Comentariile membrilor:

 =  slam poetry
alex bâcu
[14.May.03 15:48]
propun celor interesati sa participe la concurs sa se documenteze putin despre genul literar numit "slam poetry" si despre a carui traducere romaneasca eu nu am cunostiinta.

sunt convins ca nu despre melodramatice interpretari a la "bradulet bradut bradut/ ninge peste tine/ vino iar in casa mea/ unde-i cald si bine" (las gestica la imaginatia cititorilor) este vorba in acest concurs.

radule, eu cred ca tu faci o confuzie intre doua genuri interpretative contemporane diferite "freestylling" si "slam poetry". despre "batalie" cum cu dragalasenie ii spui tu, nu poate fi vorba decat in cazul "freestylingului" care este un dialog liric bazat pe improvizatie si care apare cu preponderenta pe scena muzicala dominata de genul hip-hop.

despre "slam poetry", cel putin la manifestarile la care am participat pana acum nu am intalnit defel competitivitate intre participanti, ci dimpotriva o empatie emotionala contagioasa.

daca despre slam poetry este vorba, atunci trebuie sa fii sigur ca ai un juriu care are habar despre ce si cum se mananca si sa nu lasi selectarea onoratei instante la latitudinea publicului.

in plus astept in continuare raspunsul la comentariul meu de la precedentul tau editorial.

.bacu

 =  -> alex bâcu
Radu Herinean
[14.May.03 16:05]
da alex, ai dreptate, e vorba de slam si nu de battle.
ce se va intampla la noi deocamdata va fi un mic experiment. voi incerca sa ma documentez macar eu si sa fac un briefing cu juriul in asa fel incat rezultatul sa fie cat mai corect.
daca esti mai in tema cu acest gen de happening te invit sa ne oferi aici cat mai multe informatii, atat despre regulile de conduita ale competitorilor cat si al juriului si al publicului spectator.
nu spun ca vom imita in totalitate genul consacrat de slam-poetry dar vom incerca sa adaptam cat mai bine conceptul la situatia cu care ne confruntam noi.
voi revedea si intrebarea ta anterioara si iti voi raspunde.

 =  La ultima...
diana balan
[14.May.03 16:29]
La ultima, pe 23, vin si eu...cu poezii. Ma primiti ori nu?
Cu mult respect,
Veverita

 =  lamuriri
alex bâcu
[14.May.03 16:43]
despre comportamentul juriului nu pot sa fac decat speculatii fiindca la cele doua-trei evenimente la care am participat nu se punea problema jurizarii, fiindca participau poeti slam consacrati

cateva caracteristici

- ideea principala este emularea starii emotive a autorului de catre audienta. il puteti compara cu un exacerbat monolog liric din teatru.

- textul este foarte subiectiv, convulsiv, pe teme de identitate etnica, sexuala, sociala, rasiala in multe cazuri

- textul, situat undeva la jumatatea dintre discurs politic si lirica de strada, este ales in asa fel incat sa transmita o stare de furie (de aici si numele "slam"), de insatisfactie care este transmisa audientei prin gesticulatie si act performativ (performance)

- pauzele de intonatie si gesticulatia specifica trebuie integrata in inceptia textului literar. nu poti apuca un poem de coada si face slam cu el.

- poezia contemplativa, care nu se lasa inteleasa pe moment nu isi prea are locul aici fiindca mesajul trebuie sa fie discursiv, coerent si priceput imediat de catre public.

- multe dintre texte au un ridicat continut de obscen, de tematica sexuala si imprecatii care mai de care mai inventive

- poetul nu se foloseste de obiecte si costumatie pentru a isi transmite mesajul.

- scopul final este o reactie cat mai puternica din partea audientei, care se manifesta zgomotos, fluierand, ovationand, intrerupand discursul liric plin aplauze sau huiduieli. cu cat reactia este mai puternica cu atat mai mare prestatia poetului

concluzionand - poetul vrea sa isi transmita emotiile publicului. ce alte canale mai empatice decat sexualitate furie si frica? asa ca majoritatea temelor alese se inscriu in aceasta tematica.

pentru a exemplifica:
nu se poate incadra in canoanele slam un text specific in stilul urmatorilor - oriana, pan, filip, mat, andia, anton, adrian firica, kopilot

se pot incadra cateva din cheevas, bogdan geana, lesbiana, ciotlos, 1780 si amaradaminda.


atata stiu. atata zic.

 =  OMER
Lapis Lazuli
[14.May.03 16:56]
Oare si Omer, cu unul din textele sale mai dramatice?

 =  de ce nu ?
Radu Herinean
[14.May.03 18:44]
de ce nu ?

 =  our happy hardcore :)
Paiu Constantin
[14.May.03 20:32]
hmm...
still rocking the beats!!!

ok, shefu', cu orice noua experienta creste si in mine inima putin mai mult :)
nu stiu daca voi presta cu poezele, dar de venit vin sigur, sa tin pumnii stransi pentru toti participantii.

 =  O nouă și bună idee
Olimpia Blăgoi
[14.May.03 21:26]
Frumoasă idee!
Permiteți câteva păreri:
- interpreții să fie înscriși ad-hoc;
- interpretările să nu fie eliminatorii; fiecare autor să-și prezinte integral "rolul".
P.S. Felicitări pentru volum consacraților Mat și Nanu

 =  regrete
Alina Aslau
[15.May.03 02:30]
imi pare tare rau ca vinerea trecuta nu s-a tinut intalnirea din Club A, pentru ca eu am fost 3 zile in Bucuresti, si mi-ar fi placut sa va intalnesc...
bafta!

 =  Juriu
Vlad Ioan Mirescu
[14.Feb.04 17:03]
Superba ideea lui Alex, sunt intru totul de acord, si, in urma unei discutii cu Radu de acum cateva zile sunt dispus sa fac parte din juriu.

Bogdan Geana
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !