Comentariile membrilor:

+ invitație tentantă
Monica Mihaela Pop
[01.Jul.04 12:26]
Mmmmm! Sună bine!
Să sperăm că vor fi curajoși destui!

Eu aș avea o rugăminte către toți cei care citesc acest anunț. Dacă știe cineva exact ce înseamnă o parodie, care îi sunt regulile, ar fi bine să le posteze aici.Eu am convingerea că nu toată lumea știe ce e aia parodie și cu cu ce tacâm se mânâncă.
N-ar fi rău să ne inițieze cineva și pe noi, neștiutorii, în ale parodiilor taine.

Și pentru că merită, am să atrag atenția asupra acestui anunț cum altfel decât cu o, (știe cineva cu ce?!), cu o steaaa.

 =  ce spune DEX-ul
Geta Adam
[01.Jul.04 16:23]
DEX-ul spune ca PARODIA este:
1. Creație literară în care se preiau temele, motivele și mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obține un efect satiric sau comic.
2. Imitație neizbutită, inferioară sau caricaturală a unui prototip, a unui original ♦ P. ext. Bătaie de joc.

 =  Tentantã rãu...
Anda Andries
[01.Jul.04 17:06]
Cum te înscrii la concurs?

Anda Andries

 =  o initiativa buna
Laurențiu Orășanu
[01.Jul.04 17:26]
Mie mi se pare ca sensul 1. din DEX (multumim, Geta) este cel dorit la un astfel de concurs.

As detalia: imitatia poate merge pana la a reproduce forma originalului, prelua cuvinte, rasucindu-le, poate rasuci sensul poziei parodiate. O astfel de parodie as aprecia eu. Toparceanu prin asta a excelat. Si Sorescu parca tot prin parodii s-a facut cunoscut la inceput (sper sa nu gresesc).

Sensul 2. (bataie de joc) are o aplicabilitate mai larga (nu numai in domeniul literar, desi cred ca de acolo se trage). S-ar aplica si la noi doar daca ne-ar fi casunat ceva pe autorul originalului.

Sigur ca 1. si 2. se intersecteaza in zona umorului (caricatura).

Dar am mai discutat si asta toamna la precedentul concurs de parodii. Atunci s-a facut distinctia parodie-pastisa.

O initiativa buna, sunt convins ca va avea succes.


 =  cîrcoteli
Jupp B. Itter
[01.Jul.04 20:24]
Eu zic ca degeaba consultati DEX-ul pentru ca s-a vazut ca cititorul (votantul) nu tine seama de astfel de reguli.
Atit timp cit nu exista un juriu care sa elimine poeziile care nu se incadreaza in conditiile de concurs, oricine se poate inscrie cu orice poezie. Cititorul va vota textul in sine si nu parodia. Cum nici macar o tema comuna nu exista, chiar credeti ca cel ce va vota, va cauta sa citeasca TOATE "originalele" ca sa isi faca o idee daca parodia este sau nu reusita?
Succesul unui concurs nu este dat de numarul de lucrari participante ci de calitatea acestora si de corectitudinea votului. Iar aici nu ma refer la eventuale voturi pe bisericute ci la imposibilitatea de a citi si evalua toate textele intr-o singura sesiune. In loc sa facem ceva sa atragem votantii, le facem viata si mai grea prin lipsa temei si numarul mare de texte. Asa s-a intimplat la concursul de poezie de acum trei luni, asa preconizez ca se va intimpla si acum.

Citeva intrebari:
- participantii au sau nu drept de vot?
- cum se indica poezia parodiata? (ar trebui sa existe un mod unitar)
- de ce sunt necesare doua zile pina la afisarea rezultatelor?
- propusesem mai demult o solutie de incurajare a votului: ca acei care au votat sa poata sa urmareasca in continuare evolutia rezultatelor - asa cum se intimpla la orice poll; s-a facut ceva in sensul asta? aveti alte idei de incurajare a votului?

 =  2 iulie
Andrei Neagu
[02.Jul.04 08:40]
"În acest moment nu sunt permise înscrieri online la acest concurs.
Verifică regulamentul pentru a afla data de începere a înscrierilor"

 =  au inceput inscrierile la concurs.
Radu Herinean
[03.Jul.04 14:37]
am dat drumul la inscrieri si intre timp vom mai discuta pe marginea regulamentului.
inscrierea se face prin intermediul formularului de la sfarsitul paginii si NU prin intermediul acestor comentarii.
succes.

 =  N-am talent, n-am umor! / Dau o mânã de-ajutor!
Anda Andries
[03.Jul.04 14:59]
PARODIE ~ Termenul, provenind din Fr. parodie, lat., gr. parodia (cf. para "alãturi" și ode "cântec"), desemneazã o imitație satiricã a unei opere serioase, îndeobște cunoscutã publicului, ale cãrei subiect și procedee de expresie sunt transpuse la modul "burlesc". Ea nu este o simplã pastișã, mai mult sau mai puțin involuntarã, ci o mimare a originalului, cu intenția expresã de a-i sublinia comic trãsãturile caracteristice. Astfel privitã, Parodia ar echivala cu un act critic. Dupã Thomas Mann, ea reprezintã o atitudine de negare a unui fenomen artistic anacronic, vetust, care și-a pierdut "naivitatea":
"dragostea pentru un spirit al artei pe care nu o mai crezi posibilã genereazã parodia". Aceasta e însã numai una din direcțiile ei de dezvoltare, care aici se confundã cu comicul însuși, obiectul Parodiei putând fi în principiu orice operã literarã, chiar și una apreciatã de autorul parodist. O definiție a speciei a propus maestrul Parodiei la noi, G. Topîrceanu: "O încercare mai ușoarã în acest gen este parodierea unei bucãți literare anumite. E vorba în acest caz de un soi de parafrazã spiritualã, în care autorul parodiei abundã în sensul bucãții parodiate, bagatelizându-i tonul și vulgarizându-i conținutul. O încercare mai dificilã însã este parodierea nu a unei bucãți anumite, ci a unui scriitor, luat în întregime, cu felul lui de a gândi, de a simți și de a se exprima. Iar în acest din urmã caz, mi se pare cã parodia începe sã devinã originalã, adicã operã de creație purã." (Cum am devenit moldovan). Parodia a fost cunoscutã în toate epocile, de la vechii greci (Batrachomiomahia - Lupta dintre șoareci și broaște - este o parodie a Iliadei) pânã în timpurile moderne. Anumite pasaje din opera lui Rabelais, Virgile travesti (Vergiliu travestit) de Scarron, unele pamflete ale lui Voltaire se înscriu ca piese antologice. La începutul secolului XX, foarte reputați în Franța sunt Paul Reboux și Charles Muller cu ale lor A la maniere de...(In stilul lui...,1908-1913, în care erau parodiate arhaismele lui La Fontaine, stilul parantetic și stufos al lui Proust, scrupulele artistice ale lui Flaubert, hiperbola și abuzul de mitologie din poemele lui Hugo). In literatura românã, Parodia cunoaște un reprezentant ilustru în Caragiale, primul critic al simbolismului și al instrumentalismului: Amiazã maurã (simbolist orientalã), Finiș, Sonet (simbolist decadent) etc., și apoi în G.Topîrceanu, cu ale sale Parodii originale. E de citat, pentru epoca noastrã, Marin Sorescu, poet care a debutat cu un volum de parodii. (Singur printre poeți.) Al.Sãlcudeanu

BURLESC ~ Termenul provine din fr. burlesque, it. burlesco (de la burlare "a glumi, a-și bate joc", derivat din burla "farsã"). Se spune despre o compoziție de un comic buf, ce merge uneori pânã la vulgaritate și care derivã din imitarea exageratã, la modul caricatural, a unor acțiuni sau lucruri serioase, din luarea în râs a celor mai pure frumuseți și a personajelor celor mai nobile și eroice.()
Stilul Burlesc desființeazã eroicul și grandiosul prin reducerea acestora la proporțiile comune, banale, și prin utilizarea excesivã a glumei groase și a unui limbaj foarte transparent. Stilul Burlesc s-a manifestat în toate artele, dar literatura este aceea care l-a cultivat în mod strãlucit și semnificativ.()Al.S.

PASTIȘÃ ~ Termenul provine din fr.pastiche, de la it. pasticcio (cf. lat. pasta "pastã").
1. Imitare,reproducere mimeticã - uneori involuntarã -, a unui model ilustru; (peiorativ) copie fãrã valoare.
2. Contrafacere abilã a stilului caracteristic unui maestru ori unei școli literare, adesea cu intenție comicã.
Ca exercițiu al ingeniozitãții, Pastișa a tentat spiritele având voluptatea jocului stilistic și auzul fin, în stare sã discearnã sonoritatea specialã a cuvântului. Pastișa se învecineazã cu Parodia, fãrã a i se suprapune integral, cãci aceasta (Parodia) urmeazã textul unui anume model, cãruia îi reproduce cu seriozitate bufonã tonul si schema subiectului, adus, prin translație, la dimensiuni derizorii.
Pastișa uzeazã doar de automatismele lingvistice ale modelului, neimpunând corespondența în ordinea subiectului, încât poate fi operã originalã. Rabelais a pastișat discursul ciceronian (Gargantua, cap.XXXI), La Bruyere - pe Montaigne; Bossuet însã compune o fabulã latineascã pe care o dã drept a lui Phedrus, iar Balzac este autor original în Contes drolatiques (Povești cu caraghioslâcuri), 1832-1837, deși pastișeazã învederat pe RAbelais și fabliau-ul medieval. La noi, mari amatori de pastișe au fost I.L.Caragiale (Temã cu variațiuni - pastișã la câteva stiluri gazetãrești, între care și cel franțuzesc al lui M. Vãcãrescu-Claymoor; Cronicã de Crãciun - luând ca obiect nuvela "sãmãnãtoristã") și Pãstorel Teodoreanu (Hronicul mãscãriciului Vãlãtuc - unde mimeazã stilul cronicãresc, pe subiecte proprii). M.Vornicu

Sursa: Dicționar de termeni literari

 =  a mai ramas doar o zi, pentru parodii
Radu Herinean
[07.Jul.04 15:01]
mai e doar o zi pentru inscrierea la concursul de parodii.
daca nu v-ati apucat pana acum de treaba probabil ca e ultima ocazie.
succes si inspiratie.

 =  ultima ocazie pentru participare.
Radu Herinean
[09.Jul.04 01:46]
avem deja destui concurenti, dar, daca nu se opune nimeni o sa mai permitem inscrieri si azi si vom inchide sesiunea de inscrieri la ora 24:00, probabil de indata ce ajung acasa dupa cenaclu.

 =  ???
Ina Simona Cirlan
[10.Jul.04 14:06]
Si astazi e tot ultima zi?

 =  gata cu inscrierile. in curand votarea.
Radu Herinean
[11.Jul.04 20:57]
se pare ca asa a fost, mi-am luat vacanta de internet un weekend. sper ca nu am ofensat pe nimeni.

 =  E de bine:)
Ana Melinte
[11.Jul.04 21:54]
Cred că termenul ăsta "în curând" e suficient de exact ca să nu se mai iște nemulțumiri:) Ar trebui să-l folosești mai des:)

 =  Curând™ va începe votarea
Radu Herinean
[13.Jul.04 00:11]
foarte Curând va începe votarea la concursul de parodii.
in acest moment fac ultimele ajustari la textele inscrise asa ca pregatiti-va de lectura.

+ Votati parodia preferata!
Radu Herinean
[13.Jul.04 00:39]
Iata si modificarile pe care le-am facut in inscrierile la concurs:
- au fost respinse cateva texte duplicat si texte test ale mele.
- a fost respinsa o "reteta" care respecta regulile, dar regulile concursului anterior nu ale celui curent
- am lasat asa cum sunt textele care nu contin referinte la textul original, indiferent ca e vorba de un text clasic sau de un text prezent pe site. consider ca autorul putea mentiona aceste informatii acolo unde nu sunt evidente, dar nu cred ca aceste inscrieri ar trebui descalificate.
- am scos dintr-o inscriere textul original care era inclus si l-am inlocuit cu o referinta

pentru a nu-si trada identitatea, autorii care participa la concurs sunt rugati sa nu mai comenteze la acest concurs pana la incheierea votarii si sa imi semnaleze orice fel de problema sau incident la adresa de contact a site-ului.

Alte lucruri importante:
- voturile celor care participa cu parodii in concurs vor fi luate in calcul separat pentru un "Clasament al participantilor" care va fi realizat experimental daca vor vota toti cei care participa. in cazul in care acest clasament va fi realizat tineti cont de faptul ca informatiile legate de voturile participantilor ar putea fi facute publice la final, in parte sau in intregime.

Votarea se va incheia pe 18 iulie la ora 24:00, dar se poate prelungi in cazul in care numarul de voturi nu depaseste un prag minim care sa faca calificativele relevante.

+ Al cui e ciinele ?
Radu Tudor Ciornei
[13.Jul.04 02:33]
As vrea ca la final sa imi spuna fiecare si pe cine a parodiat.

Am gasit poezii bune dar nu am inteles unde bate parodia. Cred ca merita sa se se mentineze si in stilul cui e scrisa poema.

 =  doar azi mai puteti vota.
Radu Herinean
[19.Jul.04 12:09]
diseara se inchide votarea la concursul de parodii, asa ca daca nu ati facut-o pana acum mai aveti cateva ore la dispozitie.

rezultatele vor fi afisate la scurt timp dupa inchiderea votarii, probabil in cursul acestei nopti, cand va aparea si noul concurs, propus de un alt membru al site-ului.

 =  iată clasamentul concursului
Radu Herinean
[20.Jul.04 02:42]
am închis votarea și am afișat imediat și rezultatele, făcând o prezumție de nevinovăție care sper să se confirme mâine, atunci când voi verifica validitatea tuturor voturilor.

felicitări tuturor participanților la acest concurs și în mod special medaliaților: Ina, Jupp și Laurențiu.

vă invit să stați cu ochii ațintiți pe rubrica concurs, unde veți găsi de mâine un concurs proaspăt, pe care îl vom promova oricum și în newsletter-ul pe care voi încerc să îl trimit de acum încolo săptămânal.

aștept păreri, contestații, sugestii.

 =  6 participanti pentru un concurs care nu se anunta dificil...
Ioana Barac Grigore
[20.Jul.04 04:36]
felicitări participanților la concurs și, în mod special, castigatorilor. foarte reusite parodii, in stilul autorilor dar si al vremurilor, cu mult umor si entuziasm!!! ii felicit inca o data pe toti.

in alta ordine de idei, imi pare rau ca tendinta de "parodiere" este cu mult mai vizibila in subsolurile textelor de pe poezie.ro, decat a fost in concurs (mare pacat ca au fost atat de putini concurenti!).
sincer, mi-as fi dorit ca acest concurs sa aiba mai multi adepti, concurenti si vizitatori si ma mira tare ca nu a avut. este uluitor cum textul de anunt are atatea hituri (aproape 1000) iar voturile au fost in numar atat de mic.

in ceea ce priveste concursurile viitoare, imi ofer serviciile pentru un mai bun PR. vorbesc la modul foarte serios. asa ca, Radu, daca ai nevoie de un plan de atac dpdv advertising si PR, ma ofer voluntara (nici macar nu vreau marire de nivel--m-am obisnuit:)) ca sa nu se mai intample ca s-a intamplat acum (recunosc ca sunt putin frustrata pentru ca ideea mi-a apartinut si, pe moment, parea ca multi vor adera).

acum ma gandesc ca, poate, o "parodie" pare un gen literar mai "neserios" si, cum poezia romaneasca se ia atat de in serios...
anyway, a face parodie nu e deloc simplu si chiar nu e o gluma.

bafta tuturor la urmatorul concurs si sper ca va avea mai mult succes si un regulament ceva mai clar!

ps: parodia mea preferata ramane cea a lui Jupp B. Itter, scriitor pentru poezia caruia am o mare admiratie, ca si pentru cea a parodiatului!

ioana

conclud cu faptul ca un concurs literar de acest gen, desfasurat in acest loc, avand numai 6 participanti si 73 de voturi, s-ar putea numi un concurs ratat. nu tin ca cineva sa fie de acord cu mine si sunt pregatita pentru a fi certata sau ca parerea mea sa fie ignorata.

tot io

 =  felicitari si ceva pe langa
Laurențiu Orășanu
[20.Jul.04 17:34]
Felicitari Inei Carlan si lui Jupp, clasati pe binemeritate locuri.

Sigur ca ar fi fost bine sa avem mai multi concurenti. Concursul fusese cerut de mai multi. Si dadea bine la vara, cand imbracam lucruri mai usoare.

Cred ca unele texte, care beneficiaza deja de muzica ar putea fi valorificate prin colaborari cu Divertis (nu stiu daca n-au tocit, ca si mine, tema politica) sau fostii Colibri (Mircea Vintila). Poate cineva sa le semnaleze site-ul ? Sau sa-mi comunice adrese (email) la care sa-i contactez ? Cred ca ar gasi si alte texte (proza scurta, poezie urbana) pe care sa le preia eventual.

Ghiocel

 =  bravo Ina!
Jupp B. Itter
[21.Jul.04 01:15]
Încep prin a adresa felicitări Inei, a dovedit încă o dată că este o persoană plină de umor. Mi-a plăcut mult parodia ei, ca de altfel și (doar) una din cele publicate de Ghiocel. Sper să n-o aud pe cealaltă cîntată pe la TV ;)

Continuu prin a-i da dreptate Ioanei, parcă a fost prea slabă participarea atît ca număr de concurenți cît și de votanți (estimez că au fost cam 14-16 votanți, nu 73).
Cred că de vină sunt, dincolo de perioada vacanțelor, modul în care a fost automatizat concursul (zilele trec și pare că nu se întîmplă nimic) dar și tematica inhibant de generală.

Ioana s-a oferit voluntar pentru a asigura reclama și a ține atenția trează asupra concursului, cred că e bine să o folosim.
Poate încercăm data viitoare și un concurs cu temă.

Sunt curios care este părerea celor care doar au intrat, au citit și ... au plecat. Merită să continuăm? Cum să facem să fie mai bine, ca data viitoare să vă înscrieți sau măcar să votați?

 =  bravo Ina!
Jupp B. Itter
[21.Jul.04 01:15]
Încep prin a adresa felicitări Inei, a dovedit încă o dată că este o persoană plină de umor. Mi-a plăcut mult parodia ei, ca de altfel și (doar) una din cele publicate de Ghiocel. Sper să n-o aud pe cealaltă cîntată pe la TV ;)

Continuu prin a-i da dreptate Ioanei, parcă a fost prea slabă participarea atît ca număr de concurenți cît și de votanți (estimez că au fost cam 14-16 votanți, nu 73).
Cred că de vină sunt, dincolo de perioada vacanțelor, modul în care a fost automatizat concursul (zilele trec și pare că nu se întîmplă nimic) dar și tematica inhibant de generală.

Ioana s-a oferit voluntar pentru a asigura reclama și a ține atenția trează asupra concursului, cred că e bine să o folosim.
Poate încercăm data viitoare și un concurs cu temă.

Sunt curios care este părerea celor care doar au intrat, au citit și ... au plecat. Merită să continuăm? Cum să facem să fie mai bine, ca data viitoare să vă înscrieți sau măcar să votați?

 =  solutie la basicile lui Jupp -scoate-l domnule din priza
Laurențiu Orășanu
[21.Jul.04 03:54]
Sa recunosc la Jupp sindromul "nu-i concursul meu, hai sa-l carcotesc?" M-as bucura daca macar ar fi iesit din pasa (rea): "cititorii nu stiu sa voteze" (NB - la un concrs de parodie !) cu care defileaza de prin concursul de parodii precedent. Aici a gasit locul intai inainte de a se termina concursul (vezi comentariul la Florin Rotaru, parca). Contradictoriu, se mai si intreaba de ce nu a votat lumea. N-a votat, inseamna ca a avut altceva mai bun de facut (mare, munte, scris, etc). Cine a votat, sarut-mana.

Interventia lui la adresa mea o consider de departe neeleganta (cu locul intai, vezi mai inainte, a fost neelegant si fata de ceilalti concurenti). In acelasi timp inscrisa pe linia intepaturilor lui auto-basicante (exemple numai la cerere). Daca nu vrea sa auda cum cade nici-unul din drobii de sare, e bine sa mute televizorul departe de priza sau sa nu plateasca abonamentul la cablu.

Ghiocel

 =  ->Ghiocel, unde este umorul lui Calimero?
Jupp B. Itter
[02.Oct.05 19:06]
Calimero, este pentru a n-a oara cind scrii "cititorii nu stiu sa voteze" cu ghilimele, ca si cum m-ai cita. Eu nu am spus-o si nici macar gindit-o niciodata, in schimb continui sa ii intoxici pe ceilalti. Ca tot vorbeai tu de "eleganta"...

Nu iti inteleg nici iesirea relativ la comentariul meu. Daca un text poate fi criticat pe pagina lui, tot asa textele participante la concurs pot fi criticate pe pagina de concurs, nu? Daca "Atunci când ai promis că vii" a fost excelent realizata (aceasta poezie si cea a Inei meritau MULT mai multe puncte decit a mea, de ex.), parerea mea despre cealalta poezie a ta a fost una negativa. E ceva neelegant in asta?

Cit despre parodia lui Florin Rotaru la "Mistretul cu colti de argint", am considerat ca e mult mai buna decit tot ce s-a scris aici, la concurs si printre cele mai bune scrise pe site. Nu esti de acord? Nu-i nimic. De gustibus... Voiai sa nu ma exprim ca sa nu subminez increderea in sine a dragilor de concurenti? Daca am gresit, m-or ierta ei.

Eu mi-am expus punctul de vedere, consider ca e corect sa mai ai si tu un drept la cuvint, daca doresti, dupa care e bine sa incheiem subiectul, spre a nu-l transforma intr-o noua gilceava pe site. De acord?

 =  propuneri
Nacsavi Horia
[21.Jul.04 10:53]
Vin si eu cu cateva sugestii si posibile cauze pentru care concursul de parodii nu se bucura de participare :
- propun limitarea lungimii textelor pentru a putea fi usor de lecturat; multi din lipsa de timp si comoditate sunt convins ca nu le parcurg pe toate;
- propun tematica, de ex: “parodie Miorita in 4 versuri”; e mai usor de facut departajarea si, deasemenea, asa cum mai remarca cineva, multe dintre textele parodiate nu sunt cunoscute de cititori; ma indoiesc ca acestia au rabdarea sa caute textul original;
- respingerea textelor care nu se incadreaza in conditiile de participare; unele dintre acestea reprezinta o “concurenta neloiala” :) (vezi concursul de haiku)

Am incercat sa punctez scurt, sper ca nu am suparat pe nimeni.

~ Numai bine tuturor ! ~

 =  Felicitari INA.....Felicitari tuturor
Chakass_Elena
[21.Jul.04 11:59]
Pentru inceput, tin sa o felicit pe INA ,textul tau a fost cu adevarat bun.
Felicitari tuturor participantilor la concurs.
Bune au fost si textele lui Jupp si Laurentiu Oraseanu.

Numai bine tuturor

PS. sper ca la concursul de EPIGRAME vor fi mai multi participanti.
SUCCES celor ce vor participa.

 =  Multumesc!
Ina Simona Cirlan
[23.Jul.04 20:42]
O surpriza extraordinara! M-am apucat sa le povestesc tuturor porumbeilor din San Marco ca, am castigat concursul de parodii! Ehehei! Recunosc ca am omis sa le spun cat de bune au fost celelalte parodii (abia acum le-am citit), dar, avand in vedere ca e prima mea incercare de acest gen, o sa persist in omisiune si o sa ma bucur pe deplin!
Radu, Ionela, Laurentiu, Jupp, Elena
Multumesc pentru felicitari si aprecieri vi le intorc cu mult drag!
Am fost doar cu un vot mai "plinuta", n-o sa mai tin cura de slabire, m-am hotarat!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !