet mihai
[29.Oct.04 21:13]
Domnule Galateanu, pe cine ati ierta ? Pe nazistul de 80 de ani sau pe comunist ? To be or not to be...That is the question... Inclin sa cred ca totusi pe nazist nu il iertati, nici daca ar avea 105 ani.

 =  shukaritu
popescu cornel
[02.Oct.05 19:06]
curat obsesie
se pare ca traiti cu aceasta obsesie a uitarii trectului; poate veti fi facut ceva nedemn in trecut si va este frica; Multe din cele scrise de dvs. au teme precum cele, sa uitam trectul, sa- i iertam pe ticalosi si tortionari, "sa lasam trecutul bun sau rau in urma noastra";
Ciudat mod de a gandi pentru un roman care a trait cativa ani in epoca de aur si care declara ca in prezent se bucura de privilegiile oferite de o democratie destul de avansata
Explicati- ne si noua ce resorturi interioare va mana in aceasta directie.
Stima noastra =  tot nu vom castiga nimic
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Domnule shukarit, dumneata ai facut ceva rau ? Daca nu, atunci cum ii acuzi pe altii ? Poate ca am facut intr-adevar ceva rau-poate ca am crezut intr-o lume mai buna...in rest, noi ca si Bourbonii -n-am invatat nimic, n-am uitat nimic-doar prostia ancestrala care e asa de evidenta...de ce sa nu iertam ? avem ceva de castigat ? Poate numai roaderea aceea interna de sobolan sau de copil trantit cu nota 4 pentru ca cainele vecinului i-a mancat tema...nimeni nu ne-a facut nimic-daca noi suntem buni sa ne integram in Europa ne vom integra-daca nu, putem sa aducem si meritele jupuite de pe dosurile martirilor-si tot nu vom castiga nimic.Si care sunt privilegiile oferite de o democratie avansata-daca va referiti la Anglia, poate ca da...

 =  Pe cine iertam
popescu cornel
[03.Nov.04 21:57]
Sa iertam
Dar pe cine?
Stimate domnule Galateanu,
Comentariul dumneavoastra este dezlanat si incoerent.
Voi incerca totusi sa va dau cateva raspunsuri logice.
Pentru pacatele savarsite in timpul vietii pe pamant, omul va fi judecat de Dumnezeu; numai El poate ierta sau pedepsifaptele acestuia; nimeni nu se poate sustrage acestei judecati.
Dumneavoastra va referiti insa in text la iertarea intre oameni, de fapt mai corect ar fi fost sa va referiti la o reconciliere, tema indragita de oamenii "de bine" din tara noastra.
In contextul acestei reconcilieri, dumneavoastra ne indemnati sa uitam trecutul si sa mergem inainte ca si cum nimic nu s- ar fi intamplat in cei 50 de ani de comunism.
Personal, consider ca un popor care renunta de buna voie la cunoasterea propriului trecut si nu isi propune sa faca o minima curatire a uscaturilor ramase din perioadele mai negre ale existentei sale, va avea parte de un viitor pe masura.
Ma reintorc insa la textul dvs., in care ma intrebati daca eu nu am gresit in trecut; va raspund sincer ca eu nu am turnat niciodata pe nimeni si nu imi este frica de continutul dosarului meu de la securitate, daca la asta va referiti; retineti insa ca in comentariul meu nu am acuzat pe nimeni.
In textul dvs., insiruiti, "la gramada", propozitii si expresii, fara nici o noima, ca sa nu zic ineptii, cum ar fi:
"..Burbonii de la care nu am invatat nimic..", "..prostia ancestrala..", "..roaderea aceea interna de sobolan...", "..integrarea in Europa..", "..putem sa aducem si meritele jupuite de pe dosul martirilor si tot nu vom castiga nimic...".
Facand abstractie de forma si fondul interventiei dvs., as dori sa va reamintesc de chinurile groaznice in care a fost exterminat la Sighet, unul din marii oameni pe care i- a dat Romania : Iuliu Maniu, cel care a contribuit in mod decisiv la unirea Transilvaniei cu Tara. El a fost exterminat de concetateni de- ai sai, care au venit la putere cu ajutorul Armatei Rosii si care mai apoi au comis faradelegi inimaginabile, jefuind tara vreme de 50 de ani, in numele doctrinei comuniste. Ati auzit dvs. pe cineva, din conducerea de partid si de stat, dupa anul 1989, sa ceara iertare pentru exterminarea lui Iuliu Maniu.
De altfel, nu imi amintesc sa fi vazut sau auzit o singura persoana care a comis anumite fapte nedemne, in perioada comunista, sa apara in fata natiunii si sa ceara iertare victimelor sale.
Si atunci pe cine sa iertam, domnule Galateanu ? Pe purtatorii lor de cuvant ? Asta da reconciliere !
S- auzim numai de bine, "la o halba de bere, de prferinta la o terasa, intr- o companie placuta si odihnitoare" !!!
Shukaritu

 =  Mih, mih...domnule shukaritu
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Si cu ce va alegeti, domnule shukarit ? Ce castigati dvs. daca veti vana comunistii inchipuiti sau neinchipuiti ? Cat despre Maniu...sa avem pardon-singura mea impresie in legatura cu el este ce spunea Argetoianu "...pacat ca nu a murit in 1928...ar fi fost un martir...".Nu cu dl.Maniu ma veti impresiona-poate ca nu am avut si nu avem o societate democratica si din cauza domniei sale...cat despre ce faceti dvs. in timpul liber...sa auzim numai de bine, dle.shukaritu...

 =  Confuzii
popescu cornel
[02.Oct.05 19:06]
Confuzie si lipsa de informare
Nu as mai fi continuat insa am ramas surprins de afirmatia dvs. despre Maniu; trebuie sa mai studiati.
Vad ca ati facut fixatie cu vanatoarea de comunisti; eu nu am avut niciodata intentia de a vana, "ca cainele vecinului mi-a mancat armele de vanatoare!!!", citat usor modificat din "esul"dvs.; Nu am primit un raspuns la intrebarea mea: pe cine sa iertam ? propuneti, va rog, o lista a celor ce ar trebui sa fie iertati; promit ca o voi studia cu atentie.
Altfel in timpul liber mai citesc, chiar si aberatiile dvs.
Regards

 =  Ce face, cum face...si ce spune dl.Shukaritu
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Mă bucură că mă citiți...evident că scriu aberații, să vă enervez pe dvs. , pe dl. Z, pe dl.H și multă lume...pe cine să iertăm ?În primul rând pe noi. Ne-am făcut treaba, mai bine sau mai prost. Să ne condamnăm că ne-am făcut treaba...dar nu că am fost roșii, verzi sau albaștrii.Apoi, pe vecinii noștrii. Deși vecinul meu din România e un dobitoc care mă ciocăne toată ziua în cap...dar îl iert(nu eu i-am pus bomba puturoasă la ușă...).Apoi, pe foștii, actualii și viitorii...și în general pe toată lumea...sunt dispus să-l iert și pe dl.Maniu astăzi. Dvs. sunteți dispus să-l iertați pe Groza, de exemplu ?

 =  shukaritu
popescu cornel
[02.Oct.05 19:06]
Incheiere
O vreme am crezut ca sunteti diversionist, ca "aruncati" pe site subiecte care sa incite la polemica; apoi am crezut ca aveti un complex; acum m- am convins ca acestea sunt posibilitatile dvs. de exprimare si de argumentare; de aceea nu mai continui; imi pare rau ca m- am pacalit.
acum chiar ca sunt shukarit, pe mine.

 =  Voi plange, voi plange...apoi mă voi consola...
Eugen Galateanu
[16.Nov.04 02:25]
Voi plange, voi plange...apoi mă voi consola...nici dl. Shukaritu nu mă mai citește...voi fi prins ca o molie în plasa agoniei fără lectura dlui.Shukaritu...brr...

 =  infantilism
popescu cornel
[02.Oct.05 19:06]
Infantilism
Nu credeam ca la varsta si pregatirea dvs. veti reactiona precum "copilul cu tema mancata de caine"
Incercati sa fiti adult.
Sukaritu
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !