Comentariile membrilor:

 =  tot despre...
magul
[18.Mar.03 12:09]
e buna interventia despre haiku. tocmai pregateam si eu una in vreo cinci episoade, dar cred ca s-a spus aici ce era mai important de spus.

as mai completa cu originea haiku-ului. el provine dintr-un joc de societate, renga. Ghidat de reguli din ce in ce mai complicate, supuse conventiilor poeziei de la curtea, gratie unor maestri recunoscuti de Tanka: preotul Shotetsu (1381/1459, Sogi (1421/1502). Alaturi de renga "serioasa" a aparut si una hazlie hai-kai-cho-no-renga: Arakida Moritake(1473/1549), Yamazaki Sokan, care s-au ridicat de nivelul butadei si au devenit cititorii unui nou gen de poezie numita haikai. Prima veriga a poemului (renga) in lant practicat la curte era tristih de 17 silabe. el va deveni apoi independent de restul formelor fiind poezie in sine dupa regulile pe care Gabi le enumera mai sus.

va las si eu cateva:

Luna luneca repede
crengile inca mai retin
stropii de ploaie.

Luna a coborat dincolo de zare
tot ce mai ramane-
cele patru colturi ale unei mese.

Lacul batran
tusti, plici: o broasca
sunetul linistii.

Matsuo Basho (1644/1694)

 =  ca un elev cuminte
Gavroche
[18.Mar.03 12:37]
Multumim de lectie. Mie, personal imi prinde bine (cred). Poate de multe ori "m-am jucat" de-a haiku-ul necunoscand adevarata semnificatie a acestuia. Pe viitor voi fi mai atenta cand imi voi denumi versurile haiku-uri. Si cred ca nu ma voi mai stradui sa le incorsetez intr-un numarul fix de silabe, ma voi gandi ca poate, exista o limba, in care traducandu-le, respecta toate normele unui haiku.
Voi lasa cititorilor mei (cati or fi ei) libertatea de a decide daca ceea ce scriu se incadreaza in gen.

 =  caietul de teme
Gavroche
[18.Mar.03 12:53]
Inca ceva, de data asta vin cu o rugaminte.
Pentru a intelege mai bine unde am gresit si unde am lucrat bine, daca ai de unde rupe putin timp pentru un elev care se vrea silitor, poate te uiti putin peste unele din versurile mele care au alaturi denumirea de haiku si imi atragi atentia acolo unde am gresit flagrant. Desigur, am sa incerc si singura sa le trec pe toate prin lumina lectiei pe care azi am invatat-o. Multumiri.

 =  Precizare
sorin
[18.Mar.03 20:44]
Este excelenta ideia de a scrie despre haiku. Informatiile prezentate sunt foarte interesante. Totusi observ ca este prezentat doar partial. Este descrisa doar partea care tine de literatura, se vede ca este prezentarea unui poet. Haiku este ceva mult mai important. Este o tehnica de a armoniza omul cu divinitatea. Acest lucru se incearca a se face conform metodei Zen budhiste. Scopul practici Zen budhiste este de a se atinge Satori. Maestrul cu calitati artistice foloseste acest procedeu pentru a-l aduce pe practicant intr-o stare speciala, care sa-i permita acestuia sa obtina a doua nastere numita de budhisti Satori. In toate marile religii au fost si mai sunt folosite mijloace artistice pentru se atinge scopurile religioase. Psalmii la crestini, bhajanurile si dansurile la hindusi, qawali la musulmani au fost elemente artistice care nu doar au potentat mesajul religios, dar care au si dezvoltat la randul lor alte forme artistice ce in timp au fost preluate in practici laice. Cu haiku se produce acelasi lucru. Calitatile sale artistice au permis ca aceasta metoda sa fie transformata si intr-un gen literar atat de bine descris mai sus. Din pacate de cele mai multe ori aceste procese sunt insotite de pierderea semnificatiei originale si care dau sens metodei.
In ceremonia religioasa a nuntilor crestine la un moment dat preotul ii conduce pe miri si pe nasi in cerc dupa ce spune cuvintele 'Isaia dantuieste'. Desigur ca Isaia a avut un motiv foarte clar de a dansa intr-un anume fel, dar din pacate nu mai stim exact care este semnificatia dansului sau. A utiliza sub diferite forme metode religioase poate fi un lucru util, a cunoaste si respecta semnificatia acestor metode este esential.

 =  o alta precizare
rosinante
[20.Mar.03 20:17]
Este foarte adevarat, autorii , cred, cunosc precizarile tale, dar dat fiind faptul ca suntem pe un site de literatura nu se pot face foarte ample referiri la cele ce si tu ai precizat.

S-a mers chiar, la un haiku al Herei, pana la a nega implicatia oricarei legaturi dintre spiritualitate si arta orientala, fara a mai face referiri chiar la crestinism, unde sunt multe exemple.

Poti merge si citi acolo, afland singur raspunsul.

 =  Pentru sorin
lapislazuli
[20.Mar.03 20:38]
/>sorin: Eu personal nu am nici o informatie care sa lege haiku-ul de vreo practica religioasa, budista sau nu. Imi poti dezvalui sursa informatiilor tale?

De altfel, indiferent daca acest lucru este sau nu adevarat (unul din motivele care m-au facut sa scriu despre haiku a fost acela ca am auzit in timp diverse povesti despre acesta), consider ca nu are foarte multa importanta. Ma indoiesc ca vreunul dintre cei care scrie haiku pe acest site este practicant al metodei Zen. Sau ca acesta nu ar putea fi inteles (nu e un cuvant bun, hai mai bine sa spun "receptat") si la un nivel profan.

In acest moment, haiku-ul este cu siguranta poezie. Si cred ca il putem citi ca atare.

 =  Avem alte criterii
sorin
[27.Mar.03 20:08]
Dragul meu,
este in general acceptat faptul ca primele poeme si cantece au fost dedicate divinitatii. Prima data am gasit referiri la natura religioasa acestui tip de poem intr-un almanah literar din 1985, daca nu ma insel. Nu cred ca este dificil sa gasiti pe internet referiri clare la aceste origini. La adresele http://www.lsi.usp.br/usp/rod/poet/haiku.html sau http://www.ahapoetry.com/haidefjr.htm am gasit asa ceva dar cred ca pot fi gasite si alte site-uri poate mult mai interesante.
Rolul artei este de a aduce receptorul intr-o stare placuta divinitatii. Sunt convins ca orice persoana cu o inteligenta medie si hotarata poate scrie un text cu aceleasi caracteristici literare cu predica de pe munte. Predica de pe munte nu ne-a fost spusa ca sa generam un nou gen literar ci pentru evolutia noastra.
Nu oricine care scrie haiku va reusi sa aduca cititorul in starea in care acesta sa isi fie suficient sie insusi. Am certitudinea ca haiku sau o alta forma artistica este o metoda eficienta a maestrilor spirituali pentru a ajuta la evolutia spirituala a celor din jur. Este motivul pentru care toate formele de arta, in toate religiile, au fost folosite pentru potentarea mesajului religios. Din pacate semnificatia multor practici religioase s-a pierdut.
Desigur ca un haiku al unui maestru poate fi citit ca orice alt text. De altfel si cersetorul lui Mark Twain a folosit eficient sigiliu regal pentru a sparge nuci. Este, pastrand proportiile, cam acelasi lucru.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !