Comentariile membrilor:

 =  m-am întors
Daniel Grad
[24.Nov.03 00:25]
Îmi cer scuze pentru lunga mea absență de pe acest site (și-a schimbat și numele de atunci...). Sper să recuperez cât mai rapid!

 =  Bine ai revenit
NACSAVI HORIA
[24.Nov.03 11:56]
Am citit "cu sufletul la gura" comentariul tau vis-a-vis de opera lui Eliade. Sunt un mare fan Eliade iar nuvela "La tiganci" ma impresionat intr-un mod cu totul deosebit. Citeam cateva randuri, ma opream din citit si incercam sa le prind sensul, confectionam "scenarii" dupa care revenam la lectura. Cred ca am citit nuvela intr-un timp "record" ... 2-3 saptamani :) Ai dreptate in ce priveste "atmosfera specifica" pe care ti-o da lecturarea operelor lui Eliade ... cu mici exceptii, "Istoria religiilor" am inceput-o de cateva ori dar inca n-am reusit sa o termin :). Aceasta "atmosfera" am mai intalnit-o numai in proza lui Eminescu.
Eu unul iti multumesc pentru comentariu si te astept si in viitor cu interes.
~ Numai bine! ~

+ de citit
Andreea Drăguleasa
[24.Nov.03 16:19]
Despre Eliade și La țigănci-le lui îmi face oricând plăcere să discut.
Ah, pentru început, trebuie să vă rog pe toți care aveți intenția să citiți acest comentatiu să vă asigurați că puteți accepta o înșiruire incoerentă de fraze, le voi scrie pe măsură ce recitesc textul și vor avea aparent legătură... nulă.
Așadar...

- "Recent, elevii claselor a XII-a au susținut examenele de bacalaureat." - recentă e vara față de acuș-iarna? Aș fi încercat o altă introducere, ușor de adaptat la orice context. Sau cadru temporal.

- "cea mai bună interpretare cunoscută pentru nuvela „La țigănci” a lui Mircea Eliade este cea dată de Sorin Alexandrescu [...] Această interpretare mi se pare – și cred că orice cunoscător al scrierilor lui Eliade este de acord – complet nesatisfăcătoare" - păi cum se face că o interpretare complet nesatisfăcătoare este cea mai bună cunoscută? Sau cui ar trebui să i se reproșeze? Cine o promovează?
Nu e în totalitate o întrebare retorică, răspunsul e simplu: fiind prefața cărții pe care fiecare ar trebui s-o citească măcar o dată, în liceu, este considerat din start un punct de vedere avizat după care se dezvoltă calcuri care mai de care mai inutile și confuze, derutând un elev care atunci intră pentru prima dată în contact cu universul fantastic al lui Eliade.

- Toate celelalte lucruri pe care nu le-am menționat aici sunt în această poziție (ne)privilegiată pentru simplul fapt că nu am ce să le reproșez. E un articol bine scris, foarte bine scris, și e un bun exemplu pentru ce ar trebui cuprins în prefața unei cărți / manual de liceu / carte de comentarii. Locul lui e într-o revistă, și nu de literatură, ci de materiale didactice. Din fericire, mai există.

- Mai am un adagiu personal referitor la nuvela în discuție. De când am citit-o prima dată și până acum, o impresie mi-a rămas întipărită în minte: experiența narcoticelor. Am îndrăznit să-mi confirm singură presupunerea, prin conținutul științific al Istoriei credințelor și ideilor religioase și prin cel aproape autobiografic al romanului Maitreyi. Eliade a "servit" diverse licori halucinogene și a avut și un prieten (al cărui nume îmi scapă acum) plecat în State care se spunea că ar fi consumat droguri. Aceasta din urmă nu e o informație verificată.

- Morala ar fi că în lipsa unei lecturi vaste din Eliade, pentru a putea înțelege textul (și nu doar a avea impresia înțelegerii lui) se impune o referință critică așa cum e cea de față.

Felicitări și pentru subiectul abordat și pentru maniera de redactare!

Andreea

 =  Initiatului lunar
George Brasoveanu
[24.Nov.03 16:24]
Mi-a placut si mie. Mai vreau initieri din-astea.

 =  vă mulțumesc...
Daniel Grad
[25.Nov.03 10:27]
Vă mulțumesc tuturor pentru buna primire a articolului meu. Referitor la introducerea textului, menționez că am scris acest articol în iulie, după cum am scris la începutul textului (18 iulie 2003). Lunga mea absență de pe acest site - pentru care mi-am cerut deja scuzele de rigoare - a avut drept consecință întârzierea publicării acestui articol.
Referitor la Eliade, am mai publicat mai debult o biografie a sa, care însă a dispărut o dată cu noua față a site-ului (sau poate nu știu unde să o caut).
Vă mulțumesc din nou pentru comentarii și sunt foarte fericit să văd prima mea stea...

 =  scop atins
Adi Rosian
[25.Feb.04 21:03]
v-ati atins scopul...Eu unul am fost foarte entuziasmat de aceasta interpretare de-a dreptu inedita pt mine...Multumesc




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !