Comentariile membrilor:

 =  Nu stiu sa povestesc asa frumos
daniela benea
[22.Jul.03 02:08]
Nu stiu sa-ti povestesc asa frumos ce-am simtit cind am "citit-o" pentru prima data pe Emilia. In rest cred in intuitia mea si stiu ca tu vei deschide niste usi.Esti un "usier" .(in literatura bineinteles).
Sint la zi cu scrierile tale, i-am citit si pe "recomandatii" tai (Micleuseanu,Grosu...)si mi-a facut o imensa placere ca v-am cunoscut.
Astept sa mai scrii.

+ despre Emilia numai de bine...
Ioan Dan
[22.Jul.03 04:08]
George, spuneai intr-un comentariu ca "...daca aceea categorie de oameni ar lipsi, lumea ar fi incompleta.", din pacate - as adauga eu.

cu o mana sigura (de autopsier), Greg da la o parte rogojinile de pe trupul stalciat al unei copilarii ucise.

un text greu, ce lasa un gust ciudat - iz de alcool si tutun amestecat cu sangele tasnit din buzele muscate a revolta-

nu vreau sa intru in polemica referitoare la violenta limbajului folosit, cred insa ca el nu are cum sa lipseasca din povestea Emiliei, fara el (limbajul dur) textul devine o notita comuna din rubrica "Diverse".

Cred ca Emilia a existat in realitate si povestea ei se repeta, vai, in multe alte cazuri nestiute...


George, chapeau!

*

+ aproape alb
Motoc Lavinia
[22.Jul.03 04:19]
A-propos de gust, "Groapa" lui Barbu mi-a mai lasat unul atat de amar. De atunci aproape ca am uitat de Emilia si povestea ei deloc singulara.

Nu o sa spun prea multe, ai spus tu destul!

 =  nu am intalnit femeia pe care sa nu imi fi dorit s-o cunosc
george vasilievici
[22.Jul.03 06:03]
Emilia, daca erai oricine, te-as fi iubit

 =  suferinta provocata de lipsa suferintei este ca dragostea izvorata din ura, cea
george vasilievici
[22.Jul.03 06:05]
cel putin nu pana la tine.

 =  cea mai puternica -
george vasilievici
[22.Jul.03 06:07]
continuare:

 =  daca esti om esti scriitor
george vasilievici
[22.Jul.03 06:14]
IMPORTANT:

multumesc tuturor celor ce au incredere in mine.

 =  nici o concluzie
george vasilievici
[22.Jul.03 06:30]
hai, grabiti-va, de asta am venit aici pe poezie.ro, vreau sa vorbesc cu voi. vreau sa ma indragostesc de voi, ca atunci cand voi pleca sa imi fie dor. mi-e dor sa-mi fie dor.

 =  părere
Paul Bogdan
[22.Jul.03 12:28]
Revin la părerea mea anterioară: Emilia se povestește nu este POEZIE. Are o doză de dramatism, ar putea reflecta o anumită stare de fapt dar.. nu are nimic spectaculos. Este un jurnal pe care poți să-l auzi zilnic în cartierele mărginașe. Este o scrisoare, de aici și greșelile gramaticale ce abundă. Nici starea Emiliei, nici limbajul, nici forma textului, nici topica nici, topicul, nici... topingul nu acordă acestui text statutul de poem. Dacă ar fi încadrat ca proză... poate aș spune: da, uite un autor care (fără a atinge cine știe ce măiestrie) a reușit să descrie un personaj din cotidian. Nu dau nici stea nici nu am să iau una din cele două existente. Părerea mea expusă cred că este suficientă.
Eu te-am propus pentru 120 deoarece consider că ești un SCRIITOR. Acest text, numărat printre celelalte creații ale tale, scad valoarea intrinsecă a operei tale.
Cam atât.

 =  ??????????????
Rodica-Hera CHIRIAC
[22.Jul.03 15:23]
este cumplit mesajul transmis, faptele relatate...dar ce legatura are asta cu POEZIA??????

de ce s-au dat stele????? (nu ma luati in seama, e o intrebare care mi-o pun mie)

 =  pentru moment 'a blink garden into cry'
Radu Mihai
[22.Jul.03 17:16]
legalizarea prostitutiei ar trebui sa micsoreze nr. femeilor tratate precum cainii gropilor de gunoi. in viitor, poate, o parte a stiintei ne va ajuta sa obtinem (prin 'combinatii genetice') un pittbull feminin, un hibrid uman pt. casele de toleranta...(ironic)
familia izvor de moralitate - cel putin cateva sute de intelegatori (sau >) ai acestui text vor ramane cu ceva imagini de atentionare...(sarcastic)
forma/cuvantul imi pare potrivit cu tablourile expuse, se apropie de realitate. desi in istorie (chiar daca contine si imaginatii)se folosesc date/nr. pt. a fi mai exacta si tot exista nuante in interpretare, asemenea si limbajul tau.
mi-am ucis vise, stari 'in nori', citind textele tale (inclusiv Emilia se povesteste)...mi-au facut bine...'barbarul (cel cu barba) de sub deal' din mine radea in hohote de carne de visele mele...mi-a facut bine...

 =  parere
Mae Stanescu
[22.Jul.03 17:37]
cand am inceput sa citesc zambeam, dar l-am incheiat cu lacrimi...

nu stiu cum s-ar fi concretizat acest mesaj intr-o poezie, nu stiu daca ar fi avut aceeasi forta, daca ar fi transmis la fel de mult...

da, poate fi o pagina de jurnal...tulburatoare.

 =  Opreste, trecatorule...
Gabriel Nita
[22.Jul.03 18:12]
Sa ma ierte degeaba daca am sa-l fur:

Prozaice himere!...

Nu inteleg interzicerea initiala a poeziei, si nici nu aprob stelele acordate acum acesteia.

Poate doar in spirit de compensatie...

Oricum, o sa mai intru la tine sa te citesc. Pe curand!

 =  felicitari!
ion amariutei
[22.Jul.03 18:51]
curios ca intrebarea *este aceasta POEZIE?* revine mereu si mereu in comentarii, de parca cineva ar avea raspunsul...

aceeasi intrebare s-a pus, de-a lungul timpului, in legatura cu toate formele de arta care spargeau sau modificau tiparele existente.

emilia transcende banalitatea abjecta a faptului divers prin incapacitatea de a-i judeca pe ceilalti si suprema impacare cu soarta. este un lung poem despre mantuirea prin umilinta.

daca avem recuzita necesara si timpul, in incercarea de a *obiectiviza* experienta estetica, putem analiza o lucrare literara folosind referinte la alte lucrari si curente, putem analiza structura formala si gramaticala, etc. insa in final, ce conteaza este forta si calitatea emotiei transmise, faptul ca o lucrare dobandeste o viata proprie, *reincarnata* in sensibilitatea cititorului.

mie, emilia mi se pare o astfel de lucrare

 =  Cum vrei tu ?
Radu Tudor Ciornei
[23.Jul.03 01:30]
Pan, da un search dupa numele lui George si Emilia si ai sa vezi ca initial chiar Emilia l-a ridicat spre a fi scriitor.
De acolo insa ...se ajuta singur.

Poemul asta a fost sursa multor discutii si va invit pe cit mai multi sa spuneti parerea . Si daca vreti sa cititi referinte critice despre poem si nu gasiti ..intrebati.

Acesta este un poem cu care s-au spart niste ziduri. E diferit. E altceva.
Sa raspund daca e sau nu poezie ?
Este. Dar nu intrebati de ce.
Totul a devenit poezie.

George am o intrebare care ma cutremura prin stupiditate : moare Emilia ?
Mi te-am inchipuit raspunzindu-mi : cum vrei tu !

Comentariul tau va fi oare : cum vrei tu ?

 =  QED
Radu Tudor Ciornei
[23.Jul.03 01:41]
Si..ca o curiozitate
am dat search pe Google dupa Emilia si George.

Care credeti ca sunt rezultatele ?

Asa ca George si-a legat numele de Emilia.

 =  Emilia este Isus
george vasilievici
[23.Jul.03 02:13]
Emilia nu moare, Emilia se naste de la inceput si pana la sfarsitul textului.

 =  Fara revolta
Gabriel Nita
[23.Jul.03 10:56]
"Emilia este Isus."

Acesta e si motivul pentru care spuneam ca nu aprob (la modul ideal, bineinteles :) stelele acordate textului.

Pentru ca imi pare ca sunt stele acordate mai degraba Emiliei (personajului Emilia), dar totusi textul este o poezie, si a fost postat ca atare.

Merita asadar sa fie judecat pentru valoarea sa poetica.

Cat despre "nasterea" Emiliei de la inceputul pana la sfarsitul poeziei, asta e doar o presupunere. (Nu vad de ce ceva foarte simplu ar trebui musai sa fie ceva complicat.)

+ bun gasit
Neisa Conta
[24.Jul.03 02:40]
Hmmm... foarte interesante reactii a starnit poemul tau, Gerg! Am stat special sa astept pe ceilalti sa se manifeste inainte e a da si eu cu pixul pe aici. Eu il citisem oricum mai demult pe un alt site, si mai speram inca sa fie posibil sa-l publici si pe poezie.ro. Tocmai pentru ca am parerea ca este nevoie de asa ceva si aici! Asta neinsemnand (Pan :) ca sunt un fan al limbajului gros, dar sunt de parere ca unele lucruri nu pot fi comunicate decat cu asa vorbe. Altminteri, Dumnezeu nu le-ar fi inventat!

Cred ca ne-am maturizat indeajuns ca si comunitate pentru a putea judeca lucrurile si mai ales valorile dincolo de perdeaua formala a lui "se cuvine".

Iar pentru toti cei care n-au inteles ce-a vrut sa spuna Gerg cu poema de fata si cu afirmatia "Emilia este Iisus", le voi recomanda din suflet filmul lui Lars Von Trier "Breaking the waves".

Gerg, tare mi-as dori sa-mi zici daca tu l-ai vazut...

Oricum, Gerg, fii binevenit printre noi. Cred ca dorinta ta de iubire este reciproca, indiferent sub ce aparente se ascunde.
;)

 =  părere
Paul Bogdan
[24.Jul.03 04:36]
Chiar dacă emoția transmisă este putenică, chiar dacă sufletele sensibile văd în acest text o tragedie pot să vă spun că felul în care a fost conceput, limbajul folosit precum și agramarea voită, îndepărtează acest text de conceptul de poezie. Să nu-mi spuneți că trebuie să spargem cine știe ce tipare... tipare poate, definiții nu!
Gerg, Emilia nu are cum să fie Iisus. El nu și-a acceptat soarta ca o vită, a fost predestinat pentru o anumită "misiune", și-a însușit soarta, conștient, luptând, sacrificându-se, a murit pentru valori ce diferă atât de mult de cele relatate (da, relatate) de tine.

"emilia transcende banalitatea abjecta a faptului divers prin incapacitatea de a-i judeca pe ceilalti si suprema impacare cu soarta. este un lung poem despre mantuirea prin umilinta."

Aceasta este una dintre cele mai interesante fraze întâlnite pe poezie.ro... adecălea faptul divers, normalitatea, sunt chestiuni abjecte(?!) pe care oaia de Emilia (o năpăstuită a soartei care nu face nimic să schimbe lucrurile), le depășește prin... resemnare. N-am prea înțeles dar... ce contează?
Mântuire prin umilință???
Emilia este o fată născută într-un mediu ce nu i-a oferit posibilitatea de a tinde spre altceva. Educația, anturajul nu i-au permis o alternativă. Este vorba de acceptarea prin necunoaștere, prin resemnare... "asta e viața". Umilință? Mai degrabă... inocență. Sărăcia cu duhul cum ar spune unii.
Am un dinte împotrivă doar pentru termenul de poezie. Jurnal, proză... habar n-am. Dar în nici un caz Poezie.

P.S. Un sfat pentru Gerg: poate ar fi bine ca niciodată să nu te pronunți asupra textelor tale, lasă-i pe alții să o facă deoarece s-ar putea să dărâmi niște iluzii create în urma lecturii.

 =  precizari
ion amariutei
[24.Jul.03 19:16]
*Să nu-mi spuneți că trebuie să spargem cine știe ce tipare... tipare poate, definiții nu!*

si care ar fi *definitia*?!

*adecălea faptul divers, normalitatea, sunt chestiuni abjecte(?!)*

poate era mai potrivit *banalitatea sordida*. si da, in arta sunt abjecte, daca nu contin un comentariu implicit si nu ofera un *katharsis*

*Emilia este o fată născută într-un mediu ce nu i-a oferit posibilitatea de a tinde spre altceva*

emilia nu este *o fată născută într-un mediu* ci o fata nascuta *de la inceput si pana la sfarsitul textului*, exact cum spune Gerg. asta e si motivul pentru care ar trebui considerata poezie sau poem in proza iar nu jurnal, critica sociala sau mai stiu eu ce. cred ca este evident ca personaje cu psihologia si comportamentul emiliei nu exista de fapt in realitate. catastaza paraseste textul fiind transferata cititorului dupa sfarsitul lecturii.

altfel, e adevarat ca 5 din mesajele lui Gerg au fost trimise pe la 3 dimineata, cand incep sa-ti lipseasca prietenii :)

 =  noi si Emilia(de la lume adunate)
diana sabat
[24.Jul.03 19:32]
Viata noastra-i facuta din uitarea Vietii!Traim fiindca cineva ne-a dat branci si pe culoarele laterale ale vietii ne balanganim pasii si sufletele intr-un du-te vino scandalos atunci cand totul poate fi si este atat de simplu.Dar iata, tocmai acesta este cuvantul pe care in fond il detestam cel mai mult; avem nevoie de funde si fundite pentru a ne evidentia; fata de cine, Doamne, cand destinul nostru este pana la urma si din prima clipa de-a fi singuri?"

 =  Ghiocel > Gerg - remarquez
Laurentiu Orasanu
[24.Jul.03 21:02]
Gabriel Garcia Marquez anybody ?
Toamna patriarhului ?

Trista, dar bine scrisa. Felicitari !

Ghiocel

 =  filosofie
Paul Bogdan
[25.Jul.03 01:48]
Atunci (dacă picăm în filosofie)trebuie spus că fiecare dintre noi ne naștem în fiecare clipă, de la început până la sfârșit. Cine poate da o definiție a poeziei sau a nepoeziei?

 =  intrebare
george vasilievici
[25.Jul.03 03:44]
de unde povesteste emilia domnilor?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0