Comentariile membrilor:

 =  Comunistul Andrei Velea
Ionel Margineanu
[02.Oct.05 19:06]
Domnule comunist Andrei Velea, esti nedocumentat, citeste mai mult din creatia paradoxista. Stiu ca succesele unor romani in strainatate deranjeaza pe unii la Bucuresti care au impresia ca detin monopol asupra culturii romane si care isi impun gasca lor literara si boicoteaza pe altii. Vad ca esti tot de partea comunista cind cultura era "centralizata", adica sub control.

 =  Despre miscare
Ionel Margineanu
[02.Oct.05 19:06]
Textul "sunt miscare / dar nu misc" tocmai ca nu se refera la paradoxism pentru ca acesta misca foarte mult.

 =  O groaznică stupiditate
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Domnu'Mărgineanu chiar vorbiți serios ? Și chiar credeți că acest paradoxism este altceva decât un Becali transplantat în lumea ideilor ? Vă deplâng...

 =  tra la la numarul doi
Eugen Suman
[20.Oct.04 00:33]
"miscarea" paradoxista e o aberatie dpdv literar, mi-e teama. nu e luata in serios in literatura. alex stefanescu a ironizat doua dintre cartile domnului smarandache in romania literara. arta nu se face dupa reteta. amuzant ionel margineanu cu acuzatia pripita facuta de domnia sa. cititi, cititi si iar cititi. ia sa vedem, ma acuza si pe mine cineva?

 =  Alte miscari
Florentin Smarandache
[20.Oct.04 01:40]
Daca paradoxismul este o "aberatie" cum zice domnul Eugen Suman, atunci cum este dadaismul? [Sunt sigur ca dadaismul nu aveti curaj sa-l criticati...]
Dar cum se face ca paradoxismul apare si-n folclor si se foloseste in cibernetica la prelucrarea de catre sensori a informatiilor conflictuale (au fost sesiuni speciale la conferinte internationale)?

Ziceti ca alex stefanescu a "ironizat" doua dintre cartile mele? Probabil pe cand scria articole de fond despre Partidul Comunist Roman si "tovarasul Nicolae Ceausescu" pe la revistele literare. Dupa revolutie, el, ca si alti lingai, s-a facut "democrat", ma mir ca nu-i e rusine de trecutul lui.
Romania literara nu circula prin strainatate, eu nu-s la curent cu aceste "ironizari", si nici nu ma intereseaza; alex stefanescu in strainatate inseamna zero la patrat.

 =  domnului smarandache
Eugen Suman
[20.Oct.04 01:48]
dadaismul e o tampenie. insa el a dat nastere suprarealismului. paradoxismul la ce poate da nastere? la distihuri de un gust indoielnic sau la maxime ridicole de genul : "mortul statea langa un gard viu". va reamintesc ca cibernetica nu are legatura cu literatura.
alex stefanescu e zero barat in strainatate doar prin cercurile poetilor de mana a doua sau a treia, precum si printre inculti. ca tot am citit de curand un volum colectiv "al diasporei" de un prost gust strigator la cer. se numeste "blestemul lui brancusi - poeti romani din diaspora". sunt sigur ca niciunul din respectivii n-a auzit de alex stefanescu. singurul scriitor din volumul respectiv e gelu vlasin, chiar ma mira ca a acceptat sa fie asociat prostiei respective. domnule smarandache, e de inteles ca va aparati "miscarea literara", cel mai bine ar fi sa nu continuam schimbul de replici. sunt constient ca e imposibil sa va conving de invaliditatea literara a propriului "curent"

 =  domnului suman
Florentin Smarandache
[20.Oct.04 03:10]
domnule suman,
paradoxismul nu se reduce numai la distihuri paradoxiste formulate pueril cum procedati dvs., ci este utilizat in roman, teatru, etc. recent, pe coasta de est a americii, mi-a aparut o trilogie de teatru, metaistorie, despre totalitarism, in engleza - deci sunt persoane pe care le intereseaza.
dadaismul nu a dat nastere nici unui suprarealism, suprarealismul este bazat pe subconstient, fantastic.
ca nu va intereseaza pe dvs. nu-i nici o problema, intereseaza pe altii, caci s-au strans pana acum vreo 400 scriitori din zeci de tari care au colaborat la antologiile paradoxiste.
ziceti ca cibernetica nu are legatura cu literatura? uite ca are! n-ati auzit de interdisciplinaritate?
paradoxismul este mai important decat celelalte curente literare tocmai prin aplicarea lui in stiinta.

despre acest stefanescu vroiam sa spun ca nu este cunoscut nu numai intre romanii din diaspora, dar n-a auzit nici un scriitor strain de el - sa dai cu tunul!
pai cum sa fie cunoscut un om care scris articole despre "tovarasul nicolae"? vad ca il aparati pe acest comunist, dupa cum remarca domnul margineanu.
am citit in LITERNET in forumurile lor despre traficul de influenta practicat atat de alex cat si altii.
daca ziceti ca paradoxismul este "invalid", cum se face ca isi are radacinile in folclor? cum explicati forma paradoxista a unei parti din folclor?

 =  tra la la nr trei
Eugen Suman
[20.Oct.04 03:24]
"mortul a fost gasit langa un gard viu" din volumul "creionari facute cu pixul (paradoxism folcloric)". autori: Gheorghe Niculescu si, surpriza, Florentin Smarandache. Ed Almarom, Ramnicu Valcea, anul, surpriza din nou, 2004. intr-adevar, domnule Smarandache, discursuri paradoxiste formulate pueril. v-as reproduce si recenzia domnului stefanescu dar, mi-e teama, nu va va ajuta cu nimic. reiterez sfatul meu: cititi, cititi si iar cititi. ce spuneti, poate data viitoare reusiti sa va recunoasteti propriile creatii (sau ale colegilor de carte). nici putina istorie literara nu v-ar strica.

 =  lectia de literatura
Eugen Suman
[20.Oct.04 03:34]
e regretabil ca un initiator de "curente literare" nu stie, de fapt, mai nimic despre literatura. iata ce spune enciclopedia encarta (mi-a fost cea mai la indemana sursa, mi-era lene sa transcriu dintr-o carte in romana):

"Surrealism, movement in literature and the fine arts, founded by the French poet and critic Andre Breton. Breton published his Surrealist Manifesto in Paris in 1924 and consistently dominated the movement. Surrealism grew directly out of the movement known as Dadaism (see DADA), an art and literary movement reflecting nihilistic protest against all aspects of Western culture. Like Dadaism, surrealism emphasized the role of the unconscious in creative activity, but it employed the psychic unconscious in a more orderly and more serious manner."

presupun ca stimatul si gloriosul nostru lider de curent stie sa citeasca in limba engleza.

 =  Incultul Suman
Florentin Smarandache
[20.Oct.04 05:23]
Nene Suman,

Daca iei zece dictionare vei gasi zece definitii diferite despre "suprarealism". De pilda Webster-ul meu spune: "a modern movement in art and literature, in which an attempt is made to portray or interpret the workings of the unconscious mind as manifested by dreams", deci nimic despre chipurile 'influenta' dadaista! Nici Larousse-ul nu spune ca ar fi fost influentat de dadaism, deci chiar teritoriul francez unde s-a format curentul, care spune ca surrealismul "leur oppose les valeurs du reve, de l'instinct, du desir et de la revolte", nici in DEX-ul romanesc nu se spune ca suprarealismul ar fi fost influentat de dadaism.
Cred ca stii ca Breton si Tzara erau chiar in conflict.
Ca sunt unii care vor sa lege dadaismul de suprarealism, o fac pentru a ridica nitel dadaismul - care n-are nici o valoare.
Asa ca, citeste domnule, citeste si alte dictionare! Asa ca iti trebuie o lectie de literatura ca vad ca prea te dai cocos.
Cand am spus de procedura d-tale puerila in paradoxism nu m-am referit la acel distih, care fiind intre ghirimele evident ca nu iti apartinea, dar d-ta faci pe prostul sau chiar esti, am zis ca citesti (citeste domnule inainte de a critica ceva ce nu stii), deci citeste domnule si alte procedee paradoxiste in teatru, roman, etc.
Dar sunt distihuri paradoxiste si in folclor; uite la fotbal unul foarte inteligent "cea mai buna aparare / este atacul", sau "cand o face plopul pere / si rachita micsunele". Sigur, unele-s mai reusite ca altele.

In loc de concluzie: nu ma intereseaza nici opinia d-tale, de care nici nu auzisem, si nici a lui stefanescu, care-i un critic de trei parale, fara metoda, si om de gasca (un prieten din Bucuresti imi spunea ca individul cere bani de la autori pentru a-i recenza).

 =  atentie la atitudine va rog.
Radu Herinean
[20.Oct.04 13:27]

textul este propus cu abordare polemica, deci discutiile din subsolul lui sunt binevenite, insa va rog sa pastrati discutia (chiar si polemica) in limitele normalului.

argumentele devin inutile daca sunt insotite de injurii.

 =  oportun
Eugen Suman
[20.Oct.04 13:46]
oportuna interventia domnului herinean, eram pe punctul de a va atentiona, domnule smarandache, ca mi va veti adresa cu domnul suman sau direct cu eugen suman. vorbeam de istorie literara nu de lecturi din dictionare. din punctul asta de vedere indemnul dumneavoastra de a citit "dictionare" precum si exemplu definitiei din dex este hilar. eu nu imi iau informatiile din dictionare. eu citesc, de obicei, carti. sunt sigur ca stiti ce-s alea.
daca nu stiti de ce sa strang atatia "scriitori paradoxisti", sa va explic eu. retetele dumneavoastra de "literatura" sunt simpliste si merg la fix. cei care urmeaza algoritmul au impresia ca sunt, la randul lor scriitori. si cum exista mii si mii de aspiranti si de oportunisti e de inteles ca 300-400 se indreapta spre metoda dumneavoastra. repet, scriitorii de mana a doua din diaspora, cei neimportanti. injuriile la adresa domnului stefanescu nu le comentez, va descalifica.

 =  parere
ion amariutei
[20.Oct.04 16:13]
eu cred ca problema paradoxismului nu este atat lipsa de productii viabile (unele mi se par reusite) cat faptul ca un procedeu *mecanic* de a produce literatura pare anacronic in ziua de azi.

daca incarcam intr-o baza de date *un dictionar de locutiuni si expresii lingvistice... sau un dictionar de antonime, si altul de sinonime* in cateva zile putem scrie un program care sa produca paradoxisme la kilometru... nu ne ramane apoi decat sa le selectam/modificam pe cele mai reusite

un exemplu foarte bun este *generatorul de eseuri postmoderne* la http://www.elsewhere.org/cgi-bin/postmodern

 =  Haideti domnule Smarandache, fiti serios
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Marele scriitor roman Smarandache ? Doamne fereste, never heard about. Poate pentru familia dumneavoastra, domnule Smarandache. Poate pentru cunoscutii de aceasi factura. Poate pentru diversi gura casca. In rest, poporul roman e plin de comunisti care n-o sa va inteleaga adevarata valoare. Si poate ca v-a spus cunostiinta dvs. ca dl.Stefanescu are si niste carti care se si cumpara. In rest, imi pareti stupid.

 =  joc de rationamente si atat
Dan Mitrut
[20.Oct.04 16:56]
draga Eugen, cred ti-ai facut o misiune mare in a-ti spune parerea in acest caz. pentru mine este identic cu a cauta nod in papura.

in argumentatia ta nu am gasit decat povestea lui Gica Contra. si atat. ce vrei de fapt sa demonstrezi?

demolatori gasim la tot pasul. e ciudat ca in razboiul tau ai pomenit numai ce nu iti convine tie, nu si ce iti place si asta e in afara oricarei obiectivari.

iti urez bafta in a face harcea parcea un om, dar sa stii ca sunt lucruri mult mai bune de facut. Iar Florentin nu merita o astfel de tratatie. daca ai suferi macar o centima din cat a suferit el ai fi mai intelept.

toata lumea are parerea ca stie totul sau stie mai bine. asta e cea mai mare gogomanie pe care am auzit-o vreodata.
eu zic sa nu apelezi la moderator cand te simti incoltit, asta a devenit o moda urata, ci pur si simplu sa muti discutia pe privat.

oricum, tot ce am citit aici nu demonstreaza nimic in afara de joc de rationamente. doar atat

cu respect, Dan



 =  Și poporul sovietic a suferit. Îl face asta scriitor ?
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Dragă domnule Dan,
Și poporul sovietic a suferit imens. Îl face acest lucru autor ? Nu este vorba de demolatori-cred că acest site este suficient de prietenos cu toată lumea. Este vorba de o stupiditate imensă- și acest lucru este suficient de grav. Dadaismul era un curent suficient de inteligent pentru a fi jignit de alăturarea lui cu paradoxismul acesta.

 =  va invit la o atitudine mai moderata
Dan Mitrut
[21.Oct.04 11:31]
asta e parerea ta. foarte bine. de unde si pana unde autoritatea de a-l nega pe celalalt? de ce nu lasam timpul sa verifice ce e valoros si ce nu?

unde a disparut cordialitatea? e cam reactioara atitudinea din subsolul acestui text, iar argumentele sterile. daca nu va convine paradoxismul asta nu inseamna ca el nu exista sau ca trebuie sa apelati la formulari de genul:

"Poate pentru familia dumneavoastra, domnule Smarandache. Poate pentru cunoscutii de aceasi factura. Poate pentru diversi gura casca. In rest, poporul roman e plin de comunisti care n-o sa va inteleaga adevarata valoare."

sau

"Și poporul sovietic a suferit imens. Îl face acest lucru autor?"

cand trambitezi cuvinte numai de dragul de a suna frumos, crede-ma Eugen, e ca si broasca din fantana care predica faptul ca ea cunoaste toata lumea.

cu respect Dan


 =  Scriitor de ce...de vagoane ?
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Draga Dan,
Daca matale crezi ca legitimatia de scriitor te face scriitor “Exista si o necunoastere intentionata, din partea oficialitatilor, la adresa unor scriitori din diaspora, poate în mod particular asupra mea. Un exemplu: în situl , organizat de Corneliu Ionescu, n-au vrut sa-mi mentioneze numele nici în lista de , unde erau listati sute, desi am expediat un e-mail chiar lui C.I., iar lui N. Manolescu i-am trimis prin posta fotocopie dupa legitimatia de scriitor român!” , atunci esti la fel de ciudat ca dl.Smarandache. Sincer sa fiu sunt uimit ca exista indivizi care sa inghita cu fulgi cu tot astfel de aberatii. Nu e evident, nu sare in ochi ? Ce Dumnezeu am nevoie de legitimatie ca sa ma afirm ca sunt scriitor ? Scriitor de ce...de vagoane ?

 =  timpul, supremul nostru judecător
Tudor Negoescu
[21.Oct.04 17:12]
Părerea mea este că virulența acestui atac e demnă de o cauză mai bună, aducătoare de oarece profit spiritual.
Faptul că dl. Smarandache propunea un nou curent avagardist, înspre sfîrșitul secolului 20, cînd avangardele păreau epuizate, nu este o chiar crimă. Că substanța acestui demers artistic (non artistic?)pare prea comună,lesne de decriptat, subțire d.p.d.v. estetic, este o altă problemă. E și o chestiune de percepție, pur subiectivă.
Cred că timpul va fi supremul nostru judecător...al tuturor jucătorilor la această mirabilă bursă, creația literară.

 =  paradoxism
Anca Anghel Novac
[21.Oct.04 18:00]
Mai, mai...
Am citit textul, am citit comentariile (mai ales m-au interesat raspunsurile unui om inteligent precum Florentin Smarandache in fata unor replici comunisto-apoase).

Nu, nu cred ca e vorba despre cat a suferit Florentin Smarandache, precum spunea Dan Mitrut, si nici despre romanii de acasa sau din diaspora; desi se simte la orice nivel o prostinteleasa inversunare a celor de acasa fata de cei de dincolo. Un exemplu foarte bun, paradoxal chiar, doar vorbim despre paradoxism, ar fi felul in care a fost tratat Gheorghe Zamfir de cei de acasa. Deci paradoxismul deriva incontestabil dintr-un real foate crud si impur.
Ma intreb de ce n-ar putea exista la nivel literar, asa cum ni-l propune Florentin Smarandache ?

Eu cred ca este vorba de un curent care probabil a trebuit sa se nasca in literatura, acum si nu altadata, cand calculatorul a ajuns sa fie mai mult decat o necesitate vitala, dupa mine un mod de gandire.
Interdisciplinaritate ? Desigur, la tot pasul. Paradoxuri ? Peste tot. Viata insasi pare a fi ambivalenta unui paradox.

Ce va aduce acest curent ? Nimeni nu poate ghici. Cert este ca existenta lui, in acest moment, e veridica indiferent daca unora le place sau nu. Alex Stefanescu e si el om intre oameni si are dreptul sa aiba pareri asa precum eu, un cititor intre oameni, am dreptul sa aleg.

Nu, nu este vorba despre o utopie, este vorba de un curent care in literatura cred ca ar putea atrage atentia intr-un mod subtil (asa cum ne propune a fi distihul paradoxist) asupra unor fenomene cat se poate de reale dar ambivalente de care ne izbim cu totii zi de zi.

Asa ca eu va propun o calmare a spiritelor si o mai profunda documentare.

Avem noi romanii un talent aparte.
Cand strainii ne lauda noi ne scuipam intre noi.
Alt cumplit paradox !
E clar, parintele paradoxismului nu putea sa fie decat roman.


 =  nu sunt de acord cu generalizarea
Laurențiu Orășanu
[21.Oct.04 18:24]
O parere exprimata mai sus ma face sa intervin si sa-mi exprim dezacordul.

Probabil ca parerea ar fi trebuit limitata la anumite paliere. Asa cum e exprimata, la modul general (la orice nivel):

"...desi se simte la orice nivel o prostinteleasa inversunare a celor de acasa fata de cei de dincolo."

ma determina sa-mi exprim dezacordul.

Cred ca un argument foarte convingator impotriva generalizarii mentionate este tocmai felul in care sunt tratati aici cei care lociuesc in afara granitelor. Intre care ma numar si eu. Priviti la sarbatorile prilejuite de lansarile de carte Costel Babos, Michel Martin, sa ma ierte altii de omisiunea prin necunoastere, deci neintentionata. Nu mai pomenesc cum am fost primit in iunie, cu o atentie aproape nemeritata.

Exista lucrari critice, istoriografice despre cei care scriu in afara hotarelor Romaniei, lucrari de care nu beneficiaza cei din tara. Motivele nu le discut aici.

Usurinta cu care cei din afara publica in tara, factorii nu-i discut aici, spun doar posibilitatile materiale, ii pun de asemenea intr-o pozitie favorizata.

Stiu ca multi de aici (vreau sa spun din afara) se plang. O poeta de seama de pe aici(no names), se plangea, parca am mai spus intr-un comentariu, ca nu poate publica, din lipsa de subventii in tara (sic!) decat o carte pe an. Mai, mai ! La cati poeti talentati (inclusiv pe acest site) asteapta cu anii sa debuteze, sau sa publice o carte, venerabila poeta no-names nu se gandeste, bineinteles.

Parerea e personala. Am incercat sa o argumentez, depasind cadrul discutiei.

La paradoxism, as spunea ca pretentia de a face din el o miscare trebuie sustinuta. Paradoxuri intalnim peste tot in literatura. Cu sau fara miscare. A reduce paradoxismul la niste constructii fixe, cu logica la baza, mi se pare o abordare greu de sustinut.

Dar, cum zicea Tudor Negoescu inainte, cu picioarele in ligheanul cu apa rece, sa steptam sa vedem ce ne rezerva viitorul.

 =  paranteza
Anca Anghel Novac
[21.Oct.04 18:50]
Revin, pentru ca Laurentiu iarasi cauta nod in papura.
Am dat exemplul lui Gheorghe Zamfir pentru ca este un roman arhicunoscut si apreciat in afara granitelor tarii si care a fost foarte urat tratat de cei de acasa. Am urmarit un interviu cu dansul in care parea oripilat de dusmania pe care a intampinat-o in tara.

La fel si Florentin Smarandache, un om aparte, un roman care a reusit sa atraga atentia in afara tarii, este intampinat de ai sai asa precum o reflecta unele comentarii de mai sus.
Nu e drept.

Cat despre tine Laurentiu, nu inteleg de ce te simti tu iarasi vizat ?

 =  pe cine eviti, nu te lasa sa traiesti
Laurențiu Orășanu
[21.Oct.04 19:00]
Anca, off-topic, pentru ca sugerezi ce nu e,

Nopa, aici gresesti. Unde rezulta ca m-as fi simtit lezat ? Nu m-am aparat pe mine.

Altfel, dupa cum amobsevat, de de cand am aparat-o pe Silvia Caloianu, numai tu tragi. Exemple la cerere.

Eu te ignor. Dar parerea ta viza pe altii, pe cei din tara, nu pe mine. De aceea am intervenit.

Poti sa tragi in continuare si sa sustii cea ce nu se vede niciunde ("cauta nod in papura"). Sau sa ceri scuze celor pe care ii pui la colt mai sus. Ia mai citeste-te:

"...desi se simte la orice nivel o prostinteleasa inversunare a celor de acasa fata de cei de dincolo."

Your choice.



 =  paradox
Virgil Titarenco
[21.Oct.04 19:05]
Unul din paradoxurile care m-au fascinat pe parcursul anilor e să văd cum cei mai mari avangardiști devin extrem de conservatori atunci cînd apar alții mai avangardiști (!) decît ei. Tot ce am citit aici nu face decît să îmi readucă acest paradox în fața ochilor. De fapt nici nu înțeleg prea bine de ce atîta zaraveră. În evul mediu cînd trupele de teatru au început să pună în scenă și altceva decît scene religioase a fost considerat a fi o blasfemie. Orice curent nou a avut inamicii lui. De aceea mă uimește că pe Florin îl deranjează ostilitatea asta (deși poate e justificată ca reacție pur emoțională). La urma urmei, vorba expresiei “dacă nu te omoară, te consolidează”. La fel mă uimește (și nu – vezi paradoxul de mai sus -) reacția celor doi eugeni, vorba aceea, “dacă e de la oameni se va stinge, dar dacă are sclipire de geniu să nu te trezești că istoria te va cita la 'să nu faceți ca ei'”. Evident, asta nu exclude controversa, polemica și apologetica. Dar cu argumente inteligente și interesante, că altfel vă pierdeți spectatorii. Mă refer la cei cărora nu le plac încăierările de cartier. Despre curentele literare; dacă există ele “curg” și nimeni nu le poate opri.

 =  off topic
Anca Anghel Novac
[21.Oct.04 19:15]
Laurentiu, eu incepusem sa te ignor inainte ca tu sa iti dai seama.
Paranteza o facusem pentru ca tu te-ai dat de exemplu
"...felul in care sunt tratati aici cei care lociuesc in afara granitelor. Intre care ma numar si eu. ".

Ma opresc aici cu scuzele de rigoare. Comentariul de fata este oricum off topic.

Era vorba de paradoxism si un asemenea subiect isi merita polemica.

Ps: Laurentiu, desi eu te ignor in continuare, daca ai ceva de spus poti sa-mi spui pe YM.
He, he, he ce mai paradox !
In ciuda faptului ca te ignor pot sta de vorba cu tine. Fain !

 =  Anca si gata
Laurențiu Orășanu
[21.Oct.04 20:02]
Revin pentru ca am uitat sa mentionez, in scurta lista a celor care si-au lansat cartile in tara, onorati de prezenta colegilor de pe site, pe Luminita Suse (Oriana).

Anca, e adevarat ca eu nu-mi dadusem seama ca "ma lucrezi", dar mi-au atras altii atentia. Cazul e cunoscut oarecum pe site, poate asta sa nu stii.

Asa ca da, aici iti recunosc prioritatea. Imi dadeai stele si ma vorbeai pe la spate. Mai vrei exemple ?

BTW, citatul trunchiat nu reflecta ce am zis eu. In sine nu spune nimic; nu rezulta cum e acel "fapt".

Hai sa ne intoarcem la ocupatia noastra recenta (cca 1 an). Ignorarea reciproca.

Punct.

 =  off topic paradoxal on topic
Anca Anghel Novac
[21.Oct.04 20:56]
Asa deci domnule Laurentiu, tu legi de mine, ma citezi si apoi o intorci ca la Braila si ma inviti sa ne ignoram in continuare. Faina treaba.
Alt exemplu paradoxist !

Cat despre stele, ce sa spun, iar ma vad in fata unei paradoxale realitati. Adica in ciuda faptului, domnule Orasanu ca sunteti cum sunteti, eu pot citi un poem sau un text scris de dumneavoastra si il pot aprecia facand abstractie de autor. Va vine sa credeti ? Stelele nu le-am dat autorului ci poemului.
Si cu asta basta, e ultima data cand v-am mai permis sa va legati de mine pe acest site.

Domnule Smarandache, sa ne traiti! Precum se vede realitatea este cat se poate de paradoxala.
Comentariile off topic ale lui Laurentiu Orasanu la adresa mea sustin si ele necesitatea unui curent literar pe care dumneavoastra l-ati lansat.





 =  cine se leaga de cine
Laurențiu Orășanu
[21.Oct.04 21:35]
Iaca una din fapte. Dupa incientul in care ti-ai aratat muschii fata de Silvia:

La textul lui Jupp Balada neuronului, dupa steluta ta:

http://poezie.ro/index.php/poetry/60294/index.html

Dominique, mă bucur mult că în sfîrșit am reușit să te bine-dispun. Păi cum adică, numai Calimero, mereu numai Calimero te făcea să zînbești? Nici nu știi cît de gelos am fost.
Mulțumesc frumos pentru steluță. Sper că n-a trecut pe-aici nici un geniu căruia să îi cadă greu la stomac.


Jupp B. Itter [13.Jan.04 15:26]
-------------------------------------------------------------------------
= Calimero, nope

Calimero ? Wow, cred ca si veselia e de mai multe feluri. N-ai pe cine fi gelos Jupp. Daca eu am fost politicoasa cu Calimero nu inseamna insa ca m-a bine dispus.

Dominique (Anca)

Incheiat citatul.

Se vede ca una spui si alta fumezi ? Dai stea la epigrama mea cu rinichii, si n-o votezi la concursul de epigrame (sic) De ce ? Pentru ca, intre timp, ii luasem apararea Silviei ?

Vrei si intepaturile tale de la concursul de ghicitori ? Any time. Interventia de la Plugusorul ? Cu cea mai mare placere. Retragerea ta de la portretele lui Calimero ?(Daca aveam ranchiuna, te puneam acolo ? s-a cam mirat lumea de derobarea ta!) Cere si ti se va da.

Cine are ranchiuna ? Cine se leaga de cine ?

Cine a mutat discutia de la singurul lucru pe care l-am pus eu in discutie aici: Te citez A TREIA OARA, doar doar:

"...desi se simte la orice nivel o prostinteleasa inversunare a celor de acasa fata de cei de dincolo."

Pezentarea faptelor, datelor, o inlocuiesti cu interpretari. Pe mine interpretarile nu ma conving.

Tot ce vreau sa se inteleaga aici este CA NU SUNT DE ACORD CU GENERALIZAREA ANCAI. Consider ca incrimineaza fara nici-o baza pe cei care nici pe departe sa se inversuneze impotriva celor "de dincolo".

Scuze, dar poate aceste lucruri v-au scapat (cum am mai spus, nu tuturor) si nu vreau sa ramaneti la ideea servita pe tava, fara baza, cum ca as avea ceva cu Anca.

Pace tuturor !




 =  parere
liviu dascalu
[02.Oct.05 19:06]
Din ce am citit pe aici paradoxismul e slab productiv. Ce sa mai vorbim, nu cred ca poate sa convinga un cititor onest. Singurii entuziasti sunt cei care scriu; scriitorii, nu cititorii lor. Poate ca pe viitor doar o sa se scrie poezie, o sa dispara cititorii. Si atunci o sa se adevereasca spusa lui Lautreamont, ca in viitor (adica in prezent) literatura va fi facuta de oricine.

 =  Domnilor, doamnelor, domnișoarelor
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Evident, că orice formă de artă trebuie susținută. De ce ? Pentru că dacă nouă nu ne place s-ar putea să existe alții cărora să le placă. Pe de altă parte însă, să nu intrăm în zodia penibilului...scriitori necunoscuți bântuiți de furia comuniștilor (care comuniști nene Smarandache și ce are comuniștii cu tine...și apropo, who is Smarandache ? e vre-o sursă străină demnă de încredere care-l menționează ?), scriitori care se legitimează cu "legitimația de scriitor" ? Chestia asta m-a dat efectiv pe spate...să nu fim patetico-penibili, domnilor !

 =  scuzele mele
Radu Herinean
[24.Oct.04 00:26]
am lipsit doua zile de pe internet pentru a participa la lansarea primului volum de poezie Michel Martin (printre altele lansat in lipsa autorului) si am revenit abia acum pe acest text la sugestia unor membrii ai site-ului care au sesizat ca interventia mea este din nou necesara.

draga domnule Andrei Velea si stimati cititori,

imi cer scuze pentru comportamentul si limbajul domnilor Eugen Galateanu si Eugen Suman, insa, din fericire, opiniile dumnealor nu reprezinta o parere autorizata sau macar recunoscuta in vreun fel de membrii sau "board"-ul acestui site.

am recomandat editorilor ca de acum incolo sa nu mai aprobe astfel de comentarii deplasate chiar daca aceste comentarii sunt facute in subsolul unui text propus pentru polemica.
consider ca indiferent de fixatiile sau de ideile preconcepute pe care le are fiecare, regulile de exprimare si limbaj si, in final, de respect reciproc, pot fi respectate de toti cei care scriu pe acest site, fara exceptie.

va multumesc pentru intelegere
radu herinean
editor

 =  parere
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
eu cred ca radu nu ar avea de ce sa isi ceara scuze in privinta limbajului folosit de eugen suman.am citit toata aceasta polemica si primul 'muschetar' a fost chiar domnul smarandache.

in alta ordine de idei, mie paradoxismul asta mi se pare o mare porcarie.ma surprinde interventia lui Dominique dar acum fiecare cu parerea lui.
pentru mine ramane un procedeu mecanic, bun de bagat intr-o carte de bucate.de ce? ok ok sunt open minded, dar deja o dam pe retete.
adica-mi aduc aminte de un prieten de-al meu care era virgin si-mi spunea vezi claule pe o femeie tre s-o iei asa si pe dincolo, iar eu deja ma culcasem cu vreo 3 ( femei - nu barbati :) ) si nu ii spusesem chestia asta ca sa fac misto de el sa vad ce-i mai debiteaza mintea.

ne aflam aici in apropierea unei limite periculoase, destul de taioase.
diferenta dintre un sfat menit sa scoata autorul din epigonism si clasicism si sa-l arunce in postmodernism este TOTAL diferit fata de un sfat care ar trebui sa ia autorul din oricare alt curent si sa-l trimita in practica asta a paradoxismului, care zici ca-i un fel de yoga la comanda.

pe mine personal nu ma convinge. deja se duce dracu poezia.
sa folosim cu totii limbajul cibernetic sau alte chestii, doamne ce revelatie a putut avea acest poet, vai chiar nu-mi vine sa cred. este chiar primul om care s-a gandit la asta.
mai sa fiu al naibi.

nu vreau sa jignesc pe ABSOLUT NIMENI, dar parerea mea sincera este ca paradoxismului i se mai poate zice "sau cum sa faci din rahat coada de bici". ( ca tot ne sfatuieste autorul sa folosim proverbe ).

 =  "blestemul lui brancusi - poeti romani din diaspora"
Gelu Vlasin
[30.Oct.04 01:40]
Despre paradoxim si alte elucubratii patologice mi-am exprimat foarte clar opiniile intr-o polemica "directa" cu dl. Smarandache intr-un grup de discutii denumit "nadir_latent". In privinta unei antologii in care mi-ar fi aparut cateva poeme, antologie despre care amintea Eugen Suman, vreau sa spun ca NIMENI nu mi-a cerut vreodata avizul pentru publicare, ba mai mult, habar n-am despre ce este vorba. Dovada clara ca in Romania chiar se poate intampla absolut orice :)

 =  Florentin Smarandache un exemplu de oltean neînvins
Preoteasa Marinela
[13.Nov.04 12:45]
Nu se poate sta deoparte când
vedem cum sunt loviți soldații
acestui timp rănit
de netimp și
de moartea îngerilor!
Să privim cu ochii închiși?
în noi înșine, însene
cum obloanele durerii
se lasă zăvorâte
pe dinafară dar...
și pe dinăuntru,
cum tristețea
pune stăpânire pe cuvânt
...
și pe sufletul poetului!

E greu pentru spărgătorul de gheață
de ce înaintează spre Pol
tot mai des întâlnește
oameni înghețuiți
...
dar el, spărgătorul de ghețuri
știe că-l așteaptă anul
cu două anotimpuri!
Că acolo trofeul
e istorie, dar istorie
picurată dintr-un viitor
un viitor sigur și
luminat de stelele sufletului!
acolo poete, pictor, savant
eu știu că vei fi
exact în clipa minune!
nu te sperie:
fantasme, înghețuiții
chiar și comorile timpului!

e+o vorbă a înțeleptului de pe aici,
pe care, tu, florentin, o cunoști:
"câinii latră, ursul merge!"

așa că fii căpitanul
spărgătorului de ghețuri
susține călătoria aceasta
cu iubirea de care
tu singur știi,
...
curând Aurora boreală
se va dezlănțui
peste lucruri și oameni,
și tu, doar tu,
vei exact în clipa minune
OMUL venit dinspre oameni
cu jurnalul tău
de om care a vazut multe
și știe și mai multe,

dar, deocamdată atât,

restul,

va urma (...)

 =  doar istoria
Anni- Lorei Mainka
[15.Apr.05 19:00]
...poate ar putea sa ne mai linisteasca si sa ne invete cum sa comunicam ca in final sa ne si intelegem: prin urmare eu, poate pentru ca nu mai am antrenament, nu am inteles daca acest curent exista sau nu sau e doar proiect sau da sau nu....astept sa-mi explice istoria pentru ca de fapt nu ma incumet sa intreb pe nimeni, fiind speriata ce raspunsuri suvoi pot urma....va multumesc pentru exercitiul de rabdare




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !