Comentariile membrilor:

+ "amenda familiara"
Nic
[23.Oct.02 18:26]
Era pe vremuri (anii 50)un profesor de zoologie, DECAN al facultatii de biologie, care se exprima asa:"vine pestii, depune icrele si apoi plec (prin zona asta simtea el ca ceva nu e in regula cu limba romana). Si tot domnul decan zicea "albăstros".
Cred ca intre timp domnul profesor de zoologie s-a "clonat" si si-a trimis clonele sa faca politica si limba romana sa o mutileze in fel si chip. Pe domnul ministru care aseara, la stirile transmise de toate posturile de televiziune, zicea "are probleme familiare" (pe langa alte nazbatii de mai mare dragul)il v-a amenda cineva?

 =  pentru Nic!
Hera
[23.Oct.02 19:18]
"sa arunce piatra cel fara de pacate"..."il v-a amenda cineva" contine o greseala pe care sunt convinsa ca ai s-o remarci si tu...:)

 =  pt. Hera
Nic
[23.Oct.02 20:25]
Hei, ce sa zic, ai dreptate. Mai mult de atat: nu sunt la prima abatere si probabil ca nici la ultima. Noroc ca nu sunt ministru. :0)

 =  Da
Bea3x
[23.Oct.02 22:32]
Uite ca s-a suparat si batranul Adrian;). Cred ca de-acum nu mai poate purta renumitul tricou, si uite ca s-a pus pe editoriale!
Fain, fain facut, ca parerea ta o stiam deja.

 =  pana la urma
Andia
[24.Oct.02 00:27]
Am auzit ca au la APACA. Foarte reusite, de export, fabricate in Romania cu î din a. Grabeste-te incet!

Eu sunt pentru aceasta lege, Adrian. Cu orice risc. Atunci cand voi plati prima amenda, crezi ca am sa ma revolt? Cum sa ma revolt impotriva legii? Nu te poti ridica impotriva unei legi din tara ta. Nu suport microbistii care isi injura echipa favorita atunci cand pierde. Ce importanta are ca a pierdut, va castiga, va veni o vreme cand sigur, dar sigur va castiga! Suntem cei mai buni!

Bineinteles ca e hilar. Prostul pana nu-i fudul...Dar nu e chiar asa. Acest "suntem cei mai buni", cand nu suntem deloc, implica o demagogie foarte fina, dar extrem de pozitiva. Nu vreau sa vin cu exemplul francezilor.

Insist pe "scopul care scuza mijloacele" atunci cand numai e nimic de facut. Si nu prea mai e, Adrian. Deoarece reforma limbii nu e reforma la malai si tarate. Limba e legata direct de mentalitate, de social, de cultura, de astre, de nastere, de moarte. Scriem bine numai in limba materna si nu in alta limba. Limba, cuvantul...sunt motorul, iar oamenii stiu atat de putin asta.

Tu vorbesti de pierderea libertatii, de pierderea pasului cu spiritul vremii - anglicismele...Fii linistit, niciodata nu vom tine pasul, chiar de-ar fi sa vorbim 100% engleza britanica. Insa, insa, o lege ca asta, un palmier in intersectia din Romana, o nebunie, o scuturare, ceva dement ne poate arunca intr-o loterie de pe urma careia ne putem imbogati, sau nu.

Asta este. Legea Pruteanu e un risc pe care trebuie sa ni-l asumam. Iar reactiile survenite – gluma, necaz, revolta, resemnare- sunt firesti, pentru ca e vorba de fiinta noastra, pana la urma.

 =  pentru Andia
Nic
[24.Oct.02 15:14]
Limba e legata de toate lucrurile pe care le spui tu, Andia. Nici unul dintre ele nu poate fi schimbat prin lege. Unele pot fi schimbate de fiecare individ in parte atunci cad nu se place pe sine si vrea sa se schimbe. Legea Pruteanu nu-i va ajuta cu nimic pe omul de rand, pe tinerii care folosesc acest limbaj "mixt", nu-i va invata sa vorbeasca corect pe cei aflati in ochiul public (ii stim care sunt)! Vor fi afectati cei din mass-media, cei din industria de calcul care vor trebui sa-si traduca toate programele (pentru niste oameni care stiu engleza si nu au nevoie de traduceri), cheltuind zeci de milioane, costuri care se vor rasfrange in pretul final al produselor pe care le comercializeaza si de care avem nevoie.
Cel avantajat va fi dl. Pruteanu care-si va vedea numele "intrat in istorie", fie ea si a ridicolului, chit ca ziarele occidentale (din Eropa, cea in care vrem sa intram cu legea Pruteanu cu tot!) au ramas inmarmurite de atare scorneala intelectuala, si nici academicienii romani nu sunt pentru!
Ar mai fi multe de spus dar nu vreau sa acaparez spatiul. Nu este o incercare de a te face sa-ti schimbi parerea (in nici un caz!), ci doar am vrut sa scot in evidenta niste lucruri la care poate nu te-ai gandit.
Cu drag,
Nicoleta

 =  afinități elective
adrian_nairda
[25.Oct.02 11:46]
Cu două zile în urmă mă învârteam încă în jurul cozii, ezitând să "postez" editorialul. Nic mi-a zis că trebuie, dar m-a rugat să amendez textul acolo unde vorbesc despre femei. Am luat drept bună observația admirabilei mele prietene, dar nu i-am dat curs. Probabil că am amărât-o, dar vreau să cred că nu m-a și condamnat. Eu vorbesc și scriu în limba română. E limba mea maternă. Mama mea, care mi-a dat o dată cu viața și limba în care vorbesc - tot ea m-a învățat să scriu și să citesc furnicile alea desenate, cu mult înainte de a merge la școală - ceea ce nu are nimic deaface cu măscăriciul ăsta de Pruteanu și cu scamatoriile lui. Tot ea, mama, m-a învățat să disting că furnicile astea pot să nu aibe sens în limba în care vorbesc, citesc, gândesc, iubesc sau îmi descriu și închipui toate trăznăile, pentru că au sens într-o altă limbă și mi-a administrat primele exerciții de traducere. Între altele, mare problemă a avut cu traducerea cuvântului "Guban", celebra marcă de cremă de ghete. Acum știu ce înseamnă numele unui produs, dar atunci nu eram în stare să pricep și eram tare descumpănit.
Mama mea nu este microbistă (de fotbal), cum nici eu nu sunt, numai că tevatura lui Pruteanu a făcut ca tema "lui" să devină mult mai importantă decât orice sforțare a fraților Becali (care stau cel mai bine la audiența mediatică, după telenovele). Ei bine, acest artificiu al domnului Pruteanu de a se cocoța în vârful audienței, folosind tocmai instituțiile pe care le atacă, mi se par un furtișag ordinar și dobândirea unui capital politic nemeritat. Bazinul lui electoral nu are nici o treabă cu problemele constituționale, legale teoretice ș.a.m.d ale limbii române. Însă escrocul ăsta a reușit două performanțe nemeritate, pe banii instituțiilor mediatice și pe costurile de timp ale unor naivi. Asta nu este bine! În rest, v-am spus, mă duc să-mi cumpăr câte ceva.
Pot să cumpăr prezervative și să mă raliez celei mai nostime forme de protest contra acestei legi - niște hâtri constănțeni au îmbrăcat telefoanele publice în prezervative și au atașat notița de protest la adresa legii de protecție a limbii române: Așa da, ca Pruteanu, nu!
Sper să-mi fie acceptată o mică bizarerie: ori de câte ori cumpăr "pâine", cumpăr PÂINE, nu PIINE.
Nici nu mă bucură, nici nu mă întristează că are să existe această lege, care după câte aud a pierdut deja unul din articole și a mai fost ajustată în minus pe ici pe colo. Poate să ajungă doar la un singur articol: Art.1 a)Limba română este limba română.
b) Această propoziție a fost formulată ca lege de domnul senator Pruteanu.
c) La 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, partea I-a, această propoziție are caracter de lege.
... Andia, eu văd altfel problema "Principelui". Am o versiune franțuzească, dar cred că am înteles suficient de românește cum e cu scopurile lui Pruteanu. Mumai că mie personal nu-mi folosesc scopurile lui la nimic. O să spui că am glisat pe alt teren. Tot ce se poate. Pune-te și tu în situația de a fi invitat să joci un meci de fotbal, intri pe teren, fluieră arbitrul începutul meciului, iar tu cazi de prost pentru că ăilalți încep să joace volei.
Mie îmi plac glumele bune, farsele, dar nu-mi place să fiu luat de prost de un păcălici.
Mă bucur că este comentat editorialul tocmai de voi și că purtătorii de bărbi tac încă.
Mă simt măgulit cu acest elevat lectorat feminin și mulțumesc fiecăreia în parte.

 =  afinități elective
adrian_nairda
[24.Oct.02 15:58]
Cea mai nostimă formă de protest contra ăstei legi o găsesc la niște hâtri constănțeni care au îmbrăcat telefoanele publice în prezervative, atașând comentariul: Așa da, ca Prutenu, NU!
În rest, îmi văd liniștit de cumpărături, cu singura îngăduință solicitată: voi cumpăra totdeauna PÂINE, nu PIINE.
Că legea lui, a fost deja scurtată, că una că alta, puțin importă. Poate să rămână la un singur articol: Art.1 a) Limba română este limba română.
b) Această propoziție a fost formulată ca lege de domnul senator Pruteanu.
c) La 30 de zile de la publicarea acestei propoziții în Monitoruil Oficial, partea I-a, ea va căpăta caracter de lege.
Basta!
Cu "Principele" e altă treabă. Ce nu vreau eu să pățesc, de la acest măscărici, este să mă invite la o partidă de fotbal și să mă trezesc în teren că ăilalți joacă volei. Pentru că eu când fac politică, o fac în cunoștință de cauză. Îmi plac glumele bune și farsele, dar nu când îmi sunt administrate de un "păcălici".
Mulțumesc elevatului lectorat feminin. nu mi se pare straniu că purtătorii de barbă mai stau. Discutam despre limba maternă, la urma urmelor.

 =  Dupa cum se vede, da!
dorun
[24.Oct.02 16:02]
Am o vaga impresie: cred ca acel domn tare in limba a suferit in adolescenta de o groaza de frustari si acum vrea sa se razbune... cu limba, cu problemele limbii!
Nu ma pricep la psihanaliza dar daca aflam ca pe vremea liceului era prins frecvent masturbindu-se in WC ? O insemna asta ceva? Dar daca mai continua si azi cu placutele practici prin somptuoasele WC-uri? O fi grav? Dupa cum se vede, da!
Acelasi simptom il vad si la un celebru jurnalist care apare frecvent pe posturile TV...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !