Comentariile membrilor:

+ codrul bunelor baroace
degeaba
[25.Mar.03 22:47]
ti-am scris un comentariu, dar dus pe apa sambetei a fost. petrnu a rezuma - ma intereseaza subiectul mai mult decat forma in care l-ai tratat asa ca nu voi elabora ceea ce eu consider "stangacii literare". daca ne intersectam pe chat poate mai discutam. daca nu, nu.

 =  apogeu timpuriu
asdf
[25.Mar.03 23:19]
* perioada de apogeu fiind între 1600-1700 *

J.S. Bach a murit in 1750. cred ca apogeul ar trebui mutat putin mai sus...

 =  alte raspunsuri
roua
[26.Mar.03 10:30]
Alex, pe chat nu stiu cand ne-am putea intersecta. Dar ca orice om modern am si eu o o adresa electronica : de exemplu :la [email protected] sau [email protected]
PS. Mai deunazi am dat colegei mele subiectele de la simularile examenului de capacitate. Unul dintre subiecte era alcatuirea unei scrisori prin care sa-ti anunti bunicii ca vii sa-i vizitezi in vacanta. Fiica cea mare a colegei mele ii spune maica-sii: "Uite astia au innebunit cu scrisorile lor...Cine mai scrie astazi scrisori? Si apoi isi inchipuie cum le scrie bunicilor :"Dragi bunici,
Pentru ca voi nu aveti e.mail va scriu ca sa..."
Si cand te gandesti ca ceva mai tarziu de epoca pe care o prezint, se facea literatura in epistole (vezi Legaturi primejdioase, Scrisori persane
asdf, e posibil sa ai dreptate, mai ales daca te gandesti ca la 1700 Bach avcea doar 15 ani...

 =  Știați că..
Elena Malec
[30.Apr.04 16:19]
în cultura română și universală există remarcabila contribuție a lui Alexandru Ciorănescu, publicată la noi de Editura Dacia Cluj-Napoca în 1980 cu titlul „Barocul sau descoperirea dramei” traducere de Gabriela Tureacu a originalului în limba spaniolă, ”El barroco o el descubrimiento del drama” studiu aparut in Tenerife, Canarias incă din 1957.
O recomand celor interesați de acest controversat stil si curent literar, dar și viziune estetică a culturilor de criză.


 =  Multumesc!
Mariana Cardas
[03.May.04 11:24]
Iti multumesc pentru aceasta informatie. Am sa caut cartea la anticariat ca s-o adaug in biblioteca cartilor despre acest subiect.

 =  o veche pasiune
Elena Malec
[03.May.04 21:15]
Mariana,
mă încîntă să ne întîlnim într-un timp cultural drag mie, puțin studiat în comparație cu romantismul , clasicismul, etc.
La noi, poate cunoști deja, Edgar Papu a făcut o abordare diacronică a fenomenului în Barocul ca tip de existență (2 vol.),București, 1977.
Interesante sînt si sintezele românești apărute tot în anii 70, 80.
Dan Horia Mazilu, Barocul in literatura româna din secolul al XVII-lea, București, 1976,
apoi Ion Istrate, Barocul literar românesc, București, 1982 .

Pentru mine Bibliotecile Bucureștiului au fost ideale în cercetarea acestui subiect, Academia, Universitară,(de Stat)Națională, chiar și Sadoveanu sau Tineretului (care se afla in anii 70, 80 în curtea bisericii Armenească).
Autorii străini(critica literară) nu au fost traduși nici bine nici toți, chiar dacă poezia sau arta barocă italiană, franceză, spaniolă sînt în general cunoscute publicului românesc în traducere.
E un subiect pasionant și cred abordarea lui Edgar Papu e cea mai incitantă de a vedea barocul ca pe un fenomen recurent al epocilor de criză a culturii.
Studii recente ale operei lui Dante de pildă, propun o viziune barocă la marele cetățean florentin încă din „Divina Comedie”.
Interesant, nu-i așa? Mai ales, că cel putin pină acum, teoria literaturii pare să ofere o definiție clară a romantismului, clasicismului, simbolismului, etc. Mai puțin de acord sînt criticii și teoreticienii în privința barocului: curent literar, stil, viziune a lumii, fenomen istoric sau cultural , tipologie spirituală ? Incă ne apare ca un mister și o invitație la cercetare și mai ales lecturi paralele.
Succes și felicitări pentru interesul manisfestat față de acest monstru al artei.

+ despre clasicism și baroc
Tudor Negoescu
[02.Oct.05 19:06]
Un studiu viu, incitant, despre o perioadă stranie și destul de luminoasă, ca realizări estetice, din cultura europeană.
Eu aș menționa și studiul profesorului Romul Munteanu, ,,Clasicism și baroc în cultura europeană din secolul al XVII-lea", vol I, II, III (Ed. Univers, 1981,1983,1985).
Oricum, astfel de dezbateri, așteptate de mult și de mulți, ar fi binevenite pe acest site...
Felicitări, Mariana Cardaș și Elena Malec (pentru completări)!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !