Comentariile membrilor:

 =  imi simt sufletul mugur de fluier
Z_Dreamer
[10.Feb.03 00:44]
interesant eseul despre phoenix. inteleg ca (virgula :)) "cantafabule" este albumul preferat. eu iubesc phoenix. imi plac toate. totusi nu pot sa spun ca sunt deja legenda. inca mai canta si pot sa spun ca o fac inca bine. dovada phoenix 40 de ani, concert la care am fost prezent.
asta am avut de spus.

 =  Felicitari pre initiativa
lapislazuli
[10.Feb.03 01:22]
"monstre vechi"?

:)

 =  Pasarea Rock
Ghiocel
[10.Feb.03 03:05]
Orice rememorare a istoriei Phoenix-(ului)(ilor) imi face placere. La fel si aceasta. Poate ca putea fi scrisa si mai bine, poate se putea baza pe o documentare mai larga. Am auzit de Cantafabule ca ar fi fost in topul de la ...ma ajuta cineva ?

Sigur, poate fi luata ca o figura de stil, dar muzica stramosilor de dinaintea cuceririi Daciei de Romani ?

Alta intrebare: Stie cineva daca si-a concretizat Nicu Covaci intentia de a scrie continuarea cartii (istoriei) lor ?

 =  ... pe un munte intr-o tara foarte indepartata ...
HORIA
[10.Feb.03 12:07]
Bell - felicitari, cineva trebuia sa scrie si aici despre "cei ce (ne-)au dat
nume" muzicii romanesti. Da, Phoenix chiar daca inca mai canta sunt deja intrati in "patrimoniul national". Muzica lor consider ca a parcurs 3 etape (influente) : influenta perioadei post-Beatles as numi-o "Cautari" -(Canarul, Vremurile etc.) perioada "Nasterii" cand si-au definit propiul stil - (Negru Voda, Nunta, Mugur de Fluier etc) si "Transformari" - Cantafabule - un fel de opera-rock in care instrumentele de percutie si in special sintesizatorul participa mult mai mult decat am fost obisnuiti in linia melodica. Ar mai fi o etapa nesemnificatia "Exodul", cu incercari de unul singur fara prea mult succes, chiar daca colaboratorii erau din prima "liga". Mie imi place perioada "Celor ce ne-au dat nume" & "Mugur de fluier". Aici, zic eu se poate vedea adevaratul stil "Phoenix". Parere.
La multi ani Phoenix - iti multumim !

 =  de la bell
bell
[11.Mar.03 16:53]
Regret ca nu am trecut pe aici de mult, voi raspunde pe larg
va pup))))

 =  tuturor
bell
[13.Mar.03 14:53]
Sunt un iubitor pasioanat al acestei formatii, cu atat mai mult ca am fost candva membru al unui grup pop, care nu a ajuns sa fie cunoscut, si in aceea perioada am cantat f multe piese ale lor.
Am ascultat de sute de ori piesele lor incercand sa descifrez armonia, solourile de chitara si am retrait muzica lor prin propriul meu glas si degete, si corzi si sunete. Ce mai, ii iubesc si au marcat tinereta mea. Aveam documentare destula dar pe mine m-a interesat sa aflu cate e
national din muzica lor si va ramane ca valoare reala peste vremuri.
Ei nu au avut succes dincolo pt ca chiar daca se credeau influentati de stilurile occidentale, de fapt erau tributari deplin muzicii romanesti pe care - numai cel de limba si nastere romaneasca - o poate intelege pana la pasiune.
Norocul lor a fost ca Nicu Covaci era pe langa muzician si filozof, atat cat a trebuit, sa dea muzicii lor un fond de program , o gandire si un substrat pe care el l-a cautat cu inversunare ani de zile.
Voi scrie si despre Sfinx, incercand din aceeasi pozitie , pt ca si muzica lor o stiam la un moment dat pe derost).
Aici a fost insa altceva( Sfinx)
IN acelasi timp insa Covaci a suferit de un fel de necoacere a sufletului sau , si acum are libertati copilaresti, ( costumul de piele , motocicleta, ochelarii, etc)
fapt care nu i-a permis sa faca fata socului din vest, si in acelasi timp s-a imbolnavit de propria muzica ( stil ) din care nu va mai putea scapa niciodata.
Chiar stilul cartii lui si destainuirile pe care le face, anunta un om care s-a oprit , si e normal pt ca Canta fabule este geniala, Mugurul ramane asa cum i se spune) , adica nasterea lor.
NU cred ca va mai scrie pt ca nu are sens
sa se lamentaeze, e in discordanta cu maretia muzicii pe acre a lasat-o aici.
Fuga lor e dramatica pt ca face ireversibila legenda lor, ei au murit atunci muzical , au fost jeliti de noi 15 ani, ori intoarcerea nu poate fi decat anonima. Orice vor face nu mai seamana cu trecutul si scade din ceea ce au lasat, asta e un paradox pe care trebuie sa il accepte.
Afirmatia ca muzica lor este de nantura precrestina, cred chiar predacica, nu este neacoperita, m-a preocupat multa vreme tema asta si am facut studii colaterale pentru a ma edifica.

cu stima , cititorilor ))
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !