Comentariile membrilor:

 =  felicitari
ion amariutei
[12.Nov.03 20:58]
asta si atelierul cred ca au fost cele mai bune adaugiri noului site. de fapt, ce imi place inca mai mult, este faptul ca noul design pare sa fi atenuat preponderenta *stelutelor*: se acorda mai putine si parca mai judicios.

apoi, suntem mult mai aproape de a prezenta o *carte de vizita* reprezentativa cititorilor veniti din afara

cu limbile straine, ma tem ca este foarte usor sa ne facem de bacanie. sper sa apara, eventual, vorbitori nativi ai limbilor respective

una peste alta, noul site mi se pare hotarat mai bun decat cel vechi ca design si functionalitate. stiind bine cat efort este necesar pentru o asemenea realizare, sincere felicitari si spor pe mai departe!


 =  pareri
Nicolae Tudor
[13.Nov.03 12:48]
V-am cerut sa renuntati la cenzura si mi-ati raspuns cu energie ca “nu”, adica va place sa tulburati armoniile spiritului, sa le ingenuncheati dupa bunul plac, judecand aleatoriu si condamnand definitiv la...agonie !
Inchipuiti-va ca acest site ar putea fi, si chiar este intr-un fel, o butelie cu oxigen, iar dv sunteti calare pe el si va jucati cinic cu robinetul. Culmea, tot dv veniti si spuneti, fiti liberi, scrieti, fiti fericiti...de ce nu exista atitudine civica, in tara asta nu mai exista manifestari, ce se intampla ?
Site-ul acesta seamana cu « dragaica » de la Buzau in care gasesti de toate, forfota, galagie, alba-neagra,
Va intreb totusi, eu care am devenit indezirabil la bunul plac al cuiva, de ce nu mi se explica, de ce nu mi se explica cenzurile, ce sanse mai am pentru reabilitare, presupunand prin absurd c-am gresit ?
Nici una.
Trebuie neaparat sa... plec, sa renunt.

„A fi” ati schimbat la nivel individual cu… „a avea”
Libertatea cere un orizont in care sa se poată afirma, in care omul sa se bucure de propria-i prezenta nu ca funcție ci ca existenta (orizontul lui orfeu.) Lumea este o prezenta in sine si pentru sine, nu un mijloc sau un tel de atins îngenunchind-o (pe cei care acționeaza in ea).
Paradoxul libertății umane risca sa se sinucidă atunci când exercitându-se ca libertate de acțiune-distruge orizontul însuși in care a devenit posibila.

 =  OBS
Marina Nicolaev
[13.Nov.03 11:26]
draga Radu Lucian,
ideea în sine e lăudabilă, având în vedere capacitatea ta de a privi intr-o perspectivă (de ansamblu, cum soun arh)pe termen lung.
Dar am obiecții și nu sunt numai ale mele:
1. aspectul estetic al site-ului lasă de dorit
2. am (avem)sentimentul unei confuzii voite create tocmai din această transformare (a unui purice în elefant) care a înghițit toate detaliile
3. nu mi se pare corect ca un editor sa-și dea cu părerea dacă poezia postată e bună sau nu; și să zacă în "coșul" tău până când un altcineva ridică foaia sau nu; normal ar fi ca ea să fie expusă un timp pentru ca toți ceilalți să aibă acces la ea relativ ușor; seamănă cu CENZURA SUBIECTIVÃ a cuiva anume, sau poate mai mult...
4. există și o psihologie a culorilor de care nu se ține seama - mă doare aspectul (in)estetic- și-mi pare rău că o spun...mă stresează imaginea!!! măcar dacă ai fi lăsat verdele acela pe undeva; nu mai spun de caracterul literelor, intru iar în niște amănunte, care țin de un anume estetic al fiecăruia.
Desigur, vei spune că e site-ul tău, ideea ta și nu-ți cam pasă...Cred că la astea ar trebui să te mai gândești, când constați că acum sunt un număr redus de utilizatori.
Ai însă libertatea (ca și mine) să te mai gândești.
Eu m-așteptam să văd mai curând volumul antologic mult promis...
Cu prietenie,
Marina

 =  Nicolae Tudor
Radu Herinean
[13.Nov.03 12:58]
Nicolae Tudor,
am citit cu sprancenele ridicate mesajul tau si n-am inteles aproape nimic.
Afirmatiile tale sunt MINCINOASE si te provoc sa le sustii.
Citez: "V-am cerut sa renuntati la cenzura si mi-ati raspuns cu energie ca “nu”".
Daca te referi la faptul ca nu permitem TOATE porcariile extremiste si obscene, si invectivele pe care omul modern nu se poate abtine sa le evite, atunci imi pare rau: intr-adevar NU PUTEM RENUNTA la cenzura.
Daca te referi la altceva, te rog sa revii cu amanunte PRECISE, nu sa te astepti sa cunosc pe dinafara motivele pe care le are fiecare din miile de membri din site pentru a se revolta.
Nu stiu daca ai devenit indezirabil insa parerea mea este ca nu. Daca nu ai nivelul pe care ti-l doresti in acest site asta ti se datoreaza CU SIGURANTA numai tie. Lucru care nu te impiedica sa scrii si sa fii publicat.
Voi lua eu initiativa si voi vizita contul tau si voi incerca sa imi dau seama de unde vine aceasta frustrare a ta. Daca este cazul voi reveni cu un mesaj.
Pana atunci, esti liber sa imi trimiti CU DETALII problemele pe care le ai si eu iti promit un raspuns.

 =  Radule, unde e politica editoriala?
George Brasoveanu
[13.Nov.03 13:37]
Folosirea formularii "Jurnalism independent" mi se pare putin cam fortata. Din cate stiu eu nu exista nicaieri in lumea asta asa o chestie mareata care sa merite denumirea de "jurnalism independent". Sa zicem ca ai folosit-o pentru reclama, pentru a atrage viitorii "jurnalisti independenti"...

Imi pare bine ca ai lamurit in public cum devine cazul cu acceptarea articolelor. Insa...
Insa nu ai spus nici un cuvintel despre politica editoriala care va fi aplicata (daca imi spui ca nu exista asa ceva sa imi dai voie sa nu te cred). Lasatul articolelor la mana cenzorilor e o chestie mai mult decat subiectiva. Exista posibilitatea ca un anumit cenzor sa respinga un articol care ar fi fost acceptat de un alt cenzor. Nu pun la indoiala capacitatile de critica si analiza literara ale cenzorilor de pe acest sit, ci doar subiectivitatea inerenta care exista in fiecare cenzor (de natura politica, morala, civica, religioasa etc). Un articol anti-religie ar putea fi refuzat fluierand de catre un cenzor habotnic si acceptat cu placere de un cenzor ateu (doar un exemplu, fara referire la unul din cenzori).

Deci.

Eu consider ca absolut necesare cateva criterii obiective care sa stabileasca un cadru general si care criterii sa fie aplicate de catre cenzori in judecarea articolelor (si ar fi bine daca cenzorii ar putea fi trasi de urechi pentru nerespectarea criteriilor respective).

Cu alte cuvinte solicit enuntarea unei politici editoriale.

Ascunsul dupa fraza "comunitate literara bazata pe voluntariat in care fiecare isi promoveaza valoare" nu mai poate fi valabila cand este vorba de "jurnalism independent". Iar o politica editoriala obscura, cunoscuta doar de catre editorul sef, care "taie si spanzura pe toate limbile" nu poate duce decat la inevitabile ciocniri viitoare.
 =  draga Nicolae Tudor: revin cu detaliile promise
Radu Herinean
[13.Nov.03 14:19]
am gasit toate informatiile despre "Cariera lui Nicolae Tudor" pe poezie.ro.
la cererea ta, iata-le:
6 aprilie 2003: un editor ti-a acordat nivel 100.
11 aprilie: eu ti-am acordat nivel 105, la cerere
5 iulie: un editor ti-a dat 0. explicatia lui: s-a retras si acum face comentarii aiurea pe site.
6 iulie: un editor ti-a dat -20. explicatia lui: trimite mailuri injurioase membrilor site-ului. deocamdata -20
9 iulie ora 1: acelasi editor ti-a dat 0.
9 iulie ora 2: acelasi editor ti-a dat 100, fara o explicatie clara
9 iulie ora 4: in urma unor mesaje de la tine si fiindca nu aveai decat 1 text vizibil, eu ti-am dat 0 cu recomandarea catre ceilalti editori sa nu te mai promoveze.
iata si celelalte amanunte si explicatia pe larg:
in 8 iulie am primit de la adresa ta de email, aceeasi cu care esti inscris pe poezie.ro, mai multe emailuri cu urmatorul continut:
----- Original Message -----
From: Tudor Nicolae
To: poezie.ro
Sent: Tuesday, July 08, 2003 6:52 PM
Subject: urgent
Hernian
Te invit sa nu continui in greseli.
De ce ai retras textul Mariei?

Va e frica? Va e frica? Va e frica? Va e frica? Va e frica?
Vin catre tine. Vin catre tine... Vin catre tine .
Incep sa ma imbrac!
Mai ai timp sa te indrepti.. Mai ai timp...

iata si raspunsul meu:

----- Original Message -----
From: editor poezie.ro
To: Tudor Nicolae
Sent: Wednesday, July 09, 2003 11:16 AM
Subject: Re: urgent
daca vrei sa si ajungi iti dau adresa ca sa fim siguri.
ai probleme psihice ?
ai nevoie de un psihiatru ?
daca ai vreo problema cu modul in care se intampla lucrurile pe site astept amanunte.
altfel, cauta-ti alte obsesii.
te previn ca emailurile pe care le primesc de la tine pe aceasta adresa vor fi facute publice pentru ca sa se amuze si altii.
radu
editor


dupa cum vezi, acelasi mesaj pe care ti l-am transmis si in raspunsul anterior pe acest articol.
te previn ca nici unul din editorii acestui site nu reactioneaza la santaj, indiferent daca acesta se manifesta sub forma de amenintari, abandon sau alte actiuni extreme.
ultimul tau mesaj ma face sa cred ca statutul tau pe acest site este foarte corect, daca nu chiar ingaduitor in ceea ce te priveste.
sfatul meu este sa incerci sa iti vezi de scris si in cazul in care ti se pare ca ti se face o nedreptate sa imi trimiti un mesaj NORMAL pe adresa de email, CU TOATE INFORMATIILE NECESARE pentru a putea lamuri o nedreptate sau un abuz.

 =  draga Marina Nicolaev
Radu Herinean
[13.Nov.03 14:43]
iata vin cu raspunsuri:

1. astept propuneri. fiindca asa cum am mai spus de 10 ori, eu nu sunt nici macar grafician amator, decat poate prin forta imprejurarilor. estetic eu sunt multumit de site, insa sunt de acord ca este loc pentru imbunatatiri. concluzia: astept propuneri concrete, nu critica goala.

2. ai dreptate. exista o confuzie creata datorita acestei schimbari si sper sa o lamurim pe parcurs, avand in vedere ca aceasta comunitate a evoluat mereu in intampinarea dorintelor membrilor ei.

3. aici nu am inteles ce vrei. inainte de modificare, 70% faceau scandal ca sunt prea multe poezii "slabe", 30% faceau scandal ca nici textele "extreme" nu trebuie cenzurate.
mie mi se pare ca tu nu ai inteles cum stau lucrurile. toate textele trimise si care se inscriu in politica de publicare sunt publicate. 99% sunt publicate normal si sunt accesibile in lista de texte. 0.9% sunt publicate in "Atelier" pentru ca autorii cu "deficiente" stilistice sa poata invata de la binevoitori. 0.05% sunt publicate "numai in pagina autorului" pentru ca acesta sa beneficieze de facilitatea de biblioteca de texte pe care o ofera site-ul, chiar daca textul sau este la limita in ceea ce priveste politica de publicare. iar restul de 0.05% sunt "cenzurate" datorita limbajului sau a mesajului extrem continut.
DECI, nu exista o cenzura subiectiva ci doar o clasificare subiectiva. si din punctul asta de vedere, acest site este cel mai "liberal" site curat din cele pe care le stiu. daca stii tu altul mai liberal si curat da-mi adresa sa mai invatam de la ei.

4. cum ziceam si la punctul 1: critica goala nu, propuneri constructive da. cat despre verdele de care amintesti, iti garantez ca dupa psihologia culorilor acea culoare era nerecomandata.
Nu stiu de ce crezi ca voi spune ca e site-ul meu si nu prea imi pasa. Poate din ignoranta. E site-ul meu si imi pasa foarte tare, asta spun si asta am spus mereu.
Daca am inteles corect (fiindca ai mari probleme de exprimare si gramatica), afirmi ca "acum sunt un numar redus de utilizatori". Imi permit sa te contrazic: "acum ESTE un numar record de utilizatori, ba mai mult, este in continua crestere. Daca am inteles gresit, explica-mi ce ai vrut sa zici si pe ce te bazezi.
Pana atunci imi permit sa ma indoiesc eu de simtul tau (in)estetic si te rog sa nu te superi fiindca fac aceasta afirmatie. Este parerea mea, formata din observatiile tale. Cu toate astea, sunt in continuare deschis oricaror propuneri.

Si eu ma asteptam sa vad mai curand "volumul antologic mult promis" insa, desi cativa membri ai site-ului au contribuit substantial, avem totusi dificultati financiare in directia asta. Asadar imi permit sa te invit si pe tine sa contribui si astept raspunsul tau explicit.

Iti aduc aminte (din nou) ca toate initiativele acestei comunitati sunt auto-sustinute, iar efortul pe care il depun eu pe partea de dezvoltare si implementare este de asemenea auto-sustinut (de mine). Tine cont de lucrurile astea atunci cand faci observatii si atunci cei care muncesc in cadrul acestei comunitati vor putea receptiona cu placere observatiile tale.

Cu prietenie
radu

 =  pentru George Brasoveanu
Radu Herinean
[13.Nov.03 14:51]
Ai in mare parte dreptate. Politica editoriala din acest moment este la fel de lejera in privinta articolele ca si politica de publicare a celorlalte texte.
Orice articol coerent si care se incadreaza in tematicile site-ului (de asemenea foarte generoase) este publicat.
Articolele pe care editorii le considera de interes larg sunt promovate ca articole principale. Asta am explicat deja.
Pe masura ce vom avea mai multe articole trimise spre publicare, vom putea deveni mai selectivi si vom putea defini o politica de publicare mai stricta. Deocamdata, asa cum aminteam in corpul textului de mai sus, vreau sa incurajam acest curent si sa descoperim candidatii la functii "editoriale".

Voi propune editorilor sa-si spuna parerea cu privirea la politica editoriala si vom pune cap la cap un document clar si coerent.

Deocamdata, reactiile pe care le-am avut la articolele existente pe site sunt foarte bune, mai multe publicatii exprimandu-si intentia de a prelua continut de pe site pentru publicare.

Multumesc pentru observatie si astept si alte comentarii.

 =  re
Nicolae Tudor
[13.Nov.03 19:23]
Nu cunosc adresa de email a lui N., eu nu am facut decat polemica la un text si comentarii la o porcarie obscena, extremista si injurioasa si acestea mi-au fost cenzurate de autorul ei V-am cerut sa interveniti fiindca se incalcase regulamentul si n-ati facut-o.
Regret acel mesaj catre dv, a fost un singur e-mail (nu mai multe), dar a fost o tensiune mare atunci. Si n-am primit raspuns la el.
Nu v-am cerut 105, nu vreau promovare, nu sunt frustat, n-am nevoie de doctori.
Multumesc ca mi-ati explicat « cariera » si c-ati fost ingaduitori cu mine.

 =  Cateva intrebari
serban georgescu
[13.Nov.03 20:03]
1.Cum ramane cu consacratii si de ce nu mai sunt afisate ultimele texte consacrate?
2.De ce la "consacrati" exista doi autori diferiti: "folclor" si "folclor - autor necunoscut"?
2.Este posibil sa primim un semn pe pagina personala atunci cand se fac comentarii la textele si comentariile noastre?
3.De ce a fost eliminata biografia din pagina personala?
4.De ce nu este recomandabil verdele in psihologia culorilor?
5.De ce nu se mai vede automat numarul de accesari al tuturor textelor?

 =  numai o intrebare... sau poate mai multe...
Daniela Mariana Bordeianu
[14.Nov.03 15:30]
Am citit cu interes si articolul si comentariile, care fie spus asa sincer nu intotdeauna se referau la subiect. Sau poate mie mi s-a parut. Jurnalism independent, ehe, da ce frumos suna. Parca ar fi vorba de acel Centru de Jurnalism Independent care se ocupa tocmai de formarea oamenilor in aceasta profesie cea de jurnalist. Atat cat depinde de mine am sa scriu aici si din voluntariat chiar daca pe materialele mele as putea primi drepturi de autor daca le-as publica sau le-as ajuta sa aiba imaginea adecvata pentru a aparea pe ecrane. Da si eu sunt de parere ca aceasta noua fata a site-ului ma deruteaza. Recunosc nu imi place culoarea dar nu asta conteaza, principalul este ca ceea ce citesc aici sa fie de calitate. Si sincer am citit multe materiale de calitate, aici se includ si poeziile, dar si destule chestii pe care nu le inteleg. Nu scriu pentru ca m-ar tenta sa doresc un nivel mai inalt. Vreau numai ca aici sa pot gasi ceea ce caut, adica ceva care sa imi "rasfete" sufletul atat de satul de violenta de zi cu zi.
Da-mi voie sa iti dau un sfat in ale jurnalisticii, asta este teritoriul meu, de mai bine de 12 ani. Aici am intalnit la "capitolul -articol", multe texte care mai degraba sunt studii sau reportaje chiar, mai putin articole. Articolul presupune altceva, alte regului. Nu dau lectii, dar cine posteaza aici ar trebui sa stie asta.
Sincer ce as vrea sa citesc pe acest site si nu prea am gasit sunt materiale care se refera la tehnica poetica. As vrea sa stiu ce publicatii vor sa gazduiasca creatiile noastre, nu de alta poate am sa iti recomand si eu ceva.
Ma gandesc chiar (ideea mi-a venit dupa ce am citit acest articol) sa scriu un material tocmai despre modul in care trebuie scris un articol si care este diferenta intre articol, reportaj, comentariu, eseu, pamflet.. etc nu ma dau grozava... dar daca este bal, pai bal sa fie. Multumesc Radu ca m-ai scos din plictisul de zi cu zi. M-ai facut sa imi folosesc din nou materia cenusie, dar pentru asta trebuie sa ii multumesc si altui membru- Rodica Hera Chiriac. Cred ca nu a facut rau cand "m-a batut la cap" sa ma inscriu in aceasta comunitate. Deci... la cat mai multe articole...
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !