Comentariile membrilor:

 =  subcultura la români
Florin Hălălău
[27.Jun.03 21:25]
sîntem la 80 de ani-lumină de civilizație și din cauza obstinației cu care înghițim filmele indiene, manelele, telenovelele...

 =  prea devreme
Nicolae Tudor
[27.Jun.03 21:30]
Sunt surprins de atitudinea dv.
Observ ca niciodata nimic nu v-a placut, La poezia dv “mustele”, un comentator vedea un mare subiect cinematografic !
Iata ca sunt rau si o voi incasa zdravan de la cei care vor veni cu stelele. Nu tin partea unei coplesitoare parti de populatie care prefera acest gen, ci stiu ca nu pot schimba lumea, ca tara are niste prioritati si numai dupa ce acestea vor fi rezolvate se va trece la emanciparea maselor.
India are specificul ei. Acolo oamenii au o credinta puternica, umbla desculti, mananca cu mana. Daca ati fi vazut cum mananca lapte din acelasi vas cu sobolanii, sunt sigur ca v-ati fi ingrozit. Daca mi-ati fi spus ce film v-a placut, mai intelegeam, dar exista peste 30 de canale la telecomanda ! Ma deranjeaza ca respingeti in bloc cultura unui popor si telenovelele. Asta inseamna ca e doar un pas pana a diviza oamenii, dupa rasa, educatie, conditie sociala. Si ce trebuie facut cu ce nu v-ar conveni ? Cu cei de la « Obor » ce-ar trebui sa se intample? Cu cei care plang la un film indian si de care sunteti pregatita sa radeti ?
In tara noastra incepe sa nu se mai mearga la scoli, cei mai multi stau incovrigati pe campuri, in adancul pamantului, ridicand gunoaiele, desfundand haznalele... acesti oameni inteleg limbajul mai simplu, prind curaj cand intalnesc personaje care traiesc ca si ei... o fata frumoasa cu ochi verzi, Esmeralda, nu puteau vedea frumusetile lumii, a fost supusa rautatilor unor oameni mari, cu putere, dar pana la urma a invis. Ceea ce in jurul nostru nu se intampla la fel, raul invinge intotdeauna, oamenii cu influenta devin tot mai puternici si sfideaza totul . De ce refuzati dv speranta oamenilor simpli ?
Haideti sa ne unim energiile si sa atacam raul cel mare la radacina, haideti sa ne unim energiile si sa iubim aproapele, sa-l intelegem si sa facem ceva pentru el.

+ aila șâcâdâm !
Radu Herinean
[27.Jun.03 21:57]
iata ca vin eu cu stelele, ca sa nu se simta cineva induiosat de comentariul "indienilor" reprezentati de nicolae.

in amanunte: bravo nicoleta, un discurs bine sustinut si captivant (spre ruseinea mea, eu rar reusesc sa citesc un editorial pana la capat, dar acum am reusit).
trbuie sa recunosc ca am si ras zgomotos la anumite pasaje iar bascalia mi se pare binemeritata.
fiecare are dreptul la o opinie si daca cineva prefera manelele in locul rock-ului n-are decat sa vina cu argumente.
ca in india se mananca lapte din acelasi vas cu sobolanii mi se pare un argument complet in afara subiectului. apare chestia asta in vreun film indian ? si daca apare, este realitatea sau o fictiune pentru starnit lacrimi de crocodil ?

ba mai mult, sunt surprins de surprinderea lui Nicolae. tot ce a facut nicoleta a fost sa ilustreze niste argumente foarte clare si cam inatacabile. seamana filmele indiene intre ele ? asa am auzit ! sunt prost realizate si contin 99% dialoguri stupide ? asa umbla vorba ! e dreptul meu sa o afirm si e dreptul altuia sa ma contrazica.
pana atunci, o steluta cu multa convingere din partea mea pentru acest text.

 =  radu
Nicolae Tudor
[27.Jun.03 23:05]
Aveti ceva cu indienii ?
Oamenii acestia ai suferit enorm : au fost obligati sa poarte paturi infestate cu boli de piele, malarie, nu stiu ce boala era, si au scapat numai prin credinta- sobolanii nu sunt o fictiune, fac parte din credinta lor .
Au un star, de ce ponegriti actorul lor cel mai bun ?
Trebuia sa se fi facut doar observatii antenei 1 ca ofera filme de prost gust. Dar, daca acest post de televiziune stie el ceva, ce dumneavoastra nu stiti, « ce nimenea nu stie, nici dumnezeu chiar « (Blaga) ?

 =  Nicolae
Guinevere
[28.Jun.03 02:38]
Ma bucur de ce ai scris, Nicolae. Sint o adversara cit se poate de inversunata a kitsch-ului, dar incerc mereu sa nu pierd din vedere ideile exprimate de tine. Adevarul fara dragoste nu e adevar, si invers.

 =  camp larg
cornel marginean
[28.Jun.03 08:15]
Fara indoiala Nicoleta e talentata, inteligenta si spirituala, stie sa fie ironica si in acelasi timp suficient de prietenoasa ca sa nu supere decat atat cat sa nu poti lua o pozitie, decat parand deplasat.
Textul e f bine scris, steluta e meritata, in planul ideatic totusi ceva nu suna bine, nu la modul categoric, asa cum prea patimas se arunca Tudor, ci in esenta ideilor pe care le manipuleaza.
Cred insa ca perceptia oamenilor este la fel de diferita ca si infatisarea lor in ceea ce priveste o idee sau alta, de aceea nu este important aici despre ce se vorbeste ci enuntul general al textului, care este just in a condamna o stare de lucruri reala, in favoarea unei stari sociale mai cultivate. Pretentiile textului ca si a comentariului sunt de fapt asezate la cele doua capete ale unei distributii sociale. Oamenii nu sunt nici culti si nici inculti in cea mai amare majoritate, ei sunt suficient de culti si suficient de inculti in acelasi timp, in oricare dintre civilizatiile actuale, putand fi si apreciati si condamnati in acelasi timp.La fel natiunile lumii, sunt in aceeasi situatie, de aceea catalogarile sunt dificil de sustinut prin generalizare. Eu vad textul ca placut, cu un mic exces de bravada, specific probabil firii autoarei care are camp larg de expresie si place. In domeniul unei anume gandiri pe care incearca sa o emita insa, stilul ramane cel al unei relatari constatative si ca urmare nu implica inca aceea analiza participativa spre care tanjeste oricare autor.
Toate cele bune.

 =  mama ce prostii mai spun
Alexandru Popp
[28.Jun.03 06:04]
Se pun probleme interesante aici. Pacat ca lumea nu are chef sa le discute. Nici macar eu.
Exemple de dialoguri stupide se pot gasi in opera. Dar acolo conteaza mai ales muzica. Baletul e in general o ridiculitate de actiune simplista si rasuflata. Aici conteaza si muzica si dansul.
Cred ca trebuie sa ne punem problema in limitele fiecarei arte. Si sa nu facem extrapolari periculoase. Filmul indian are probabil regulile lui, pe care, noi, ca europeni snobi nu le intelegem. :)

 =  filme indiene.
Lucian Preda
[28.Jun.03 08:15]
Si ce daca se plange?

Si eu am fost obligat de mai marii telecomenzi sa privesc un film indian(o parodie) care dupa cate mai tin eu minte se derula asa:

Parinti stau in fotolii iar copii lor la vre-o 25 de ani incep sa cante si sa danseze un stil combinat de rock, rap, manele si nu in ultimul rand imita perfect miscarile Michael Jakson.

Cat despre lacrimi, aproape de finalul filmului actorul principal devine "Rambo" si omoara cu 2 pistoale si o pusca vreo 50 de persoane fiind la randul lui zgariat.

Nu puteam face alceva decat bascalie de persoanele cu telecomanda in vene si radeam copios la fazele filmului zicandu-mi in minte:"Mai bine ma uitam la un film chinezesc macar acolo nu se udau covoare cu lacrimi."

Si tot asa ...
m-am bagas si eu in seama doar nu era sa tac.

 =  Toleranta si deschidere
Gabriela Butnariu
[28.Jun.03 11:43]
Draga Nic,

De la toronto se vede altfel cultura indiana.Dar si cea germana si cea greceasca si cea romaneasca! Asa cum tu te minunezi de cultura lor( fie si doar pentru un cateva filme pe care le-ai vazut), asa se minuneaza altii de cultura noastra ( in sens antopologic). Prima lectie pe care o inveti intr-un oras multicutural, ca Toronto, e toleranta.
Apoi, evntual, deschiderea spre alte culturi, vine de la sine.

Visl meu, de copila, dupa ce am citit niste carti fascinante despre India, era sa ajung in vizita acolo. Nu, mai intai in India, dupa aia la Paris si Venetia. Dar am ajuns direct in Toronto unde se pare ca si-au dat intalnire toate natiile, intr-un fel e ca si cum le-as fi vazut deja tarile, prin cultura lor.

Daca Romania ar fi o tinta a emigratiei, cred ca ar fi dezastru, daca nu razmelita nationala. Noi avem o lipsa stranie, suspecta, de toleranta, cultivata cu sfintenie, poate deja genetica (s-a costatat ca 35% din atitudinea noastra e genetic determinata). Nu numai intoleranta fata de alte natii( cu exceptia americanilor pe care-i asteptam de pe vremea bunicii), ci o lipsa de toleranta intre noi si ai nostri ( olteni, moldoveni, vecini, colegi, rromi, etc). Daca in Canada ar fi stigmatizata vreo minoritate, ca cea a rromilor in Romania, ar fi criza nationala, s-ar finanta 70 de programe nationale pentru indreptarea greselii!Doar ca aici se aplica o lege milenara, de bun simt: te-am primit, respecti regulile casei. sa zicem ca ar aplica niste rromi sa vina in Canada ca minoritate perecutata. Conform standardelor internationale, ar avea castig de cauza! Ar primi viza. dar, vai, nu le-ar folosi la nimic, pentru ca la prima abatere de la legile canadiene ar fi expulzati cu surle si trambite. Le-ar fi greu sa inteleaga ca aici legea nu e tocmeala. Aici daca suni la politie sa reclami un vecin pentru ca si-a lasat copiii sub 12 ani in casa 1 ora, politia vine imediat si parintii primesc 1000$ amenda.Si crede-ma ca orice vecin e un posibil reclamant, crezandu-se aparator al legii.

Mai departe de asta, mi-a facut placere sa citesc eseul tau, le citesc mereu.
Insa daca am intels mesajul, tu intrebi despre educarea poporlui cu televizorul. Nu-ti afce griji , aici e la fel, doar ca diferit:o), se urmaresc alte efecte.Procedurile sunt similare, de fapt, cred ca de pe acest continent s-au raspandit oriunde in lume.
Nu vreau sa para o insulta ( nu sunt dintre cei care denigreaza patria si neamul, acolo imi e sufletul),
dar daca aud aici dintr-o masina o manea( n-am auzit), imediat se fac in creier legaturi directe: acasa, Romania!la fel fac legatura si daca aud 3SE sau Romania.

Fie ca vrem sau nu, ne place sau nu, asa cum unora le place Liviu Vasilica (aici am aflat de el, auzind piesa Marine,Marine)
, altora le place Gica Petrescu , altora Romania si altora Vama veche sau Asia.
Ai oare habar cum se aude muzica lautareasca, in Toronto? Fugeam de ea mancand pamantul in tara! Mi-a pus sotul meu pe un CD ceva , ca mai avea loc. Mi-a facut o surpriza:o) de mi-a taiat rasuflarea cu muzica aia!
Aici se aude cu totul altfel, are alt farmec, ca si cum mananci mamaliga cu sarmale in castron de lut, cu lingura de lemn:o).

Cine crezi ca ar trebui sa fie responsabil in tara cu tendintele culturale? Democratia e asta si inapoi nu ne mai lasa istoria sa ne intoarcem.Asa cum in economia de piata piata regleaza pretul, in cultura maselor gustul, preferintele regleaza tendintele. Fii sigura ca daca ar fi sunat in seara difuzarii filmului,la televiziunea respectiva,telefoanele,ca la salvare, n-ar mai fi indraznit sa difuzeze inca unul.


Cred ca daca nu poti iubi un om,pentru ca e indian, atunci nu simti inca dragostea crestina. Stii, am cunoscut xenofobi si oameni inversunati in tara.Vorbeau groaznic despre rromi. Tuturor le-am supus atentiei o imagine : la cutremur, prins sub daramaturi, ai fi refuza mana intinsa sa te salveze pentru ca e de rrom? daca un rrom iti salva copilul de sub daramaturi, ai mai fi generalizat asa?
Incearca sa vezi cauzele starii de fapt, nu efectele.

Intotdeauna , noi,romanii, ne-am dispat din energie in directii gresite, am certat soferul ca autobuzul nu a venit la timp, administatorul ca nu e caldura si vanzatoarea ca painea e veche si branza scumpa. vedeam cla acest aspect si in tara, dar acum, traind in acest sistem care functioneaza ca un ceas elvetian, imi dau seama ca nimic nu se va schimba in tara in bine, curand, chiar daca vom circula fara vize. Mentalitatile se schimba cel mai greu. Numai luand contact cu alte culturi , in timp, vom intelege ca regula numarul unu intr-o civilizatie e ca fiecare sa-si vada de treaba lui, in limitele legii.

Daca cetateanul unei tari considerate civilizate,are ceva de schimbat in tara, o face cand voteaza, nu isi face singur dreptate cu vanzatoarea, soferul de autobuz sau administratorul. Daca fiecare care agreseaza o persoana , in Romania, ar lua amenda, intr-un an ar deveni atat de tolerantii cei care se calca pe bataturi ( auleu, sa nu dau cumva idei!).

Am intrat de o buna bucata de timp in procesul de globalizare si influentele lui patrund rapid si in Romania. Ar fi vremea sa ne prinda pregatiti, ca de venit, vine sigur!

Cat despre multitudinea canalelor sau depre mirarea ta cu filmele indiene pe un canal impotant, aici au rezolvat-o! Exista canale pentru minoritati, unde dau
pe post exact ce se doreste, dar mai ales ce se plateste. Desi aici este o comunitate indiana numeroasa,n-ai sa vezi
la posturile importante filme indiene! De ce oare?

Sa stii ca si eu aveam acceasi parere ( ca a ta despre filmele indiene) despre telenovele. Dar intamplarea face sa ma fi prins una , cand am stat acasa, inainte sa vin aici ( imi dadusem demisia sa vin aici) si mi-am schimbat parerea! Doar ca m-am plictisit. Insa, desi nu le-as mai urmari, prefer alt gen, respect gustul si preferintele altora atata vreme cat la o apasare pe buton pot gasi ceva care sa-mi placa. Bunicii fiului meu erau deja dependenti de programul Tv, cu telenovele cu tot, trebuia sa stii clar ce urmaresc, daca doreai o conversatie la telefon, ca altfel ti-o taiau sec: ma uitam la film! Era cea mai comoda distractie pe care si-o puteau permite. Sunt convinsa ca daca ar fi avut, ca seniorii- adica cei cu varsta de spte 65 de ani-de aici, bani de vizitat Europa si lumea, l-ar fi lasat naibii de televizor:o).

Nic, schimba canalul:o), macar acum ai ce vedea, inainte , cand eram mica, era program doar seara, cateva ore, poti sa crezi??? Oho, ar fi fox lux si filemel indiene, atunci, crede-ma. Si cele rusesti! Ca uite ce preconceptie aveam si eu despre ele si am vazut filme rusesti
care mi-au schimbat total parerea.

+ "Manele-telenovele" ???
Silvia CALOIANU
[28.Jun.03 11:30]
Buna publiciatte a filmelor indiene! Cred ca nu le-am vazut din copilarie, nu mai stiu, pentru ca intotdeauna am preferat o carte in locul unui film de fictiune. Iar, daca ar fi sa aleg intre un film de groaza - ce face furouri prin lume - si unul indian, l-as alege pe ultimul! Intr-o lume in care totul se vinde si se cumpara, imi place ca am dreptul de a alege! De mi-ar ajunge timp si forte pentru a-mi defini si satisface prioritatile spirituale!
...Imi amintesc, acum multi ani deja, dupa ce am inceput sa-l citesc pe Mircea Eliade, inclusiv "Istoria religiilor", am invatat sa stimez culturile altor popoare, sa caut semnificatii simbolice in lucrurile simple. Cu toate acestea, nu am inghitit niciodata romane de tipul "Ion", "Venea o moara pe Siret" etc. ASTA INSA NU INSEAMNA CA NU SUNT VALOROASE, nu-i asa?
"Actiunea de propagare a culturii prin emisiunile televizate"...Cand aud de propaganda!... Daca si-a propus vreo televiziune asa ceva, cred ca e una de stat, care inca nu si-a scuturat de pe aripi polenul comunismului...
Oooooof! Ce fac? Si eu! Cum se poate sa abordam - cu atata superficialitate si naivitate niste subiecte atat de serioase si... lunecoase! :(

+ Nic Stefanescu ( dominique)
Anca Veronica Anghel
[28.Jun.03 12:46]
In primul rand te felicit Nic pentru textul postat. Citindu-l mi-a venit sa zambesc, mai apoi sa plang ( mi-era dor de un film la gradina) si mai apoi m-ai pus pe ganduri.
Mi-a placut maniera in care ai expus ce ai avut de spus.
Textul de bun, dovada fiind reactiile si comentariile scrise sub editorialul tau.

Eu as avea de spus un singur lucru. Intre valoare si nonvaloare e un fel de distanta ca si cum ai pendula de la monumental la kitsch. Daca se vorbeste de valoare atunci ea nu are o forma precisa sau o culoare anume. Ea este in virtutea esentei pe care o exprima.
Manelele si filmele indiene la care se refera Nic sunt o nonvaloare.
Asa ca:
“ Bombonache schimbă banda!”

Si in Canada principiul valorii este acelasi. Aparentele insa cateodata devin inselatoare. Dar la o privire mai atenta (la TV), la o alegere mai atenta ( a unui video sau a unei carti) valoare,cand transpare, este atat de coplesitoare incat nu o poti cuprinde.
Este adevarat insa ca, desi este accesibila maselor, valoarea devine "visibila" doar unei anumite categorii de public.
Asa ca, desi librariile gem de besteller gen Sandra Brown, totusi Cortazar, Borges, Andrei Codrescu si chiar Gellu Naum au un loc aparte in librarie.
La fel se intampla si cu filmele ce pot fi vizionate.

De la indieni, filme indiene si pana la "Istoria Religiilor" e o cale lunga.
Asta fara nici un pardon, indiferent de cat de muticultural s-ar dori orasul Toronto, in aparenta.

Anca (Dominique)

 =  doar o opinie
Mioara Muresan
[29.Jun.03 13:50]
Din contradictie se naste progresul si adevarul este undeva pe la mijloc.
Este clar ca pe un canal de televiziune,la o ora de maxima auditie,
nu poate fi data o emisiune culturala, pentru ca respectivul canal ar da faliment in cel mai scurt timp.
Cuvintul magic este toleranta si cu asta cred ca am spus totul.Sa avem atat discernamant si sa dam fiecaruia libertatea de cultura, gust, opinie.

 =  MULTUMESC
Nicoleta Stefanescu
[30.Jun.03 11:56]
Ma bucur tare mult ca randurile mele au reusit sa nasca un dialog.
Imi pare rau ca am fost perceputa ca intoleranta dar, sunt convinsa, vina este in intregime a mea. Ce vroiam de fapt sa spun este ca nu-mi plac filmele indiene nu pentru ca sunt indiene ci pentru ca sunt asa cum sunt. Daca oricare alta natie ar face asemenea filme, nu mi-ar place nici alea. Adica nu-mi place genul asta asa cum nu-mi plac chiftelele cu sos. Chestie de gust.
VA MULTUMESC PENTRU CA ATI CITIT SI UNII DINTRE VOI ATI SI COMENTAT.

 =  naivitati lacrimogene
Tudor Negoescu
[30.Jun.03 16:12]
Cultura veche a Indiei este fabuloasa,civilizatia ei e plina de mistere, greu accesibile noua, europenilor. Acum, asta nu inseamna ca trebuie sa aplaudam produsele cinematografiei indiene, niste pelicule de gust indoielnic, pline de naivitati, de scene lacrimogene.
Normal ca au priza la publicul larg, la fel ca si telenovelele...Acestea sint gusturile natiunii.
Sint convins ca Nic nu e o xenofoba.

 =  Discriminare pozitiva - Gabriela Butnariu
Croicu Mihai Catalin
[30.Jun.03 21:01]
Comentarii aiurea la greu... Textul e execelent, o critica relativ acida asupra televiziunilor noastre dragi inglodate in datorii.
Pentru Toronto cel politically corect, noi traim in Romania, o tara ce refuza aberatia de a-i numi pe cei peste 60 de ani seniori, de a-i numi pe surzi hearing challenged, de a ne ascunde dupa perdele si draperii, refuzand sa acceptam realitatea. Prostul e prost, surdul e surd, orbul e orb, batranul e batran. Ne-am saturat sa facem asta timp de 50 de ani. Acum e vremea de a spune pe sleau, de a zice adevarul. Cat de antisemitism... Comunitatea de tigani (nu o zic cu nici un fel de repros) refuza integrarea, ramanand in lumea lor inchisa. Ei au, in multe sate, organizarea lor, tribunalele lor, politia lor, pedepsele lor. Multi refuza sa-si trimita copiii la scoli. Aici nu-i vorba de discriminarea rromilor, ci de SUBCULTURA. Filmele indiene NU reprezinta India, cum telenovelele nu reprezinta America de Sud, cum manelele nu reprezinta cultura romaneasca. A zice ca a-ti bate joc de Bollywood inseamna a-ti bate joc de indieni si de cultura indiana e o eroare de logica. Nn. Indienii nu au fost aproape niciodata persecutati, fiind la un moment dat chiar o mare putere, pana in 1945 avand un rol principal in Coroana Britanica. Cultura Indiei inseamna diversitate, inseamna toleranta, inseamna Vedele, inseamna Mahabharatha, inseamna sarbatorile religioase extravagante, inseamna temple si oameni, inseamna scriitori si muzicieni, inseamna 2 premii Nobel pentru literatura. Onor Gabriela Butnariu, Romania e o tinta a emigratiei, in special africane si asiatice. Nu exista razmerite fata de cei 40.000 de chinezi, 200.000 de turci, peste 20.000 de arabi sau 30.000 de negri (sau ar trebui sa le spun afro-romani????). Cat de vai... Romania cea xenofoba, America cea libera, cum poti explica repulsia americanilor fata de chinezi, arabi, mexicani, rednecks si nu in ultimul rand canadieni?
Cultura maselor regleaza tendintele??? Lenin, daca-i citit, zicea ceva foarte asemanator. Nu! Elitele culturale creaza cultura! Masele pot fi educate spre a o accepta sau nu. Masele genereaza, in special intr-o societate de consum Subcultura si anticultura. Daca ridicam acestea la nivel de cultura... atunci vai pazeste - californizare sau mai rau!!! Telenovlele sunt, in America Latina, material de umplutura, ca si filmele categoria B si C in State. Nu reprezinta un popor cum nu reprezinta un individ. Daca globalizarea se face asa cum credeti dv., pe un model, individualitatea individului dispare, este aruncata intr-un terci, iar noi o sa ajungem sa traim intr-o gigantica lume seaca, fara valori si libertate. E dreptul meu sa critic, daca doresc, un om, un obiect sau un lucru. Nu jignesc, criticand Bollywoodul, India, ci Bollywoodul, cum daca-l jignesc pe Ion Pop ce mi-a furat o gaina nu critic Romania in general.
In Romania nu mentalitatea fata de minoritati trebuie sa se schimbe sau cea fata de ceilalti, ci cea fata de munca si bani... Nu amenzile o vor schimba, ci libera circulatie. Curand, chiar foarte curand, cand capsunarii din Spania se vor intoarce, cand muncitorii din Israel vor veni, se va schimba si la noi ceva. Pe ce sa schimbi canalul, onor G.B., cand pe toate celelalte posturi sunt exemple de subcultura, romaneasca, americana sau indiana? Poate pe Radio Manele. Si pe Romantica. Telenovele. 24 h.

 =  Un simt al umorului sanatos
Teodora Plaesu
[30.Jun.03 21:03]
N-am ras de mult asa cum am facut-o citind acest editorial. Probabil ca am adaugat calitatii editorialului si potrivirea de leat cu autoarea. Vreau sa mai citesc astfel de cronici.

+ Lantul amintirilor
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:03]
Deci, ca sa rezum. India este pentru mine o valoare, din toate punctele de vedere de la tantra pana la kama sutra. Acuma, faptul ca Nicoleta si-a concentrat atentia asupra acestui aspect al culturii nu poate decat sa ma bucure. Si ca sa-i dau si eu o mana de ajutor, iaca am aranjat ca duminica viitoare sa se difuzeze poate unul dintre cele mai importante filme indiene ale tuturor timpurilor: "Lantul amintirilor".

Nu ma intrebati ce grad detin in loja masonica, nu va voi spune niciodata.

P.S.
Aceasta stea este pentru mine, si pentru toate gusturile mele, fir-ar ele sa fie si sa creasca mari.


Bogdan Geana

+ De vorba cu un indian.
Radu Tudor Ciornei
[30.Jun.03 21:19]
Maneaua, subcultura si incultura (aici subcultura folosit nu in sensul lui de subdiviziune culturala) nu pot constitui valoare sub nici o forma. In nici un caz nu pot fi tolerant cu cei care o digera. Opiul acesta pentru saraci nu creeaza decit o falsa senzatie de viata. Stiu ca exista legea pietei. Asa cum stiu ca se cumpara cele mai ieftine paste nu spaghetti Barilla. Eu care maninc Barilla nu am sa ma ating de celelalte atit cit imi pot permite. Si daca nu imi voi mai permite renunt!
Sper ca mi-ati inteles parabola.
In alta ordine de idei, Nic nu arunca anatema ci ne face sa zimbim. Se vede ca orice zimbet la adresa unui fapt ridicol trebuie infrinat. Chiar asa o fi ?
M-am saturat de corectitudine. Eu nu am probleme cu pielea ci cu prostia si futilitatea. Societatea a fost si va fi divizata in SUS si JOS. Dpdv cultural aceste filme sunt jos-ul. Nimeni nu a spus ca ele reprezinta India, nimeni nu si-a batut joc de poporul indian.
Apar insa ridicatori de steag care pling soarta indienilor pe baza de informatii citite din ziare de mina a saptea. Cine a imbolnavit indienii bre ? Ca maninca laptele cu sobolanii...treaba lor, eu am vazut in Romania cu ochii mei mizerie la fel de crincena in satele in care am fost medic. Insa aceea nu e India. Ma intreb cu citi indieni o fi stat de vorba Nicolae inainte sa ridice drapelul ?
Pot sa pariez avant la lettre ca nu a vorbit cu niciunul ?

Intimplator lucrez cu un indian in laborator. Cu care am vorbit mult despre cultura lor si despre cum stau treburile pe aclo. India e occidentalizata, sunt si saraci sunt si bogati, aceia cu degetele in sus sau cu sobolanii exista dar nu acela e spiritul indian ...
I-am tradus articolul. A ris si a spus ca filmele acelea sunt pentru rednecii lor.
Mi-a spus : ce voi nu aveti murdari , calici, betivi, lenesi prosti...? Orice tara ii are.
I-am tradus si chestia cu sobolanii si vindecarea numai prin credinta a indienilor de boli de piele aduse in paturi de bubulii cei rai.

Merita sa va povestesc reactia lui : s-a ingindurat putin, a dat din cap si a spus : macar la noi prostii stau in banca lor nu scriu pe forum...


Ideea a fost buna. Editorialul a stirnit apele. Tinta a fost atinsa.
In final atit va spun : cind exista atitea carti si filme de arta uitatul la Raj sau Esmeralda sunt un opiu usor digerabil care trece prin spirit fara sa-l atinga. Ore si zile pierdute fara nici un cistig.

 =  pentru Radu Herinean
Nicolae Tudor
[01.Jul.03 16:08]
Supun atentiei sefului saitului reactia domnului Radu Ciornei si cer sa i se coboare nivelul pentru atac la persoana ( asta daca este corect si vede acest lucru.)
Informatiile despre india le-am luat de pe Discovery.
Daca nu mi se ofera satisfactie, la ora 20 ma retrag

 =  Cu freaka in sin
Radu Tudor Ciornei
[01.Jul.03 16:24]
Tremur de frica ca o frunza in vint...


Nicolae, mai ai deci...7 ore si 33 de minute. Fie-ti www-ul usor !

 =  Domnului Nicolae Tudor
Liv O Gam
[01.Jul.03 19:36]
Stimabile Nicolae Tudor,

Fara îndoiala, intentia dvs nobila a fost perceputa corect de cei vizati, în ciuda anumitei ironii mai putin subtile care v-a fost adresata. Unii oameni privesc acest tip de ironie ca pe o dovada de îndrazneala, altii ca pe o lipsa de diplomatie – ca sa ne rezumam doar la atât. Este utopic sa ne asteptam ca toate lucrurile sau oamenii sa functioneze la parametrii asteptati de noi. Altfel, ar trebui sa ne retragem nu numai de pe acest site, ci si de pe aceasta planeta. Au existat în istoria acestui site atacuri la persoana mult mai evidente si nu s-a luat vreo atitudine semnificativa, nici macar din partea membrilor comunitatii. În fond, este un site liber, fiecare spune ce vrea – sau asa se pare...:)

Cu speranta ca veti uza de întelegerea si toleranta care va caracterizeaza, va doresc toate cele bune.

 =  La Revedere, Drum bun
Croicu Mihai Catalin
[01.Jul.03 18:57]
Onor. domnule Nicolae Tudor, daca dv. considerati ca a va spune opiniile sau a critica pe cineva e atac la persoana, atunci mi se pare normal si cinstit sa va retrageti. Traim intr-o tara libera, in care inca mai avem dreptul sa vorbim orice atata timp cat nu jignim pe nimeni. Aceasta discutie nu a dus la nici o jignire sau ofensa ci doar la o critica civilizata, coerenta si corecta. Armele la care apelati dv. sunt necinstite, acum ca v-ati vazut in minoritate, in imposibilitate de a va sustine ideile.
Il apreciez pe Radu Ciornei in aceasta polemica si, daca ar fi dupa mine, i-as mai ridica putin nivelul.

 =  Nu le varsam noi laptele-n pasat
dumitru cioaca-genuneanu
[01.Jul.03 22:14]
Draga domnule Nicolaie,
Mi-ar pare rau daca v-ati retrage de pe site, as pierde inca un coleg care este mai apropiat de leatul meu si asta nu ar fi bine fiindca asta e ce vor carlanii astia tineri adicatele sa scape de armasarii batrani. Eu am observat ca pe acest site cei cu pronumele Radu sunt foarte agresivi si tavnosi si asta precis tine de pronume fiindca daca ii iei dupa nume arata normali ca toata lumea. Si pe mine a incercat unul cu pronumele lui Radu Dela Afumati sa ma usiasca de pe site folosind cuvinte dure credea dumnealui inselandu-se fiindca aceste cuvinte dure au fost o adevarata mangaiere de primavara pentru pielea mea de hipopotam. Declar si acum ca eu nu voi parasi arena acestui site decat pe targa si orice incercare de intimidare , jignire, lovire sau alta forma de agresivitate nu va face decat sa-mi intareasca vointa de viata La varsta mea nu-mi mai pot permite sa cedez in fata celor cruzi si recomand tuturor celor care se afla in preajma mea pe o raza de zece ani sa ma ia ca exemplu. Sa le aratam ca s-au dus timpurile cand Dumitru Gheorghe si Vasile se retrag in fata lui Radu , Dan sau alt nume exotic numai asa ca sa-i intarim lui placerea de a se fi aparut pe scara evolutiei cu o mai mare intarziere decat noi.

 =  Exoticul raspunde (ne) ascultatorilor
Radu Tudor Ciornei
[01.Jul.03 22:26]
Dumitre, Dumitre...

Radu si Dan pomenite ca nume exotice ma fac sa dau cu basca de pamint. Greu, greu greu la deal...Si daca nu era chiar domnitorul acela pe care l-ai pomenit. Dar poate 1400 nu-i de ajuns? Iar despre Dan -ala cu Ursan capitanul de plai..auzit-ai ?

Daca ma chema Raj sau Cosmos ce spuneai ? Eh ?

Usuiasca nu Usiasca. Nu folosi forme verbale pe care nu le stapinesti.

In rest poti sa deschizi o lista de adeziuni pentru Nicolae. Am pielea la fel de groasa.
Bunul Nicolae se vede ca nu prea are satisfactie azi. O fi ratacit vaselina...
Oricum mai sunt 40 de minute din ultimatum.
Si trebuia sa fie mai concret : la ce nivel sa ma aduca Radu : 0,-20 ? 150 ?

Iar prietenul meu indian chiar exista il cheama Vineet Avasthi si e la un metru de mine chiar acum. Si exact acelea fusera vorbele lui.
Sa-i scadem si lui nivelul ? Ii vind un pont lui Nicolae : are bicicleta, ia du-te de fura-i murgul.
Eu nu am velociped de aceea as face niste recomandari cu mielul dar ma abtin.
Sa se consemneze !

 =  Daca ar fi numai exotice...
dumitru cioaca-genuneanu
[01.Jul.03 22:53]
Din puctul de vedere al sfintilor enumerati de mine numele nesfinte de Radu, Dan, etc. sunt nu numai nume exotice dar si atinse de coada celui aflat in opozitie.
P.S.In olteana veche, limba pe care sigur nu o vorbesti, cuvantul usiasca exista si cronicarii spun ca afost folosit de insasi Mihai Viteaul la intalnirile lui diplomatice cu paganii.

 =  va doresc numai bine!
Nicolae Tudor
[01.Jul.03 23:28]
NIVEL DE INTELEGERE


A te alatura oamenilor e magic

Curand va cadea ciocanul
Si ma va desparti de Peta,
Mioara ,
Maria,
Anton,
Sirena,
Nic,
Camelia,
Ioan
si ceilalti.

Am nevoie de timpul meu, de viata reala,


Nu, nu a sarit un dop...
Dispar cu gandurile de pe radar
Spre alt nivel de intelegere

Detalii pe sticla

 =  Ciocanul
Radu Tudor Ciornei
[01.Jul.03 23:37]
Nicolae

Ciocanul cade cind ii dai tu drumul.
Nu te plinge ca ai fost omorit cind te fapt iti pui streangul de git. Vrei sa pleci,pleci.Vrei sa ramii-ramii.

E doar problema ta.

 =  eu inca mai sper!
denisa tudor
[02.Jul.03 02:09]
Nicolae avea foarte multe argumente dar, din bun simt- caracteristic oamenilor normali- a evitat o intreaga polemica...nefiind pagina lui !
Acest site se vrea a fi pentru oameni care stiu cate trepte are o biblioteca ?

 =  votez pt Nicolae back
Dana Popa
[02.Jul.03 02:37]
Si eu mai sper..mai sper ca Nicolae sa revina si sa isi dea seama ca in ciuda acestui conflict, exista totusi persoane pe acest site care il apreciaza foarte mult.
Eu sunt una dintre ele. De ce? Pentru ca a fost poate singurul care a incercat sa ma indrume, sa ma incurajeze in a continua sa scriu.
Am "pierdut" un om valoros...
Si totusi poate se intoarce, macar de dragul celor care il inteleg.

 =  despre magia asta...offf
Dana Popa
[02.Jul.03 02:51]
Este intr-adevar magic a te alatura oamenilor..si totusi n-ar trebui sa le permitem unora sa distruga magia...

 =  Punct. Si de la capat
Radu Tudor Ciornei
[02.Jul.03 03:41]
Eu unul apreciez curajul de a spune tot ce ai de spus. Plecarile astea cu biletele de adio au ceva teatral, de primadona. Eu consider nu am facut decit sa reproduc ce a spus UN INDIAN intr-o discutie cu mine. Ia hai sa realizam un pic subiectul : vine un rumin sa ne predice despre India si indieni. Un indian ii raspunde. Ruminul ia jucarelele si fuge.


Se vede ca unii stiu cite trepte are biblioteca. Sunt usor de numarat. Mai greu e sa faci cunostinta cu CE este in acea biblioteca.
Doriti polemica-va servesc. Va retrageti -bine si asa. Nu va retrageti-iar bine.
Si va mai reamintesc ceva. Eu personal sunt pe site sa fac poezie nu sa ma ingrijesc de moravuri. Poetii pot fi execrabili uman. Nu ii cunosc personal.
Aici ne recomandam prin poezie. Nu prin citi batrini trecem strada nici prin dorinta de a inalta tarisoara pe inalte culmi de progres si civilizatie.

Si cu ocazia asta , ia sa inviem un pic forumul acela. Ia sa pun niste subiecte pe care sa spumegam, ca vad ca aici lincezeste treaba.

+ steluță pentru Nic
Zareh Ara
[02.Jul.03 06:50]
Nah, că m-am enervat! N-ar fi prima oară, dar numai de asta nu mai aveam chef. Și totuși... nu pot să tac din gură.
Că pleacă Domnu Nicolae de pe site... la revedere, drum bun! Nu asta mă interesează. Nu-i nici primul nici ultimul care pleacă.

Însă m-am enervat. Și nu e vina Nicoletei, al cărei editorial l-am savurat, așa cum savurez numai cartofii prăjiți făcuți de mine.

Cauza intervenției mele este un comentariu, că deh... toți avem dreptul la o opinie, așa cum a avut și Doamna, Domnișoara... Gabriela Butnariu. Habar n-am cine e și nici nu mă interesează. Însă reacționez și poate mai bine ar fi fost dacă aș fi tăcut din gură, înainte să-mi urc "diaspora" în cap.

Contează foarte mult unde trăiești. Îmi dau seama de chestia asta. Mă uit la unii dintre voi. Of Doamna-Domnișoara Gabriela ce frumos și la grămadă se văd lucrurile de la Toronto. Ce manea frumoasă aș spune... ce puradei simpatici, ce oameni răi românii ăștia de prigonesc țiganii care le fură din poșete, ce kitsch minunat, ce frumoasă e globalizarea... dacă ar fi și Europa precum SUA, Canada... dacă ar fi oamenii așa de creștini așa cum sunt cei de acolo, care susțin războaie în Iugoslavia și Irak, care acceptă homosexualitatea, care habar n-au unde e România pe hartă.
De ce Canada nu dă viză de emigrare țiganilor, dacă tot sunt așa de prigoniți aici? Doar oameni sunt și ei. Da' francezii ce au cu ei? De ce nu-i lasă să doarmă prin gunoaie, să fure prin metrouri, să cerșească... doar sunt oameni ca și noi, au sensibilitate, au trăiri, iubesc și ei, nu? Au și ei poeții lor (cum o chema pe fata împăratului țiganilor?), au ghicitoarele lor, muzica lor... ah... maneaua asta atât de sensibilă.

"Prima lectie pe care o inveti intr-un oras multicutural, ca Toronto, e toleranta." De ce oare? Cum s-a ajuns la orașul multicultural? Nu din cauza emigrației? De ce se bate atât moneda pe desființarea ideii de minoritate într-un stat? De ce și dvs susțineți un astfel de lucru? Vă e cumva frică să trăiți cu stigmatul de "minoritară" pe frunte?

De ce răspund pe tonul ăsta? Pentru că comentariul dvs m-a jignit. Pentru că trăiesc în orașul multicultural București și m-am săturat de atâta "cultură țigănească". Pentru că țin în mână o telecomanda și mi se spune: ești liber! Ai 24 de canale. Pe 8 dintre ele apare prim-ministrul nostru, pe 4 sunt desene animate pentru copii, pe 2 se vorbește despre câini și crocodili, pe 3 sunt niște vorbe pe un ritm, care cică e muzică, iar pe restul sunt filme americane, unde sigur măcar un polițai e negru, iar dacă personajul principal e homosexual, atunci sigur ăla e băiat bun. Ești liber să alegi ce vrei. DA! Așa este! Sunt liber să închid televizorul și să mă întreb de ce îl mai am.

Sunt convins. Canadienii și americanii știu cel mai exact ce înseamnă cultură. DA! E suficient să ajungi în Las Vegas ca să-ți dai seama de asta. Cum stă barca piraților lângă Sfinxul din Egipt sau cum se îmbie artistic castelul regelui Arthur cu turnul din Pisa.
Câteodată, din plictiseală, mă uit pe Discovery. Iată ce-a mai rămas din cultura germană. Hitler! Asta e tot. Cel mai important lucru de la nemți a rămas Hitler. Nu tu muzică, poezie, arta germană din atâtea secole... nimic. Hitler și genocidul. Abia aștept să văd niște emisiuni despre Vietnam, Iugoslavia, Irak... dar mă tem că întotdeauna învingătorii au dreptate. Turcii au făcut un genocid împotriva armenilor la începutul sec. XX. Vreo emisiune despre asta? Discovery ceva? Nimic? Știu... armenii nu sunt importanți... așa ca alții. Deh... națiile astea

OK! Schimbați canalul, dacă aveți unde. Dați pe o telenovelă, sau pe un sit-com șmecher american, să-i aud pe ăia cum râd înainte de a apuca măcar să zâmbesc. Ce serial de comedie e ăsta? Băgați negrii hip-hopiști că asta a mai rămas din muzică și hai să trăim fericiți și sănătoși. Are grijă de noi "civilizația americană"!

Negrule... bagă o manea tată!

 =  l-am savurat!!!!!
Rodica-Hera CHIRIAC
[02.Jul.03 11:41]
ce de mai comentarii!!!!! cand am citit eu textul nu era nici unul si trebuie sa recunosc ca pe mine m-a amuzat teribil, evident am recunoscut stilul Nicoletei care e una din poetele mele preferate de pe acest site. Am fost tare bucuroasa sa-i citesc editorialul si nu m-am gandit nici o clipa ca ea ar fi atins (negativ) cultura indiana prin ceea ce a scris! cu atat mai mult ca am si prieteni indieni si am fost si-n India!
In concluzie eu am savurat efectiv acest text, este foarte bine scris, cu mult umor si consider ca nu e departe de adevar (parere strict personala)!

Atatea orgolii pe site-ul asta!!!! :-(

 =  In asteptarea unei replici?!
Irina Sandu
[02.Jul.03 12:32]
Vreau doar sa spun ca regret nefericita intamplare care a dus la retragerea de pe site a domnului Nicolae Tudor.
E uimitor felul in care anumitor persoane le place sa se ascunda in spatele cuvintelor tastate la repezeala, in incercarea disperata de a demonstra o superioritate minima asupra celorlalti, in ciuda celor afirmate ("Eu personal sunt pe site sa fac poezie nu sa ma ingrijesc de moravuri", "Aici ne recomandam prin poezie"), doar ca dovada si masura a valorilor inumane.
Cat pret au pentru domnul in cauza polemicile, injuriile...
La ce-ti trebuie sa fii si om, cand poti sa fii doar geniu?!

Idealia

 =  re
Nicolae Tudor
[02.Jul.03 13:40]
Prima regula este sa ai legi bune si, a doua, sa fie respectate.
Am inteles ca acest site are un regulament (care a fost schimbat in ultimile luni inspre limitarea libertatilor si sporirea puterilor unei grupe restranse. Atacul la persoana nu s-a vrut penalizat ceea ce ma determina sa nu regret retragerea mea (am intrat aici la vorbele admirative ale domnului Paler la « Sara buna” : « este un domn, Herinean, care face o treaba tare buna, cu Plesu, la Club A »(am citat din memorie).
Am asistat la o violenta dezlantuita. Nu eu sunt vinovat pentru relele pe care le suportati. Am incredere ca veti gasi o cale sa va construiti o lume mai buna.
Acest editorial a plecat de la una si am ajuns in porumb.
In interventia mea nu am apreciat filmele indiene, telenovelele sau manelele, am cerut doar sa fie respectati cei care le prefera.
A nu fi tolerant duce la ce se vede. Nu este suficient sa razi sau sa-l usuiesti pe cel care nu este de acord cu tine, daca esti un rezultat al bibliotecii, stii ca cel care are o parere gresita si te deranjeaza, nu-l injuri, ci cauti sa-l convingi ca greseste astfel ca, el singur sa se indrepte. Daca nu poti face asta, si e clar ca nu poti face asta, atunci bunul simt cere sa te abtii a-l stigmatiza : « plangi dupa bani si razi de aia care intra »
A doua problema a fost negarea in bloc a unei culturi( pare-se neschimbata pana in 2000 e.n, cu o productie zilnica pentru fiecare locuitor al pamantului, plus doua: « ai vazut unul, le-ai vazut pe toate »), preluata xenofob de cel mai « mare » dintre membrii comunitatii si culminand cu aprecierea altcuiva: « si ce daca se plange ? » Toti care l-au urmat l-au contrazis aducand care mai de care argumente ca India este o tara normala si are valori.
E adevarat, n-am cunoscut India decat prin intermediul televizorului(Kopilotule, televiziunea Discovery va ramane intotdeauna o alternativa ! Domnul Arachelian cunoaste aprecierile dumneavoastra ?), si nu prin ziare de mana a saptea (una din naivitatile mele este si aceasta : cred in cuvantul scris). Cred ca nu-mi cunosc nici orasul in care locuiesc, si sunt atent la ce spun cei care sunt mai umblati si-i respect. Gabriela Butnariu a spus ceva important : in alta tara se respecta drepturile tuturor, dar se vegheaza la respectarea obligatiilor. Acest lucru este facut de autoritati, iar comunitatea nu permite ca institutiile publice sa nu tina cont de parerile sale. De ce a spus rau ? Noi ne vom tira mult inventand acaripaun si asteptand sa ne rezolve altii problemele.

Indianul trebuia sa se logheze pentru a avea dreptul la cuvant, altfel este responsabilitatea dv, domnule Ciornei. Nu –mi trebuie mielul nimanui, sa stiti ca stiu si eu sa injur printre randuri. Denisa nu este purtatoare de biletele, este un copil crescut frumos, cu principii, stapana pe viata ei. Deunazi nu s-a sfiit sa se ridice si impotriva mea !

« Hai in masina-a invitat-o un personaj pe o fatuca intr-un film. “Nu, merg pe jos”, a raspuns ea. “Numai animalele merg pe jos”- a replicat cel din masina ultimul racnet.
Cel care doarme pe pamant nu este un animal, ci un om tare sarac.
Probabil ca am simtit un pericol, care venea de la “mustele” ce au inconjurat-o la un semafor pe Nicoleta, si m-am simtit amenintat, de am venit contra. Eu apartin unei lumi care are stomacul inchis din cauza buruienilor, in care cartoful este un lux si nu stie ce gust au macaroanele alea simandicoase pe care le prefera dom’doctor. Lumea mea este compusa din « oameni cu ziua » care sunt exploatati la maximum pentru a se sustine luxul celor mari. Nu trebuie sa li se refuze dreptul telecomenzii (disputa chiar in acest text si la care film a si udat candva trei batiste). Asta e toata parerea mea.
Nu –mi mai raspundeti ca nu mai citesc

 =  Respect, dar nu imparatasesc
Valentin Anghel
[02.Jul.03 18:03]
Nu sunt un fan al filmelor indiene. Le consider un gen anume, adresat unui target anume. Respect parerea ta, Nicoleta, insa ma intreb de ce nu faci 'recenzii' la fel de consistente si in privinta categoriei de filme ce formeaza grosul productiilor difuzate pe posturile tv autohtone. Pe scurt, categoria sus-mentionata poate fi caracterizata astfel: SUA 1998-2000, actiune, titluri preponderente "Pericol maxim", "Razbunare fara mila", "Ucigasul din umbra"...

 =  ne place sau nu
ion amariutei
[02.Jul.03 18:38]
ne place sau nu, regina artei este maneaua. ca e cantata de Britney Spears sau Adrian Copilul-Minune, filmata la Holly sau Bollywood, expusa in muzeu sau pe cutiile cu cereale.

arta a devenit un business, si in a doua parte a secolului trecut a inceput sa aplice principiile productiei de masa. aceste principii cer un produs suficient de bun si ieftin ca sa poata fi vandut unui numar cat mai mare de consumatori. altfel spus, un produs mediocru.

inseamna asta ca arta *adevarata* a murit? nicidecum, a devenit doar ceva mai segregata la nivelul publicului. daca inainte gusturile unui meloman puteau sa includa (si in multe cazuri o faceau) piese de Bach, Xenakis, Zamfir si Gabi Lunca, probabil ca astazi includ o parte mai mica din muzica *populara*

deci, nu cred ca e cazul sa deslusim grave probleme sociale acolo unde, de fapt, avem de-a face doar cu o chestiune de gust si de market

mult mai constructiv ar fi, vorba poetului, sa ne vedem noi de treaba si sa scriem acele lucrari care vor atrage incet, incet, publicul cotropit de manele

 =  Nic: o laie
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:03]
Nicolae, si cu Geana ce ai ca l-ai abandonat? Daca cade ciocanul sa cada si pe Geana, ma excita moartea la comun.

Hai, baga mare, sau da-mi satisfactie si nu te retrage, ca eu unul ma distrez de minune cu matale. Evident, tu o faci involuntar, filmul asta ar trebui sa fie drama cata vreme la Groucho Marx radeam din vocatie.

Hai mai stai si mai zi-ne din Discavarii, eventual ne arati vreo poza cu o fata apropiata matale si cu o sticla de vodca. Ce zici? Mai bagi?

Bogdan Geana

 =  Sfintul pentru Genuneanu
Radu Tudor Ciornei
[02.Jul.03 20:51]
Draga Genu

Ia mergi matale la http://parohiasfvasile.ebony.ro/calendar.html in ziua de 16 August.

Eh ?

 =  despre filme si alternative
Nicoleta Stefanescu
[02.Jul.03 21:01]
Cand am scris acest "editorial" am crezut ca o sa fie citit si comentat, dar nu la o asemenea intensitate. Ma bucur ca fac parte dintr-o comunitate ata de complexa si cu pareri atat de bine definite.
Ca domnul Nicolae Tudor nu a inteles ce am scris eu aici si nici celelalte "productii" ale mele este evident. Nu consider insa necesar sa-i dau explicatii, mai ales ca, asa cum a declarat, nu va mai citi comentariile.
Gabrielei Butnariu vreau sa-i spun doar atat: cand am depus juramantul pentru obtinerea cetateniei americane, ma aflam in fata unui judecator de pace impreuna cu 500 de oameni de 250 de nationalitati diferite. De nationalitati si culoare a pielii diferite erau si cei cu care lucram, luam masa sau mergeam la un spectacol.
Nu am dorit sa fac critica de film prin ceea ce am scris ci doar ma plangeam de calitatea programelor de televiziune si lipsa de alternative, lucruri care au culminat cu programarea unui film de calitatea celui pe care am incercat sa-l vad dintr-o nostalgie. Si ceea ce este mai rau este faptul ca aceasta televiziune si-a facut un obicei din a programa asemenea filme (duminica asta avem cel de al treile film indian). Iar vinerea trecuta doua posturi diferite transmiteau in acelasi timp filme cu Van Damme (pronuntat de mine Vandame), filme transmise si retransmise de nu stiu cate ori, filme din aceeasi categorie plus violenta gratuita si din abundenta.
Din fericire pentru mine, nu sunt o televizorista, iar programul TV este doar o fituica pe care imi asez paharul cu apa.
Va multumesc tuturor.

 =  Irinei Sandu si tuturor celor cu mult corazon
Radu Tudor Ciornei
[02.Jul.03 21:10]
E foarte interesant cum unii se prefac efectiv ca nu inteleg (si daca nu inteleg de-a binelea e de rau )ca Nic nu a avut nimic cu cultura indiana in general. Doar cu niste filme de mina a saptea-hrana pentru trogloditul inghitor de manele si telenovele. Decizia lui Nicolae loveste in cei ce-l apreciau (multi, putini...)Na ca am crucificat inca un martir pe poezie.ro Acusi acusi punem de-un calendar ..cumparatori, ceva ? Ia sa bat un high five cu Geana pe chestia asta ! Irina Sandu-crede-ma ca nu ti-am inteles discursul. Ma ascund eu cumva ? Spun exact ce am de spus. Am exact atita valoare cita am. Masurata aici si in alta parte. Oi avea vreo superioritate fata de unii membri...asta e problema celui ce face comparatia. Valori inumane ?????? Injurii ????? Foarte usor de spus. Puteti argumenta ? DA, NU ma intereseaza cultivarea valorilor umane pe acest site, e vreo problema ? Va rog sa va adresati unor societati de binefacere (Oastea Domnului patronata de domnul Scortea si Lascarica ), bisericii ortodoxe,clubului romanticilor,Ministerului Tineretului si Sporturilor si pe ultimul loc clubului \"Noua Ne Pasa Fooarte Tare de Toata Lumea in Timp ce pe Voi nu Va Doare Nici Macar in Cot de Relele Lumii \". Cultura nu e pentru tot poporul, si la fel nici poezia nu e pentru toti. Cu mult suflet primesti o mingiiere pentru un efort in van sau o bucata de coliva la poarta cimitirului. In literatura insa numai cu suflet si umanitate nu merge. Uite asa merg treburile...oameni rai...lipsiti de suflet... Scrieti bine, atit vreau. Lasati vaicarelile bolnave pentru poarta bisericii. Si daca va da bine la demonizarea mea inchipuiti-va ca sfirsesc acest raspuns rinjind diabolic cu fond sonor risetul din finalul melodiei Thriller. Pa

 =  Mai curat, mai elegant, mai tele-comandat
Adrian Firica
[02.Jul.03 21:11]
Nicoleta,
calmează-te. Posturile la televizor nu se schimbă aruncând în televizor, de la distanță, cu telecomanda în el. Și nici dacă dai tu ordine, de la tine din casă, nu are să scadă producția de filme indiene.
Chestiunile sunt mai simple: votează, pentru numele Lui, corect, din patru în patru ani și cere pentru chestia asta să se desființeze TVR-ul. E simplu, după cum ți-am spus mai sus. E și mai elegant.

 =  Cronica TV
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:03]
Am vazut si eu faza aceea cu Vandame la dublu. Ce e mai straniu este ca daca Vandame pare a fi un nou virus anaerob filmele indiene sunt cu siguranta.
Ies eu sa ud florile si ce mi-e dat sa vad, evident in timp ce din living se auzea zgomotul acela de picioare in gura care de fapt erau produse de un nene de la pupitrul de sunet care lovea cu espadrila in microfon, doi oameni mari care incercau miscarile din film. De sus, cineva le striga: Viorele, acuma da cu dreapta. Sar peste asta, ieri ma duc cu Norah in parc si ce vad: Alti doi maturi care dansau asa, partial din buric, partial din suportul de tinut freza.

Concluzia mea e ca se cam ia. Acum ma intreb daca as striga viol daca ar veni Andreea Marin la usa mea in ceas de seara, oferindu-mi o surpriza-surpriza.

Bogdan Geana

 =  poezia unde e?
denisa tudor
[03.Jul.03 05:10]
Aprecierile cu care va laudati sunt nule, dupa parerea mea, fiindca au fost obtinute prin teroare si santaj. Aseara cu o mana injurati cu cealalta ridicati nivele si acordati stele (fara pic de logica, nesustinute de nici un argument) cumparand tacerea.
Nu oameni ca dv reprezinta literatura romana. Poezia fara calitatea omului ce o naste nu are nici o valoare. Radeti cat vreti, pe ce melodie vreti, nu impresionati. Tacerea va va manca sufletul.

 =  !
Radu Tudor Ciornei
[03.Jul.03 05:29]
Ba exact oameni ca mine reprezinta literatura romana !

 =  Denisa lu' Tudor
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:03]
" denisa tudor Email: Data: Thursday July 03rd, 2003 02:10 AM
Aprecierile cu care va laudati sunt nule, dupa parerea mea, fiindca au fost obtinute prin teroare si santaj. Aseara cu o mana injurati cu cealalta ridicati nivele si acordati stele (fara pic de logica, nesustinute de nici un argument) cumparand tacerea.
Nu oameni ca dv reprezinta literatura romana. Poezia fara calitatea omului ce o naste nu are nici o valoare. Radeti cat vreti, pe ce melodie vreti, nu impresionati. Tacerea va va manca sufletul.

Concluzie: poezia unde e?"


Draga Denisa, stau si ma intreb, scarpinandu-ma pe chelie, unde este teroarea si santajul? Eu nu vad decat ironie, multa ironie. Si crede-ma, ironia este mult mai usturatoare si periculoasa decat santajul si teroarea pe care le invoci. Deci, in concluzie, suntem mult mai rai decat ti se pare tie.L-am santajat eu pe Nicolaie sa imi dea tigari sau vodca altfel il dau afara? Am venit eu la usa lui Nicolaie cu pisici negre, lumanari si gaini ca sa ii manjesc usa cu sange si sa ii desenez pentagrame? Nu. Eu sunt mai comod de felul meu, si barbatii cu atat mai putin nu ma scot din ternul meu plictis. Sunt vreo cativa pe aici, dar ei ma momesc ba cu un carnat, ba cu o branza topita. Nicolaie nu!

Cat despre poezia si calitatea omului, vreau sa te intreb cat de sigura esti tu de calitatea noastra? Stii cum isi sufla nasul Sadoveanu cand mergea pe strada? Stii cum umbla imbracat Eminescu? Stii de la ce s-a declansat criza finala a lui Eminescu, asta ca sa vezi calitatea altui mare literat roman? Ei bine, si in final sper ca esti si tu convinsa ca la un moment dat muzica se va opri. Unii dintre noi vor asculta muzica sferelor, altii muzica unei mingii de 35.

Coleus, ce magazin frumos...

Bogdan Geana

 =  domnului Ciornei, cu toata stima
Irina Sandu
[03.Jul.03 17:24]
Domnului Ciornei

Despre ce am insinuat mai mult sau mai putin in discursul meu...
Da. Va ascundeti anumite frustrari (umane!) in spatele cuvintelor induiosatoare despre natura artei. Aveti mereu nevoie de pretexte (exemplu: cel cu indianul). Va simtiti extrem de vulnerabil daca nu apelati la tot felul de artificii literare. Apreciez totusi ca insistati sa va sustineti atat de aprig parerile. E mai mult decat evident ca va place sa aveti ultimul cuvant.

N-am cerut nimanui prea mult "corazon", mi-am dorit un minim bun simt, un respect (daca nu firesc, macar obligatoriu) fata de persoane pe care nu le cunoasteti.
Calitatea umana e cel mai greu de obtinut. In ceea ce priveste notiunea de valoare, consider ca va contraziceti singur. Valorile artistice nu se cumpara din piata, la kilogram.
Valoarea artistica nu o consacra pe cea umana, cum cea umana nu o poate consacra pe cea artistica. Daca nu exista impreuna, imi e greu sa cred ca pot sa se manifeste separat.

PS: ma intristeaza ca unui om care scrie poezie ii vine mai usor sa ranjeasca ("diabolic"), decat sa zambeasca (chiar si ironic).

aceeasi,
Idealia

 =  cine a scris aceste cuvinte?
denisa tudor
[03.Jul.03 21:15]
De data asta ma mir ca ati reusit sa lasati cacofoniile la locul lor. De ce aduceti dv intotdeauna o vodca in discutie?
Despre Eminescu ?
« S-a spus ca era bolnav si s-a justificat prin boala talentul sau, s-au facut consideratii despre lungimea si latimea fruntii lui, mai mult decat atat, si groaznic, dupa moarte i s-a cantarit creierul.. S-a constatat ca era bativ. S-a constatat ca nu era betiv. In general i s-a acreditat o viata de om ultrasensibil, trist si, din punct de vedere al fericirii intime, un ratat. Sa fi fost asa ? Totul se potriveste, totul nu se potriveste. Vieti la fel de febrile ca si viata lui, vieti si mai febrile au fost. Dar, daca dintr-o pricina sau alta, dintr-o tristete sau alta, dintr-o infrangere sau alta, Eminescu n-ar mai fi ajuns sa scrie »Luceafarul« si « Oda in metru antic », el Marele Eminescu n-ar mai fi fost Marele Eminescu »

 =  Irinei Sandu
Radu Tudor Ciornei
[03.Jul.03 21:30]
Domnisoara/d-na Irina Sandu

cred ca traiti intr-o lume intr-adevar ideala daca pina acum nu ati realizat ca valoarea artistica si cea umana, civilizatia si cultura vietuiesc cel mai adesea separat si nu sunt un sine qua non simbiotic.

Se suprapun , ca in clasa 1 la diagrame dar nu se contopesc niciodata. Ideal ar fi ca valoarea morala sa nasca pe cea artistica. Pacat ca de multe ori moralistii sunt incapabili de orice vibratie artistica iar uneori artistii sunt complet imorali.
Nu are rost sa dau exemple ca presupun ca stiti destule. Insa chestia asta cu : "eu am valoare umana tu nu ai"-si nu ma refer la discutia noastra-seamana cu monopolul pus pe mintuire de talibanii ultraortodocsi. Am constatat insa ca acesti oameni pe care daca ii auzi ii crezi apostoli ai binelui sunt gata foarte repede sa ia ciomagul- vezi aripa talibana tinara a ASCOR-istilor care sunt indivizi fata de care am o greata viscerala de cind i-am vazut "protestind" cu ciomagul si cu inghesuitul in colturi a oponentilor.
E o foarte mare diferenta intre logos si persoane. De exemplu dumneavoastra vedeti reflectarea personalitatii mele intr-un site pe internet. Au mai tras si altii concluzii...
Dupa cum a sesizat Bogdan eu nu stigmatizez cu notiuni generale si mai ales nu caut pretexte (o discutie reala e un pretext ?). Prefer ironia ca arma de duel. Nu vaicareala si fuga.
Cit despre santajul meu...hai sa fim seriosi ,Nicolae de fapt santajeaza prin plecare pe cei ce il apreciau sa isi verse naduful pe mine.
Copilaresc chiar si pentru o telenovela.

 =  irinei, din corazon
denisa tudor
[04.Jul.03 00:15]
Plec la examen si voi face o pauza. Vreau sa mai spun ceva pentru Ideallia: Domnul ca ar trebui sa vindece oamenii spune ca in poezie e ca in biserica: faci ce zice popa, nu ce face popa. Adica, acum poti sa violezi si imediat sa condamni violul in numele lui Dumnezeu. Daca se spune despre artisti in general ca sunt nebuni, betivi etc, dumnealui & comp., ca pe un medicament miraculos, flutura vodca in tot ce spun si imbrancesc pe cei care au alte pareri.
Sa va dau un exemplu de traire a omului ca arta. Pictorul Octav Grigorescu sarac si bolnav isi traia ultimele clipe. "Ce faci, Octav?", l-a intrebat sotia sa. "Pictez"-zice. "Ce pictezi?". "O diagrama a durerii..." a raspuns.
Poezia "Moartea caprioarei" este cea mai buna poezie romaneasca tocmai pentru sufletul de care este strabatuta.
Nebunia poate impinge inainte o civilizatie, dar sufletul o armonizeaza vitaL
(denisa DE tudor)

 =  Bollywood +
Michel Martin
[20.Feb.04 17:23]
Textul asta nu spune mare lucru. Si imi aduc aminte cand a aparut ce valva facuse pe aici. Bollywoodul da din aripi din ce in ce mai tare si mai ales in Anglia. Indienii sunt peste tot, de la cinematografe pana la stupid de multe restaurante indiene, festivaluri indiene, reuninuni prin Hilton sau Savoy in Londra pentru a se propaga pe postamnetul social britanic, la Victoria Apollo Theatre de vreo cateva luni se "joaca" "Bombay dreams", studentii fac propaganda politica mascata la Apollo Hammersmith Theatre cu show-ul de patru ore si jumatate "East meets West", indiencele se civilizeaza si deschid scoli de dat din buric, Panjabi Dmc castiga un premiu Mtv, costumele se manufactureaza in India pentru 20 de lire si se vand in magazinele de moda indiene cu 1000 de lire, da, pline de margele, broderii, paiete, samd, India ocupa locul Chinei la capitolul "made in", investitorii dau buzna, indienii dau buzna in Europa, isi cumpara vile cu 2 000 000 de lire si dau dinner party-uri sofisticate, da filmele indiene sunt mai ceva decat telenovelele, dar mai trebuie sa stii ce sa vezi intr-o astfel de productie, si anume bogatia portului, sarbatoarea continua (mai putin mireasa trista), Festivalul Luminilor, Diwali- Anul Nou Indian, Festivalul Culorilor, filmele de regula sunt o redare a folclorului, aceeasi propaganda peste hotare, ei nu vor sa te educe, ei vor sa te incante, cu orice, cu dansuri saltarete, cu costume sclipitoare, cu orice numai sa-ir recunosti si accepti, sa le dai un loc in lumea ta civilizata, sa nu-i arati cu degetul decat la modul apreciativ, ce mai conteaza pentru ce-i apreciezi?
Mie mi-a facut placere sa vad filme indiene la cinema, asa stupide "love story-uri" cum sunt, dar mi-am indreptat simturile catre a acumula ceea ce ei de pat vroiau sa transmita, deci am uitat sa critic. Pentru ca pana la urma, nu are rost. Si se pare ca vor obtine ceea ce doresc, stiu ca viseaza la Un Tony Blair indian, desi ideea in sine personal, imi repugna.

Scuze pentru incoerenta randurilor de mai sus, dar ideea se va prinde, scriu in mare graba si nu am timp sa insist.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !