Comentariile membrilor:

 =  Aproape haiku
Cosmin Soameș
[22.Nov.03 10:51]
Dacă nu respecți forma tipului de poezie sub care te prezinți, mai bine spune-i aproape haiku. Conținutul e interesant, anterioara "floare de colț" e chiar frumoasă. Dar satisfacția poemului e mult sporită tocmai când reușești să-ți încadrezi gândul în limitele formei clasice. Succes!

 =  inca un haiku slab
liviu dascalu
[22.Nov.03 11:22]
Problema este continutul, nu forma. Aici avem un kitsch-haiku, cu o nota folclorica romaneasca, cu totul nepotrivita (nefiltrata, poate). "frunza", "dor", metafora slabuta tare a "inchiderii" unei lacrimi intr-o frunza.
Tie, Cosmine, iti comunica o emotie? Mie mi se pare un simplu joc facil cu mutari previzibile, ale carui reguli nu sunt cele ale poeziei haiku.
Un haiku nu e obligatoriu sa respecte masura lui Bascho, intelegeti o data lucrul asta! Este de-a dreptul enervant sa dau peste acest gen de remarca la fiecare poezie intitulata "haiku" din partea unora care vorbesc doar din auzite.

 =  critici
Dara Blu
[22.Nov.03 11:41]
Multumesc pentru critici.

Domnule Liviu Dascalu, mi-ai aratat o idee interesanta, care, recunosc, nu mi-a trecut prin minte: nota de folclor romanesc adaptata la metrica soarelui rasare.
Dar emotia reala dintr-un "haiku" ori "aproape haiku" este emotia celui care l-a scris, in cazul de fata emotia MEA.
Cine citeste are propria lui emotie, uneori otravita.

 =  emotia otravita
liviu dascalu
[22.Nov.03 12:09]
Da, in horoscopul chinezesc sunt Sarpe!!!

 =  Fără formă?
Cosmin Soameș
[22.Nov.03 12:24]
D-le LD, eu citisem că haiku este una dintre poeziile cu formă fixă. Știi tu o altă definiție? M-aș bucura să învăț lucruri noi.
Și autoarea are dreptate, este emoția ei în joc iar emoția nu este facilă. Forma de exprimare e criticabilă dar eu vroiam s-o încurajez pentru că am văzut că are potențial.

 =  dilema
Dara Blu
[22.Nov.03 12:40]
Intr-adevar, haiku este o poezie cu forma fixa si din cauza asta este o provocare pentru cuvintele oricarei limbi.
Din intimplare, uneori structura cuvintelor in care vrei sa prinzi ideea nu iti permite sa respecti intru totul forma fixa(preferata)
Ce e mai bine:sa acorzi atentie formei sacrificand din idee? sa continui ideea schilodind forma cu citeva silabe in plus ori in minus?

 =  despre haiku
liviu dascalu
[22.Nov.03 14:36]
Va spun si voua: e foarte frumos sa scrii haiku-uri in forma clasica, dar chiar in Japonia se scriu si haiku-uri care nu respecta regula de aur a lui Basho, si asta de la inceputul secolului trecut.
Daca ai ceva de spus, e foarte bine sa o faci indiferent daca intra in tipar sau nu.
Deocamdata eu cred ca Dora Blu scrie haiku-uri pornind de la o idee preconceputa asupra haiku-ului: ceva care suna frumos, despre lucruri frumoase, cat mai metaforic.
Nu este asa. Haiku-ul nu suna frumos. Dupa Roland Barthes, chiar, haiku-ul are meritul de a fi singura forma de poezie care nu urmareste un sens. Metafora e specifica liricii occidentale, reprezentand o cautare a sensului dincolo de posibilitatile limbajului uzual. Haiku-ul e o oprire a gandirii ce cauta sensul asupra unei fulguratii, unei imagini, asupra a ceva indefinit, dar nemetaforic. Metafora e usor traductibila intr-o explicatie. Un bun haiku nu poate fi explicat.

 =  e o eroare judiciara
POP LUCRETIU
[02.Dec.03 17:53]
e o eroare judiciara.cineva a inchis pe nedrept ceva. a inchis dorul de lumina in fotosinteza. e grav.cine a judecat asta? tu? uite asa o sa apara o generatie de "monte cristo" din "flori".....data viitoare fac recurs in numele "greenpeace".Hai pa si pe joi.

 =  Ganduri frumoase in forma aproape fiza
Ioan Bogdan MATEESCU
[16.Apr.04 16:55]
"Valoarea" (daca putem spune asa) unui haiku sta in forma, nu in continut; a taia cateva silabe inseamna a-i nega natura. Ce este foarte interesant la aceasta forma de poezie este ca, intr-adevar, asa cum zicea DL. Liviu Dascalu, "Haiku-ul e o oprire a gandirii ce cauta sensul (...) asupra a ceva indefinit", dar, as adauga eu, intr-o forma foarte bine definita.
Asta nu inseamna ca nu imi place textul tau, din contra chiar! Dar, ar fi poate mai bine sa il denumesti "aproape haiku"((c)Cosmin Soames pentru aceasta expresie), sau, eventual, "Haik" sau "aiku" ;)
Eu unul chiar cred ca merita sa schilodesti putin forma, pastrand in acelasi timp ideea (mai degraba, emotia).

 =  Occident versus orient
Albu Vladimir
[17.Apr.04 09:26]
Din pacate mai mult gand decat traire...frumos spus dar nu e decat o melancolie...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !